Politica ”votului în gură”!? Sper că nu…

Este a doua oară când s-a votat cu largă majoritate că membrii Senatului nu au dreptul să ia cuvântul într-o dezbatere. În ambele cazuri aveam ceva de spus. Astăzi, am vrut să spun asta:

”In calitate de raportoare permanentă pentru Guvernanța Economică și Semestrul European, doresc să subliniez că prin acordul de astazi dintre partide nu înțelegem să acceptăm și argumentele invocate de președinte în cererea de reexaminare; mă refer la pericolul pe care noul Cod Fiscal l-ar reprezenta pentru deficitul de 1,2%, asumat conform Tratatulului pentru stabilitate, coordonare si guvernanta – zis Pactul bugetar – privit ca pozitiv pentru România și ca un obiectiv mai important decât dezvoltarea însăși.
Acest lucru este fals! Pactul a fost instrumentul prin care politicile de austeritate au fost aplicate în Uniune. Ele au eșuat!
Prin Pactul bugetar s-a atribuit în mod pervers responsabilitatea crizei guvernelor care au salvat de la implozie vinovații – adică sistemul financiar bancar – și s-a transferat povara de la bănci, pe umerii cetățenilor.
Era din start destinat zonei euro, nevoită să-și cârpească deficiențele structurale; noi am fi putut să ne abținem. L-am ratificat totuși, chiar dacă înseamna cedarea parțiala a suveranității bugetare fară avantaje previzibile.
Cedările sunt firești, ca parte a Uniunii Europene ce suntem. Dar cedarea de suveranitate trebuia negociată – atât nivelul deficitului cât și numărul de ani necesar pentru atingerea obiectivului. Franța, dezvoltată și membră euro, a obținut un deficit de peste 4% în 2015, nu de 1%. Guvernul social democrat a inceput de anul trecut să negocieze dar încă timid. Această atitudine trebuie modificată!
Cum ii spune și numele, Tratatul de stabilitate conserva decalajele și garantează că țările dezvoltate rămân dezvoltate iar cele sărace tot sărace, în ciuda potențialului și nevoilor lor de dezvoltare.
Nu promovăm ideea iresponsabilității, ci dimpotrivă! Trebuie să ne asumăm responsabilitatea față de această țară si locuitorii ei! Nu mai acceptăm ideea că alții știu mai bine care este interesul României și mijloacele prin care poate fi atins. Nici faptul că fiecare guvern vrea  să fure și risipească, chiar dacă unele dintre ele au facut-o în trecut!
Codul fiscal marcheaza momentul din care încetăm să adoptam măsuri împotriva  intereselor țării doar ca să ne placă stăpânii;  pentru ca în Uniunea Europeana noi nu avem stapâni ci parteneri!”

One Reply to “Politica ”votului în gură”!? Sper că nu…”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *