Sfaturi. La Eurosfat. Să fim atenți la gâște!

Astăzi am participat la Eurosfat 2014. Printre picături, că lunea este zi grea la Senat – grup, comisii și plen…

La Atelierul ce discuta despre eterna aderare la Spațiul Schengen, nu m-am putut abține să-i cobor cu picioarele pe pământ pe luptătorii pentru aderare, mereu neînfricați și mereu înfrânți; până acum. Întrebarea era dacă tema este desuetă. Comentariul meu, cel de mai jos, la fel de etern… L-ați mai auzit în alte forme.

”Este tema Schengen desuetă?! Nu! Am alt diagnostic.

Dupa aderararea la UE, România, noi, politicenii de toate culorile, nu am fost capabili să elaboram un nou proiect național serios pe termen mediu și lung, să propunem un obiectiv în măsură să dea coerență politicilor și să mobilizeze cetățenii în mod pozitiv, pentru ceva. Să  ne alăturăm țărilor cu  un indice al dezvoltării umane foarte înalt până în 2025, de exemplu.

Aderarea la Schengen și eliminarea Mecanismului de Control și Verificare au devenit obiective-surogat pentru lipsa unor obiective naționale autentice. Ele s-au menținut în prim plan pentru că au fost folosite drept arme în bătălia internă. Și au generat orgolii; este știut faptul ca noi, din păcate, avem orgolii multe dar interese definite puține.

Orgoliile  ne fac să promovăm politici pentru a obține asentiment exterior, nu pentru a crește calitatea vieții propriilor cetățeni; consecința negativă imediată este tocmai cultivarea frustrărilor acelorași cetățeni  atunci cand nici nu reușim nici măcar sa atingem aceste obiective mici.

Cred că avem nevoie de un echilibru între orgolii și interese. Altfel spus, există riscul să facem concesii altora pentru a atinge acest obiectiv (aderarea la Schengen) mai mult decât obiectul în sine merită. A fi în afara Spațiului Schengen nu împiedică libera circulație a persoanelor, a mărfurilor, capitalurilor și serviciilor, chiar dacă controlul intern la frontierele interne se menține.

Cred ca ar trebuie să fim și onesti cu noi înșine; aderarea are doua condiții:

– una tehnica, cea legată de supravegherea frontierei externe, pentru care am facut investiții exagerat de mari și pe care am îndeplinit-o

-una politica, adică unanimitate în Consiliu, care este cel ce decide, nu ia doar cunoștință de îndeplinirea primei condiții. Fiecare guvern are propriile rațiuni în fundamentarea deciziei iar guvernele sunt și în permanentă schimbare pentru că sunt alegeri mereu în vreun stat membru; aceste rațiuni sunt greu controlabile, drept urmare…

Calea mai benefică de urmat pentru România ar fi să scăpăm de obsesii și să promovăm politici pentru cetățeanul nostru. Politici privind functionarea justiției, limitarea corupției și de reducere a inegalităților care să-l facă pe român să se simtă bine în țara lui. Vom priva de argumente prin asta și pe occidentalii care se tem de năvălitorii din Est…”

PS Titlul face aluzie la una dintre numeroasele  anecdote ce au drept personaj un rabin; asta.

One Reply to “Sfaturi. La Eurosfat. Să fim atenți la gâște!”

  • berenger

    pentru că e liniște pe aici, citate de campanie:
    Dragnea: „Sa te fereasca Dumnezeu sa intri in gura Gabrielei Firea”(chocoteli cu subinteles in sala)
    Ponta:”Doamna Udrea se ocupa cu ridicatul” (rasete fara retinere)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *