Statul S.A. nu există în știința politică!

(Fac această declarație la îndemnul unor prieteni  din Senat care mi-au atras atenția că adevărul are obiceiul să iasă ca uleiul la suprafață doar dacă se obosește careva să-l formuleze.)

Politica este prin definiție locul compromisului. Butada circulă și  este adevărată; doar că există compromisuri care construiesc și compromisuri care compromit;  unele dintre ele pot compromite definitiv. Am mai spus-o. Este nevoie de cunoaștere să vezi limita și de caracter pentru a spune: De aici, nu se trece!

În această cameră a parlamentului, compromisurile au o limită legală, obligatorie – Constituția – și una morală, facultativă – valorile fiecărui grup politic. Consider că  s-au încălcat ambele limite săptămâna trecută, când s-a votat un raport în care scria că nu există bază juridică pentru ca ”poporul” să fie  consultat prin referendum atunci când se iau decizii despre utilizarea resurselor.

Articolul 2 din Constituția României spune:

(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

Acest articol spune clar cine este decidentul de ultimă instanță și ne reamintește că există două forme de democrație: democrația reprezentantivă, pe care cu onoare ar trebui să o întruchipăm  noi, parlamentul, și democrația participativă, în care fiecare cetățean se implică direct în adoptarea deciziilor care-l privesc, inclusiv prin referendum; cele două forme nu se opun, ci să se completează! De multe ori era de dorit ca parlamentul să fi împarțit responsabilitatea unor decizii majore cu cetățenii…

Ideea de referendum a mai fost respinsă în istoria noastră și în cea europeană;  infantilizarea poporului era  justificarea pentru a nu-l consulta. Se afirma că poporul este nepregătit, că nu înțelege, că este manipulat sau manipulabil de interese adverse lui însuși, că are alte lucruri de făcut decât să-și dea cu părerea despre cum să-i fie organizată viața. Cel mai adesea, totuși, se susținea că este suficientă consultarea parlamentului, ca reprezentantul legitim al poporului, consultare mai avizată și mai ieftină.

Argumentul că statul poate dispune în mod arbitrar de proprietatea publică pentru că nu are bază constituțională să întrebe poporul, este nou! Dacă îi lasă pe unii textul Constituției să înțeleagă asta, să-l clarificăm! Este chiar momentul potrivit.

Afirmația că statul este subiect de drept iar poporul nu, nu este argument deloc; este doar o mare dovadă de neștiință sau o mare scăpare.

Statul nu este o firmă; Statul SA nu s-a înființat încă; el este un concept politic, nu juridic. Dacă ar fi subiect de drept i-ar găsi teroriștii sediul și l-ar arunca în aer…

Există stat autocratic, democratic, socialist, capitalist, social, monarhii, republici, etc.; unii au apucat să treacă în cursul vieții lor de la un stat la altul de mai multe ori; toți de față, cel puțin odată, în 1989. Țara nu am schimbat-o!!!

Într-o societate democratică, conceptul de stat acoperă o mulțime de autorități publice, de diverse niveluri și diferit structurate care exercită puterea ca administrator al treburilor publice,  proprietății publice, inclusiv. Din acest motiv, orice trecere din proprietatea publică în cea privată, chiar dacă este proprietatea privată a acestor autorități, trebuie votată în organele reprezentative corespunzătoare! Spun asta pentru un coleg de la opoziție, jurist recunoscut, care considera că asemenea legi ar  încărca nejustificat agenda parlamentului. Fără acest vot, orice transfer din  proprietatea publică în cea privată ar fi ilegitim!!! Proprietatea publică  este a poporului, chiar dacă într-o formă la fel de puțin luată în considerare ca și suveranitatea care îi este garantată de articolul 2…

Legea respinsă săptămâna trecută era o lege proastă; dar să o respingem cu argumente de aceeași factură nu e de laudă; minus cu minus nu dă plus la imaginea parlamentului iar eu chiar țin la această instituție; pentru că reprezintă poporul!

PS

De ce îmi asum riscul de a deveni antipatică dând lecții de științe social politice marți de dimineață!? Poate pentru că sunt profesoară iar în știință nu e loc de compromisuri!

(Declarație politică făcută în plenul Senatului – 28 mai 2013)

PSS

Pentru a evita eventuale critici, fac precizarea că discuția se purta în raport cu dreptul intern. În dreptul internațional, statele (dar în înțelesul de țări, cu populație, teritoriu și guvernare, cu tot) sunt considerate subiect de drept prin excelență.

7 comentarii la “Statul S.A. nu există în știința politică!”

 • N. Raducanu

  Nu stiu despre ce lege respinsa saptamana trecuta e vorba, dar subscriu cu toata inima la argumentele d-nei G. Cretu, concentrate in fraza : „Proprietatea publica este a poporului, chiar dacă într-o formă la fel de puțin luată în considerare ca și suveranitatea…”. Imi place cum combate dansa in Senat, dar oare cati senatori o inteleg si o sprijina?

 • Iceflame

  Statul S.A. nu există în știința politică! De acord.
  Dar INFRATIREA SRL, asta o fi existand oare?
  Gabi Cretu, Victor Ponta, Dumitru Buzatu, altii..
  Poporul roman este dezamagit, descurajat, neincrezator in fortele proprii. As indrazni sa spun, chiar blazat.
  Multa lume a plecat afara si foarte multi romani nici nu indraznesc sa se mai gandeasca la o eventuala intoarcere acasa, daramite sa
  puna in practica o asemenea idee, la moda cumva pana prin 2008.
  Multi fraieri (printre care ma numar si eu) au sperat la o schimbare in bine dupa eliminarea PDL de la butoane.
  La o necesara si mult asteptata resetare a modului de a se face politica in Romania.
  La o alta maniera de a aborda problemele oamenilor simpli in paralel cu gospodarirea judicioasa a bogatiilor din solul si (mai ales) din subsolul tarii noastre. La o economie real concurentiala.
  La sanse egale. La promoarea valorilor. La ajutoare pentru tinerii intreprinzatori normali, fara pedigree. La eliminarea beizadelei din postul caldut, platit gras din bani publici.
  La o reprezentare pragmatica si onesta a intereselor Romaniei in relatiile cu celelalte tari din comunitatea in care (aproape)
  am intrat, in relatiile cu SUA, Rusia si restul lumii.
  In locul acestor deziderate, absolut necesare unei schimbari de substanta in ceea ce inseamna politica romaneasca, ne-am ales cu ce?
  Cu observatia ca „la butoane” au trecut, pur si simplu, ros-galbenii in locul orange-verzilor.
  Naravurile? Nu, astea nu s-au schimbat absolut deloc si nici nu mai cred ca se vor schimba vreodata.
  „Proasta lu’ tata” – folosesc o expresie impamantenita in folclorul politic autohton – continua sa isi faca viata frumoasa la Paris iar noi, romanii, continuam sa ii platim sinecura.
  Nimeni din noua putere nu indrazneste sa ia la puricat, la modul serios, afacerile familiei care a ajuns, intr-un timp foarte scurt, sa detina o avere impresionanta, nu atat la vedere cat prin interpusi…
  Casa din Mihaileanu? Schimbul de terenuri cu Casuneanu (caz flagrant de mita disimulata), imobilul de la Popoviciu? NIMIC. NIMIC.NIMIC.
  Iata, suntem la jumatatea lui 2013 si „Blonda de la Cotroceni” continua sa sfideze un popor intreg prin actiunile sale de o demagogie si ipocrizie infioratoare folosind sume enorme de bani in multiple campanii de imagine care, practic, nu s-au oprit nici o clipa din momentul in care madama a pus manusitele-i @delicate pe ministerul responsabil cu turismul si dezvoltarea regionala a Romaniei.
  Gabriel Oprea, alias „Generalul Izmana” alias „seful mafiei personale a lui Adrian Nastase” alias seful UNPR care e, care nu e, la PD, la USL iar apoi la PSD, se pare ca serveste perfect de pivot intre hotii lor si hotii nostri. Nu-i nimica, bani sa iasa.
  Ce „hotii uriase” se faceau la un anume minister cat a fost Udrea ministru si ce-i mai tragea Ponta cu „rigorile legii” inainte si in timpul campaniilor electorale care au precedat caderea PDL…
  Ce rapid a trecul acelasi minister din mainile @delicate ale Udrei in manutele @puternice ale lui Liviu Dragnea si ce faaaasssss enorm au pus noii guvernanti in locul hotiilor atat de des invocate. Ce frumos au decis cei din USL sa faca un face-lifting institutiei sus-amintita, cum si-a schimbat ministerul numele si ce „eficient” lucreaza acum toata lumea de pe-acolo pentru „interesul national” pentru „marirea ratei de absorbtie a fondurilor europene”
  si pentru alte formule pe cat de pompoase, pe atat de goale de continut. Mai bine le-ar spune direct – paravane pentru furt – sa stim si noi, astia mici si votanti, o treaba…
  Oare are vreun rost sa vorbesc aici despre prologul, desfasurarea si qvasi-epilogul afacerii Bechtel?
  Despre originea si qvasi-desfasurarea afaceri Rosia Montana?
  Despre Sova si mama lui Sova?
  Despre Ponta si socrul lui Ponta?
  Despre originea si, iata, deja implementarea afacerii Chevron?
  Despre misiunea ex-ambasadorului Gitenstein in Romania? Despre Readucerea lui in tara in fruntea Fondului Proprietatea?
  Despre numirea Codrutei Kovesi (unicul procuror capabil din Romania) in fruntea fostei politii politice a lui Basescu?
  Sefa DNA. Ce e DNA? Nu cumva e un fel de tinator de sase pentru UNII, Bau-Bau pentru ALTII si gropar sigur pentru CINE TREBUIE? Ca, deh, e necesar sa se arunce si cu ceva „rezultate” in ochii coanei Europa, nu-i asa?
  Am o idee; haideti sa schimbam denumirea acestei institutii. Nu mare lucru; ultimul A al DNA ar trebui sa semnifice „Antinationala” in loc de „Anticoruptie”
  Ar suna mai corect asa si ar reflecta foarte bine paradoxalele intamplari pe care ne este dat sa le traim, nu?
  Ia uitati ce frumos ar suna „Directia Nationala Antinationala”
  Tipic, specific, 100% romanesc. Patentat, inregistrat si cu drepturi de autor in coada. Si fara plagiat! Si, poate, obtinem si ceva bani europeni sau macar sponsorizari de la Fundatia Soros pentru un asemenea proiect.
  Ah,
  Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
  Să-i împarţi în două cete: uselisti si pedelei…

  PS. Gabi, am observat un lucru la blogul tau, altadata destul de interesant si animat: in ultima vreme, mai precis de cand ai redevenit parlamentar, lumea nu prea mai posteaza mare lucru pe aici.
  De ce oare?
  O fi din cauza ca ti-ai permis sa ii trimiti pe unii comentatori sa citeasca presa?
  Sau (poate) pentru ca odata ajunsa pe un scaunel caldut si garantat 4 ani ai fi putut deveni – ma voi exprima bland – ALTFEL?
  Atentie, eu nu acuz; intreb…
  O fi din cauza ca firma Chevron si-o fi schimbat brusc naravul si in loc sa scoata profit insutit sau inmiit din exploatarea gazelor de sist (cu otravirea aferenta a apelor subterane) se ocupa acum cu „bunastarea si fericirea” celor care locuiesc in anumite zone, Barladul, printre ele?
  O fi din cauza raspunsului primit(?) la interpelarea adresata colegei de partid, sefa a organizatiei de femei si ministru al mediului, in legatura cu explorarea si exploatarea gazelor de sist?
  Hai, te rog, lamureste-ma. Altfel, eu, asta mic si votant, nu voi pricepe niciodata nimic din politica asta al dracului de curva!!!

 • Gabi

  @iceflame,
  Ca prieten, te înțeleg. Ai toate motivele sa fii supărat si nu ești singurul.
  De la cetateanul Iceflame, aștept scuze. Publice! Nu pentru acuzele adresate mie personal care sunt nedrepte in mod absolut;eu pot suporta si mai mult… Dar faptul ca distrugi orice motivatie pentru care singurul sinucigas din Parlamentul României sa continue lupta este o vina publica. Am nevoie sa cred ca are sens si ca cetatenii inteleg Pe ce lume traiesc, care sunt forțele care se confrunta, etc.
  Cât despre animatia de pe blog, am trei explicații: a murit Bibiotecaru, care era un prieten adevărat, am treaba de nu vad in fata ochilor si, din acest motiv, comunic curent pe contul de Facebook… Aici e un depozit de articole…
  PS
  Doar oamenii lipsiti de intelegerea cuvântului onoare pot considera ca a fi politician in România de astăzi reprezintă vreun avantaj. Nu fac parte dintre ei!

 • Iceflame

  „Doar oamenii lipsiti de intelegerea cuvântului onoare pot considera ca a fi politician in România de astăzi reprezintă vreun avantaj. Nu fac parte dintre ei!”

  Gabi, e o mica neconcordanta intre ceea ce atat de frumos spui un pic mai sus si realitatea din teren.
  Din cate am inteles, fiecare din candidatii USL la ultimele alegeri au cotizat cu anumite sume pentru campania electorala. Exista si o lista la Vaslui cu aceste informatii. Nu stiu cat sunt de adevarate, cert e ca exista si a aparut si in presa. Si, se pare, pana acuma nimeni nu le-a contestat.
  Intrebare: daca nu e nici un avantaj in a fi politician in Romania, de ce la absolut toate alegerile, se inghesuie lumea sa intre pe liste? De ce nu e tot asa de mare aglomeratie si zbor de pile groase prin aer la slujbele normale, cum ar fi aceea de profesor?

  Apoi, eu credeam (ca asa scrie) ca acesta ar fi un site personal si blog activ al unui politician roman de stanga.

  Daca e un simplu depozit de articole, mai vechi sau mai noi, atunci chiar ca nu are rost sa mai comentez ceva pe aici.

  Cine stie, in depozit ca in depozit; panze de paianjen, praf, promisiuni…

  Mai bine imi fac si eu pagina pe facebook pentru a tine pasul.
  Ba nu. Mai bine ma duc sa plimb pisica!!!

  Ciao

  Pace tie Biblio.
  Ai „sters-o” la timp. Altfel, era jale si in sufletul tau…

 • Goe

  Iceflame, better luck next time. Tu chiar credeai ca toti pupincuristii de pe bloguri vor fi invitati la impartirea prazii?

 • Iceflame

  @ Goe
  Stii ceva, omule?
  Mie mi-a fost cu adevarat draga Gabi Cretu si chiar mi-am pus unele sperante in ceea ce ar putea face. Daca nu sa schimbe lucrurile, macar sa faca galagie, sa se duca in circumscriptia pe care o reprezinta, sa vorbesca cu oamenii si, de ce nu, impreuna cu ei sa se opuna (de-adevaratelea si nu de forma) otravirii apelor subterane de catre Chevron la Vaslui si in Dobrogea.
  Spre uimirea mea totala, Gabi Cretu a facut un fel de opozitie „de ochii lumii” la aceasta problema care, pe buna dreptate, framanta la modul foarte serios ofoarte mare parte din comunitatea vasluiana. Iti dai seama ca nu le vine deloc usor celor cu domiciliul in preajma viitoarelor sonde Chevron sa isi imagineze ca, nu peste mult timp, multe din puturile de unde isi asigura necesarul zilnic de apa pentru gospodarii se vor transforma in surse de otrava pentru oameni si animale. Culmea culmilor in toata afacerea asta este aceea ca, tocmai cei in care oamenii locului si-au pus speranta ca ii vor scapa de invazia sondelor aducatoare de nenorociri au devenit asa, peste noapte, partizani infocati(sau interesati) ai proiectului ucigas. Nesimtirea a atins un nivel atat de mare in randul politicienilor nostri incat, fara sa li se miste un muschi pe fata, ei sunt capabili sa sustina astazi ceea ce, in mod clar si raspicat, condamnau ieri in piata publica…
  Este cazul deputatului Solomon de la Barlad, al lui Dumitru Buzatu, seful CJ Vaslui, ambii slugi preaplecate ale premierului „transformer”
  Victor Ponta. Si al altora ca ei…
  Gabi Cretu este un pic mai atenta cu ceea ce spune sau face, asta e adevarat. Insa, in momentul acesta, cred ca nici ea nu face exceptie de la regula. Chiar daca se tot da dizidenta prin partid si parlament, chiar daca ne atrage mereu atentia ca „nu stim noi” cum stau lucrurile in interior, daca o iei „la bani marunti” ai sa vezi ca tot cam pe-acolo se-nvarte. Daca vorbesc cu pacat, asta e! Eu pot sa ma insel, nu insa si toti cei care si-au pus sperante si voturi in ea.
  Cam asta e, in mare „durerea” mea in legatura cu posesoarea acestui blog. Ca ii convine sau nu ce am scris aici, acum sau altadata, putin ma intereseaza in acest moment. Important pentru mine este sa spun exact ceea ce gandesc astfel incat domnii si doamnele din politica romaneasca sa stie ca nu pot face chiar tot ceea ce vor in si cu Romania si ca tara nu le apartine asa cum, probabil, si-ar dori…
  Eu il stiu pe Buzatu de ani buni. Cand spun „il stiu” vreau sa se inteleaga ca il cunosc ca persoana publica. Nu o data, prin natura slujbei pe care am avut-o un timp la Vaslui, am intrat in contact direct cu dumnealui. Vreau sa spun ca, pe vremea aia (acum vreo 15 ani adica) Dumitru Buzatu era un tip valabil (in opinia mea bineinteles) un politician destul de abil si, de ce sa nu recunosc, cu anumite rezultate in munca sa. Revazandu-l recent intr-o emisiune televizata, NU L-AM RECUNOSCUT, atat de mult s-a schimbat omul asta. Atat de mult a scazut in ochii mei (si il doare pe el fix la basca de chestia asta) incat nu vad astazi in el decat o biata sluga pe feuda lui Ponta. Si, stii ce e cel mai grav in toata povestea asta? E faptul ca EU I-AM VOTAT PE ACESTI OAMENI SI, ,MAI MULT DECAT ATAT, MI-AM CONVINS SI O MULTIME DE PRIETENI SA FACA LA FEL.
  Rezultatul? L-am schimbat pe Boc cu Ponta si pe Udrea cu Dragnea.
  In rest, totul e la fel.
  In concluzie, iti dau dreptate la partea cu „better luck next time.”
  Restul il trec la capitolul „rautati gratuite” si te asigur ca esti complet neinformat in legatura cu persoana mea.
  Traiesc de ani buni in afara granitelor tarii; oricum s-ar desfasura lucrurile in Romania „prada” nu a fost si nici nu va fi vreodata pentru mine iar pupincurismul nici atat. Daca intr-acolo bati…
  Ciao

 • ggiggi

  http://www.gabrielacretu.ro/despre-complicita%C8%9Bi-%C8%99i-tradare.html

  Pupi..risti, ei ^^ nu ajunge ,,,,,,,,, da’ nici aia care zice ^^ adivaru`
  Esti patetic Goe…….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *