Am primit o leapşă de la Chinezu!

Prinsă în dezbateri constituţionale grele, am întârziat puţin să răspund unei întrebări pe care a lansat-o Chinezu unui număr relativ echilibrat de femei şi bărbaţi. Nu şi forumistilor de meserie care sunt mult mai misogini decât media! Ne întreabă dacă vom avea vreodată o femeie preşedintă de stat (român).

O să avem vreodată?!”

Da. Nu voi stabili însă data. Nu vreau să fiu suspectată că sunt mai optimistă decât Silviu Brucan sau că aş confunda speranţele cu realitatea. Până să nu înebunim cu totul, ziceam 2014.

Dar o asemenea ipoteză nu reprezintă vreun progres în direcţia democraţiei sau egalităţii de gen dacă nu stabilim profilul acelei femei şi de ce a fost susţinută să ajungă acolo. La Preşedinţie nu ajunge nimeni pe propriile picioare; trebuie purtat(ă) pe umeri… Utilizez sensul pozitiv , bun, al expresiei.

Faptul că vom avea o preşedintă a unei camere parlamentare nu era de presupus după nivelul democraţiei şi poziţia femeilor din cadrul partidelor , nici după nivelul lor de reprezentare parlamentară. Lucrul s-a întâmplat! În afară de progresul statistic – avem şi noi o femeie în funcţie înaltă – este greu să spunem că a fost efectul vreunei schimbări de atitudine sau că a determinat vreo una. Mai curând, o anume renaştere a prejudecăţilor şi stereotipurilor legate de rolul şi calităţile femeilor.

Să schimbi viaţa şi statutul social al femeilor, în general, este foarte dificil. Să alegi pe una într-o funcţie, este mai simplu.

Numai că, din punctul meu de vedere, femeile se recunosc după program, nu după sex. Este relativ uşor să fie aleasă vreo… bărbată, cu valori, comportamente, atitudini, etc., masculine. În acest caz, nici un avantaj real.

Lucrurile sunt mai complicate dacă vrem să fie aleasă o femeie. Motivul este clar – necesită un efort de schimbare socială care să aducă în prim plan alte criterii decât cele care aduc astăzi succesul bărbaţilor. Adică trebuie să răsturnăm ordinea valorilor de asa maniera incat responsabilitatea, caracterul, eleganta, cultura, diplomaţia, echilibrul, empatia, sufletul, daca vreti, sa conteze.

Nu cred că populaţia este mai misogină decât în alte părţi; politicienii, cu siguranţă! Or, ei impun anumite modele de succes…

15 comentarii la “Am primit o leapşă de la Chinezu!”

 • newdada

  Faine idei ai! Eu o propun pe d-na Monica Tatoiu;

 • gabicretu

  @Newdada,
  Ce umor negru ai! Umorul negru este mai mult masculin sau este… gender neutral!?

 • Bibliotecaru

  Eu încă mai visez la Mona Muscă candidată la preşedinţie.

 • Alina T.

  2014? este o gluma sau o fantezie? altfel nu inteleg…

  Oricum, daca ar aparea un portret feminin demn de luat in seama cu siguranta as merge la vot.

 • gabicretu

  @Alina,
  Cum ar trebui sa „arate” o candidata pentru a te face sa mergi la vot cu incredere!? Care sunt asteptarile unei oame tinere ca tine!? Ce te-ar face sa te implici intr-o campanie ca voluntara?!

 • newdada

  de ce umor negru? p.s. sunt de genul feminin; 🙂

 • Alina T.

  Sincer? Deocamdata nu vad nicio sansa pentru o candidata, aceasta din cauza ca nu am formata o perceptie ca in viitorul apropiat/indepartat ar putea aparea in fata noasta o femeie ca si candidata. Nu pot raspunde intrebarilor, deoarece nu am formata aceasta viziune! Pur si simplu, in haosul in care se afla tara asta nu pot vedea (nu-mi pot imagina) o candidata ca si pretendenta…

 • gabicretu

  @newdada,
  din cauza propunerii. Era serioasă?!!!!!!!!?

 • gabicretu

  @Alina,
  Dar despre un candidat ai o asemenea asteptare? Cum ar fi?!

 • newdada

  De ce nu? Femeia a fost profesoara de matematica, acum conduce o firma de renume … nu vad care ar fi impedimentul …

 • doinas

  Nu Monica Tatoiu a fost tipa care a declarat ca femeile in perioada ciclului menstrual sunt…lipsite de logica (eu ma exprim elegant). Si ca ea, personal, isi „verifica” (nu indraznesc sa ma intreb cum) directoarele si nu le permite sa ia decizii si sa incheie contracte in aceasta perioada?

  http://stiri.acasa.ro/articole/monden/Monica-Tatoiu-Femeile-sunt-facute-sa-procreeze-/page/2

  Oricat de bune ar fi produsele firmei pe care o conduce, de atunci n-am mai cumparat niciunul….

 • gabicretu

  @Doinas,
  Vezi in ce tara traim? Ce repere avem? Mi-o si inchipui la Consiliul European in timpul unor dezbateri…
  In plus, aceeasi permanenta confuzie intre capacitatea (presupusa) de a apara interesul privat si capacitatea de a reprezenta interesul public.
  Vreau sa fac o comparatie intre o tara si o companie. Poate citeste si reflecteaza careva…

 • Alina T.

  Nu intereseaza pe niciun candidat ce ne dorim, fiecare isi joaca cartile cum considera mai bine, ca sa le iasa afacerile si interesele proprii. Restul … Dumnezeu cu mila… Suntem bagati in seama o data la 4-5 ani, doar pentru a le acorda un vot, in afara de asta, mai suntem buni la platit impozite. Atat! Oriundem mergem suntem umiliti pe banii nostri (spital, scoala, in toate institutele publice). Am un continuu sentiment de dezgust. In fine.

  Ca sa raspund la intrebare, mi-as dori un sef de stat inteligent, strategic, corect, cinstit, fara interese proprii, populist, incoruptibil, sa detina mai multa putere, sa nu abuzeze de putere pentru acordarea de favoruri rudelor sau prietenilor sai, o viata nepatata, principii morale sanatoase, si multe altele.

  Si cum umorul nu ma lasa sa nu parafrazez intrebarea Cum trebuie sa fie presedintele perfect?

  Raspuns: Sa aiba inteligenta lui Einstein, charisma lui JF Kennedy, geniul strategic al lui Sun Tzu si averea lui Bill Gates.

  Si sa nu aiba parinti, frati, surori, matusi, unchi, veri, nepoti, nevasta si copii.

 • gabicretu

  @Alina,
  Mai ramanea sa-i ceri sa fie o fiinta spirituala, ca cea materiala mananca si se va intrerupe din activitate ca sa mearga la masa si la baie…
  In lumea noastra, Alina, oamenii nu sunt perfecti sau perfect adaptabili oricaror exigente, ca si cum ar fi din guma. Ei pot gresi, pot trada, se pot schimba, evolueaza sau involueaza, sunt tristi, furiosi, bine-dispusi sau nu, etc. Chiar si presedintii.

  Problema nu este sa cautam o persoana perfecta, ci sa stabilim o diviziune a puterilor si mecanisme de control suficiente si functionale care sa impiedice abuzul, devierea, atunci cand cineva, ales dupa criteriile pe care le mentionezi mai sus, o ia razna. Este institutionala, nu personala.

  Perfectiunea pe care o ceri ar fi risipita degeaba, daca stai sa te gandesti care sunt atributiile presedintelui. Nu trebuie importat de pe Marte sau obtinut in laborator, nici sa-i omoram toata familia de frica sa nu abuzeze de putere in favoarea acesteia. Este suficient ca mecanismele de promovare sa fie astfel concepute incat sa nu treaca decat cei care merita prin ele; inclusiv rudele presedintelui, daca merita, nu din cauza ca sunt rudele lui.

  Problema este sa inculcam oamenilor valori precum respectul fata de semen, credinta in egalitate, etc. Cei care te umilesc pe unde te duci, tu sau eu, sunt alti oameni, nu ipostaze ale Presedintelui sau ale Puterii. Politicienii sunt unii dintre acesti oameni…

  Problema este sa ne implicam noi insine, sa participam, sa criticam, sa dam idei, sa nu lasam lucrurile la voia intamplarii.

  „Sa aiba mai multa putere” spui. Ca sa faca ce cu aceasta putere?!
  Nu cumva punem prea multe sperante intr-un Presedinte?! Tare ma tem ca este adevarat ce spunea cineva despre un mare prim ministru – „a fost mare pentru ca i-a guvernat pe danezi; daca i-ar fi guvernat pe altii, nu ar fi fost asa de mare…”

 • goe

  Dar am avut deja o femeie presedinte! Emil Constantinescu. Poate o sa mai avem, dar ma tem ca 2014 e luat deja, mai mult ca sigur si 2019 de acelasi domn… reveniti cu un telefon prin 2024. 🙂
  Acel domn se numeste… ah, imi suna telefonul. Revin…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *