• In General
 • pe

Partea I „Ce este PSD-ul!?”

Cristi Banu imi aruncase odata o intrebare ca pe-o manusa pe care eu am ridicat-o si … nu m-am mai prezentat la duel. Ce este si ce vrea PSD-ul!? Cum onoarea ma obliga (mai este in dictionarul limbii romane cuvantul?!) incerc, cu intarziere, un raspuns.

Intre timp s-au mai intamplat multe lucruri dar, citind schita de raspuns pe care o facusem atunci, nu am simtit decat nevoia unor clarificari; si atat. Raspunsul este o fotografie luata din locul in care ma gasesc, este imaginea pe care o port eu cu mine.

Ce este PSD?
Este un partid din Romania, cu membri romani, cu sefi romani si evaluat dupa criterii romanesti. Are calitatile si hibele romanilor. De exemplu, se dezumfla repede, e schimbator si adaptabil la mediul inconjurator; se aprinde repede si se stinge tot asa.

Pesedeul meu e totusi stabil, echilibrat, pare uneori plicticos, pentru ca la savoarea de mititei cu mustar a dezbaterilor de la TV el adauga doar gustul painii celei de toate zilele (uneori chiar fara sare).PSD nu e „partidul cuiva”. Nu a fost niciodata. Chiar este partid, cu aripi, cu tensiuni, cu organizatii, cu programe, cu esecuri si realizari, a exercitat puterea si a trait opozitia. Are o fata vazuta (sau imaginata) de ceilalti si o fata necunoscuta (uneori necunoscuta si pentru el).Fata vazuta s-a schimbat mereu, fara efecte in mentalul colectiv. Asta ar putea genera o intreaga filosofie despre cat de autonome sunt ideile fata de realitate. Mie mi-e greu sa vad continuitatea intre Ion Iliescu sau Oliviu Gherman si Adrian Nastase, sau intre ei toti si Mircea Geoana, intre Octav Cozmanca si Titus Corlatean, intre Hilde Puwak si Daciana Sarbu. Diferentele nu sunt doar de stil sau varsta ci structurale; vad diferit politica, actiunile si scopurile ei.

Nu fac judecati de valoare cand afirm aceste lucruri ci doar descrieri, constatari. Ierarhiile sunt imposibile si pentru ca elementul comun totusi, cel ideologic, e inteles diferit de la etapa la etapa.

Cei mai vechi au ignorat total imaginea si au subestimat rolul comunicarii invocand argumentul clasic: faptele pot dovedi ceea ce suntem. Cei mai noi supra-estimeaza imaginea (si au ferma convingere ca politica este o piata – conteaza cine se vinde mai bine); eu sunt foarte sceptica in rezultatele marketingului politic pe termen mediu si lung, motiv pentru care m-as incadra la cei vechi. Cei vechi nu recunosc; eu sunt mereu noua!

PSD este extrem de divers; nu este, in nici un caz, identificabil cu propriul concept ( elaborat de altii cu contributia noastra inestimabila). Eu sunt in acest partid de la inceput; niciodata nu m-am simtit vizata de ceea ce se spune de regula de spre pesedisti; m-am simtit in schimb ranita; si toti cei ca mine.

Cred ca sunt doua generatii vizibile diferite in PSD (pesedeul meu nu face parte din niciuna). Cei din prima, au ezitat sa-si asume clar o pozitie de stanga – in timp ce altii elaborau frumoase politici neoliberale – de frica (mai curand un fel de pudoare) de a un fi identificati cu trecutul cu care oricum au fost relationati, trecut cu care se pare ca toti romanii avem o problema, de vreme ce ne preocupa mult mai mult decat viitorul.

Ceilalti, mai tineri sau mai noi, sunt pe cale de a esua si ei in a-si asuma stanga autentica, cu riscurile si avantajele ei, pentru ca nu stiu ce inseamna asta. Veniti din mediu mai degraba tehnocratic sau, adesea, diplomatic, au o mare dificultate in a intelege ca societatea e definita de scopuri si valori. Sunt stapani ai mijloacelor, stiu metode dar nu inteleg obiectivele. Unii, au un mare respect pentru cuvantul “cariera”; acest cuvant ii face pe altii sa se gandeasca la munca fortata sau la balast mai mult decat la o ascensiune lina si garantata; garantata de ceea ce ei sunt nu de ceea ce ei reprezinta…

Pentru PSD-ul meu cariera este doar rezultatul actiunii politice reusite, nu scopul ei… PSD-ul meu e majoritatea invizibila. Cum arata ea!?

Pentru ca sunt femeie, am sa dau exemplu femeile – 40% dintre pesedisti. Sunt vii, sunt directe, sunt ferme si mai ales nu se tem (95% dintre ele). Femeile nu sunt cele la care va ganditi, daca va ganditi la vreuna. Eu ma gandesc la omul politic tanti Lenuta, 71 de ani, consilier comunal la Mircea voda.

Credeti-ma ca am vazut vreo cativa oameni politici, cu ochi interesat si critic in acelasi timp, si imi asum indrazneala de a o numi om politic. Ce are asa deosebit !? Are o privire clara asupra lumii in care traieste si picioarele ferme pe pamant, curajul de a privi seful in ochi si a-i spune ca nu e de acord, credinta in posibilitatea de a construi ceva, un profund respect fata de sine ca femeie si fiinta umana, puterea de a-i misca pe ceilalti, de a le imprima impulsul initial, vointa neclintita de a apara si de a-i sustine pe cei ce au nevoie. Matriarha, probabil, intr-o familie numeroasa care ii cere mereu ajutorul, cetatean angajat care stie sa se si “zburleasca” la niste tineri care fac zgomot mult, dupa modelele la moda…

Pesedeul meu stie sa spuna « tot respectul pentru » dar acum suntem in alte timpuri.Timpurile nu asteptam sa vina peste noi ci trebuie sa le construim; mai bine azi decat maine; mai bine impreuna, decat separat; mai bine mai bine decat mai rau.

M-am lungit. Ce vrea PSD-ul meu , data viitoare.

24 comentarii la “Partea I „Ce este PSD-ul!?””

 • Peter Gluck

  Bun articol, curajos si inteligent.
  Deocamdata ne demonstrezi ca PSD nu e un partid perfect,
  ceea ce banuiam de mult.
  Problema care se pune e ingrijoratoare: dar este oare un
  partid perfectibil, si daca da- cum, in ce masura, cu ce viteza, prin ce, prin cine?
  Daca nu e perfectibil, dimpotriva, atunci trebuie sa avem in vedere ca daca ceva nu progreseaza atunci nu stagneaza ci decade.
  O duci greu cand esti mult prea eterogen si nu exista un liant de buna calitate.
  In afara de existenta in PSD a unor oameni ca tine, nu avem motive de optimism.

  Peter

 • gabicretu

  Inteligent, inteleg, ca-i scris de mine!(sic!) Precizarea (sic!) este pentru cei cu dizabilitati in materie de umor.
  Dar de ce curajos!? Ce dusmani mi-am mai facut!? De fiecare data cand spun ceva (si nu-mi tace gura deloc) imi mai fac cate un dusman printre prieteni…
  Si asa,”care va sa zica”, nu suntem perfecti. De unde ai mai scos-o si pe asta!?
  Si cine ai vrea sa provoace optimismul daca nu oamenii (ca mine sau ca altii)!?

  Gabi (chiar eu scriu!)

 • carmen

  ba sa fiti optimist domnule gluck!!! face bine la sanatate!!!

  partidul e perfectibil chiar si numai prin faptul ca cei cu mansete si costume sifonate or fi obosit si ei. se mai retrag pe la casele lor. mai au un reomatism, o guta de la atata …carne mancata.vor nu vor unii sa recunosca in psd acum sunt multi tineri (ii includ aici si pe cei din generatia mea 35-45 ani). cum? au idealuri, au obiective pentru ei, pentru familia lor pe care vor dori sa le realizeze. ma uita la cathy. vrea o casa, munceste la o lucrare de doctorat, are o famile. si vrea si o cariera politica in psd. vali:profesor, cu examene de grad, cu alte doua joburi part-time in asigurari, cu rate la banci, familie. si el vrea o cariera in psd. si mai stiu cel putin 20 ca ei in organizatie. au putere si vointa. pe ei mizez in viitorul psd: luptatori, onesti. liantul? cei idealisti precum gabi care reusesc sa adune in jurul lor pe cei precum cathy, si vali. eu sunt optimista domnule gluch ca foarte curand veti vedea o noua generatie in psd. si nu ma refer la fiul lui sau fiica doamenei. ci la acesti frumosi anonimi despre care v-am vorbit.

 • Cathy

  Citez: „cariera este doar rezultatul actiunii politice reusite”.
  Carmen, sunt sigura ca la asta te-ai referit cand ai spus ca vrem (noi, astia tineri) cariera politica in PSD.
  Eu nici macar asta nu imi doresc! Cu siguranta imi doresc actiune politica reusita. Vin dintr-un domeniu extrem de teoretic (cercetarea stiintifica are, de multe ori, darul de a te indeparta de real), si tocmai de aceea imi place politica. O teorie stiintifica isi are efecte in ani, poate chiar zeci de ani… O actiune politica are efecte imediate pentru viata oamenilor. De aceea imi place politica: pentru palpabilitatea, imediatitatea rezultatelor. Si de aceea am intrat in acest partid: sa muncesc pentru ca aceste rezultate imediate sa fie pozitive pentru mine, pentru cei ca mine si, mai ales, pentru cei care nu sunt ca mine!
  Multumesc, oricum, pentru opinia buna pe care o ai despre mine. Bine ca mai vede cineva ca PSD-ul e altfel decat se crede.
  De fapt, asta e problema: ce o mai fi si PSD-ul asta, de ce il tratam si il teoretizam ca pe un concept abstract, sau, mai rau, ca pe o adunatura de indivizi nediferentiati, luati la calup, care oricum nu mai conteaza, odata subsumati conceptului PSD?
  Refuz sa fiu luata la calup!

 • Peter Gluck

  Draga Carmen, nu ma domni te-rog, sa stii ca nu te ajuta
  sa intineresti si la nimic altceva.
  Daca vei citi revista mea, esentialmente optimista si..
  asta ca sa stii neaparat- feminista- o sa-ti dai seama cat de tanar si necopt sunt si eu.
  Mare dreptate ai – e nevoie de o generatie noua in PSD, e nevoie de personalitati puternice si pozitive, constructive fiindca cele care tot ies la lumina imi
  erodeaza optimismul. Mai ales in acest an, au facut tot posibilul sa ma deceptioneze, oricat de la calcaiul
  broastei ar fi fost nivelul asteptarilor.
  Sa vina tinerii!
  Peter

 • gabicretu

  Peter,
  Nu uita! Varsta e o stare de spirit!(in realitate, este doar o parafraza dupa „Viata e o stare de spirit”, ce sta la mine pe birou, unde eu nu mai stau, ca umblu…)

 • iceflame

  Ce este PSD-ul?Imi vin in minte succint cateva imagini;revolutie,Iliescu,reflectoare,multime agitata,teroristi,gloante suierand…Nici unul nu nimereste in acel balcon…Apoi,FSN,fa-te ca lucrezi,Craciun cu Ceausesti impuscati,FSN partid.Virusi anti-Coposu si anti- monarhie circuland prin aer.Mineriade.Apoi,FDSN.Caritas.Gerald.PDSR.Bancorex.Alte banci.Privatizari.Jeep-uri.Alte privatizari.Girofaruri.SPP.PSD.Nastase.Ponta.Geoana.Vanghelie.Din nou Iliescu.Parchet.Voinea.Iarasi parchet.Nastase.Curtea Constitutionala…Curente pro si contra…Gabriela Cretu.Ce este PSD?Nu stiu.Exista insa o istorie!Spatiu,timp,adevar,nu prea mai exista.Sintagma „rau necesar” spune cuiva,ceva?

 • iceflame

  P.S. Era sa uit…Your comment is awaiting moderation…Placuta expresie.Stimulativa…Ce bine ca putem pleca in Europa fara viza.

 • gabicretu

  Fiecare din noi e ca o sita; si fiecare diferit; ca si istoriile noastre… (cea de care vorbesti e a romanilor; nu a ajuns psd-ul asa de mare ca sa si-o aproprieze in intregime…)
  Mi-am amintit o alta; cu scuze pentru colegii mei, pentru ca nu am sters numele proprii, ca sa nu se creada ca-i literatura, o public aici. E o interventie intr-un consiliu judetean al PSD, in iarna lui 2005, pe care o aveam in memoria calculatorului…

  „La finalul încă unui mandat de vicepreşedintă a Organizaţiei judeţene (al treilea) am intenţionat să adaug la raportul comun un punct de vedere personal asupra activităţii pe care am desfăşurat-o. Consideram că vă datorez acest lucru . O poziţie sinceră, sintetică, directă, fermă, critică şi autocritică, aşa cum v-am obişnuit în toţi aceşti ani. Efortul de a-mi duce la împlinire intenţia părea însă sortit eşecului pentru că de o săptămână, în loc de idei privind felul în care să corectăm trecutul sau să proiectăm viitorul, în minte îmi vin numai imagini, concrete, vii, la fel de vii ca atunci când le-am trăit.
  • Mă văd în maşină cu Gică Mogâldea coborând dealul de la Avereşti spre Roşiori, noaptea târziu (e bine să înveţi să cobori atunci când ai ajuns sus, ar zice unii)
  • Mă văd dansând, în faţa scenei la Bârlad, cu un vechi şi foarte în vârstă coleg de partid costumat în pelerină albastră cu semne electoral sau mergând printr-o ceaţă de s-o tai cu cuţitul împreună cu Vasile Puf pe la Fundul Văii
  • Văd pietrele de pe drumul de la Ciocani peste care treceam greu cu Tico şi pe Cristina Tiron stând alături
  • Un stop cadru cu Gina şi Lăcrămioara Costache în miez de noapte lipind unele de altele cele 560 de desene de la concursul din vară, ca să facă un covor…
  • Zâmbetul dr. Ilieş când mi-a spus cel mai frumos lucru pe care un coleg mi l-ar fi putut spune: era în 5 septembrie, ziua preliminariilor, pe la 8 fără cinci. Aşteptam să se deschidă calculatoarele de la Bucureşti să votăm. Era de gardă. Eram emoţionată. M-a întrebat – Dar dumneavoastră, care sunteţi sufletul nostru, de ce vă temeţi?!
  • Revăd dezamăgirea sinceră şi neputinţa de pe chipul lui Petrică Gavrilescu în 6 iunie pentru că după campania pe care a făcut-o pentru a scoate la vot rromii din Rediu a descoperit că o parte care veniseră să voteze nu o puteau face pentru că nu aveau acte de identitate…
  • Simt pe limbă gustul fără seamăn al pâinii cu salam cumpărate de Viorel Petcu la Lungeşti de Galaţi, compotul d-lui Mâcnea, nucile verzi mâncate pe şanţ la d-l Timofticiuc, căpşunile Mariei Onu şi tortul de la Vasile Pavăl pentru flămânzii uitaţi la sediul de campanie, în vară, fără pacheţel pe care în mod egoist noi, cei trei, nu l-am împărţit cu nimeni…
  • Simt şi acum uşurarea extraordinară de a-i vedea vii şi aproape nevătămaţi pe Gică şi băieţii din echipă după accidentul din ultima zi a prezidenţialelor. Şi mi-a trecut prin minte şi o imagine de la Voineşti pe care o ştiu eu şi Vasile Romila dar nu v-o spunem…
  • Am în minte figura supărată a lui Ionel Constantin că nu i s-au dat comune în responsabilitate şi că nu avea eşarfă de campanie în timp ce unii, puţini, se fereau să o poarte…lacrima din ochii Doinei Silistru când un coleg a găsit de cuviinţă să plece cu maşina şi să o lase la o acţiune unde erau împreună…
  • Pe Irinel, pe Ciprian, pe Andrei, pe Ana, dormind, la propriu, lângă calculatoarele de la centrul de campanie…şi-mi amintesc cum copiam poza lui Cristi Lungu de la Coroieşti de pe un calendar
  • Eram cu doamna Miron şi dl Botez în piaţă strângând semnături pentru candidatul la prezidenţiale sau în grup foarte reprezentativ la hram la Negreşti…
  • Florile din curtea lui Riţă Popescu, papucul alb ticsit de colegi în ziua preliminarelor, la Roşieşti şi am simţit braţele calde ale unei bătrâne care m-a încălzit la troiţă într-o zi de noiembrie
  • Auzeam vocea emoţionată a dlui Leonte când l-am sunat să-i spun la mulţi ani de sf. Ion (dl Leonte este invariabil pe ultimul loc pe lista de candidaţi şi întotdeauna prezent la acţiunile de campanie).Vocea puţin agitată a lui Vasile Roşca pentru că apăruse un candidat neaşteptat
  • Îmi suna din nou în urechi telefonul ca atunci când devenisem un centru de consultanţă juridică pe legea 67, 215 şi 160, şi vocea lui Jan Ciupilan zicând „să facem!” şi fanfara dlui Scutelnicu …
  Toate aceste amintiri pe care le împărtăşim împreună au un sens. Am fost învăţaţi de prieteni, de duşmani şi de realitate că politica este un fel de joc murdar în care interesul este rege iar morala absentă.
  Dacă o reformă a P.S.D. este necesară şi posibilă, dacă o înnoire a clasei politice se va realiza vreodată, atunci trebuie să reintroducem în limbajul nostru şi în atitudinile noastre câteva cuvinte desuete care pot descrie amintirile noastre comune: onestitate, implicare, bunăcredinţă, bunăvoinţă, prietenie, solidaritate, încredere. Eu nu pot să-mi închipui despre colegii mei că sunt, aşa cum zicea din păcate cineva aici de faţă, nişte codoşi. Nu pot să taxez simţul datoriei şi a lucrului bine făcut, drept prostie. Iar dacă noi ne putem numi gaşcă atunci trăiască găştile!
  În toate momentele pe care le-am petrecut împreună, între noi s-a născut un profund sentiment al egalităţii în care aroganţa şi dispreţul nu au existat. Egalitate nu înseamnă că suntem toţi la fel ci că suntem fiecare în parte importanţi prin ceea ce facem şi că merităm respect şi contăm. Trebuie să recuperăm în acţiunile noastre, şi în statutul nostru şi în sufletele noastre această valoare fără de care nu ne putem numi social democraţi- egalitatea.
  Unii văd la acest moment din viaţa partidului nostru soluţia salvatoare în introducerea competiţiei în partid. Mi se pare că se uită un lucru esenţial- că o bătălie se poate câştiga şi prin viclenie sau forţă la fel cum publicitatea mincinoasă te poate face să dai banii pe un produs expirat. Noi trebuie să reinventăm cooperarea şi să nu încetăm nici un moment dezbaterea.
  Ianuarie 2005”

  PS
  Nu stiu ce-i cu moderarea; dupa cum stii suntem in renovare dupa atacul informatic, sau ce-o fi fost; ai observat ca lipsesc comentariile, ca nu merge nu stiu ce… Se poate sa fie ceva de la administrator.

 • carmen

  hello iceflame!!!!!!!
  chiar mi-ai lipsit. iar esti… vi=oiam sa spun rau. nu. ai memorie selectiva. ok. erau la revolutie si iliescu si alti PSD-isti. dar mai erau si altii care acum sunt liberali sau democrati pana in madava oaselor. nici usturoi n-au mancat. cel putin iliescu si altii au avut verticalitate. recunosc au facut greseli. greseli mari. si el si altii. vezi istoria frantei, a anglei, a statelor unite. cand se construiesc lumi noi inveti din greseli. rau e ca noi am invatat din ale noastre nu a le altora. eu asta asi vrea daca vrei sa judeci judeca obiectiv si pe uni si pe altii. dar si mai bine sa lasam judecatile pentru istorici iar noi sa construim. ok. nu vrei cu psd? nici o problema. dar in romania de vreo 3 ani doar atat se face. judecata psd-ului de construit construiesc bulgarii. ca noi parca am trai in afganistan. dar pana si acolo citeam mai ieri ca deputatele-ele femeile de acolo vor sa reconstruiasca tara. auzi afganistan unde femeia nu prea exista. si noi??????? rusine sa ne fie. facem polemici. de parca viitorul e oriunde numai nu in aceasta tara. eu nu vad frate unul de la pd cu unul de la psd si unul de la pnl sa face ceva pentru o comunitate. sau si mai rau daca se intalnesc doi sare presa. ce-au facut? ce-au discut? l-au barfit pe-al treilea. firar ea de miorita.
  doamne nu cresc copii astia odata!!!!!!! sunt optimista iceflame. sper ca si tu. si vezi la memorie. e o mica problema acolo.
  peter! tinerii vor veni! chiar de nu vor unii.

 • iceflame

  Multumesc mult pentru cele 5 randuri si jumatate de raspuns;(am inclus aici si post-scriptumul care a ingitit vreo 3).Aveti dreptate.Ceea ce am incercat sa creionez cu ajutorul catorva imagini,reprezinta un crampei din istoria romanilor.Ca sa fiu mai precis,este vorba despre „Istoria manipularii romanilor intre anii 1989-2007”.De catre cine?Un lucru e sigur;nu de catre batrana cu bratele calde de la troita din Rosiesti…

 • iceflame

  Postarea anterioara a fost pentru doamna Gabi.Aceasta este pentru Carmen…Salut Carmen.S-ar putea sa ai dreptate si sa imi fileze mie vreo lampa(am fost fabricat inainte de aparitia circuitelor integrate).Pentru a verifica insa mai bine starea firisoarelor invechite din capul meu,te invit la un exercitiu practic.Cauta tu prin orasul tau,sau prin imprejurimi,parintii sau fratii unora din tinerii ucisi in Revolutia din 1989 si in mineriada din 13-15 iunie din Bucuresti.Dupa aceea pune in fata acestora fotografiile politicienilor din Romania si intreaba-i pe parintii si pe fratii celor ucisi:care din politicienii din fotografiile acestea credeti ca e vinovat de moartea copiilor si a fratilor vostri?S-ar putea ca raspunsurile lor sa nu te multumeasca si sa afirmi si despre ei ca au unele probleme tehnice…P.S.Carmen,nu ca m-ar interesa,intreb doar asa din pura curiozitate;tu,cand ti-ai facut ultima revizie?Toate cele bune si pe curand.Iceflame

 • carmen

  imi pare rau daca te-am jignit iceflame. pur si simplu am spus ca memoria ta e selectiva. am spus undeva in comentariile noastre care au disparut de pe blog. imaginea noastra despre revolutie e cea pe care ne-au creat-o unii. mai avem pana vom cunoaste adevarul despre acel timpuri. eu nu am scuzat pe nimeni. am spus ca au facut greseli. noi le vedem doar pe ale unora. si eu sunt de pe vremea lampilor. dar sincer. n-am nevoie de revizie. starea mea de spirit e cea pe care mi-o doresc eu. imi pare pentru tine dar eu sunt o optimista. imi pare rau ca nu putem continua dialogul .plec pentru o saptamana la un curs. asta e in zilele noastre inca mai conteaza ce cartoane ai la dosar.

 • iceflame

  Mult succes la curs Carmen.Sa stii ca in materie de optimism,nu cred ca ma intreci.Sunt un optimist incurabil.Atata doar,ca optimismul meu este altfel directionat…Asta nu trebuie sa impiedice insa dialogul constructiv intre noi.Nu-i asa?

 • gabicretu

  Mare om cel ce-a zis „Groaznic lucru e cand viitorul tau depinde de trecutul altora…”
  Trebuie sa fi fost un optimist de felul tau.

 • iceflame

  Chiar ca mare om a fost acela.Dar unul cel putin la fel de mare a zis ca acei care uita istoria,sunt obligati sa o repete!Si cum numai prostii fac asta…

 • gabicretu

  Ce, ti se pare ca noi invatam din istorie!?
  Noi ne razboim cu trecutul.
  Ti se pare ca rememoram, spre neuitare, momentele cruciale?!
  Mai curand construim colaje, din franturi, si le folosim ca pe niste mantii rosii pe care ni le fluturam singuri prin fata ochilor ca sa vedem daca putem face ca taurii infuriati…

 • iceflame

  Unii dintre noi,sunt ca niste site(oare unde am citit asta?),cern…Altii,niste simple gauri care accepta orice si inventeaza tot felul de teorii ca sa isi atinga scopul.In alta ordine de idei;mare bou trebuie sa fie un taur ca sa isi fluture singur mantia rosie prin fata ochilor,spre propria enervare…Va dati seama cum ar rade toate vacile de el?Revenind la oile noastre;cred ca invatam din istorie.Ma rog,cineva trebuie sa o faca.

 • Peter Gluck

  Daca tot suntem la ganduri intelepte:

  „Devenim intelepti nu prin aceea ca ne amintim trecutul, ci prin asumarea raspunderii pentru viitor.” (George Bernard Shaw)

  Poate ca putina amnezie selectiva nu dauneaza?!

  Peter

 • iceflame

  „Asumarea raspunderii pentru viitor”.De acord,insa nu in orice conditii si nu legati la ochi!Dimpotriva;cu ochii larg deschisi privind in toate directiile posibile si cu picioarele bine infipte in realitate.Asa da!

 • gabicretu

  Pentru persoana, uitarea este conditie necesara a echilibrului psihic (mai ales uitarea afectiva).
  Imaginati-va ca nu am uita durerea pe care am simtit-o la moartea unei fiinte iubite sau umilinta din nu stiu care moment; ne-am pierde mintile.
  Cred ca ar fi valabil si la nivelul psihologiei colective (dar selectiv, ai dreptate)

 • Roxana

  …io, Roxana,sunt membru PSD !ei si ce ??? ma mandresc cu asta !!!m-am inscris dintr-o pura intamplare,( nu am activat never deoarece am plecat din tara …dar…urmaresc cu interes totul ) … dar… si cu o motivatie, hai sa-i zic „beton”!dupa trei ani de stat in Germania aveam sa constat ca am capatat asemenea orientare : social-democrată şi progresistă,pot sa ii zic asa(si sunt ferm convinsa…o fi de vina …Schröder si politica SPD din acel moment in care io am trait in Germania!!!)!!! Solidaritatea, libertatea, responsabilitatea şi justiţia socială stau la baza politicilor economice şi sociale ale social democratilor de peste tot din Europa si in asta consta evolutia societatii si a omenirii!!!Adevarat , nu ??? Ele sunt considerate condiţii esenţiale pentru progres în economie şi societate !!!!Dar ce te faci…cu „specimene” care reperizinta PSD la nivel de tara (care nu stiu sa vorbeasca corect , gramatical vorbind !?!), sau la nivel de PE si care nu stiu sa defineasca o notiune simpla ca si :NATO intr-o emisiune televizata?!( e nevoie sa dau exemple ???!!!)….ce sa mai vorbesc… si sunt in functii de functii si ne reprezinta la nivel de tara si la nivel european ???hmmm…io , feminista din mine stau si cuget…si ma intreb, retoric , of course… „My God , io pe ce lume traiesc ??? „…sunt io , Roxana in mijlocul Europei sau nu ???cum asa…cand parlamentarii europeni ce reprezinta Romania in cadrul PE nu au curajul sa recunoasca REALITATATEA TRISTA DAR ADEVARATA cu care ne confruntam ?!?pai…in cazul asta, nu stiu dar ceva trebuie facut ! trebuie schimbat ceva si de la radacini , nu credeti ???trebuie sa realizam acel cadru cu o Realitate si o Eficienta si o Competitie astfel incat sa credem noi insine in noi si in institutiile publice !!!!si doar in felul asta vom putea evolua!!!parerea mea!!!
  si apropos de realitati si i-realitati ???am si io o intrebare : totusi ce este PSD-ul la nivel european ???ne reprezinta pe noi romanii sau nu ???astept un raspuns scurt si cuprinzator si cu adresa stricta la memoria de lunga durata si nu la cea de scurta durata sau la cea selectiva sau momentana!!!!sic !!!am o treaba cu MEMORIA si cu CEI DOI NEURONI DE BUN SIMT !!!
  p.s.deci…insist…ce este totusi PSD-ul o realitate activa sau o i-„realitate” tacuta si inactiva???

 • Pingback: Gabriela Cretu » Bloggeri si blogerite, voi mai scrieti!?

 • myky

  hooooooooooooo….
  jumatate din a fi destept insemna a stii la ce esti prost!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *