1 Mai este Ziua internațională a muncii!

Nu e vacanță! Nu e zi liberă! Nu e prilej de distracție! Nu e prilej de glumă!

În ziua de 1 Mai se celebrează munca în peste 80 de state ale lumii; se demonstrează respectul sau se rememorează lupta pentru drepturile celor care muncesc. 1 Mai folosește drept prilej pentru a apăra drepturile deja câștigate sau pentru a lupta pentru altele noi. Este momentul în care se arată forța și solidaritatea! Și conștiința!

Atitudinea față de 1 Mai arată, într-un fel, atitudinea societății față de muncă. Dacă ne luăm după știri, la noi pare a oscila între derizoriu și dispreț. Sper ca mâine să fie și multe excepții!

Eu aș vrea să amintesc doar un lucru. Niciun drept nu este câștigat odată pentru totdeauna; fiecare generație trebuie să-și câștige dreptul său. În domeniul muncii este mai mult decât evident; drepturi considerate de la sine înțelese dispar. La 1 Mai 2011, cinism fără limită, a intrat în vigoare  noul Cod al muncii. Era  mai potrivit să se numească Codul capitalului … QED

Și o urare! Salarii corecte, locuri de muncă decente, concedii de odihnă plătite, contribuții la  asigurări garantate, pensii de bătrânețe, boală sau invaliditate, program de lucru respectat, participare la decizie, drept de asociere și de negociere, drept de grevă, contracte colective, egalitate de șanse, protecție în caz de pierdere a locului de muncă!  Să le aveți măcar atât cât va mai exista munca salariată!

One Reply to “1 Mai este Ziua internațională a muncii!”

  • N. Raducanu

    Data de 1 mai 2013 a fost sarbatorita in Germania in mai multe orase, sub lozinca „Ziua muncii este ziua noastra!“. La München, in fata mai multor mii de sindicalisti a luat cuvantul Michael Sommer, presedintele Sindicatelor germane, care a spus : „In Constitutie (Das Grundgesetz) spune clar ca proprietatea obliga. Aceasta prevedere nu este insa luata in serios de cei bogati si puternici. Insa cine are mai mult, trebuie sa dea mai mult“. El a cerut sa se aplice impozite mai mari pentru cei avuti. „Nu e admisibil ca colectivitatea sa fie finantata doar de salariatii si consumatorii platitori de impozite, in timp ce bogatii se lafaie. Pentru multi dintre ei evaziunea de impozitare nu mai este o crima, ci un sport al bogatasilor“. In acest an de alegeri parlamentare, a spus el, sindicatele vor pretinde din partea politicii sa aplice o noua randuiala in domeniul muncii, sa garanteze pensii sigure si sa sprijine o Europa sociala. Retragerea statului din anumite domenii nu numai ca a distrus bune locuri de munca, ci si a subminat bazele unei economii social responsabile. In ultimii ani au sporit salariile de mizerie si locurile de munca precare subventionate de stat prin sistemul Hartz IV, a spus Sommer. El a atras atentia ca criza ce inca bantuie in Europa obliga la mai multa solidaritate si a cerut guvernului federal sa nu sprijine regimul de austeritate si reducerile de personal in tarile afectate de criza.
    Totodata 2300 de fruntasi sindicali, dar si intelectuali de vaza germani (printre care filozoful Jürgen Habermas) au semnat o chemare intitulata „Europa neu begründen“ (Sa se reintemeieze Europa). In ea s-a cerut membrilor Bundestagului sa respinga Pactul fiscal european, deoarece in actuala criza existentiala a UE, democratia sociala si politica in tarile membre ale UE este vatamata si trebuie total reconsiderata. Se cere taxarea drastica a tranzactiilor financiare, iar finantele statelor membre sa fie detasate de pietele de capital. „Trebuie lansata o ofensiva europeana de investitii, care sa reduca din inegalitatile economice dintre tari, un fel de plan Marshall cu investitii masive in infrastructura si in noile surse de energie pentru tarile din sudul continentului“.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *