• In General
 • pe

Reinventarea stângii a ajuns pe mâna criticilor!

Alexandru Mamina a publicat astăzi o recenzie la ultimul meu volum de articole –  Reinventarea stângii.

Este un cititor cum nu mi-aș putea dori mai  bun, pentru că știe despre ce vorbesc. Dacă este și un (re)cenzor la fel de bun, puteți verifica singuri, pe Argumente și fapte; sunt și alte lucruri interesante publicate acolo.

Pe mine, motivele pentru dialoguri despre idei și proiecte de societate, mă încântă! Chiar și când se prefigurează a fi polemice!

Mulțumesc, Alexandru!

3 comentarii la “Reinventarea stângii a ajuns pe mâna criticilor!”

 • Dinica peromaneste

  „Ce i se poate reproşa din punctul de vedere al consistenţei politice, este absenţa proiectului pozitiv care să dubleze critica, să o facă eficientă. Dincolo de invocarea principială a democraţiei şi a justiţiei sociale, singurul obiectiv concret identificabil este repolitizarea sindicatelor (p. 133) – obiectiv conform eventual unui program de stânga, însă cu o semnificaţie mai degrabă instrumentală decât finală. Chestiunea accesului popular la decizia politică este mai mult presupusă, iar despre organizarea producţiei şi regimul proprietăţii se aminteşte numai incidental, în contextul problematicii culturale (p. 137).

  De asemenea, autoarea cade în greşeala caracteristică mai multor socialişti, de a considera internaţionalismul ca singura şansă a stângii (p. 36, 206). Actualmente „internaţionalismul” (liberul schimb, delocalizările, migraţia forţei de muncă ieftine) convine capitalului, în vreme ce statul naţional (cu protecţionismul economic şi legislaţia muncii) rămâne ultimul cadru de promovare a intereselor salariaţilor. Eşecul stângii organizate „pe principiul naţional” provine exact din slăbirea contactului cu muncitorii autohtoni pe fondul orientării europeniste.”

  Nu-s de acord cu bunul recenzent la prima obiectiune. Sunt oarecum de acord cu a doua. Inainte de a spune mai multe, probabil ca autoarea trebuie sa se pronunte.

 • N. Raducanu

  Recenzia mea la volumul „Reinventarea stangii” a aparut pe acest blog la data de 16 November 2012. Comentarii la recenzia (tardiva) a d-lui A. Mamina nu am (afara de faptul ca stilul i-l gasesc cam pretios).

 • gabicretu

  @Aici se poate reciti recenzia domnului N. Raducanu. A fost prima!!!
  http://www.gabrielacretu.ro/nevoia-de-stanga.html

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *