9 Mai. Independența. Pacea. Unitatea în diversitate.

Pentru români, ziua de 9 Mai are o întreită semnificație și merită sărbătorită cu o întreită bucurie dar și cu o mare responsabilitate.

9 Mai 1977 este ziua în care românii și-a declarat independența politică pe care și-a câștigat-o apoi cu sânge, pe câmpurile de luptă. În 9 Mai 1945, bucuria păcii a fost pe măsura monstruozității războiului, cel mai violent, irațional și globalizat conflict, un război în care zeci de milioane de oameni, civili și militari, și-au pierdut viața. La 9 Mai 1950 a fost pronunțată Declarația Schuman prin care se propunea crearea Comunității oțelului și cărbunelui.

Prima din șirul instituțiilor europene, Comunitatea a urmărit să împiedice un nou conflict între foștii inamici, să fie o garanție a păcii, într-un moment în care traumele războiului erau încă vii. Vizionarul Robert Schuman considera comunitățile un prim pas. Treptat însă Europa trebuia să se transforme într-o federație.

Schuman era un vizionar realist, așa cum ne-o arată principiile care stau la baza Uniunii. Le reamintim celor pentru care Uniunea Europeană de astăzi pare un dat, nu rezultatul, încă nedefinitiv, al unui efort de multe decenii:

– menținerea păcii se va face cu eforturi de imaginație, de creativitate, proporționale cu pericolele care o pun în pericol

– uniunea nu va fi realizată deodată, ci în etape, construind mai întâi solidaritatea

– punerea în comun a industriei grele – primul pas – va trebui să servească muncitorilor obișnuiți să producă, înainte, bombele care îi ucideau chiar pe ei înșiși.

România s-a alăturat din 2007 acestui proiect îndrăzneț – de pace, prosperitate și democrație – proiect căruia numeroși falși profeți îi anunță sfârșitul iar inocenții subscriu.

Peste șapte decenii de pace, precum și realizările politice, sociale și economice sunt rațiunile care au făcut din Uniunea Europeană un model pe scena internațională. În același timp, disfuncții interne și schimbări externe impun o continuă reformare a proiectului, păstrând realizările, corectând erorile și adăugând noi componente.

Unitatea se construiește cu dificultate, necesitând mai mult ca oricând o asumare puternică a solidarității, între cetățeni și între state. Este motivul pentru care România și-a ales ca principal obiectiv în exercitarea primei sale Președinții a Consiliului Uniunii Europene promovarea coeziunii ca valoare comună europeană.

Programul s-a concentrat pe asigurarea unei dezvoltări durabile și echitabile pentru toate statele membre, pe menținerea unei Europe sigure, pe consolidarea rolului global al Uniunii și pe întoarcerea la fundamentele construcției europene și la valorile înscrise în Tratate.

Libertatea, egalitatea, democrația, dreptatea socială, egalitatea între femei și bărbați, statul de drept sunt valori fundamentale pe care trebuie să le apărăm pentru noi, ca cetățeni, dar și drept expresie a europenității noastre.

Astăzi, de Ziua Europei, toți cetățenii sunt chemați să-și exprime liber dar și responsabil susținerea față de o Uniune solidară, puternică și coezivă, în care România să-și aibă locul dorit.

Consolidarea proiectului numit Uniunea Europeană trebuie continuată și desăvârșită. O Uniune pentru cetățenii ei nu poate fi construită decât cu participarea lor și a reprezentanților aleși în 26 mai. Ne exprimăm încrederea în capacitatea cetățenilor de a rezista la manipulări, amenințări populiste și campanii de știri false și de a participa activ la acțiunile premergătoare și la alegeri.

Pentru România, semnificația multiplă a zilei de 9 Mai este un îndemn de continuitate și de desăvârșire a proiectului național în cadrul celui european. Este Ziua Europei dar și a fiecăruia dintre noi, ca români și europeni, în România europeană.

Este și ziua în care îi rememorăm pe cei care au contribuit, cu ideile, energia și, uneori, cu viața, pentru ca România să fie ceea ce este astăzi. Cel mai mare omagiu pe care îl putem aduce acestora este să ne asigurăm că țara aceasta și locuitorii ei au un viitor! Un viitor mai bun pentru fiecare!

La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *