• In General
 • pe

Blogger invitat: Catalin Tenita – Mediocritate, Impunitate, Cardinalitate – Sau de ce este nevoie de votul uninominal

De astazi deschid de astazi blogul pentru alte voci si condeie. Catalin Tenita isi scrie opiniile zi de zi la Catastif.com

Orice om care se va uita la un mar va stii ca este un mar. Nu trebuie sa il numere. La fel, daca vede doua mere. Sau trei sau patru sau cinci. Deja de la sase-sapte in sus lucrurile se complica. Nu toti oamenii pot sa evalueze dintr-o privire, sa spuna fara sa clipeasca ca acolo sunt sase mere si nu sapte sau cinci. Chestiei asteia ii zice cardinalitate. Cate entitiati de acelasi fel putem sa constientizam fara sa trebuiasca sa numaram. (Si apropo de asta, Borges are un argument forte misto cu privire la existenta lui Dumnezeu prin privirea unui stol de pasari. Un argument fals insa extraordinar ca povestire)

Dar sa revenim la cardinalitate ca sa sa ajungem apoi si la mediocritate. S-a demonstrat experimental ca aceasta cardinalitate la specia umana se invarte in medie pe la 6-7. Sub 5% din oameni pot sa perceapa un numar de 10 entitati fara sa le numere (a numara de fapt inseamna in a sparge in unitati cu care se poate lucra usor – din unul in unul, sau din doi in doi in genere). Incercati daca vreti (uite eu acum testez asta cu niste scobitori).

Ce are treaba asta cu politica? Parlamentul este si el un set de entitati mai mult sau mai putin identice. Pe care am vrea sa le cuprindem dintr-o privire. Sa spunem fara trebuiasca sa numaram mult pe raboj: face sau nu o treaba buna?

O sa fiu cinstit. Nu cred ca liberalii romani stiu prea multe despre ideologia liberala, sau social democratii romani despre social-democratia academica. Ca sa nu mai vorbesc de alte partide care isi schimba numele sau doctrinele declarate dupa cum bate vantul. Si atunci trebuie sa alegem persoanele, daca ideologiile sunt difuze/confuze.

Ca alegator am fost pus sa aleg intre liste de oameni. Am impresia ca erau vreo 15-25 pe o astfel de lista. Daca socotim vreo 5-6 partide semnificative si faptul ca sunt 2 camere se ajunge la un numar de 300-400 de entitati care sunt cel putin marginal mai complexe decat merele.

Cum pot eu sa evaluez intr-un interval rezonabil pe cine sa aleg dintre 300-400 de candidati, cum pot sa le urmaresc discursurile politice, cum pot sa fiu pe faza daca unul nu isi respecta cuvantul dat, sau daca nu face afaceri marsave.

Iar apoi, dupa ce determin o lista, sunt acei parlamentari cu adevarat ai mei? (Poate de asta presedintele este resimtit de unii ca fiind mai legitim, deoarece se alege om la om, nu unul la multi.)

Sistemul actual de vot la parlamentare este un vot de lista cu alocarea resturilor in functie de scorurile electorale ale partidelor care reusesc sa treaca de pragurile electorale. De aceasta, de exemplu, la alegerile din 1996 a existat un parlamentar al UDMR in Tulcea. Desi in Delta nu sunt prea multi maghiari (decat cand merg in concediu la pescuit). Sa ne inchipuim tragedia acelui domn care numai reprezentativ nu era pentru populatie. Sau sa ne gandim la cetatenii care nu erau reprezentati.

Asa merg lucrurile in democratie, veti zice. Corect, democratia nu e perfecta. Dar marea intrebare este: nu este ea perfectibila? Nu ar fi votul uninominal un factor de perfectionare?

Vreau sa am parlamentarii mei. Sa le pot scrie scrisori daca am chef. Si nu ca acum, cand teoria spune ca fiecare parlamentar reprezinta toata tara si de fapt nu reprezinta decat interesele sale, ale presedintelui de partid si ale finantatorilor sai. Vreau sa am un parlamentar cu care sa am o relatie clara: doar un senator si doar un deputat, atat. (De fapt nu m-ar deranja nici comasarea ambelor camere).

Vreau sa il pot urmari, sa il pot injura daca sta de pomana, sa il aplaud daca e priceput, sa ii dau sfaturi daca am chef. Nu vreau o lista. Nu exista responsabilitate colectiva, din pacate.

PS Multumiri doamnei Cretu pentru posibilitatea de a ma exprima pe blogul ei. Si o scurta interbare pentru dansa: Ati opta pentru votul uninominal?

14 comentarii la “Blogger invitat: Catalin Tenita – Mediocritate, Impunitate, Cardinalitate – Sau de ce este nevoie de votul uninominal”

 • Gabriela Cretu

  Bine ai venit! Ma bucur ca te numeri printre cei (multi?)care viseaza sa perfectioneze democratia; care democratie (!?), ar spune gurile rele sau spiritele treze, dupa caz.
  E esential sa ne punem problema; poate gasim si solutia…
  Cea propusa de tine arata numai cum manipularea nu reuseste doar la „poporul” lui Basescu sau la „poporul” oricui, ci prinde si la altii…
  Ca sa nu ma repet, citeste te rog postul meu mai vechi – Cine se teme de adevar? Votul uninominal – si interviul pe care i l-am dat lui Cristian Banu in Cadran politic.
  Astept reactiile!

 • Mihaï

  Discutia a pornit de la faptul ca exista o problema generata de alegerea pe lista: parlamentarii nu ii reprezinta alegatori. Romanii nu mai au incredere in capabilitatea partidelor de a se auto-democratiza.

  Se crede ca votul uninominal ar fi o solutie, dar studiile statistice, au aratat ca diverse implementari pot da alte probleme de reprezentabilitate.

  Corect este ca alegatorii sa fie reprezentati in ansamblu, in individual, si pe subgrupuri.

  Intre voturile nominale, stiintific s-a dovedit ca pentru a obtine o reprezentare uniforma, tehnica optima este de a nominaliza alesii de pe o lista in ordinea preferintelor.
  Este asemanator cu sistemul folosit la admiterea in liceu, cand candidatii nominalizeaza liceele la care doresc sa intre in ordinea preferintelor.

 • oedip

  Am avut de curând cu Cătălin şi cu încă câţiva blogări o discuţie, la o bere prin pub-urile Clujului, despre posibilitatea de a alege cea mai bună soluţie în urma unei informări corecte. Lucrul pare irealizabil, pentru că, până-n coadă, treaba o să se reducă tot la perferinţe personale. Votul uninominal se încadrează cam tot aici. Este bine aşa? Eu încă mă întreb.
  Trăim totuşi într-o ţară în care modelul tătucului nu a fost încă expulzat din sistemul de valori al celor mulţi, iar cei mulţi contează. Unde mă duce chestia asta? Poi dacă io sau încă o gaşcă de „intelectuali” votăm pe X pentru că votăm persoane pe care le-am urmărit, pe care le înţelegem şi considerăm că sunt cel mai aproapiate de un compromis cu plus valoare lucrurile tot nu o să iasă cum vrem noi pentru că majoritatea o să-l voteze tot pe Jiji, sau alţi Jijei, pentru că Jiji a reuşit la nivel de PR să semene cel mai mult cu Tătucu. Dacă votăm clasic măcar avem o mai mare confidenţă că e posibil să nu apară Jiji în schemă. Dacă conduci prost un club de fotbal io n-am nimic împotrivă dar dacă muţi principiile la condusul unei ţări, în care conjunctural mă aflu şi io, deşi nu mă identific cu ideea de român, atunci încep să am o problemă.
  Nu vreau să fiu cel care dă soluţii dar frecventarea unei cărţulici pe care o îndrăgesc mi-a dat nişte idei. Aristotel – Politica. Aşa că: Cei ce pot să fie aleşi ar trebui să indeplinească nişte condiţii mai drastice decât până acum, iar alegătorii la fel. Nu m-ar deranja să nu fiu printre alegători, mai ales că n-am votat niciodata deşi am prins toate alegerile, atâta vreme cât ştiu că mă încadrez, relativ, într-o categorie socială care mă poate reprezenta prin vot. Totalitatea românilor nu poate. Ştiu că asta înseamnă că nu mai este democraţie, însă nu e o surpriză că democraţia este o stare proastă a unui alt regim, poate mai bun, iar asta se ştie de mii de ani. N-am nimic cu nime însă ideea de a o lăsă pe veta lelea colţ cu Ion Meşter să decidă împreună cu „prietenele” ei cine o să mă conducă pe mine nu este o idee care să-mi placă.
  Din acest punct de vedere, oricum am privii problema, lucrurile stau tot ca în bancul ăla:
  „Noi suntem singuri, Ei sunt mulţi!”

 • Gabriela L.

  DA votului uninominal! Vreau sa am posibilitatea de a-i elimina din Parlament pe cei care nu merita sa fie acolo. M-am saturat de aceleasi fosile care nu fac altceva decat sa doarma-n plen, sa se ingrase si sa imi cheltuie banii aiurea!

 • andressa

  Sunt categoric pentru votul uninominal. Am si ajutat la strans semnaturi cand Asociatia Pro Democratia a incercat sa aiba o initiativa legislativa.

  Argumentarea ta, Catalin, mi se pare ca are exemple foarte sugestive. Sunt de acord ca votand nume si nu liste poti trimite scrisori (si abia astept sa fac asta!) si monitoriza activitatea unui parlamentar. Si sunt de acord si cu parlamentul unicameral.

  Sa vedem cum ne transformam in realitate visul.

 • gabicretu

  Desteptarea! Votul „uninominal” nu exista! E o forma de manipulare prin mutarea atentiei. Cititi ce am spus eu sau daca nu aveti incredere, cititi-l pe Daniel Barbu (are un studiu ffb pe tema). Daca viata noastra politica nu degenereaza pana la a ne omori unii pe altii, ne mai intalnim si o sa trebuiasca sa ma suportati zicand: Nu v-am spus eu!?
  Astept reactii la comentariile mele, fie si negative; poate ma convingeti voi pe mine.

 • cristina

  sunt categoric pentru vot uninominal. Cine ma reprezinta pe mine ACUM in parlament? habar nu am. De fapt, avand in vedere evenimentele ultimelor zile, stiu sigur ca NIMENI.
  Vreau vot uninominal pt ca stimabilii alesi sa poata fi controlati/verificati pt activitatea depusa. Nu e suficient sa le scriu scrisori. Ar trebui ca fiecare stimabil cheltuitor de bani publici sa aiba site propriu in care sa existe un raport de activitate detaliat, la zi, cu proiecte legislative propuse, opinii etc si eu/ noi toti cei care l-am votat sa putem sa il criticam sau sa venim cu sugestii.
  Oamenii astia au uitat ca sunt acolo pt noi si datorita noua si ca lucreaza STRICT in interesul nostru, nu ca sa-si stranga ei averi.
  Votul pe liste inseamna divizarea responsabilitatii… pana la a nu raspunde nimeni de nimic, asa cum se intampla acum. Si asta e adevarata manipulare.

 • mihai

  Lista intocmita de un partid pentru alegerile legislative nu se bazeaza intocmai pe reguli de democratie. Promovezi in cadrul unui partid si esti pus pe o lista. Insa ce reprezentativitate ai tu? Un parlamentar intotdeauna va multumi celui care l-a pus pe lista pentru alegeri, in niciun caz vreunui elector.

  Gabriela, daca te angajezi vei raspunde in fata angajatorului, nu in fata clientilor. Angajatorul face o lista de oameni ai sai pentru a atinge un anumit obiectiv, insa ei nu reprezinta neaparat clientii. Clientii aleg („voteaza”) o firma sau alta, in functie de preferintele lor. Daca relatia cu o companie o poti schimba intr-un termen relativ scurt daca nu iti convine, relatia cu un parlament poate fi schimbata odata la 4 ani. Daca un intreprinzator isi alege ca angajati rude si prieteni, firma nu va avea clienti.

  Asa cum am spus, parlamentarul va reprezenta intotdeauna punctul de vedere al partidului care l-a pus pe lista, in majoritatea cazurilor punctul de vedere al liderului partidului in cauza.

  Votul uninominal poate ca nu este solutia ideala, dar cred ca este o solutie mult mai buna decat cea de acum. Multi zic ca vom vedea persoane precum Oana Zavoranu (strict cu titlu de exemplu) in calitate de parlamentar, insa ma indoiesc ca o persoana de acest gen isi va permite sa isi strice propria imagine printre electori doar de dragul unei imagini bune in fata unui lider de partid.

  De ce persoana aleasa direct de oameni este responsabila de afacerile externe, iar persoana aleasa de un partid nereprezentativ (nici prin doctrina, nici prin electorat) este responsabila de afacerile interne?

  Nu stiu daca o republica prezidentiala este mai buna decat una parlamentara, insa in stadiul actual interesul comun al cetatenilor nu este reprezentat decat la nivel de presedintie.

 • Mihaï

  votul uninominal
  panaceu universal

  – de ceea ce ne e frica mai mult, nu scapam, de manipulare

 • gabicretu

  Cristina,

  Din ce organizatie a societatii civile, sindicat, partid politic faci tu parte, ca cetatean?!

  Poti sa-mi spui care sunt parlamentarii pe care ii cunosti, la biroul carora ai fost, cu care ai corespondat, pe care i-ai rugat sa sustina o modificare legislativa care te interesa sau sa faca o interpelare pe o problema pe care ai sesizat-o in comunitatea ta? Fa o lista. Ca sa stiu de ce ii urasti.
  Scrii pe blogul unuia dintre ei; toti au pagina pe http://www.cdep.ro si respectiv http://www.senat.ro
  Dar iti garantez ca intre statistici si persoane e mare diferenta; poti citi si toate interventiile pe care le-au facut in fiecare mandat.
  Nu ai avut rabdare sa citesti ce am recomandat…
  Primarii sunt alesi toti prin vot „uninominal” (adica majoritar cu doua tururi; sunt toti admirabili?). De ce sunt cetatenii asa nemultumiti atunci?! Daca toate comunitatile merg bine, ce le pasa de politica inalta!?

  Cum arata parlamentarul pe care l-ai alege tu!?

 • gabicretu

  Si o mica intamplare, dintr-un film, pe care un remarcabil om politic o povestea azi:

  In SUA. Presedintele este rugat sa vorbesca, sa arate poporului drumul. I se explica de ce: poporul e ca in desert, sta langa o oaza dar nu o vede si cauta apa in nisip; el trebuie sa-i arate apa, sa rezolve problema.
  Presedintele intreaba : Oamenii stau langa apa? Si nu o vad!? Atunci nu am ce face pentru ca ei au o problema, nu eu!

  Aviz celor ce nu au habar…

 • noiZe

  Draga Mihai,

  Mie Base nu mi-a reprezentat *niciodata* interesele (imi pot permite sa nu am doar „interese comune” cu Saveta din Popesti-Leordeni, da?). Asta daca nu punem la socoteala declaratiile sforaitoare care in general n-au fost urmate de ceva concret. As a plus, despre oligarhii din preajma domniei sale vad ca n-a suflat niciodata nimic (ori sint niste ingerasi in travesti si nu imi dau eu seama). Sigur, e perfect explicabil, asa ceva nu se face, asa cum n-o s-o auzi pe distinsa noastra gazda vorbindu-i de rau pe alde Bombonel sau Iosca (asta ca sa dau doar doua exemple, adica de la fundul si de la suprafata butoiului cu boasca).

  p.s. nu, opinia mea nu e un vot pro-parlament si nici macar pro suspendare / demitere 😉
  p.p.s. a, era vorba despre votul uninominal?

 • Tony

  Cam tot timpul o paine pufoasa, calduta rumenita nitel si mare bate la preferinte multe alte categorii de paini care sunt mai ieftine insa nu au aspect comercial. Noi servim ceea ce vedem si analizam, insa grupurile de presiune plus finantatorii baga „dreptul” acolo sus sa nu fie cum ar trebui sa fie. Intr-adevar iau ca un afront miscarea parlamentarilor condusa de interesele lor prin faptul ca ei vor detrona un presedinte „ALES”. Normal ca in 2 timpi si 3 miscari incep sa ma incrunt cu sprincenele mele care-s de la stanga la dreapta (si invers) fara spatii libere. Imi pare rau ca nu multi isi dau seama de felul in care se interpreteaza un discurs al presedintelui, imi pare rau ca nu stim jocurile de culise (deputati senatori si tot tacamul guvernarii) care-s lumina in intuneric. Nu stiu cati dintre cei ce vor citi cunosc ascunzisuri in limbaj de psihologie combinate cu retorica, dialectica, socilogie si in special cu nitel teatru s(h)pil aplicat in multime dau rezultatul mult dorit (deh doar asta e politica) . Si ma doare cand primul om al tarii spune ca isi da demisia si nu o face. In cultura si traditia japoneza cuvantul dat face mai mult decat viata celui care promite. Dar la noi asa e o intoarcere la 180 de grade ca’i la moda. Inconsistenta performativa e si in stanga si in dreapta. Si cel mai mult imi pare rau ca tot noi avem de suferit. Candva tata mi-a spus sa ma impac cu vecinul mai bine decat cu un frate, afirmand ca fratele te poate injura, certa dar pleaca la casa lui, insa vecinul ramane langa tine. Cu alte cuvinte, cei de sus vin la noi in teritoriu fac panarama in stanga si in dreapta apoi pleaca, dar noi tot aici ramanem.
  Nu-i bai, o sa alegem persoana si nu lista! Dar sacalii unde or sa fie? ghici? :)))) Nu simpatizez nici un partid insa meseria ma defineste.

 • sadwank

  N-am citit toata polologhia asta (din punctul meu de vedere un pesedist se face vinovat de delict de abtinere, tainuirea infractorului si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Sa NU imi cereti sa ma explic, sunteti colegi cu Ion Iliescu si Adrian Nastase. Si daca vreti ca faptele evidente sa fie demonstrata in justitie, voi aveti o problema, nu eu.
  Eu vreau numai sa raspund la intrebarea daca Parlamentul face sau nu o treaba buna. Nu stiu ce sa zic de treaba mare; stiu insa ca treaba mica o face FOARTE bine, pe noi si toata Romania.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *