Bulgarii sunt mult mai deștepți!!!

După toate criteriile statistice care pot servi unei comparații, bulgarii sunt mai educați: au rezultate mai bune la teste, rată mai mare a celor cu studii superioare, cheltuie mai mult pe cultură și, în general, o și dovedesc…

Dar nu acesta este argumentul pentru care le subliniez inteligența. Este unul care are de a face cu deciziile politice. Bulgarii tocmai au decis, după ce au dezbătut îndelung problema,  că aderarea la euro nu este o prioritate pentru țară, într-un context în care prezentul monedei unice este puternic afectat de criză.

Este vizibil și pentru orbi (românii sunt excluși din categorie) că se caută tot felul de soluții pentu ieșirea din criza euro; soluții care să nu-i afecteze pe cei care dețin banii, bineînțeles! Altfel de soluții sunt excluse!

Moneda proprie are riscurile ei dar păstrează o anume flexibilitate care poate fi folosită cu inteligență pentru a rezolva problemele țării, nu problemele zonei euro. Nu promovez egoismul național; doar rezistența națională.

Or, la noi ce se întâmplă!? Ratificăm Compactul fiscal cu articol suplimentar (să ni se aplice cu anticipație, chiar fiind în afara zonei) și-l trimitem pe președinte la Consiliul European să decidă că vrem în euro! Vom fi primiți, cum am fost și în Uniune, să dăm noi faliment; mai este ceva plusvaloare de absorbit…

PS

Iubitorii de Constituție nu trebuie să uite că președintele nu are niciun fel de atribuții economice; conform articolului 102, este obligația guvernului. Așteptăm cu interes să auzim mandatul dat președintelui în timpul dezbaterii propunerii guvernamentale în Parlament!!!

12 comentarii la “Bulgarii sunt mult mai deștepți!!!”

 • gabicretu

  Remarc – cu tristete, ca de obicei – ca si altii spun acelasi lucru ca mmine: NU ESTE CAZUL SA ADOPTAM ALTE FORME FARA FOND!!! Euro, in acest caz.
  Tristetea vine din experienta. Am mai spus aceleasi lucruri si alta data si nu ne-a luat nimeni in seama…

  http://cursdeguvernare.ro/daniel-daianu-euro-sabia-cu-doua-taisuri.html
  http://cursdeguvernare.ro/spre-euro-cu-orice-pret.html

 • goe

  Sustineti un referendum pe aceasta tema, sa vedem ce vrea poporul?

 • Bibliotecaru

  Eu spun de mult timp că moneda euro nu ne avantajează, mai ales pe timp de criză. Nici spaţiul Schengen nu ne avantajează. Pentru că dăm mai mulţi bani decât luăm, nici ca membru UE nu e o fericire că suntem. Mai mult, ţările UE, la cere mă uitam până acum 20 de ani cu respect… văd că nu sunt chiar atât de măreţe precum îmi imaginam.

  După ce am intrat în UE am rămas ca în perioada de pre-aderare, cu o atitudine slugarnică. Nu are de ce să-mi spună mie, ca român, ce trebuie să fac alde Barosso şi Reding… să fie şefi la ei acasă, nu la mine acasă.

  Sunt tare dezamăgit de reprezentarea României în UE, nu mă simt deloc egalul celorlalţi. Nu mă aşteptam să intrăm în EU pe uşa slugilor şi apoi să continuăm să fim slugi.

 • gabicretu

  Sustin o dezbatere publica foarte serioasa, cu argumente de toate tipurile (economice, politice, sociale, etc) urmata de un referendum. Atentie insa! Ca membri ai UE, de principiu, candva, trebuie sa adoptam euro. Asa scrie in Tratat.Problema care trebuie supusa referendumului este momentul.

 • goe

  Oare cum o fi mai bine, sarac in lei sau sarac in euro? Asta e intrebarea!

 • gabicretu

  Goe,
  ce intrebi lucruri care oricum nu conteaza!? Daca am sti 100% raspunsul corect si tot nu ne ia in seama nimeni…

 • gabicretu

  Goe,
  ce intrebi lucruri care oricum nu conteaza!? Daca am sti 100% raspunsul corect si tot nu ne ia in seama nimeni…

 • gabicretu

  Goe,
  ce intrebi lucruri care oricum nu conteaza!? Daca am sti 100% raspunsul corect si tot nu ne ia in seama nimeni…

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu

  Scrie undeva că România trebuie să adopte euro dacă nu vrea?

 • Gabi

  Euro este moneda Uniunii Europene, prin Tratatul de la Mastricht deja. Noi nu am negociat vreo derogare la aderare (precum MB). Cand am îndeplinit condițiile, in principiu, trebuie sa intram. Dar nu ne obliga nimeni sa declarat ca le-am îndeplinit nici dacă ar fi adevărat. Dar nu e! Este cam aceeași chestie a intrarea in Spațiul Schengen.

 • Bibliotecaru

  @ Gabi

  Mă gândesc că nu toate ţările UE au euro. Prin urmare îndeplinirea condiţiile nu ne introduce automat în zona euro, trebuie să vrem şi noi. Mă gândesc că poate ar fi nevoie şi de un referendum pentru această intrare în zona euro. Personal nu aş vrea şi nu ştiu cui să spun pentru a lua seama la voinţa mea politică. Cine ştie, poate că mai sunt nişte oameni la fel ca mine.

 • goe

  Poporul stie cel mai bine. Poporul vrea euroi. Poporul va primi euroi (dar nu prea multi).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *