• In Stiri
  • pe

„Nu toţi elevii trebuie să urmeze o facultate” (de Marius Nistor)

Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret a declarat ca „nu toţi elevii trebuie să urmeze o facultate” (citat de Realitatea).  Dreptul la opinie nu poate fi retras nimanui.  Noi avem alta!

Nu toti trebuie sa urmeze o facultate” dar „fiecare trebuie sa aiba posibilitatea de a urma una!”. Politicile publice in domeniul educatiei nu trebuie sa deschida tinerilor  fundaturi, in loc de drumuri! Ceea ce nu face un tanar la optsprezece ani poate dori sa faca la treizeci, cand isi rezolva problemele materiale sau ii vine mintea la cap! Regulile pe care le impunem astazi nu-i pot lua aceasta oportunitate. In niciun caz,  regulile stabilite de un ministru social democrat! Prima grija a acestuia trebuie sa fie cea a accesului si oportunitatilor egale!!!

 In acest context, remarc faptul ca iarasi se fac presiuni pentru solutii rapide, nedezbatute si nedigerate suficient…

 

5 comentarii la “„Nu toţi elevii trebuie să urmeze o facultate” (de Marius Nistor)”

  • Adriana

    “Nu toti trebuie sa urmeze o facultate” dar “fiecare trebuie sa aiba posibilitatea de a urma una!”. CORECT!!! Toti cetatenii au dreptul la educatie, dar nu toti au posibilitatea de a urma o institutie de invatamant superior. Din pacate unii renunta din motive financiare. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca sunt parinti care nu-si trimit copiii sa urmeze liceul, ii tin acasa cu 8 clase, sau ii intrerup dupa clasa a X a trimitandu-i la stagii de pregatire practica, desi copilul are capacitatea intelectuala necesara pentru a urma liceul, ba si o facultate … TRIST!!!

  • Gabi

    @Problema este foarte serioasa. Am reinstaurat o discriminare privind accesul la educatie care nu-i afecteaza doar pe indivizi; afecteaza societatea in ansamblu, atat timp cat aproape jumatate dintre romani traiesc in mediul rural si de acolo mai ies rar la lumina cativa elevi. Motivele nu sunt naturale, cum cred unii; spiritul are bunul simt sa nu aiba sentimentul provinciei, apare oriunde. Motivele sunt sociale – nu au profesori sa-i invete bine, nu au bani sa plateasca gazda sau camin la oras, nu au motivatie, intr-o lume cu valorile pe dos.

    Cred ca s-a pornit gresit in solutionarea problemei ratei scazute de trecere la bac. problema nu este cum sa schimbi bacul ca sa treaca toti ci cum sa facem scoala ca lumea, sa invete toti si sa poata lua bacul, oricat de dificil ar fi. Unii ar lua sase, altii zece, dar ar trece, daca s-ar face carte.
    Dar nu se face carte. Nu din rea vointa. Profesorii sunt, in general, slab pregatiti ca profesori. Asta-i o boala veche. Scoala nu este despre matematica, fizica sau chimie. Scoala este despre transmiterea de valori si informatii, comunicare, relatii interumane. Sub acest aspect, majoritatea profesorilor, chiar si cei considerati buni, sunt repetenti. Stiu ce spun, ca am practicat 17 ani si am fost printre cei buni (dupa criteriile noastre – numar de olimpici, carti, etc.)
    Daca mai adaugam situatia sociala a celor mai multi elevi, completam o poza trista. despre parinti, nu mai vorbesc; foarte multi castiga o paine la o mie – doua km. distanta; nu prea pot face lectiile cu odoarele pe acasa…

  • ggiggi

    Imi imaginez cei 17 ani de CSP , cred ca era groaznic de dificil 🙂

  • ggiggi

    Pardon, mi-a scapat . E o rautate inutila 🙁
    Va rog sa stergeti

  • Gabi

    @
    Ba voi lasa comentariile. Rautatile gratuite spun cate ceva despre oameni; cele justificate spun ceva despre subiect.
    Cunostintele Social Politice reprezinta o disciplina care lipseste din curricula actuala, din pacate. Se vede in viata de toate zilele. Este o disciplina frumoasa si dificila; mai ales la liceu, unde e vorba de niste copii inca, fara experienta de viata care sa umple de continut ce le spui. 🙂 este o formare necesara a individului; dar unii au interes sa nu o aiba…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *