• In General
  • pe

Bună dimineața, Gabi!

Este seară, nu dimineață. Săptămâna de comisie. Comisie, nu. Elan inițial, mare,  inutil. Trăiesc un amestec de încăpățânare și revoltă tăcută. Anul trecut, pe vremea asta, munceam deja, la Bruxelles; degeaba, dar munceam. Speram ca anul acesta să pot eu decide, adică să nu mai muncesc degeaba. Acum nici măcar nu discut despre ceva cu cineva. Sunt membră într-o comisie care nu lucrează; nu s-a dezmeticit încă despre ce e vorba…

Polonezii au adoptat opoziții motivate la propuneri legislative ale Comisiei Europene în 4 ianuarie. Indienii au ieșit în stradă pentru lipsa de reacție a poliției la un viol. FMI își recunoaște eșecul în privința propriilor ipoteze și previziuni. Se petrec lucruri. La noi e altfel.

De luni dimineață începând, un număr semnificativ de oameni, independent,  mi-au spus să mă las de făcut sau spus ceva, că nu voi putea face sau spune ceva; nu în Senat. Câteodată, uitându-mă la tot ce am spus și scris în ultimii ani, gândesc la fel. Nu mai am energia de a  repeta aceleași lucruri doar pentru a dovedi că am avut dreptate; nici nu mă bucur că am avut pentru că am fost, cel mai adesea, Casandră…

Sper ca aceste zile să fie un coșmar. Bună dimineața, Gabi!!!

19 comentarii la “Bună dimineața, Gabi!”

  • Aurel Pila

    Imi vin o mie de replici citind blog-ul tau. Cum ar fi: si la ce te asteptai? sau in ce lume ai trait? sau iti amintesti ca mi-ai promis sa fii ghimpe?. Cred ca esti de acord cu mine ca un simplu ghimpe nici macar nu-i gadila pe alesii nostri,e nevoie de ceva mult mai radical. Mi-e ciuda pe mine ca mi-e atat de greu sa ma exprim in scris in romaneste. Dar vreau sa-ti spun ca aceasta deziluzie a ta e pentru mine un semn foarte bun: inseamna ca nu esti ca ei. INSEAMNA CA AI CONSTIINTA!!! In opinia mea posesia constiintei este incompatibila cu ocupatia de politician in ziua de azi. Asa ca ai trei solutii:
    -sa demisionezi,
    -sa uiti de constiinta,daca poti,
    -sa incerci sa faci o altfel de politica incercind sa schimbi sistemul din care esti parte integranta.
    Varianta a treia e oarecum sinucigasa politic dar in umila mea opinie e singura care poate sa insemne ceva pentru tine, pentru cei care te-au ales si pentru Romania.
    I-ti doresc succes Gabriela Cretu si m-as bucura sa aud numai lucruri ¨rele¨despre tine,sa fii parlamentarul care reneaga parlamentul din care face parte. Un saludo!

  • Bibliotecaru

    😀 Vine Bugetul şi clipele de linişte vor fi amintiri frumoase.

  • Iceflame

    Caruta e in sant, asta e sigur.

    Solutii posibile;

    1. Punem mana pe o scandura si batem calul, chiar daca acesta este plin de spume si cazut in genunchi(nu radeti, faze de genul acesta chiar se intampla)

    2. Incepem sa plangem si sa ne smulgem parul din cap – ghinionisti ca noi, mai rar…

    3. Cautam (in vederea prinderii si spanzurarii) pisica neagra care se presupune ca a taiat calea carutei 5 km mai inainte…

    4. Incercam sa vedem daca intre diametrul rotii de la caruta si radacina patrata a lungimii drumului nu exista neconcordante care ar putea sta la baza intamplarii…

    5. Mobilizam niscaiva prieteni sau trecatori prin zona si, impreuna, punem umarul si scoatem caruta…

  • Bibliotecaru

    @ Iceflame

    Până acum soluţia a fost tăierea căruţei (mijlocului de producţie) şi punerea ei pe foc (oţelul la fier vechi şi terenul la imobiliare). Calul (clasa muncitoare), pentru că nu mai are la ce să tragă… merge la abator (acolo unde şi cetăţenii sunt lăsaţi să moară de foame).

  • Iceflame

    @ Biblio

    Exact!

  • Stefan

    @Biblio,
    odata,cand calul nu a mai vrut sa traga,cica i s-a pus undeva la spate jumate dintr-un ardei iute.Se zice ca,(virgula)calul nostru asa a rupt-o la fuga incit calaretul nostru nu putea sa-l mai ajunga.
    Atunci,omul nostru a folosit cealalta jumatate de ardei undeva tot la spate si atuncea el asa de tare a rupt-o la fuga ca a depasit calul,fara a se putea opri…!!Fugind el tare ar fi strigat la sotie sa iasa la poarta ca vine calul din urma,caci el nu se mai poate opri….
    Dl.Biblio – aveti cumva un ardei iute uscat?

  • Bibliotecaru

    @ Stefan

    Eu ştiam bancul un pic diferit. Dacă aş avea ardeiul respectiv… l-aş folosi pe mine şi nu m-aş opri decât prin creierul munţilor, acolo unde trăiesc sfinţii României… 😀

  • Iceflame

    @ Biblio

    Nici o fericire in creierii muntilor Romaniei;
    Sfintii nostri au fost inlocuiti cu prospectorii Chevron pentru gaze de sist si cu cei de la Gabriel Resources pentru aur…
    Astept cu mare interes deciziile guvernantilor in aceste doua probleme si sunt curios daca vor hotara singuri ori vor consulta poporul.

  • Bibliotecaru

    @ Iceflame

    Nu ştiţi ce teamă am vis-a-vis de aceste răspunsuri, pentru că deja nu mai sesizez la nimeni din USL o susţinere pentru ecologism. O tăcere apăsătoare s-a instalat iar premierul deja s-a înmuiat la „să vedem”.

    Mai mult, sunt 90% convins că toate aceste micro-cutremure ce împânzesc România sunt rezultatul prospectării în adâncime a zăcămintelor prin efectul de rezonanţă provocat de HAARP. Slavă domnului că aceste exploatări nu sunt în munţii cu sfinţi ai României, munţi ai Rarăului şi Giumalăului.

  • gabicretu

    @Eu rămân la poziția mea! (exprimată în campanie, în ultimul interviu)
    Redau răspunsul:

    2) Pe langa multitudinea de probleme existentiale cu care se confrunta cetatenii din aceasta zona, exista acum si amenitarea poluarii mediului prin exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice. Exista un motiv real de temere? Ce atitudine veti putea lua ca viitor parlamentar in privinta acestei probleme?

    Atitudinea va fi coerentă cu ceea ce spun de obicei. Trebuie să avem o mare grijă faţă de natură pentru că natura nu-i a noastră; noi suntem ai ei şi orice exploatare neraţională, orice lovitură pe care i-o dăm se întoarce ca un bumerang, inclusiv asupra generaţiilor următoare. Noi nu distrugem mediul „nostru” ci îi privăm pe cei care încă nu s-au născut de dreptul lor la viaţă sănătoasă.

    Aș mai adăuga un lucru. În ultimii douăzeci de ani s-a produs un fenomen de dezindustrializare accentuată; fenomenul a avut consecințe economice și sociale negative; ruinele fostelor fabrici se văd în multe locuri; lucrătorii din ele nu se mai văd; unii s-au răspândit prin lume în căutarea unui loc de muncă, alții s-au reîntors la țară, de nevoie. Reruralizarea României este un alt fenomen paradoxal cu care ne-am confruntat în acești ani.

    Tot acest rău însă a fost însoțit și de reducerea emisiilor de carbon și, în general, de reducerea poluării. În loc de a ne bucura, pe termen scurt, de vânzarea certificatelor de emisie de carbon, susținem transformarea dezavantajului închiderii forțate a întreprinderilor într-un avantaj. Mă gândesc la schimbarea tipului de dezvoltare – de la una energointensivă și poluantă, la alta verde. Am închis fabrici de nevoie; ceea ce înființăm astăzi trebuie să fie cu voia noastră. Dacă în trecut s-a făcut eroarea ca să se reducă costurile de producție disponibilizând lucrătorii și tăind salariile, propunem o cale mult mai sănătoasă pentru oameni și mediu – reducerea consumurilor energetice și materiale, în general, prin promovarea tehnologiilor noi dar și prin măsuri inteligente de raționalizare care să ne apropie măcar de media europeană; astăzi avem consumuri industriale de câteva ori mai mari pentru acelați rezultat.

    În cazul particular al exploatării gazelor de șist, sunt unul dintre primii români care au devenit conștienți de un lucru – că ceea ce poate părea o oportunitate importantă de dezvoltare în primul moment se poate dovedi o sursă de probleme după aceea. Subiectul a fost în mai multe rânduri pe agenda Parlamentului European; acesta a recurs la sprijinul celor mai buni experți în domeniu – pro și contra exploatării – pentru a putea adopta o poziție în cunoștință de cauză. Concluzia a fost că avantajele sunt mari pe termen scurt de partea celor care exploatează gazele iar dezavantajele sunt mari pe termen lung, de partea comunităților care suportă riscurile. Bârlădenii au înțeles și ei acest lucru; personal, am ajutat cu toate informațiile necesare pentru ca cetățenii și liderii lor să știe despre ce este vorba.

    În orice caz, dacă se va pune în viitor problema unei decizii de competența locală, aceasta nu poate fi luată de autorități fără o consultare generală a cetățenilor, după o dezbatere serioasă, aprofundată. Când este vorba de decizii vitale, voi susține întotdeauna necesitatea unui referendum; politicienii nu-și pot asuma singuri responsabilități de acest fel!

  • Stefan

    @Doamna Senatoare,
    Am inteles ca in zonele unde se extrag gazele naturale bituminoase,in urma contaminarilor chimice toxice,cancerigene,cresc dramatic mai multe boli;neuropatii,leziuni ale creerului,astm,cancere de piele si testicole,probleme cu sarcina,leucemie si multe altele.
    Unele substante sunt radioactive,cu efecte grave asupra vietii.
    Daca punem si efectele distrugatoare asupra mediului;cutremure,distrugerea florei si a faunei,apa potabila contaminata,aer poluat si multe altele,atunci de ce se mai discuta si nu exista un numitor comun pentru oprirea dezastrelor??
    Ce interese pot fi?Cui foloseste?Ce secrete se ascund populatiei si de ce nu pot fi divulgate?

  • Pedro

    Gazele de sist !? … unii comenteaza ,iar ceilalti isi vad de prospectiuni si lucrari in continuare.

  • Iceflame

    Da, Pedro,

    „unii comenteaza ,iar ceilalti isi vad de prospectiuni si lucrari in continuare.”

    Si restul, Pedro?

    Restul?

    Astia ce fac?

    Ce putin aparent, restul, nu face nimic…

    Intrebare;

    dumneata, unde te incadrezi?

  • Stefan

    LA MULTI ANI-stimata doamna Senatoare,sanatate si multe realizari in munca Nobila pe care o desfasurati!

  • Bibliotecaru

    La mulţi ani! Numai bucurii vă doresc şi succese la locul de muncă astfel încât să trăim şi noi mai bine… 😀

  • Iceflame

    La multi ani, Gabriela Cretu!

  • Ileana

    La mulţi ani plini de nădejde în rostul muncii tale!

  • gabicretu

    @primesc cu drag urarile dar cu o condiție!!! Sa fie multi dar altfel!!!

  • Bibliotecaru

    Citeam următoarea ştire:
    Aproape sincron, tabăra portocalie a început o pleiadă de acțiuni ce pot avea același efect contraproductiv ca cel de la referendum. După ce sursele De Ce News ne-au dezvăluit că șefa CSM Oana Hăineală, aflată la Bruxelles, a avut o întâlnire cu Laura Kovesi și Monica Macovei, purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a anunțat că scandalul CSM se va reflecta în raportul MCV din ianuarie. Cristian Preda și Radu F. Alexandru privesc și ei spre liderii europeni, primul pe subiectul justiției, al doilea pe cel al ANI și CNA.

    Denigrarea politicii româneşti este una, compromiterea intereselor naţionale în scopul unui câştig politic este alta. Eu cred că România s-a obişnuit atât de mult cu diferite foste infracţiuni, cum ar fi înalta trădare, subminarea economiei naţionale, subminarea interesului naţional, dezinformarea… încât acum aceste nici nu mai par lucruri anormale.

    În momentul în care un parlamentar apare la televizor şi dezinformează, de exemplu vorbeşte despre lovitură de stat deşi nu e, el este apărat cu imunitatea parlamentară. Acea imunitate a fost acordată pentru ca parlamentarii să aibă curajul să spună adevărul şi nu pentru a manipula. Ocrotirea exprimării trebuie însoţită de responsabilitatea informaţiei şi „demnitatea demnitarului”. Ce putem face dacă parlamentarii nu au demnitate? Ei nu vor fi aruncaţi în politica marginală pentru că sunt susţinuţi de o parte a presei, sunt votaţi de o parte a electoratului… Nu pot fi nici condamnaţi, deşi fac atâta rău României şi românilor. Toate partidele au asemenea parlamentari, România este plină de asemenea oameni (plină în sensul de „mult prea mulţi faţă decât România are nevoie”). Ce e de făcut? Pot deveni partidele atât de puternice încât să excludă chiar ele astfel de oameni? Mă îndoiesc… Poate deveni societatea civilă atât de puternică încât să-i excludă? Mă îndoiesc… Deci… ce e de făcut? Vechii greci inventaseră instrumentul ostracizării, am îndoieli însă că aceasta nu a fost, la un moment dat, corupt el însuşi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *