Codul muncii devine Codul capitalului!?

Voi publica in acest spatiu scurte comentarii  privind  schimbarile  propuse la Codul Muncii.  Pentru o  intelegere usoara voi prezenta, pentru comparatie, forma actuala si cea modificata a textului, dupa care comentariul aferent. Astazi, art. 15 si 16.

Art. 15.  Este interzisa, sub sancțiunea nulității absolute, încheierea unui contract individual de munca in scopul prestării unei munci sau a unei activități  ilicite ori imorale.

Art. 15 modificat. Este interzisă, sub sancțiunea nulității absolute, încheierea unui contract individual de muncă în scopul prestării unei munci sau a unei activități ilicite.

 

Comentariu:

 

Se elimina activitățile  imorale” din categoria celor pentru care este interzisa încheierea unui contract de munca. Considerentul nu este ambiguitatea termenului „imoral” sau diversitatea normelor morale care pot coexista in societate si intra in conflict, lucruri cu care putem fi de acord.

Intenția este mult mai banala si transparenta in contextul socio-politic cunoscut. Prin aceasta eliminare dispare  orice argument juridic care poate fi invocat împotriva legalizării prostituției in forma sa cea mai brutala – bordelul.

Dezincriminarea celor care practica sexul pe bani nu presupune contract de munca cu un angajator ci înregistrarea ca activitate independenta si plata contribuțiilor sociale.

Drumul spre transformarea oficiala a femeii in marfa este deschis! 

 

Art. 16. (1) Contractul individual de munca se încheie in baza consimțământului părților, in forma scrisa, in limba romana. Obligația de încheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Angajatorul persoana juridica, persoana fizica autorizata sa desfășoare o activitate independenta, precum si asociația familiala au obligația de a încheia, in forma scrisa, contractul individual de munca anterior începerii raporturilor de munca.

                (2) In situația in care contractul individual de munca nu fost încheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost încheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestațiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.

 

Art. 16 modificat (1) Contractul individual de muncă se încheie în baza consimțământului părților, în formă scrisă, în limba română. Obligația de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Toți angajatorii au obligația de a încheia, în formă scrisă, contractul individual de muncă anterior începerii raporturilor de muncă.

                          (2) se abroga

 

Comentariu:

 

Trecem peste incoerenta logica a primelor doua aliniate; urmarea incalcarii obligației legale de la aliniatul 1 (forma scrisa a contractului încheiata anterior începerii raporturilor de munca) nu putea fi decât o sancțiune care se aplica angajatorului pentru nerespectarea legii.

Abrogarea aliniatului 2 este însa mai grava. Se legiferează  munca la negru. Si neplătita! Persoana care a acceptat o înțelegere verbala cu angajatorul (este un risc dar nu o ilegalitate intrucat obligația de încheiere scrisa este a angajatorului)  nu mai poate proba pe alte cai prestațiile efectuate si solicita plata pentru ele; nici nu se mai prezuma ca înțelegerea era pe durata neterminata.

In aceasta situație ne putem imagina cazul in care angajatorul va recunoaște ca a avut o înțelegere verbala pentru cinci minute iar angajatul, din bunăvoința sau prostie,  nu s-a mai oprit din lucru de vreo câteva luni… In orice moment, înțelegerea verbala poate fi rupta fara vreun motiv. Orice obligație de plata a muncii prestate si a celorlalte drepturi dispare. Dispare si ilegalitatea angajării fara contract pentru ca nu se mai poate dovedi nici  raportul de munca daca nu se accepta alte „mijloace de proba„…

7 comentarii la “Codul muncii devine Codul capitalului!?”

 • Sibilla

  CÂŢI VOR MAI URMA , CÂŢI ŞI PÂNĂ CÂND , DOAMNE, PÂNĂ CÂND…..
  Un angajat al TVR s-a aruncat de la balconul Parlamentului: “Aţi luat mâncarea de la copii!”
  S-a aruncat in gol din disperarea de a nu-si putea ajuta fiul autist
  CÂŢI VOR MAI URMA , CÂŢI ŞI PÂNĂ CÂND , DOAMNE, PÂNĂ CÂND…..
  Ipocrita, panarama blondă din dotarea mârlanului de la Cotroceni, e interesată de cum dă pesticlă, de * politizare *, nicidecum de gradul de disperare , de insuportabilitate al românilor,al celor mulţi !
  Teatrul ieftin al duduii Udrea în faţa camerelor nu face decât să ne sporească scârba faţă de ipocrizia acestei impostoare! Atentă la gesturi, buchetul de flori şi poşeta pe care bag seama că nu le-a scăpat din mână din pricina * afectării *, Nutzi-emblema guvernării Băsescu, care să NU uităm a abandonat cu luni în urmă dosarul unui copilaş autist pe băncuţa unui parc , şi-a continuat de ale sale * îndeletniciri *, să dea telefoane.
  * AŢI LUAT MÂNCAREA DE LA COPII ! *
  * NE-AŢI UCIS VIITORUL *
  * LIBERTATE ! *
  PRESA INTERNAŢIONALĂ RELATEAZĂ, TVR-SLUGA băsescului şi a jagardelei sale ipocrite… ei bine TVR a apelat la calupuri de publicitate, apoi la scuze şi explicaţii, nimic demn, nimic în favoarea angajatului lor !
  De ipocrizie dă dovadă şi duduia Crişu :
  Pentru un părinte care află că are un copil cu autism este foarte important să depăşească şocul. Însă domnul Sobaru nu a reuşit să facă acest lucru, era foarte afectat. L-am cunoscut acum câţiva ani şi atunci mi-a părut labil psihic, un om care putea uşor să cadă într-o extremă”, spune, pentru romanialibera.ro, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism (ANCAA), Georgeta Crişu.
  Dovada de * profesionalism * al duduii Crişu arată limpede că în România NU se acordănicio atenţie unui aspect extrem de important, cel mai important, anume: părintele unui copil autist depăşeşte şocul DACĂ e consiliat, ajutat, deoarece nu doar copilul autist trebuie să beneficieze de terapie ci ŞI părintele trebuie acompaniat cu maximă atenţie şi profesionalism ca să reuşească în demersurile ce decurg după stabilirea diagnosticului!!
  Duduia * terapeut * ar fi nimerita sa se ocupe de GUVERNUL BĂSESCU AUTIST ! PUNCT.
  BLESTEMAŢI FIE : BĂSESCU, NUTZI UDREA ,BOC !!!
  Potrivit colegilor din TVR, Sobaru are doi copii, iar unul dintre ei suferă de autism şi face terapie la un cabinet psihologic de patru ori pe săptămână, informeaza realitatea.net. Până de curând, spun colegii, tratamentul ar fi fost plătit din ajutorul primit de la stat pentru îngrijirea persoanelor cu handicap, însă prin intrarea în vigoare a noilor reglementări legislative Sobaru ar fi fost exclus de la aceste drepturi. Suma pe care Sobaru ar trebui să o plătească pentru tratamentul copilului său ar fi de 800 de lei pe săptămână, spun colegii.
  Colegii mai spun că Adrian Sobaru avea de plătit rate bancare şi că banii pe care îi câştigă nu sunt suficienţi şi pentru tratamentul copilului său.
  CNA, altă slugă a ticălosului dictator Băsescu, e chitit pe televiziunile care au difuzat imaginile incidentului, chipurile ca să protejeze minorii care minori oare nu trebuie să ştie cine sunt cei care i-au condamnat la sărăcie, le-au ciuruit părinţii şi le ucid bunicii, oare nu trebuie să ştie că mafia PDL le-a amanetat viitorul, că neruşinata blondă din dotarea Satanei de la Cotroceni a fost întotdeauna pusă deasupra intereselor copiilor românilor, oare nu trebuie să ştie că pentru copii guvernul premierului Băsescu NU are bani pentru copii în schimb are mereu pentru impertinenta Nutzi … ???
  TREZEŞTE-TE NAŢIE ROMÂNĂ!!!
  CÂŢI VOR MAI URMA , CÂŢI ŞI PÂNĂ CÂND , DOAMNE, PÂNĂ CÂND….
  RUŞINE NESIMŢIŢILOR INDIFERENŢI PROSTOCALII * PARLAMENTARI * !!!SĂ NU ÎI IERTE DUMNEZEU !! JAVRE ORDINARE LA ORDINUL JAVREI ORDINARE DE LA COTROCENI !!
  Basescu & Udrea , PDL, UDMR, Minoritatile Nationale si scursorile de la UNPR, va vom judeca si condamna, pentru : GENOCID , Subminarea premeditata a economiei si nu in ultmul rand pentru INALTA TRADARE !
  “Cum nu vii tu Tepes, Doamne/ Ca punand mana pe ei/ Sa-i imparti in doua cete/ In nebuni si in misei?….”
  ADRIAN SOBARU… NU este suferind psihic cum afirmă slugile Cotroceniului, NU ESTE ADEVĂRAT !!! E doar unul din părinţii, unul din românii disperaţi sătui de ticăloşiile gubernului Băsescu-Udrea-Boc! În situaţii asemănătoare acestui ROMÂN CARE A STRIGAT * LIBERTATE ! * ŞI PENTRU NOI mai sunt alte milioane!!
  DEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE !!!

 • Sibilla

  2010 – anul în care mitocanul băsescu Traian s-a răzbunat pe români !
  2011 – anul în care fufa blondă care se intitulează urmaşa mitocanului, se pregăteşte de campanie, pe banii grei, tăiaţi de la * prostime *, pompaţi în curul şi decolteul fufei, pardon, * soarele * pedelacheilor.
  Tăcem din gură
  Din tot, ne-a mai ramas aieve,
  acest zid grav, aceste dreve.
  Crunt ferecati în piatra dura
  cu pumnii strânsi, tacem din gura.
  Tacem, parc-am tacea de veacuri
  ca niste funduri vechi de lacuri.
  Si ferecat în bezna sura,
  de mii de ani, tacem din gura.
  Ei: ziduri, lanturi, temnicerii,
  noi, numai cremenea tacerii.
  Ei, biciuri cu batai si ura,
  noi, urias înghet pe gura.
  Deasupra vremii si genunii,
  tacem ca spinii si taciunii.
  Tacem ca lama de custura,
  tacem mereu, tacem din gura.
  Ne linge frigul pe ciolane,
  ei, foame, cuie si ciocane
  si orice zi e-o muscatura.
  Scrâsnind din dinti, tacem din gura.
  Tacem ca lacatul pe use,
  tacem ca focul sub cenuse,
  tacem… dar noaptea sub celule,
  vuiesc torente nesatule.
  Un zgomot bubuie departe,
  se darma parca ziduri sparte
  si parca lanturi cad în zgura.
  Noi asteptam, tacem din gura.
  ( Radu Gyr – Închisoarea Aiud )
  Se tot acumulează… ură ? Vuiesc… vuiesc prea surd ? vuiet de … ură ?… continuăm, tăcem din gură… Până-ntr-o zi… sătui de toate, toţi, minciună…
  Continuăm… tăcem din gură… deasupra ţărişoarei, nori… De ură.
  Ei semănat-au vânt de ură şi tot ei, culege-v-or … furtună…
  http://sfinx777.wordpress.com/2010/12/27/noi-asteptam-tacand-din-gura/

 • Mihai Epure

  N-am mai urmarit discutiile de operioada. Mai exact cam un an.De curiozitate am citit postul de mai sus.
  Un lucru nu inteleg: „Fiti politicosi si civilizati! Ramaneti la subiect!”
  Este valabil pt toti sau numai pt „unii”?
  In timp ce inteleg indignarea Sibillei in legatura cu actiunile guvernului si ale presedintelui, nu vad legatura cu OP. Cuvinte si expresii care arata ca Sibilla este educata insa nu la timpul sau in locul potrivit!
  OP este referitor la „contract de munca” cu referiri la legalizarea prostitutiei.
  Contractele de munca sint necesare in orice domeniu. Fara un contract de munca ne intoarcem la anul 1500 cind „boierul” facea ce vroia.”Boierii” de azi au legaturi,conectii samd: judecatori in buzunar, legi de protejare a angajatului care sint nerespectate samd.
  Cind vorbim de prostitutie e mai greu!!! In timp ce este considerata „imoral” prostitutia este o realitate. Solutie la problema? Habarn-am!!! Lumea este imperfecta iar prostitutia este parte din „lume”.A fost intotdeauna. Poate legalizarea este un pas spre imbunatatirea conditiilor in care este practicata daca asa ceva macar exista. Sau poate politia in loc sa se plimbe imprejur uitindu-se dupa spaga, ar face mai bine sa aresteze „pestii” iar judecatorii in loc sa inchida ochii sa acorde sentinte maxime. Vorbim de exploatarea unei fiinte umane in fond si la urma urmei egala cu sclavagism. Daca ai nevoie de ceva de care sa te folosesti cum vrei cumpara un tractor!!!

 • emanuel deleanu

  Nu stiam ca se pot gazdui si talibani aici ! 😀
  Sibillaaaaaaaaaaa

 • popateapa

  Eu vad altfel lucrurile după ce azi CC s-a jucat cu constituționalitatea ,după ce Vadim este întărâtat! Vad ca Traian Băsescu pregătește o lovitura de stat pe care o prevedeam din primăvara. Oricum eu cred ca nu am sa mai pot scrie pe blog, cum cred ca nici sibilla n-o va mai putea face. Eu nu mai pot trimite pinguri,ea e blocata de vizionările de la camera deputaților și senat. Deci dacă noi bloggeri mici încurcăm ce sa mai zic de dvstră . Pana în primăvara cred ca nu vom mai avea parlament
  http://popateapa.wordpress.com/2011/01/03/ganditi-va-bine-daca-la-intoarcerea-din-vacanta-nu-va-veti-afla-intr-un-stat-sub-dictatura-militaracu-parlament-dizolvat-22-iunie-2010/
  De fapt Udrea a spus ca bloggeri vor influenta viitoarele alegeri! Nemaiavând opoziție ,sigur va câștiga cu bloggeri săi năimiți
  deci nu va mai fi nevoie de nici un cod de nici o lege.

 • popateapa

  @emanuel deleanu
  Știu ca am avut altădată controverse fără rezultat,dar de ce un om care nu este de acord cu un regalist înfocat precum dvstra, este taliban!Faceți parte din cohorta PDL-ista care nu mai accepta alta părere decât cea a „El Lider Maximo” Băsescu?
  Ca sa nu plictisesc cititorii blogului cu prea multe,cei interesati pot citi
  http://popateapa.wordpress.com/2011/01/06/in-romania-lui-basescu-orice-este-posibil/

 • Clara

  Despre decizia excluderii din partid a lui Severin: daca Victor Ponta nu venea cu aceasta pozitie ferma, ar fi fost extrem de greu pentru PSD sa mai atace credibil coruptia Guvernului. Adrian Severin devenea un scut perfect de imagine pentru PDL si Basescu. Ridzi, Anastase, Udrea nu mai contau.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *