• In General
 • pe

Despre ieri, azi si maine

1. Nu este o revenire la nimic pentru ca istoria nu are decat un singur sens; ne intoarcem in timp numai in amintiri sau iluzii; astazi este azi, cu noi toti cei de azi!

2. Nu este o inaintare inca pentru ca un partid inainteaza sau da inapoi numai in raport cu interesele celor pe care ii reprezenta; ieri nu s-a intamplat nimic in acest sens, din pacate. Componenta programatica si de strategie s-a situat intre umbrita si… absenta.

3. Ieri am incercat sa cream conditia necesara pentru inaintare plecand de la o lege fizica care spuna ca nu e suficient sa fie multi, conteaza si ce fac ( rezultanta fortelor divergente e totdeauna mai slaba decat sunt ele insele). Sau de la o experienta istorica – mai bine sa mori pe baricade decat prin sinucidere colectiva…

4. Dupa ieri, in randul multora dintre noi (pentru ca ieri a fost un eveniment intern, de partid, doar spectacolul mediatic a fost public) a aparut o noua asteptare; acesta este cel mai mare pericol in acest moment – sa asteptam ca lucrurile sa se indrepte de la sine (sau de la unul sau altul).

5. Pe langa coerenta interna partidul are nevoie de actiune; de actiunea tuturor militantilor si in special a celor care ieri au sustinut reintegrarea in echipa de conducere a lui Adrian Nastase, a lui Alexandru Athanasiu… Nu este foarte greu sa produci o schimbare (si stiu ce spun!); greu este  sa dovedesti ca ai avut dreptate provocand-o.

5 comentarii la “Despre ieri, azi si maine”

 • Peter Gluck

  Draga Gabi,

  Foarte interesante gandurile tale- pentru elaborarea unei strategii generale pentru rezolvarea unei probleme.

  Tocmai scriu despre Propaganda politica- convingerea electoratului ca o grupare politica sau un om politic este mai bun/mai bun decat celelalte/ceilalti. Propaganda este de fapt raspandirea unor meme (vezi Richard Dawkins)si Info Kappa 71- idei care se ancoreaza in creierele oamenilor- oarecum in mod independent de IQ-ul lor.

  Pentru memele politice s-a propus si denumirea de PEME.
  (http://www.buildfreedom.com/tl/tl074.shtml)
  Denumirea asta si teoria aferenta nu sunt la randul lor, meme- nici dracu’ nu stie de ele-dar au o mare incarcatura de adevar.
  OK, pentru ca un partid sa aiba succes, trebuie sa fie in stare sa genereze meme/peme credibile, atractive in stare sa faca KO memele adversarilor.
  Vezi un exemplu unic- Fidel Castro- megagenerator de peme
  – intamplator de stanga, ce a reusit sa faca el in vecinatatea unei superputeri.
  Vezi memele Dnei Hillary Clinton luptandu-se cu memele lui Barack Obama.
  Memele nu mor dar obosesc- si nu stiu daca ce s-a intamplat vineri va da o noua vigoare memelor PSD.
  De aici ar trebui sa trecem la discutii privind capacitatea actuala a unor persoane de a genera meme puternice dar asta e o chestiune interna a partidului.

  Peter

 • carmen

  …”un partid inainteaza sau da inapoi numai in raport cu interesele celor pe care ii reprezenta”… bine spus. interesant era daca in acesti doi ani adrian nastase nu rupea legatura cu partidul. ma refer sa fi activat ca membru simplu. un afis lipit.nu glumesc acum. ceva activitate la europarlamentare spre exemplu. l-am urmarit cel putin in ultima jumatate de an si avea fond, avea discurs, chiar stralucitor dar ca persona publica. in momentul cand a intrat in arena partidului si intr-o sedinta in plen era sincer pierdut. probabil si miza mare. defapt acesta e modelul de la care voiam sa pornim si care spune ca oricat ai incerca nu rezisti ca „individ” intr-un partid. „grupul” iti da valoarea. iar acel „maine” despre care vorbim poate fi favorabil pentru partid doar daca actiunea va fi de grup si doar pentru partid. daca unii vor folosi partidul doar ca iesire de siguranta ma tem ca nu vom inainta.si vom da vina pe cei ca adrian nastase.

 • gabicretu

  @Peter, stii cat de lucida pot fi uneori! Cred ca nici nu e bine. Pentru o noua energie avem nevoie de noi iluzii (putem sa le numim si meme, peme sau cum vrei). Acel ceva pe care trebuie sa-l producem urgent, si care sa ne autoiluzioneze in primul rand, nu se intrevede inca…
  Are dreptate Carmen. Grupul da valoarea individului. Identitatea partidului e problema cea mare; nu suntem destul de slabi sau de putini ca sa fim doar „oamenii lui…”; nici nu serveste.
  Cred ca si cetatenii ar trebui sa renunte in cele din urma sa mai astepte salvatori, de orice culoare politica ar fi ei; programele coerente sustinute de grupuri (partide) vii si coerente ele insele, asta-i problema.
  De multe ori se reproseaza politicienilor ca nu cunosc problemele; eu cred ca e fals. Cu solutiile stau insa ceva mai greu…

 • Mihai Epure

  E adevarat ca grupul da valoare individului dar de asemeni, individul poate da valoare grupului. Daca populatia in general are un dinte impotriva lui Nastase, asta ar putea dauna PSD-ului. Personal, chiar daca Nastase ar dovedi ca toate acuzatiile aduse in trecut sint false, tot nu as avea incredere in el.De ce ? Habar n-am!!! Nu-mi inspira incredere si-atit!

 • iceflame

  @Mihai Epure;fiecare dintre noi are dreptul de a placea sau nu pe cineva.Cum bine spui,”Nu-mi inspira incredere si-atat!”.Ca roman,te rog sa te uiti un pic mai atent la el si dupa aceea la ceilalti politicieni si sa compari.Personal,cred ca un politician nu se formeaza cu o simpla bataie din palme,si,din pacate,noi romanii avem la ora aceasta foarte putini politicieni adevarati,iar pe cei existenti nu ii pretuim la justa lor valoare.E…parerea mea!Ca e sau nu e Nastase unul dintre acestia,este,cu multa atentie si adanc discernamant,dreptul dar si datoria ta sa decizi!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *