• In General
 • pe

Din zbor

Grea saptamana. Nu mai grea decat cea care urmeaza dar incarcata. Unele lucruri au fost mai usoare decat ma asteptam, altele invers.

Intalnirea cu Nellie Kroes a decurs peste asteptari. Va reamintesc ca tema a fost cea a despagubirilor pentru cei ce sufera pierderi drept urmare a practicarii unor preturi de monopol si, in general, a incalcarii regulilor care interzic formarea cartelurilor si abuzul de pozitie dominanta pe piata. Cei care tin la protectia consumatorului se tem intotdeauna de confruntarea cu aparatorii concurentei pentru ca unii vor reglementari, altii, aparent, nu.

Ne-am inteles perfect. Ochii i s-au luminat in momentul in care i-am spus ca am propus in raport  o reglementare cu caracter obligatoriu (o directiva). Nu avea curajul sa o sustina in Comisie fara acordul Parlamentului: Consiliului , este sigur, nu-i plac niciodata directivele.

Dar a fost saptamana in care fundamentalistii pietei s-au recunoscut invinsi. A obtinut majoritatea absoluta necesara raportul lui Poul Nyrup Rasmussen privind reglementarea fondurilor speculative. In ciuda curajului, perseverentei si tuturor celorlalte calitati pe care le are initiatorul, cu ceva timp in urma parerea inca un vis…

Despre  visul bolivienilor, a celor mai multi dintre ei, va povestesc cand ma intorc. Ne imbarcam spre Lima.

Prezidez delegatia Parlamentului European intr-un moment mai mult decat dificil. Am pregatit acesta vizita cu grija la nuante, cu grija la detalii, cu eforturi de coordonare maxima intre cei ce compun mica noastra echipa. Nu stiu ce va iesi. Acolo se joaca o carte esentiala pentru democratie. Daca a oferi solutii de rezolvare a situatiei este dificil, a evita orice inrautatire a atmosferei, este esential.

Nu-mi fac probleme de securitate, ca cei mai multi, ci de eficienta…

Pana ajung, vreun amic poate va explica ce se intampla in Bolivia. Dar nu din presa oficialista americana, va rog!

4 comentarii la “Din zbor”

 • Mihai Epure

  Reglementari, reguli, legi care sa coordoneze piata si sa puna limite in special in speculatii sint o idee foarte buna. Din cauza deregularii si a speculatiilor, USA a ajuns in pragul falimentului. Administratia Bush a aruncat la gunoi toate legile si regulile in privinta tranzactiilor bancare si in finante in general si a dat mina libera la speculatii de bursa. Rezultatul?!:preturi mari la petrol, interes ridicat in imprumuturile bancare, imprumuturi fara acoperire fizica samd care in 8 ani au distrus 50 de ani de munca. Daca europenii nu vor sa se trezeasca in aceiasi situatie, mai bine sa deschida ochii si sa creeze legi care sa ii protejeze.
  La fel si cu „monopolizarea”. Daca elimini competitia atunci poti jupui de viu pe consumator. Competitia insa nu trebuie inteleasa ca „cine produce mai ieftin” pt ca atunci toata economia se duce in China si Europa se transforma ca si US in societate de consum si uita de propria productie. Trebuie incurajat cel care produce „in casa pt folosul casei” si qestionat cel care aduce produsul „din-afara”. Europa are standarde de plata a lucratorului, programe sociale, samd si nu poate concura in preturi de productie cu China sau India unde plata muncitorului este de 10-20-30 de ori mai mica iar programele sociale lipsesc. Cel care aduce un produs de afara, trebuie facut sa plateasca taxe atit de mari cit se poate sau facut sa plateasca lucratorii la origine aceleasi salarii cu cele europene. Se elimina astfel monopolizarea import-exporturilor de catre distribuitori mari, exploatarea celor care produc(in cele mai multe cazuri, chinezi sau indieni)si se asigura egalitate pt producatorii locali. Una e cind produci un televizor pt 20 euro in China si il poti vinde cu 50-60 si alta e cind produci unul in Olanda pt 70-80 euro si trebuie sa il vinzi cu 120 ca sa faci bani. In plus, taxe reduse pt producatorii locali si taxe ridicate pt import-distribuitori, ajuta la mentinerea balantei si incurajarea economiei locale.
  Ma rog la D-zeu ca europenii sa invete din greselile americanilor si sa reguleze piata de productie si desfacere!

 • Peter Gluck

  Un articol inteligent pe tema dezastrului financiar, autoare Barbara Ehrenreich : „How Positive Thinking Wrecked the Economy” http://ehrenreich.blogs.com/

  Gandirea pozitiva – trebuie sa invingi, poti daca vrei, obstacolele sunt numai in mintea ta- curge pe toate caile si formeaza vartejuri atractive puternice. Este, in mare parte falsa si inselatoare.
  Spuneam pe undeva ca „Metasportul meu preferat este
  inotul impotriva curentului” Acesta insa este floare la ureche fata de inotul care te tine departe siindependent de vartejurile culturale ale vremii- de gandirea la moda.Cea/cel care e fara vina sa arunce prima…vorba!
  Daca cititi IK 307 si 308- veti putea constata ca nici eu nu am fost imun fata de gandirea pozitiva si ca un prieten psiholog a trebuit sa-mi atraga atentia asupra erorii mele.

  Deci formula pentru dezastru este lacomie fara limite si optimism fara dovezi.
  Peter

 • Mihai Epure

  @Peter
  In cazul US, la solutia pt dezastru,trebuie adaugat si prostie nelimitata si ignoranta nemarginita din partea presedintelui.

 • Peter Gluck

  @Mihai- se prea poate, dar in articol Barbara zice ceva in stilul „sa nu dam vina pe Bush, fiindca am contribuit cu totii”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *