Dincolo de oglinda
Stimati cititori, nu va speriati! Nu am capatat boala referintelor literare. Voiam numai sa spun ca multi dintre comentatorii de pe acest blog nu mai sunt comentatori pe acest blog. Nu s-au suparat pe mine, nu au plecat in lumea mare ci au trecut in spatele oglinzii pentru cateva zile. Maine, in loc de comentarii, vor scrie un post; despre politica, de la Bruxelles, de pe computerul meu si cu ideile lor.
Sper sa nu ma lase fara comentarii…
Impartial
Va doresc un sejur bogat in evenimente si deasemenea, va doresc (sau, de fapt, o doresc mai mult pentru binele meu si al altora ca mine) sa veniti cu idei cit mai multe, cit mai bune si sa aveti curajul si puterea de a lupta pentru implementarea lor in tara. Deasemnea, as dori sa puteti incerca macar, sa purtati acolo o picatura mai mare si mai colorata (in sensul bun al cuvintului) dn Romania, in asa fel incit sa se schimbe putin imaginea de pres de picioare al (viitorilor fost-)presedintilor americani (si nu vorbesc numai de mult cintata reuniune NATO ci si inchisorile CIA, etc) sau de exportatoare de probleme in Europa atit de curata, pura si fara nici o remuscare (sper sa se vada si putin ironie aici:) )
Bibliotecaru
Cine citeşte acest blog? Multe feţe curate printre cititori. 🙂
Spuneam…
„Desigur că noaptea de Înviere este o tortură, pentru mine tortura adevărată este acea parte când preotul se roagă pentru preşedinte, pentru premier, pentru clasa politica, pentru patriarh… deplasând noaptea de înviere spre un fel de jurământ de credinţă faţă de stat.”
…provocând o discuţie pe comentariile postului:
http://www.gabrielacretu.ro/tema-pentru-acasa.html
În suplimentul de duminica din 13 aprilie al Ziarului Lumina, ziarul copil al Patriarhului BOR, primim un răspuns de la prof. univ. dr. pr. Petre Semen cu un articol pe o pagină întreagă: „De ce se roagă Biserica pentru conducători?
Domnule profesor, sincer nu m-aţi convins… dogma religioasă nu este (sau nu ar trebui să fie) atât de elastică încât să permită afirmaţii de genul „Biserica se roagă pentru orice stăpânie îngăduită de Dumnezeu”. Poate în vremurile când Biserica şi statul era aproape acelaşi lucru. Cu celelalte lucruri pe care le afirmaţi în articol, sunt perfect de acord, mai ales cu faptul că „Rugăciunea nu trebuie definită ci practicată”, altfel spus, nu trebuie preformulată ci, fără a spune „multe ca neamurile, că ele cred că în multa lor vorbărie vor fi ascultate”, spusă direct din inimă cu vorba inimiii şi, mai ales, cu „Nimeni nu primeşte harul din oficiu”.
Mihai Epure
Binenteles ca Biserica(preotii) mentioneaza si”bravii conducatori” in rugaciunile lor. Frica le mai e la preoti ca separarea s-ar putea sa se faca(intre stat si biserica) si-atunci s-au lins pe bot de smecherii. Pai cum credeti voi ca Religia a ajuns sa fie obiect de studiu in scoli? Toata lumea tre’ sa stie „Tatal Nostru”!!! Si eu ce fac daca sint singurul musulman intr-o clasa de crestini?!
Asa ceva se numeste discriminare impotriva celorlalte religii si credinte din Romania, marginalizare a celor care cred in altceva decit noi iar din partea BOR, abuz de putere. Putere pe care au obtinut-o prin influenta pe care o au in Romania.
Guvernul roman nu are bani sa aloce pt scoli noi sau macar sa le intretina sau sa le inlargeasca pe cele pe care le aveti dar are bani sa dea Patriarhiei pt biserici noi. Si dupa cum am vazut in Vaslui, citeodata preacuviosii considera normal sa distruga un nenorocit de parculet pt copii numai ca sa poata construi „un lacas al Domnului”. Din pacate insa, banii se termina repede(ceva preot avea nevoie de Mertzan), biserica nu e terminata, iar copii nu mai au loc de joaca. De sapte ani!!! Nu credeti! Mergeti pe Str Podurilor in Vaslui. E aproape de Gara, Autogara, chiar linga pod pe Bvd.Stefan cel Mare, in spatele blocurilor. Parculetul pt copii era atasat de Scoala generala(nr 6 sau 7). In tot acest timp, copii merg la scoala in 3 schimburi pt ca nu sint destule clase in scoala. Banii irositi pe biserica ar fi acoperit macar citeva clase noi sau poate o Biblioteca mai acatarii sau poate ceva computere ca deh! sintem in sec XXI.
Nici nu ma apuc de alte scoli ca „mi se pune pata” pe Patriarhie si pe preoti! Si va spun cinstit: cred in Dumnezeu si nu o fac din interes! Voi, Preacuviosilor, a-ti transformat religia in bussines si ma intreb daca mai stiti de frica de Dumnezeu!?
Bibliotecaru
@ Mihai Epure
Vă recomand publicaţia pe care am pomenit-o mai sus.
http://www.ziarullumina.ro/contact.php?wid=0&actual=1&editia=523&fsize=0&duminica=0&test=test&editia=523&title=Contactati%20redactia%20Lumina Încercaţi să le trimiteţi un articol-comentariu, poate îl vor publica. Cu toţi ar trebui să milităm pentru o normalitate instituţională, mai ales în aceste zile în care instituţiile statului sunt atât de acoperite de praf încât frontispiciul logicii lor nu mai poate fi citit nici măcar de cei care deservesc idealurile şi doctrina instituţională. Dacă doriţi, vă pot da adresa de email a cancelariei patriarhiei, loc unde vă puteţi adresa Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Este important ca fiecare dintre cei care consideră necesar să-şi comunice părerea celor care îl conduc, altfel lideri vor avea permanent scuza că nu cunosc vocea poporului. Aţi observat cel mai des argument al cuiva aflat în competiţie electorală? „În campanie am fost în peste, urmează locurile pe care ar trebui să le reprezinte ca ales… şi am simţit pulsul poporului. Eu ştiu ce vrea poporul.” Ajutaţi deci politica românească să cunoască realitatea insistând acolo unde consideraţi că este nevoie. Eu cel puţin aşa fac, nu mă feresc să le trimit emailuri cu numele meu real, în aşa fel încât să mă poată localiza la o adică. 🙂 Şi ştiţi ce? De foarte multe ori sunt luat în serios, pentru că sunt o voce de bun simţ şi neîncrâncenat atunci când găsesc la celălalt capăt un alt om de bun simţ. Încercaţi să trimiteţi un email măcar ca exerciţiu democratic… nu uitaţi să solicitaţi confirmare de primire şi răspuns conform legii atunci când vă adresaţi unui membru al statului. Este foarte important acest lucru.
Cathy
@Mihai Epure
Vorbesti de Scoala nr.8 din Vaslui. Unul dintre motivele pentru care se construiesc atat de multe biserici este ca sunt din ce in ce mai multi absolventi de teologie si nu mai are BOR parohii sa le dea. Strategia de a fi 2 preoti in parohie (propusa de BOR) nu le convine, ca ar trebui sa imparta castigurile. Asa ca isi fac biserica.
Sa va spun ca anul trecut mi-am cumparat in Iasi apartament cu biserica la scara, si ca, pe langa agheasma la dozator, popa a pus la intrarea in biserica tricolorul si steagul UE?!… Nu mai comentez ca ma enervez.
Miron
pozele de la Bruxelles pe :
http://www.flickr.com/photos/gcretu/
O zi buna,
Miron
Bibliotecaru
@ Cathy
Exact acelaşi îndemn… scrie emailuri mai marilor bisericii ortodoxe astfel de observaţii. Domniile lor sunt uşor izolate de popor şi nu înţeleg de ce enoriaşii au probleme cu modul de manifestare mai degrabă laic decât unul demn de statura de slujitor al Domnului Dumnezeu.
Bibliotecaru
M-am uitat pe poze şi am observat o îmbufnare generală… Să fi fost oare din cauza foamei? Că nu văd nici un fel de ordevre pe masă, numai sticle de apă. Din păcate nu am recunoscut decât europarlamentarii şi două mărci de laptop, ceilalţi participanţi nu au nume.
Doamne ce notă discordantă aş fi făcut… am fost inspirat că am stat acasă. Făceam România de râs. 🙂 😀 🙂
Bianca
@Cathy, Miron si Radu ati fost minunati la Bruxelles!
Am o groaza de povestit! Despre cum m-am speriat eu de avion cu motor si Cathy, – multumescu-ti, tie, Doamne si lui tanti de la agentie ca i-a dat loc linga mine – care era obosita si ar fi vrut sa traga si ea un pui de somn, m-a tinut de vorba tot drumul pina la Bru ca sa uit ca atirn in spatiu la 10.000 de metri, despre Miron care s-a straduit sa ne arate Parlamentul European de la cap la coada si sa ne organizeze mese dupa care abia mai rasuflam, despre magnifica noapte cu Radu care ne-a fitit prin Bruxelles, „In cinci minute ajungem”, spunea Radu si s-au facut trei ore si ceva – din pacate, numai Doinas, Roxana si eu am profitat de noaptea homerica, in care am ris pina s-a lasat cu crampe musculare – va spun, a fost minunat! Dar am tinut sa le multumesc in mod special celor trei: Cathy – rabdare, blindete si diplomatie, Miron – energie, creativitate, spontaneitate cit despre Radu… Radu nu poate fi descris, trebuie vazut. Unul dintre momentele culminante ale noptii a fost popasul la o circiumioara numita „La morte subite”, asta asa, ca sa va faceti o idee.
Normal, acum sint centrata mai mult pe anecdota si pitoresc, dar seminarul „ne-a lucrat” pe mai multe paliere. MI-NU-NAT!!!!
Bianca
@Bibliotecaru Crede-ma, nu e nevoie sa fii prezent ca sa faci nota discordanta. In general, cind oamenii se gindesc la ceea ce aud, nu-si arata dintii de parca ar fi cimpanzei in panica. Pozele sint grozave. Si m-am ingrasat un kilogram, asta spre stiinta ta si lauda (?) lui Miron. Promit sa tin cura.
Bibliotecaru
@ Bianca
Acel kilogram este semn rău… foamea era un lucru bun şi un demn la cumpătare, un semn al postului.
Evident că am glumit, şi atunci şi acum :).
Am fost serios doar când a spus că „personajele” cuprinse de poze ar fi trebuit să capete şi un nume. Din câte am înţeles eu, rostul acestei întâlniri tocmai acesta era, cunoaşterea. Nu-i musai însă.
Bianca
@Bibliotecarule! Esti culmea, pentru un om atit de cultivat! Nu am mincat de foame fizica – desi, recunosc cu tristete ca doar a citi nu ajunge, mai trebuie sa si bagi o salata cu creveti in tine 🙂 – ci de a si cunoaste, foarte asumat, un fel de a fi. A minca, cred ca am mai spus-o, e o experienta culturala. Nu cred ca te ajuta daca iti spun ca mincarea mi-a dat dureri de stomac, ca sa nu pomenesc de altele. Si Miron a ajutat aceasta experienta cu brio! Bruxelles ca la el acasa si Bruxelles cosmopolit. Si a avut finetea sa le combine in doua zile. Am pus pe mine un kilogram pentru ca vreau sa stiu. Dar de ce nu ma intrebi cite kilograme am pus pe creier?
Bibliotecaru
🙂
M-am tot abţinut… dar nu mai pot. Cine e Miron?
doinaş
@ Bibliotecarul
Miron e asistentul doamnei Cretu. Un factotum care nu se enerveaza, un organizator cu initiativa, o mica enciclopedie in probleme de Belgia, Bruxelles, Parlamentul european. A si sa nu uit:e Fotograful.
Stai ca fac eu prezentarile, numai sa caut o poza.
doinaş
Nu-ti prezint personalitatile..
la 236-237 o ai in prim-plan pe Suzzy
la 234-235 este Radu, ofiter de presa
la 232 Gabriela (Cucu)
la 227 Dorina Gutu (autoarea cartii New media, moderatoarea/animatoarea seminarului)
la 219 este Bianca (cea cu pijamale albastre :))) in prim plan si eu in al doilea
la 121 e Cathy
la 112 e Roxana
110 la 106 sunt Iceflame si Roxana de la Cronica romana
la 102 e Diana, tot de la Cronica
la 94-2 e Dorin
:)) Cred ca esti acidutz pentru ca esti un pic invidios… dar e o presupunere retorica.
@ Bianca
Da, te rog un mail ca nu-ti gasesc cartea de vizita. Am gasit pozele „perdute in laptop”.
gabicretu
@Doina,
M-ai omorat. Tocmai voiam sa propun un concurs „Ghici cine-i fiecare!”… Era frumos…
Si bine ca l-ai salvat pe Miron! (care nu a facut poza de grup la seminar, pe care trebuie sa o puna si la dosar, mi-a scos poze in timp ce vorbeam si le-a postat pe net, a omis momente importante si a imortalizat (…), etc. Da’-mi trece ca e prima data cand organizeaza…
Despre daca se enerveaza sau nu, tare mi-e frica sa nu semene cu tata’ sau… Rar, da’ bine! Verific luni. Glumesc, Miroane.
gabicretu
@ Vreau si eu poze! Poate aveti si mai omenesti. Miron a facut unele bune de folosit in campania contra obezitatii… Eram toti asa grasi, frumosi, rotunzi?! Credeam ca eram numai foarte, foarte, foarte inteligenti!
(sic!)
Bibliotecaru
Acum e altceva! 🙂
Nu sunt acid, aşa ştiu eu glumi. 🙂
Bianca
@Doina, febletea sufletului meu universal si cosmic, nu stii ca am comunicat atit de bine – n-am sa uit in veci ce sperietura am tras cind ti-am vazut capul rasarind in usa trenului, cind ai fugit dupa noi :-)) – ca am uitat elementarele: sa facem schimb de mail-uri si numere de telefon!!! Mailul meu este farfuridi5@yahoo.com Scrie-mi neaparat ca am primit ieri o chestie supertare, vizavi de pollitical correct.
Cathy
@Bibliotecarul,
dar si pentru Miron (!!!)
In realitate sunt mai tanara decat ma arata poza 121… Eram doar sfarsita de oboseala; stiu ei participantii de ce…:)
Miron
Am pus si pozele de la Ramo Verde tot pe http://www.flickr.com/photos/gcretu/
si pentru cine vrea sa vada ce poze fac in rest va invit pe
http://www.flickr.com/photos/mironp/
Miron
Bibliotecaru
@ Cathy
Păi cât de tânără eşti?… mai tânără decât se vede înseamnă minoră.
doinaş
Faine poze faci, Miron.
Ma uit la ale mele (care sunt-mai mult decat- patetice) si nu-mi pot stapani o unda de invidie.
doinaş
Cathy
@Bibliotecaru
Ce dragut esti… Mersi de compliment. Sunt ani de zile de cand nu ma mai uit in oglinda pentru a ma vedea pe mine, ci doar pentru a vedea daca sunt murdara sau daca negrul din jurul ochilor e „aplicat” cum se cade. Prin urmare, vazandu-ma in poza aceea, atat de aproape, m-am recunoscut cu greu. Asta sunt eu? Mi-am spus. Seman cu bunica mea (o bruneta superba cu ochii verzi si cu strabunica, cea care a avut o singura pereche de pantofi in toata viata ei…). Dar parca seman prea tare. Si parca a inceput sa-mi cada fata…
Glumesc. Oricum, iti multumesc pentru comentariu. Chiar a avut efectul pe care l-ai vizat.
As fi vrut sa fii cu noi la Bruxelles. Indraznesc prea mult daca iti cer o adresa postala la care sa-ti pot trimite ceva, intr-un viitor nu foarte indepartat? Nu va fi o bomba sau un plic cu antrax, stai linistit. Imi poti scrie pe adresa mea: cathy_raducu2001@yahoo.com sa-mi trimiti datele, daca vrei (dar te rog sa vrei!).
Bibliotecaru
Nu pot da adresa mea fizică, dar îţi pot trimite o adresa de email.
Bianca
@Doina, draga mea, ai facut niste poze…. mai neclare chiar decit ale mele!!! Hm, Miroane, indura-te de noi, muritorii de rind si trimite-ne si noua pozele pe care le-ai facut cu tunul tau cel profesionist nu numai in cladirea Parlamentului, dar si in aer liber. Cathy, asisjderea ca tipa cei din redactie ca nu am poze decente :-)) Azi m-am fitiit toata ziua prin oras cu tricoul pe care scrie Brussels – unul mai kitsch nici ca nimeream – ca sa stie toata secuimea cine mi-s eu, colegii au fost incintati de bomboanele in forma de scoica – au zis ca-s foarte bune -, iar celebrii ochelari de soare – prietenii, dar mai ales Roxana, stiu de ce – au fost probati de toata suflarea feminina! Pfff, ce greu ma scobor din atmosfera de acolo… si mi-e dor de toata lumea!