Egalitatea – valoare a Stângii

Cineva din afară ar fi putut să se întrebe – sceptic, că doar trăim în România: Care Stângă!? Care egalitate!?

Nimic mai nedrept, se poate spune după trei ore de dezbatere; cele trei ore s-ar fi făcut încă mai multe dacă nu era duminică, ora 14.30 şi foamea care-i ataca în mod egal, fără nici o discriminare, pe toţi – tineri şi maturi, bărbaţi şi femei, mai mult sau mai puţin privilegiaţi de soartă. Pentru invitaţii da la Bucureşti şi unii dintre participanţi, mai era şi problema trenului, care nu-i aştepta nici măcar pe luptătorii pentru egalitate.

Concluzia finală a fost ca o etichetă pe întreg evenimentul – bine că am început dezbaterea, pentru că lupta este oricum fără sfârşit.

Societatea este plină de prejudecăţi şi confuzii iar oamenii  sunt indecişi cu privire la ceea ce dorim să construim în această ţară. În acelaşi timp, sunt mulţi care ştiu despre ce este vorba, care ar fi dispuşi să contribuie la schimbarea felului în care trăim şi gândim. Problema este că cei care cred în egalitate nu sunt în poziţiile de decizie decât rareori iar cei care au ajuns în acele poziţii nu cred în egalitate…

Din asta, derivă partea îngrijorătoare a lucrurilor – oamenii nu se simt reprezentaţi decât de puţini dintre cei care decid.

În orice caz, dezbaterea noastră a fost o utilă trecere în revistă a multiplelor inegalităţi de care este plină România; nu la modul teoretic ci prin contribuţii ale celor care le trăiesc şi vin în contact cu ele zi de zi.

Câteva deschideri spre soluţiile necesare şi analize ale realităţii concrete s-au formulat, de asemenea. S-au realizat şi câteva clarificări conceptuale absolut necesare într-o viaţă politică confuză, unde ideologiile se amestecă şi se diluează – cea dintre asistenţă socială şi protecţie socială, dintre egalitate de şanse şi egalitate de oportunităţi; s-a vorbit şi despre compatibilitatea între a fi egali şi a fi diferiţi, precum şi de legătura indisolubilă dintre egalitate şi libertate.

Discuţiile s-au purtat cu toată libertatea, ca între egali…

12 comentarii la “Egalitatea – valoare a Stângii”

 • N. Raducanu

  Cu scuzele de rigoare imi permit sa intreb: Unde au avut loc desbaterile? La Vaslui? Cine le-a organizat? Cine a participat? Unde pot fi aflate „clarificarile conceptuale” realizate?
  Va multumesc!

 • Bibliotecaru

  „Societatea este plină de prejudecăţi şi confuzii iar oamenii sunt indecişi cu privire la ceea ce dorim să construim în această ţară.”
  Nu este oare rolul politicii să rezolve problema confuziilor a prejudecăţilor, a indeciziei şi a construcţiei?

 • Peter Gluck

  Gabi- felicitari pentru aceasta initiativa! Un exemplu de problema
  dificila- cu intarzii malefice cum ar fi cultul banilor promovat la noi, un capitalism fara limite.
  Pana la urma, nu egalitatea ci inegalitatea este problema dureroasa.
  Sper sa ne spui mai multe despre discutii…si mai ales despre parerea ta, inclusiv aspectele practice…cand, cum, unde, se poate interveni.
  Rolul educatiei, al stimei de sine, al rezistentei fata de Rau…

 • gabicretu

  @Peter,
  Iniţiativa este a tinerilor de la PES Activists, pe care i-am susţinut moral, material şi organizatoric… Dar ideea nu a fost a mea.
  Discuţiile au fost chiar bune; am avut oameni care lucrează de o viaţă în social, câţiva de stânga, că noi mai avem pe acolo… A fost oarece efervescenţă spirituală; doar că am făcut greşeala de a pleca de la egalitate (inegalităţi) în general, în toată varietatea lor. Din acest motiv, timpul s-a dovedit insuficient. Am decis însă că este doar începutul şi că vom relua, pe secţiuni.
  @Biblio,
  Problema este că politicienii fac şi ei parte dintre aceşti oameni; adică au o confuzie uriaşă în cap. La asta a servit dezbaterea; mulţi dintre cei prezenţi erau foşti, prezenţi şi viitori politicieni; este necesar să formăm aceşti oameni ca să poată, la rândul lor, clarifica mai departe…

 • goe

  Ce inseamna mai exact egalitatea de oportunitati?
  O sa fim cu totii parlamentari prin rotatie sau cum? Ca daca nu, unii vor fi mai egali decat altii, ceea ce nu e in regula.
  Raspunderea cum ar trebui impartita? Cine va avea oportunitatea de a plati oalele sparte?
  Ca si egali, vom primi cu portia pe cartela sau ia fiecare cat vrea?
  Mai poate fi vorba de meritocratie in societatea asta utopica?
  Eu zic sa faceti niste intalniri pe tema asta cu oameni de afaceri, daca se poate cu manageri din multinationale! 🙂

 • Bibliotecaru

  În cazul în care conferinţa s-a adresat şi politicienilor, cu atât mai mult este binevenită. Mie mi-ar fi plăcut să asist la o dezbatere care să ajungă, filosofic, la concluzia că singura egalitate dintre cetăţeni este cea în faţa legii. Altfel spus, cum se manifestă legea pentru a determina egalitatea între membrii societăţii.

 • gabicretu

  @Goe,
  In societatea reală domina meritocraţia!? Managerii de multinaţionale (mai ales cei ai fondurilor de investiţii şi societăţilor financiar bancare) sunt cei care deţin meritul de a conduce lumea!?
  Erau la acea dezbateri şi oameni de afaceri care au vorbit despre discriminarea economică la care sunt supuşi în calitatea lor de producători reali…
  Primele reacţii sunt atât de comune şi de un nivel intelectual care nu vă reprezintă ca interlocutor…
  @Biblio,
  Din păcate, aşa cum am spus, cei interesaţi de politică şi prezenţi care credeau în egalitate nu erau în poziţii de decizie; şi viceversa. Erau şi câteva excepţii, dar puţine.

 • Peter Gluck

  Cred ca trebuie -si se poate- incepe de la extremele inegalitatii-
  sa nu mai existe categorii complet lipsite de sanse- cum ar fi copiii
  nascuti in sate sarace si izolate sau nefericitii proveniti din familii
  inrobite de culte irationale. Pe de alta parte, trebuie ciuntite privilegiile celor pe care lumea nu mai poate sa-i incapa.

 • prudent

  A. De ce am senzatia ca se face confuzia intre egalitate si egalitarism, cu toate consecintele DEZASTRUOASE de decurg? Doua exemple: nu ne ajung banii sa facem totul si simultan in educatie, drept care facem cate putin pentru fiecare si evident insufiecient, ca sa obtinem o totalitate de nemultumiti. Nu putem sa incepem (poate judet cu judet) sa creem spitale excelente? Unele judete nu le vor avea decat mai tarziu, dar continuand cu egalitarismul nu le vor avea -oricum- curand. Egalitatea de sanse inseamna oare ca societatea este OBLIGATA sa asigure fructificarea sansei? Fortand exemplul: orice absolvent de facultate poate deveni doctor, este societatea obligata sa o faca (financiar si moral)???

 • ileana

  Pentru surorile cauzase :
  A aparut o carte la Editura Limes :
  „Divanul scriitoarelor”
  O caut si v-o prezint,daca ma lasa Gabi, dupa ce o citesc.

 • gabicretu

  @Ileana,
  Nu doar că te las; chiar te rog!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *