“Există și un hazard moral al piețelor financiar-bancare, nu doar al guvernelor”

“Există și un hazard moral al piețelor financiar-bancare, nu doar al guvernelor” – a declarat doamna senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, la Conferința interparlamentară privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța economică în Uniunea Europeană din data de 12 octombrie.

Luni, 12 octombrie, a avut loc în format on-line Conferința interparlamentară privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța economică în Uniunea Europeană, eveniment desfășurat în cadrul dimensiunii parlamentare germane a președinției rotative a Consiliului UE. Printre participanții la această conferință europeană s-au numărat dl. Dr. Wolfgang Schäuble, președintele Parlamentului Federal (Bundestag), Dr. Isabel Schnabel, membru al Comitetului executiv al BCE, Valdis Dombrovskis, Vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, Klaus Regling, Director General al ESM, Paolo Gentiloni, Comisar European pentru economie, precum și reprezentanții parlamentelor naționale responsabili cu afacerile europene, buget, economie.
În cadrul primului panel al conferinței, doamna senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, a subliniat faptul că politica monetară actuală a condus la creșterea prețurilor activelor financiare și a ridicat prețurile la imobiliare, fără ca aceasta să pună în mișcare economia reală.
În schimb, “au crescut inegalitățile de avere, deoarece activele financiare și proprietățile imobiliare sunt în mare parte deținute de cei deja bogați și au împiedicat accesul la o locuință pentru cei mulți! Aceasta este o tendință globală, miliardarii fiind acum trilionari și bursele fiind complet independente de economia reală. Cazul Regatului Unit, din august, cu paradoxul unei piețe în plină expansiune în timpul celei mai grave contracții a economiei din ultimele decenii, reprezintă o lecție de învățat. Iar UE nu este departe de această situație. Pe lângă hazardul moral de care sunt guvernele acuzate, putem vorbi și de un hazard moral al piețelor financiar-bancare”.
În acest context, senatorul Gabriela Crețu a adesat atât audienței, cât și vorbitorilor principali, Dr. Isabel Schnabel, membru al Comitetului executiv al BCE și     Olaf Scholz, ministrul german al finanțelor, următoarele teme de dezbatere: 
  • În ce măsură se poate modifica formula de calcul a ratei inflației, introducând prețurile activelor financiare și  caselor; ar putea BCE să o facă fără nicio modificare necesară în tratate?
  • Datoriile acumulate în această perioadă vor fi plătite printr-un alt program de austeritate sau posibilitatea unei restructurări actuale a datoriilor este văzută ca o alternativă validă, în viitor?
De asemenea, doamna senator a evidențiat faptul că dezechilibrele macroeconomice europene nu pot fi soluționate doar la nivel național, deoarece guvernele nu mai au instrumente suficiente, nici întreaga răspundere pentru ele, din cauza unei piețe unice și a transferului intern.
“Noul instrument temporar de redresare „Next Generation EU” este perceput ca un fel de finanțare de ultimă instanță pentru reforme care să facă toată lumea rezilientă, astfel încât să nu mai apeleze, în viitor, la sprijin european. În aceste condiții, între solidaritate și disciplină, cineva a ales deja disciplina, renunțând la proiectul de uniune fiscală?  Se poate lua în calcul o asemenea interpretare!?”
Din discuția avută, în răspunsurile oferite de principalii vorbitori, s-a desprins acordul față de analiza doamnei senator Gabriela Crețu. Reprezentanta BCE a asigurat audiența că se lucrează la o introducere a prețului caselor în calculul inflației; în schimb,  a refuzat ideea că prețul activelor financiare ar putea influența viața oamenilor. Ministrul german a asigurat că Uniunea Fiscală rămâne un obiectiv principal al Uniunii fără a preciza explicit limitele acesteia dar a evitat un răspuns direct la problema posibilității restructurării datoriilor. 
Tot în aceeași zi, în marginea conferinței, doamna senator Gabriela Crețu a participat și la reuniunea de coordonare a Grupului PES, dedicată acelorași teme!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *