• In General
 • pe

Felicitari colegilor si prietenilor de la Vaslui!

Dupa 3 ore si jumatate de stat la coada ca sa votez, o noapte nedormita, doua zboruri cu vant din toate partile si aterizari cu bine, iata-ma la munca! Cum nu am timp sa scriu, am preluat acest articol  de la huseni despre rezultatele alegerilor de la Vaslui. La mai multe! De voturi este vorba.

20 comentarii la “Felicitari colegilor si prietenilor de la Vaslui!”

 • Peter Gluck

  In judetul in care locuiesc eu, optiunile au fost oarecum diferite:
  http://jurnaluldehuedin.ro/articole/rezultate-finale-in-huedin-si-in-judetul-cluj.html
  O chestiune enigmatica este dorinta generala de vedea un parlament mai pricajit- atat vasluienii cat si clujenii manifesta o lipsa de entuziasm ingrijoratoare cand e vorba de Parlament.

 • gabicretzu

  @Peter,
  In aceasta campanie, cu referendumul s-a facut o mare eroare. S-a plecat de la ipoteza (reala ca) este o smecherie de campanie si ca nu va fi validat; drept urmare, a fost totalmente ignorat ca problema serioasa…
  Ca de obicei, s-a incercat pe toate caile sa se sugereze ca prezenta la vot va fi mica; si a fost. Doar ca nu atat de mica pe cat au vrut unii. Dincolo de optimismul unora, prezenta la vot a fost semnificativ mai mica decat la alegerile prezidentiale trecute. Nu putem compara cu euro-parlamentarele, ca e altă mancare de peste…
  Pe lângă multele limite ale parlamentarilor, campania de subminare si denigrare pe care a suportat-o parlamentul in ultimii ani isi arata roadele; spre bucuria stim noi cui (chiar daca nu esti de acord)…

 • Bibliotecaru

  @ Peter Gluck
  Nu cred că parlamentul mai pricăjit este nevoia oamenilor.

  Li s-a adus un singur argument în privinţa referendumului, anume că se mai reduce risipa, corupţia, nesimţirea… La astfel de argumente cine poate spune nu, vrem risipă, corupţie, nesimţire…

  A fost o mascaradă.

  Dacă ar sta în puterea mea, aş iniţia, cu aceleaşi argumente, un referendum pe tema: „Consideraţi că România nu ar trebui condusă de partide politice?”. Ce credeţi că va răspunde majoritatea românilor, în favoarea clasei politice sau în defavoarea clasei politice? Ar fi de mirare să nu fie o participare record în istoria României postdecembriste…

 • Bibliotecaru

  @ gabicretzu
  Era foarte simplu să se sugereze refuzarea votului pentru referendum, aşa cum a şi făcut-o domnul Ion Iliescu. Dar…

 • gabicretzu

  @Biblio,
  Nu am recunoscut!? S-a subestimat prezenţa la vot şi s-a căzut într-o capcană. Închipuieţi ce comisii parlamentare vom avea! Ori un deputat va fi membru in patru comisii (si nu va putea lucra efectiv), ori fiecare comisie va avea putini membri, fara partidele mici; in ambele cazuri vor fi masini de vot ale deciziilor guvernamentale…

 • Peter Gluck

  Draga Gabi,
  Dar sunt de acord ca unii se bucura, si sunt convins ca economia realizata prin reducerea numarului de parlamentari nu va fi insemnata.
  Problema nu este cu Parlamentul ca institutie, ci cu parlamentarii ca oameni. Si partea leului in generarea sentimentelor negative fata de membrii acestei institutii o au tot parlamentarii insisi. Este foarte greu sa scapi de impresia ca ei au produs mai multe privilegii decat drepturi legiferate si mai multe scandaluri plus zarva decat legi bune.
  Ca inginer si ca ganditor in general, am convingerea ca nu e bine sa faci lucruri care nu functioneaza, nu merg, esecuri a priori.. La repezeala imi vin in minte doua greseli majore (ocolesc cuvantul gafe) ale parlamentarilor- cea cu demiterea lui Basescu si cea cu marirea cu 50% a salariilor profesorilor prin LEGE.
  Omului de rand i se pare ciudata brusca KLAUSOFILIE contagioasa a
  unor parlamentari de culori politice zica-se foarte diferite, si e da a mirarii ca primarul Sibiului a devenit brusc solutia miraculoasa si unica a problemelor tarii noastre. Asul scos din maneca sefului liberalilor pe care acum il vor atat de multi. Vezi ca la Cluj acest sef a avut oarece succes; dar una dintre masurile esentiale ale caracterului este modul in care stii sa pierzi- nu spun mai mult.
  La ce au folosit astea? Cum poti face distinctie intre prestigiul scarmanat al parlamentarilor si al Parlamentului? Ce campanie de denigrare mai e necesara? Si de fapt in afara de Basescu- au mai facut-o si altii si care a fost motivatia lor?
  Omul obisnuit nu poate ignora impresiile personale. Cand eram copil
  modelul pe care mi-l puneau mereu in fata parintii era Nuta, fata vecinilor-Nuta scrie frumos, Nuta e harnica, nu umbla brambura si asa mai departe. Nuta a ajuns avocata si cand m-am intalnit cu ea asta vara, mi-a spus ca ea nu are probleme cu banii fiindca are pensie de MAGISTRAT.
  Desigur dupa atatia ani am cele mai bune sentimente fata de dansa
  dar tot am avut un puseu de invidie. De ce au unii pensii de lux?
  Ce a facut mai mult si mai bine pentru viitorime un avocat ca un inginer?
  Si ca tot omul am si eu un fix- de cand era cat pe aci ca nevasta-mea
  sa fie sfasiata de cainii vagabonzi pe strada, ma asteptam sa se ia masurile corespunzatoare- in spiritul ideii ca Omul e mai important decat cainii. Si distinsii parlamentari au votat o lege antiumana emanata din creierul unui individ reactionar care vrea sa opreasca
  marele accelerator de la Geneva si care are purtari cu care nu pot fi de acord. Si- din cauza acestei legi multi oameni sunt terorizati de haitele de caini si muscati- ceea ce doare. Cativa mor.
  De mai multe ori am facut eforturi disperate ca sa gasesc marile merite ale Parlamentului. Nu am reusit. Am cautat altruism, iubire fata de cetateni, mila fata de nevoiasi si altele ca astea. Dijaba!

  In ceea ce priveste candidatii si acum e valabila marea Inecuatie Politica: „Daca B e mai rau ca A, asta NU inseamna nicidecum ca A este mai bun ca B.”
  Sper ca imi vei scuza sinceritatea. Si iti dau si un pont, daca seful PSD vrea sa invinga in turul II, cel mai important lucru este sa-si
  puna o cravata de alta culoare- de preferat cu un model elegant si de bun gust.

 • Peter Gluck

  @Gabi
  Dupa cate stiu Senatul are 137 membri (si are comisii functionale, isn’t it?) si Camera 322. Noul Parlament ar fi o Camera doar cevasi mai mica.
  De facto cate comisii sunt?
  De altfel pun pariu ca rezultatele acestui referendum NU vor fi aplicate niciodata.

 • gabicretzu

  @Din păcate, în sens democratic, comisiile la Senat nu sunt deloc funcţio nale, din motivele de mai sus. Cât despre ideea de a avea un singur senator, de exemplu, într-un judet, stii argumentele de la votul uninominal. Nu suntem multumiti cu nenorocirea produsa de acesta!? Este nenorocire, garantat!

 • Peter Gluck

  @Gabi- daca comisiile din senat nu sunt functionale democratic- de ce le tinem? Vor da rezultate nedemocratice si ce inseamna asta? Iarasi ajungem
  la privilegii vs. drepturi- nu inteleg…
  Nu am o parere formata despre votul uninomnal- dar e clar ca un sarantoc
  oricat ar fi de cinatit, genial, plin de bunavointa si cu intentii nobile nu poate fi ales.
  Practic insa in actualul parlament sunt mai putine figuri sumbre cu care nu ai da mana ca in cel dinainte- unde erau – scuzata fie-mi vulgaritatea
  o multime de mutre care implorau palme.- si care pareau alesii interlopilor si ai dementilor.

 • gabicretu

  @peter,
  Ma refeream la dificultatile generate de numarul mic de membri si de faptul ca trebuie sa treaca toata legislatia si prin senat. Nu e vorba ca de ce-l mai tinem… Daca suntem bolnavi, ne tratam, nu ne sinucidem. Este o prea ciudata dar nu rara solutie la situatia in care oamenii au probleme – daca dispar oamenii, dispar si problemele… Nu faci parte dintre cei care le solutioneaza de aceasta maniera… Sau da!?

 • Peter Gluck

  @Gabi am inteles perfect- dar intradevar cate comisii sunt si cati membri are o comisie pentru a functiona bine? Si care sunt avantajele existentei
  a doua comisii, una in Senat si una in Camera Deputatilor pentru fiecare
  macrotema? Dar as vrea sa-ti amintesc ca am povestit destul despre motivele cetateanului de rand pentru a NU adora parlamentarii si chiar pentru a fi nemultumit de faptele lor. Fiindca dorinta de a reduce numarul camerelor si al parlamentarilor nu este doar motivata economic ci de suparari si frustrari si deceptii. As vrea sa vad/aud motive pentru a iubi si admira parlamentul.

 • Bibliotecaru

  @ gabicretzu
  Mai există o variantă… ori comisiile nu vor mai fi. Eu cred că aici se doreşte să se ajungă. 😀

 • doinas

  Ma aliez opiniei lui Peter. Imaginea parlamentului si a membrilor lui, este JALNICA.

  Am si eu orgoliul meu de CETATEAN care a votat de cate ori i s-a cerut, si a incercat sa o faca la modul informat. Si, cand ma uit la televizor, parlamentarii pe care-i vad sunt, in cel mai bun caz niste golanasi misogini, daca nu mai rau.

  In consecinta, conform proverbului (memei, Peter) cine se aseamana se aduna, voi incadra-stereotipic- si pe ceilalti in aceeasi categorie.

  Nu deplang imposibilitatea de a lucra in comisii, pentru ca nu cred in eficienta lor.

  Ce CRED, insa, este ca apelul la coeziune sociala, dublat de seriozitate si transparenta, ar putea sprijini in mod real comisiile parlamentare sa functioneze. Te-ai gandit vreodata cum ar fi daca s-ar solicita consilieri… voluntari? Ai avea nevoie la fiecare comisie de doi-trei moderatori buni SI CALIFICATI, care sa tina legatura cu voluntarii. Ideea ar fi ca parlamentul SA TINA CONT de propuneri. Pentru ca, degeaba se pun pe site proiectele de lege si ti se cere parerea. Nimeni nu o citeste. Se starneste un haos, pe care, tu, ca meserias „de jos” l-ai prevazut, l-ai anuntat. Se intorc toate peste cap si apoi se intervine cu o carpeala. Dupa ce ai intors pe dos un sistem, revii si faci o reparatie. Dar timpul si efortul la care ai supus si functionarii si cetatetii sunt duse. Si, daca ai fi ascultat, ai fi putut folosi asta pentru un scop mai bun.

 • doinas

  Chestia cu golanasii misogini a fost sexista… Golanasi agramati ar fi mai corect.

 • Peter Gluck

  @Doinas- Multumesc,ma simteam izolat in pozitia mea de neiubitor al
  parlamentarilor fosti si actuali- desigur au fost si cateva exceptii
  individuale. Dar vorba tovarasului Stalin, nu e ceva tipic!

  Uite ceva mai bun de rontait cu creierul:
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-6559200-onu-infiinteaza-retea-barbati-influenti-care-lupta-impotriva-violentei-asupra-femeilor.htm

  Initiativa asta ar merita sa fie implementata si la noi.

 • gabicretzu

  @Peter, Doina,
  Scrieti ceva despre ziua de azi. Eu, in fata violentei, nu pot decat sa tac. Ma blochez. Pur şi simplu nu pot să scriu. Şi ar trebui să atragem atenţia mai mult (cum o faci tu, Doina)…
  Iertaţi-ma ca nu raspund acum la comentariile anterioare; am nişte importante obligaţii asumate şi nu am timp.

  PS
  IMAGINEA Romaniei este jalnica, de asemenea. Si noi, cei vorbim, traim in ea. Nu om fi unicii buni si respectabili…

 • Peter Gluck

  @Gabi- pentru violenta singura solutie corecta este cea gasita in artele martiale- violenta trebuie intoarsa impotriva ei insasi. Teoria e geniala si splendida, cu practica mai sunt ceva probleme care necesita solutii specifice.
  Despre ziua de azi vom putea scrie documentat- ce s-a vrut si ce a iesit
  – prin 7 dec. a.c.

  Acum trebuie sa ma duc in cartierul Grigorescu si trebuie sa trec un pod
  peste Somes. Sper ca nu va trebui sa platesc pentru asta sau sa fac un compromis daunator- cum ar fi extinderea excesiva a relatiilor mele fraterne pana la domeniu explicit malefic.

 • Peter Gluck

  Si daca mai scriu despre ce am aflat azi- uite se pare ca senatul
  a pastrat mai vechea lege Marinescu care da liber la haitele de caini
  de pe strazi sa ne muste si a respins un amendament bland la aceasta lege:

  http://webapp.senat.ro/sergiusenat.proiect.asp?cod=14286&pos=0&NR=L448&AN=2009

  Cainii sunt mai de pret pentru domnii senatori decat oamenii care circula
  volens-nolens si pe jos. Ca sa nu fac un puseu de hipertensiune trebuie sa declar – nu tocmai in stilul meu- ca tare m-ar bucura sa nu mai avem senat!

 • doinas

  Well, hai sa va zic ce m-a bucurat ieri.
  Ne-am asociat in campania asta cu YMCA, liga studentilor si consiliul local al tinerilor. IN SFARSIT, au fost in sala cei care credeam eu ca au nevoie sa auda ce aveam noi de zis.

  In fine, la propunerea mea (ma laud un pic), copiii au decis sa insceneze cateva acte de violenta in public, pentru a testa „reactia civica”. Au facut 3 scenarii, au ales 3 locatii, si au filmat.

  La statia de autobus de la piata, din peste 60 de martori, a intervenit o femeie in varsta.Singura. Care, vazand ca agresorii nu raspund la cuvinte, a luat fata de mana si a zis, „tu vii cu mine”.Si tara, saraca, dupa ea, un bagaj.

  Pe platou, unde e acum o piata…ecologica sau cum sa-i zic, alt scenariu. Copiii au inceput scandalul la 1 (un) metru de o echipa (reporter si foto-reporter de la un ziar local. Care au intors spatele si s-au dus catre tarabe. Dupa ce ala a imbrancit-o pe fata cateva minute si a tras-o de par si nimeni n-a intervenit desi fata tipa, intr-un tarziu a intervenitun tip. Un psiholog de la politie. Ca prin farmec, in cateva secunde, au mai aparut vreo 8 barbati in jurul lui, si era cat pe ce sa-l ia la bataie.Abia a scos tipul dovada de la YMCA sa arate ca era …teatru.

  La al treilea scenariu, nu numai ca n-a intervenit nimeni, ba, niste indivizi de la o firma de protectie si paza l-au incurajat pe „agresor” sa-i dea ca merita.

  Incercam sa dam clipurile la TV local si sa le discutam. Saptamana viitoare, vom pune filmele pe Youtube. Cand am discutat cu tinerii cele intamplate, fetele erau chiar ingrijorate de cele intamplate. Se gandeau ca pot fi oricand intr-un loc nepotrivit, sa fie expuse unei agresiuni si sa nu intervina nimeni.

  Nota: Nimeni nu a sunat la politie.

  Eu vreau sa vorbesc cu fetele de la Femina, si, daca o vom gasi pe doamna, o sa-i oferim o diploma si un premiu pentru civism.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *