• In General
 • pe

Femei jucând jocul. Feministe, treziți-vă!

Printre femeile care apar la știri le regăsim destul de frecvent. Se auto-numesc FEMEN. Sunt protestatare de profesie. Sunt tinere, frumoase și își duc campaniile cu busturile goale. Sunt disponibile pentru cele mai diverse cauze. Cred că a fi la televizor este egal cu a fi și a te arăta, cu a schimba. Unii le numesc feministe. Cu certitudine, apărătorii patriarhatului. Nicăieri nu ar putea găsi femei mai dispuse să le facă jocul…

Îmi propusesem demult să scriu despre asta. Astăzi am citit în Le monde diplomatique un articol scris de Mona Chollet.  Îl recomand. Regret că nu am apucat să-l scriu eu dar subscriu. 100%!

8 comentarii la “Femei jucând jocul. Feministe, treziți-vă!”

 • mcostea

  interesant articolul, dar si fenomenul Femen are ceva interesant pt ca, iata, naste dezbateri, si nu numai intre feministe convinse. oricum, la ora actuala, nu mai vorbim despre feminism ci despre feminisme, Femen incadrandu-se perfect in stilul de activism politic al secolului XXI. sa vedem ce va mai fi de el peste cativa ani…

 • Andreea

  Nu sunt în special impresionată de FEMEN, dar trebuie să avem grijă cum le critică pentru că atitudinile conservatoare față de sexualitate / sex au o istorie foarte lungă de feminism, întotdeauna feminismul „mainstream” a încercat să se distanțeze de femeile / feministele care nu sunt inocente și ~neprihănite~ pentru a încerca să pare mai puțin amenințător bărbaților. Trebuie să recunoaștem că o femeie care are control complet asupra corpului și a sexualității ei încă reprezintă un pericol pentru patriarhat.

 • Gabi

  @dupa cum știți, am o idee fixa – nu poți fi postmodern înainte de a fi modern; nici sa alegi înainte de a te fi eliberat. Nu sunt de acord nici cu ideea ca FEMEM are ceva in comun cu controlul sexualitatii sau corpului. Dupa cum va amintiti, nu cred deloc ca prostitutia este vreun act de libertate. Dimpotrivă, accentul pus pe sexualitate ne tine in capcana patriarhala ( femeile sunt identificate prin apartenenta la sex).

 • Andreea

  Nu văd cum protestele FEMEN sunt „prostituție”? În special având în vedere că au avut mai multe proteste împotriva prostituției și a turismului sexual. În multe țări e în continuare ilegal să apari topless în public (tocmai de asta protestau FEMEN de data asta?), chiar și în țări europene / vestice e de multe ori complicat să alăptezi în public. E evident că corpurile noastre sunt încă considerate indecente și periculoase – protestele FEMEN încearcă să combată acest set de idei, nu cred că a ne distanța pur și simplu de toate feministe care iau în considerare sexualitate în activismul lor e o metodă mai eficientă.

 • Gabi

  Erau doua paralele distincte. Alt exemplu de folosire a corpului. Nici într-un caz nu mi-a trecut prin cap sa asociez FEMEN cu prostitutia. Doar ca in ambele cazuri nu se iese din schema predeterminata…

 • N. Raducanu

  Incompetent in materie, poate gresesc ca ma amestec in aceasta disputa feminista. Doresc insa sa spun ca respingerea de d-na Gabriela Cretu a manifestatiilor de genul FEMEN, o gasesc corecta si necesara. Din urmatoarele motive:
  • Miscarea feminista are peste 200 de ani vechime, de cand revolutia franceza a recunoscut ca si femeile au drepturi cetatenesti. Un moment important a avut loc si cand pentru prima oara s-a acordat drept de vot femeilor. De atunci s-au facut progrese, femeile ocupand astazi in tarile democratice occidentale un rol pe care nici nu il puteau visa bunicele lor. Nu este suficient insa si de aceea se discuta mult in vest introducerea unei cote minime pentru numarul de femei in consiliile de conducere a principalelor companii si firme. Argumentul principal este competenta, iar numeroase femei ce conduc azi guverne, ministere si firme dovedesc asta. Ce are insa de a face competenta cu afisarea sanilor despuiati? As spune ca efectul este contrar, caci in ochii multor barbati este o demonstratie ca femeile nu ar fi capabile sa strabata in societate decat prin sex.
  • Bietele fete care vor ca, expunandu-si sanii in public, sa schimbe ceva in modul de tratare al femeilor in societatea moderna, sunt fie naive, fie inculte. Societatea actuala e dominata de spiritul economiei de piata si gestul lor, departe de a-si atinge scopul, este recuperat pentru a spori, prin senzational, tirajul ziarelor si revistelor. Un rastimp doar, caci peste o saptamana sau doua, pagina ziarelor de bulevard de tip “Bild” sau “Sun” va fi ocupata de alte poze pentru captarea atentiei atator gura-casca, poftitori de erotism ieftin.
  • O manifestatie cu caracter social, nu se poate limita la un soc mediatic, ea trebuie insotita de o argumentatie solida a importantei acordarii unui loc mai mare femeilor in luarea deciziilor. Sanii desgoliti, chiar cu lozinci pictate pe ei, dovedesc doar lenevie intelectuala, aroganta fara suport de idei din partea unor femei ce doresc cu orice pret sa iasa din anonimat.
  • Este falsa impresia ce poate fi lasata de FEMEN ca feminismul este ceva accesibil doar femeilor ce au o linie a corpului de manechin de moda si sani impecabili. Simone de Beauvoir, ca sa nu citez decat pe una dintre reprezentantele de frunte ale feminismului, era o femeie frumoasa, dar care a stralucit in cartea “Le deuxieme sexe” prin definirea unei relatii de autentica egalitate intre barbat si femeie, bazata pe structura lor ontologica comuna.
  • Protestul FEMEN, pornit din Ucraina, nu poate sa nu-mi aminteasca de cazul “Pussy Riot” de anul trecut de la Moscova. Cele 5 fete ce isi strigau lozincile intr-o biserica si in alte locuri publice, nu aveau doar pretentia feminismului, ci contestau si conducerea politica a tarii, care nu ar acorda suficienta libertate individului. Una dintre ele ar fi mers pana acolo incat desgolirea corpului i s-a parut insuficienta si a trecut direct la actul sexual in public. Tapajul mediatic din occident ce a insotit cazul Pussy Riot, al unor fete dezaxate, arata ca uneori protestul poate derapa in ridicol sau sa fie folosit in scopuri diferite de cele dorite.

 • Gabi

  @dl. RN,
  Falsele modestii nu va prind. Comentati cu multă competenta, ca de obicei. Doar ultimul argument este oarecum discutabil in context. Chiar si feministele adevărate ar putea face politica anti-guvern, pe alte teme decât drepturile femeii, fara a fi mai puțin feministe.
  Eu am reactionat doar pentru ca nu pot accepta ca am devenit cu toții post-moderni fara sa fi câștigat modernitatea (diversitatea vine dupa ce câștigăm drepturile de baza, nu viceversa).

 • bodo

  materialul asta nu poate fi evaluat la mai mult de doi bani; nici blogul nu e mai departe…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *