• In General
 • pe

Gândul alteia!

”Pacea nu însemnă absența conflictului ci prezența unor alternative creative de a răspunde la conflict, alternative la răspunsurile pasive sau agresive, alternative la violență.” Dorothy Thompson

Oare este scutul antirachetă o asemenea alternativă!? Observ o tăcere circumspectă în legătură cu subiectul. Nu este destul de important să merite atenția?

18 comentarii la “Gândul alteia!”

 • Bibliotecaru

  Nu prea multă lume ştie măcar la ce foloseşte acest „scut”. Lumea are impresia că dacă cineva trimite rachete în România acestea nu ajung pe pământ, or este complet fals. Poate cu asta ar trebui şi început, cu „la ce foloseşte”, „cum dăunează”, „relevanţa pe termen lung”… Parcă văd că va ajunge în Parlament acest acord şi va urma un vot „pe partide” care este identic pentru scut, pentru educaţie, pentru pensii, pentru licuricii cu barbă… pentru că până la urmă nu contează ce anume se votează, ci în ce tabără este fiecare.

 • gabicretu

  @biblio,
  Iar trebuie sa spun ca nu existenta taberelor este problema; lipsa oricarei confruntari cu argumente intre ele, este! Scutul nu se gaseste in aceeasi situatie cu legea invatamantului, sa spunem. Acolo s-au organizat dezbateri, s-au folosit toate mijloacele parlamentare de a impiedica ce e mai rau. Opozitia a pierdut. Dar nu poate fi acuzata ca nu a incercat sa-si expuna punctul de vedere diferit.
  Acum asistam la unanimitatea fara argument (nici macar in favoare). La ce ne trebuie!? Care-i raportul avantaje/riscuri, etc. Pana la urma, este o problema de relevanta publica in cel mai mare grad.

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu

  Stimată doamnă,
  Eu comparam nu dezbaterea sau non-dezbaterea, ci votul parlamentar. În ultimii ani tot aud chestiuni cu ameninţări de tipul „nu votezi cum îţi spune partidul, te dăm afară din partid”, dar şi, de partea cealaltă, „datoria opoziţiei este să se împotrivească actelor guvernului”. Oricât aş fi eu de tolerant (însă, evident, nu sunt), nu am cum să nu-mi dau seama că nu se poate vorbi despre o conştiinţă a parlamentarului român, voturile sunt urmare a aranjamentelor „politice”.

  Acest scut care nu ne apără de nimeni poate însemna intrarea României în zona zero a fierbinţelii dacă se ajunge la un eventual război orient-occident. Nu m-ar mira ca CIA să provoace Iranul să tragă o rachetă spre noi numai pentru a vedea dacă sistemul funcţionează şi apoi să aibă un pretext de invadare a Iranului. Eu unul m-am obişnuit cu o astfel de schemă.

  Ceea ce nu spune însă nimeni, pentru că probabil nu prea este un interes în a spune astfel de lucruri, este că rachetele şi silozurile de rachete şi sistemul operaţional vor fi sub pavilionul forţelor armate americane. Acele rachete pot distruge Bucureştiul, este deci o acceptare slugarnică mai mare decât intrarea trupelor sovietice în 1945 pe teritoriul României. De ce să construim singuri nişte rachete sub pavilion străin, oricât de parteneri ar fi ei (că şi sovieticii ne erau parteneri) care pot declanşa un iad în Capitală?… asta numai domnul Băsescu poate spune.

  Altfel tot ceea ce vine de la ruşi şi, probabil, peste 20 de ani de oriunde se va pune la punct o rachetă cu rază lungă de acţiune, vor fi implicit şi rachete cu viteză superioară posibilităţii de interceptare.

 • Gabi

  @Biblio,
  Ca de obicei, era o provocare…

 • goe

  Vai, nu pot sa cred. Americanii cei inculti si obezi ne-au prostit pe noi, cel mai destept si mai poet popor din cate s-au pomenit vreodata? Si inca fara dezbatere???
  Fie vorba intre noi, o dezbatere pe tema asta ar fi fost o ipocrizie, cam ca si opozitia unei demoisele aflata in cusca cu o gorila excitata… Cel mai bine in situatiile astea e sa mimezi consensul… lucru la care de altfel avem o experienta bogata, atat ca stat cat si pe persoana fizica. Nu s-a dezbatut nimic pentru ca subiectul era prea banal si nici nu era nimic de castigat (pe persoana fizica). Dupa cum se stie, parlamentarii nostri s-au facut parlamentari pentru ca le era foarte foame. In afara de ragaituri sonore, de la ei nu ma astept la nimic altceva.

 • doinas

  Goe, ipocrizie ar fi opozitia unei demoazele care a intrat singura in cusca gorilei excitate, a inchis si a inghitit cheia…Nu si daca a fost impinsa acolo, si goriloiul a inghitit cheia.

 • goe

  @doinas
  Detalii, doamna, detalii…
  Eu vad ca nici macar aici nu vrea nimeni sa dezbata nimic.

 • gabicretu

  @Vreau si eu o definitia a banalitatii. Nu de alta, dar aflându-mă în Rusia, mi-ar fi necesară…

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  Lipsit de originalitate, comun, vulgar (de la vulg-popor), ordinar (adică de rând), ieftin, lipsit de substanţă, prostesc, mărunt, meschin, neînsemnat… Acestea sunt şi în diferitele dicţionare ale patriei. Ceea ce nu prea este în dicţionar… sensul de „animal sau obiect sau proprietăţi care aparţine seniorului şi pentru care supuşii plătesc o redevenţă”. Iar nu am găsit prin dicţionare semnificaţia de „lipsit de nuanţe” sau „lipsit de personalitate” sau „ca urmare a unei cutume” sau „mundan” sau „universal” (accesibil tuturor).
  😆
  Să traduc şi în rusă?

 • goe

  Bun, acum cautati definitia sarcasmului.

 • goe

  Ce mai e nou prin Rusia? Sunteti la training, sau team building? 🙂
  In ce limba vorbiti cu rusii??? Sper ca nu engleza! 🙂

 • gabicretu

  @Sarcasm = denumire folosita pentru ironie de cei fara simtul umorului.
  @O delegatie cu caracter politic din care fac parte in calitate de fosta membra a PE; relations building ar fi preferabil…
  @Până la acest moment, engleza a fost limba de comunicare folosită; interpreții sunt foarte buni… :))
  @Programul nu-mi permite încă să fac comentarii…

 • goe

  SARCÁSM, sarcasme, s. n. 1. Ironie aspră, usturătoare; batjocură necruțătoare. 2. Vorbă, frază, expresie sarcastică. – Din fr. sarcasme, lat. sarcasmus. (http://dexonline.ro/definitie/sarcasm)

  Relations building suna bine, doar ca deja avem destule. Daca vine partidul dvs la putere o sa avem relatii cu rusii mai ceva ca in „vremurile bune”. Asta daca MG nu s-a dus cumva la Moscova sa se relaxeze. Daca tot sunteti acolo, intrebati-i pe rusi: Когда вы собираетесь вернуть золото вы украли у нас? Va dau si transcrierea fonetica, in caz ca ati uitat limba rusa: Kogda vy sobiraetesʹ vernutʹzoloto vy ukrali u nas? V-am scris direct in limba rusa, sa nu interpreteze cumva gresit interpretii…

 • doinas

  @Goe
  Daca ai fi tu in cusca, si goriloiul ar avea te-ar placea la nebunie, ar mai fi detalii?

 • doinas

  Scuze!
  Daca ai fi tu in cusca, si goriloiul te-ar placea la nebunie, ar mai fi detalii?

 • goe

  Nu pot sa cred! Mi-ati sters comentariul?! Pot sa stiu de ce? Era mai mult decat decent… Sau nu suportati limba rusa?

 • goe

  Scuze, nu am realizat ca blogul e moderat, probabil n-ati apucat sa treceti pe aici azi. Impulsiv mai sunt cateodata 🙂

  @doinas
  Evident. Doar i se poate intampla oricui.

 • goe

  Care va sa zica m-ati cenzurat…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *