Gracias, Antonio Navarro Wolff!

În ultimele săptămâni, m-am consultat cu numeroși prieteni din țară și străinătate cu privire la candidatura pentru parlament. Pe unii doar i-am informat despre intenție, neașteptând vreo reacție.

Spre bucuria mea, nu am primit doar aprobarea lor amicală; au vrut să intre în joc de la distanță alături de mine. Sunt sigură că aceasta a fost ideea unuia dintre bunii mei prieteni politici din America de Sud când, la ultimul mesaj, a atașat  o scurtă scrisoare, cu îndemnul de a o face publică.

Am colaborat excelent cât m-am ocupat în Parlamentul European  de partea lui de lume și am continuat să schimbăm adesea mesaje pentru a comenta evenimente de interes comun; au fost câteva zeci, cred,  în cei cinci ani de când ne cunoaștem. Sprijinul său mă onorează! Antonio Navarro Wolff – despre el este vorba – este o figură iconică a Americii Latine…

Antonio Navarro Wolff  a fost comandant al unei faimoase gherile columbiene din anii ’70 – ’80 – El Movimiento 19 de Avril. La începutul anilor ’90 a decis să semneze pacea și să continue lupta cu arma democrației – votul. A fost președinte al Adunării Constituante care a scris Constituția de astăzi a Columbiei, de două ori candidat prezidențial al stângii, ministru, deputat de Bogota și senator, ales cu unele dintre cele mai mari scoruri înregistrate vreodată, guvernator, șef de partid… A schimbat armele dar nu valorile și principiile în care a crezut încă din tinerețe. Este creditat cu”inventarea”, spre exemplu, a bugetului participativ, modalitate democratică de decizie a destinației banilor publici; a aplicat sistematic metoda, localitate cu localitate, în Nariño, departament din sudul Columbiei unde a fost primar (de Pasto) și apoi guvernator. La o asemenea dezbatere a bugetului ne-am și cunoscut, cum se face referire și în scrisoarea pe care o redau în original.

” Cuando era Gobernador de Nariño, recibí una comisión del Parlamento Europeo. Quien ejercía como segunda al mando era una señora rubia muy interesada en el detalle de los temas que tratamos. Más interesada que el resto de la comisión, mucho más.

No es frecuente que visitantes del primer mundo nos oigan con atención. Ella lo hacía. A partir de esa actitud conocí a Gabriela. Y fue el comienzo de una relación de respeto por una europea que quiere ayudar genuinamente. Que tiene interés real en la gente con la cual habla. Que no está en un pedestal mirando hacia abajo, sino que se pone al nivel de su interlocutor para entender y cooperar. Bien por Gabriela. Ojalá así fueran todos los políticos.

Bogota, septiembre, 2012

Antonio Navarro Wolff ”

Pentru cei care nu înțeleg spaniola, o traducere adaptată a textului:

Eram guvernator în Nariño, când am primit o delegație de la Parlamentul European. Vicepreședintă a delegației era o doamnă blondă foarte interesată de detaliile subiectelor în discuție. Mult mai interesată decât restul, mult mai mult. Nu se întâmplă prea des ca vizitatorii din lumea veche să ne asculte cu atentie. Ea a făcut-o.

Așa am cunoscut-o pe Gabriela, plecând de la acea atitudine. A fost începutul unei relații de respect pentru un european care cu adevărat vrea să ajute. Are un interes real față de oamenii cu care vorbește. Nu stă pe un piedestal de unde să se uite în jos, ci se poziționează la nivelul partenerului, pentru a înțelege și coopera. Bravo pentru Gabriela ! Măcar de-ar fi  toți politicienii așa!”

Mă simt puțin jenată să fac publice asemenea laude dar spune prea frumos ca să nu împărtășesc cu prietenii aceste opinii…

Gracias, Antonio!!!

5 comentarii la “Gracias, Antonio Navarro Wolff!”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *