• In General
 • pe

Hai sa ne iubim putin!

N-o sa ma credeti dar inainte de a intra in politica eram un om onorabil …

Azi, de cate ori deschid televizorul ma gandesc ca sunt masochista; primul lucru care-mi vine imediat dupa ce-l deschid este sa-l inchid pentru ca sa nu aflu ca fac parte dint-o clasa taxata ca idioata, infractoare, ridicola si, in cel mai bun caz, doar somnoroasa. Aceasta este imaginea parlamentarului in media.

Mai recent, incep sa scriu pe blog, al meu sau al altora, si speranta mea se naruie; eticheta e lipita greu… (cititi comentariile de la acest articol)

Rolul presei este sa semnaleze limitele si greselile (chiar si caricatural ). Nu presa e problema! Problema este ca multi oameni cred ca acesta este Adevarul (poate chiar este)…

Dar de ce scuipa poporul roman cand se priveste in oglinda!? Parlamentul este o asemenea oglinda (chiar si usor deformanta…) Nu pot sa cred ca toti cetatenii au fost orbi, surzi si fara minte si au ales absolut la intamplare; chiar si in acest caz, au ales dintre ei pentru ca, oricum am fi noi, parlamentarii, suntem din Romania…

Nu suntem toti idioti. Era sa spun ca eu nu am intalnit nici unul dar nu ma lasa constiinta sa spun asa ceva. Este unul pentru care as vota si eu pentru…contra. Dar procentul nu e mai mare decat in restul populatiei. Nivelul de pregatire si cultura este net superior mediei populatiei.

Nu suntem toti hoti si afaceristi. Iarasi, nu mai mult decat in restul populatiei desi cred ca puterea li s-a urcat unora la cap si e o tentatie pe care nu o mai pot stapani (cei care au sau au avut vreo legatura cu puterea…)

Nu toti suntem bogati. Cred ca procentul s-ar putea sa fie putin mai mare decat in restul populatiei. Nu pentru ca toti s-au imbogatit folosind functia ci pentru ca, in mod paradoxal, chiar si cei saraci cred ca bogatii sunt „cineva” si-i apreciaza. Daca vine cu o masina mai „bengoasa”, imbracat la case mari si mai lasa sa pice ceva si la cei din jur, creste in ochii cetateanului pentru ca detine probele palpabile ale valorii sale.

Multi oamenii obisnuiti (ca venituri, ma refer) cand vad un parlamentar ales dintre ei se intreaba „cine-i asta”, raspund „un neica nimeni” sau „un ilustru necunoscut” si au asa, un fel de nemultumire…La urma urmei, de ce el/ea!?

Nimeni nu poate sa-i aprecieze pe toti parlamentarii; ar fi absurd. Esenta democratiei face ca intr-un parlament sa fie alesi si cei care ne plac, si cei care nu ne plac; imperfectiunile democratiei (si ale oamenilor) fac ca unii sa fie mai buni si altii mai rai… Puterea ii schimba pe multi…

Totusi, oare nu ar trebui sa ne iubim putin!? Nu unii pe altii; nu-mi fac asemenea iluzii… Fiecare, pe sine insusi!

Chiar si cel mai exigent cetatean are intre cei 469 de parlamentari unul care este ca el sau cum ar vrea sa fie el, unul care poate sa-l reprezinte pe el. Acel unu al fiecaruia spune ca nu au gresit cu totii, simultan, si ca nici noi nu suntem o eroare a naturii…

Erorile politice se corecteaza la urmatorul vot.

Tags: , ,

6 comentarii la “Hai sa ne iubim putin!”

 • Paul C

  Doamna Cretzu, nu vreau sa fiu rautacios, nici ironic. Dar cred ca traitzi o alta realitate. Intr-un univers paralel. De 17 ani, acest parlament reprezinta tot ce e mai malefic pentru acest popor amarat! Nu incercatzi sa luatzi apararea a celor care atitzia ani s-au gandit in primul rand la ei si in al doilea rand tot la ei! Acest nenorocit de parlament este expresia maleficului. Aici s-au clocit si format cei mai mari escroci ai tzarii..la adapostul imunitatzii acesti nenorocitzi au furat si au facut abuzuri! Poate suntezi d-voastra exceptzia de la regula (nu sunt convins 100%). Nu e o problema o masina bengoasa…sau o casa mai acatarii….atata vreme cat au fost obtinute cinstit….dar cinstit, daca intelegetzi ce vreau sa spun….in Parlamentul Romaniei a colcait si colcaie necinstea doamna Cretzu! Nu va suparatzi!

 • Gabriela Cretu

  Nu ma supar; ironia este sanatoasa. Si e ca-n bancul cu evreul – s-ar putea sa avem dreptate amandoi. Problema este in ce masura.Eu nu spun ca Parlamentul functioneaza bine; dimpotriva. Alta e problema. In acesta legislatura peste 70% dintre membrii Parlamentului sunt la primul mandat; doar vreo 10-12 din 469 sunt din 1990. A face din Parlament expresia maleficului e chiar prea mult…
  Eu cred invers – ca avem un Parlament slab, in sensul de incapabil sa-si exercite democratic functiile din necunoastere si din lipsa de organizare si suport popular. Ca sunt si necinstiti printre noi, e adevarat, dar sunt mult mai multi fara curaj, fara coloana vertebrala,cu prea mult simt al ierarhiei si prea putin al valorii.Si sunt si multi care muncesc, au proiecte pentru care se lupta, tin legatura permanenta cu cetatenii, ONG-urile, sindicatele, etc.
  Adica sunt reprezentativi, chiar daca as vrea sa zic „din pacate”

 • goranescu

  Parlamentul Romaniei este expresia partidelor politice ai caror reprezentanti sunt parlamentarii, inainte de a fi ai judetului si imaginea fidela a monstruozitatii ceausiste in care isi desfasoara activitatea: Casa Poporului.

  Sunt total rupti de interesele Romaniei, doar niste soldatei ai cauzei securiste pe care o slujesc cu nadejde conform organigramei in care cu migala au fost plasati dupa talentele si priceperea fiecaruia la propasire cauzei.

  Lipsa de suport popular s-a vazut la ultimul referendum, atat de inutil, dar romanul a incercat macar sa arate Parlamentului cat de inutili sunt, dincolo de votul pro-Base.
  (Basescu probabil ar fi un parlamentar la fel de invizibil si inutil ca toti ceilalti)

 • viviana

  Gabi, daca parlamentarii Romaniei ar face parte din managementul („management”_ul este doar un cuvant dragut cu care se numeste BUROCRATIA privata.. cea de stat continuand sa se numeasca Burocratie) unei oarecare societati ar fi fost deja judecati pentru „rezultatele” obtinute… si licentiati.
  In timp ce tu continui sa-ti aperi faimosi colegi (si nu inteleg nici de ce si nici pentru ce, cred ca .. la o adica trebuie sa o faca singuri, RESPONSABILITATEA e personala .. responsabilitatea era colectiva pe timpul comunistilor) esti sigura ca vezi ce fac acum, in aceste momente ?!

 • viviana

  😆 suntem siguri ca alegerile parlamentare se vor tine… anul acesta?

  Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, ieri, ca prin amendamentul votat la Comisia juridica potrivit caruia “alegerile prezidentiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European nu pot avea loc la aceeasi data cu referendumul” i se acorda prioritate sefului statului. … Iar e „vina” Presedintelui 😆

 • viviana

  scuze, ALEGERILE pentru Parlamentul European 😆

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *