Hai sa strigam!
De o vreme imi consum revoltele in tacere. Cred ca e gresit. Pe zi ce trece, atmosfera sociala se degradeaza. Va rog sa nu ma tratati de pesimista dar daca imi mai pastrez luciditatea este inca o minune. Doar vreo Doina sau vreo Bianca, par a vorbi aceeasi limba… Nu ne adunam mai multi sa protestam impotriva degradarii continue a ceea ce ar trebui sa fie „lumea noastra”?! Eu incep sa o simt deja straina. Astazi m-am revoltat in scris. Pot sa ma revolt si mai mult!
Peter Gluck
Gabi draga,
Nu functioneaza linkul!
Peter
Peter Gluck
Cred ca problema este legata de notiunea de Stire-
care este tot mai mult definibila ca „informatie
bolnava care poate fi vanduta” (La origine, Stire este ‘informatie care are hipertensiune’). Este tot mai mult nevoie de studii de psihiatrie mediatica- fiindca nu informatia cea mai sarita de pe fix e si cea mai buna. Si e al naibii de contagioasa!
Din pacate, recenta incercare de a rezolva problema stirilor pe cale legislativa nu face decat sa deplaseze problema in domeniul psihiatriei politice.
Este absolut de neinteles cum a putut vota Senatul o
lege care nu are nicio noima, e fara definitii si
incalca drepturile omului si Constitutia, ca sa nu vorbim de logica elementara.
Stiu ca ar fi necesar sa respectam Institutiile alese democratic, dar este dureros de greu. O institutie care- pe langa alte gafe, a pus mai sus drepturile animalelor decat drepturile Omului nu are dreptul la respect.
Pe undeva, exista o legatura intre cele doua feluri de indecenta si societatea o ia razna. Atat de necesara auto-cenzura (citeste bunul simt) este
data deoparte. Sa speram ca nu definitiv.
Oceania
mi-a placut articolul. draga Gabi ai atins buba si a iesit puroi. nu stiu daca noi ne mai facem bine cu toata intrearea asta a noastra in Uniune.
Bibliotecaru
Am o părere uşor diferită.
Strigatul nu înseamnă soluţie. Ca să strigi trebuie să ai plămâni, eu aştept de la toţi cei care se împotrivesc aceste răutăţi instituţionale în creşte soluţii de creier.
Ar fi bine, după ce semnalăm problemele, să găsim şi soluţii, altfel nu este nici un beneficiu în a ştii că ai problemele identificate, mai rău te stresezi.
Aştept să discutăm concluzii strategice şi mai ales SOLUŢII!
Cum spunea un clasic, „Credinţa poate muta munţii”.
doinaş
Am intrat intr-o stare de blegeala…nici macar nu-mi vine sa strig.
M-am convins ca suntem „vox clamantis in deserto”.
Incep sa-i inteleg pe cei care au pus capul in pamant si tac.
Am obosit. Am nevoie de concediu. Si de o cauza care sa depinda de mine.
gabicretu
Pentru a putea formula solutii aplicabile si respectate oamenii trebuie sa recunosaca mai intai ca au o problema (ca-n stiinta, unde de formularea problemei depinde gama solutiilor posibile).
Problema noastra e ca ni se pare normal ceea ce se intampla. Ma gandesc ca daca sesizeaza mai multi anormalitatea unor situatii vor decurge schimbari comportamentale in consecinta
Bibliotecaru
Oamenii îşi recunosc problemele, şi toate aceste probleme se strâng în călcarea demnităţii lor în picioare. Nu vorbesc numai de lipsa banilor care aduce aproape un sfert din ţară în stadiul de cerşetor, ci şi de acel sentiment pe care l-am avut când eram copil, trăgeam de fusta mamei şi îi strigam ceva, iar ea vorba în continuare cu o vecină fără să fie atentă la ce spuneam eu. După un timp, se întorcea enervată… „Hai du-te şi joacă-te, noi vorbim ca oamenii mari”. Sunt sigur că toată lumea a trecut prin aşa ceva. Astăzi poporul joacă rolul copilului iar statul şi instituţiile sale pe cel al părintelui care discută banalităţi cu omniprezenta vecină.
Din păcate soluţia cetăţenească, în acest moment, nu există. Nici măcar o revoluţie nu va putea strivi indiferenţa „adultului” care se ceartă cu alt „adult”. Poate că „adulţii” trebuie să înveţe să comunice şi să-şi îngrijească copilul.
gabicretu
Trebuie si toate aceste lucruri. Ceea ce putem insa sa facem este sa nu permitem institutionalizarea (transformarea in normalitate) a comportamentelor care reprezinta clare incalcari a drepturilor omului (nu sunt doar reprobabile dintr-un punct de vedere mai general, moral). Televiziunea contribuie foarte mult la acest proces. Din acest motiv cred ca trebuie sa o sanctionam formal; sa facem plangere la CNCD, la Avocatul Poporului, etc.; macar sa nu platim degeaba aceste institutii.
Bibliotecaru
@ gabicretu
Concluzii excelente… dar cum? Există şi soluţii?
O plângere la Avocatul Poporului este o soluţie instituţională dar ar trebui o petiţie imensă ca să mişte ceva cu adevărat.
doinas
Bibliotecarule, te iluzionezi.
Avocatul poporului trimite petitiile spre rezolvare institutiilor (considerate) competente.
Ex: o plangere referitoare la calculul unei pensii provenita din Dambovita este transmisa Casei de Pensii Dambovita.
Acolo, un nefericit scoate dosarul din arhiva, il verifica si raspunde ca pensia este legal stabilita-cel mai adesea.
Dar petentul reclama imoralitatea/incorectitudinea legii, care, sa spunem, il dezavantajeaza comparativ cu un tert pensionat cu cateva luni mai tarziu.
Pana la urma, in democratia noastra, cel mai greu lucru este sa schimbi o lege.
Cate semnaturi iti trebuie ca sa depui o initiativa legislativa? Ca persoana fizica, vreau sa zic…
Bibliotecaru
@ doinas
Visul meu este să am cei 100.000 de oameni judicios răspândiţi prin ţară pentru a putea depune o iniţiativă legislativă.
Apropo de trimitere spre rezolvare instituţiilor (considerate) competente. Am scris Guvernului o petiţie relativă la faptul că acele reperaţii de consolidare ale blocurilor nu pot fi suportate de nimeni, mai ales de pensionari. Nu are nimeni bani să stea în altă parte ani de zile, firmele cam fug cu banii, materiale se scumpesc, practic casa se mai plăteşte o data si ai tot un bloc vechi… Sugeram premierului Tăriceanu să nu se mai chinuie cu consolidarea şi pe pensionari cu demenţa, să ne scoată pe toţi cei săraci pe un stadion şi să ne împuşte în tranşe. Un gest nepoliticos, dar chiar eram nervos pe ceea ce anunţau domniile lor că vor să facă. Am fost înştiinţat, după o săptămână, că s-a luat act de petiţia mea şi a fost înaintată la minister pentru competenta rezolvare. A trecut foarte mult timp de atunci, dar nu am primit nici un email, deşi conform legii ar fi trebuit să primesc măcar un răspuns formal. Am început să mă gândesc că domniile lor vor face o iniţiativă legislativă şi, într-un moment de neatenţie, precum cel cu veştile bune şi rele, 50% şi 50%, legea să treacă şi prin parlament. Dacă Guvernul ar elimina rapid 5 mil. de pensionari şi oameni nevoiaşi, adică nu ar mai fi nevoie de pensii şi subvenţii, ce PIB/pe cap de locuitor s-ar raporta, ce salt de economie funcţională, ce excedent bugetar excelent!
Mihai Epure
@bibliotecaru
De ce sa mai cheltuie guvernul banii sa-i adune pe cei in cauza? Motorina/benzina e scumpa, soferii trebuiesc platiti iar gloantele sint scumpe. E mai bine daca ingheata pensiile si ajutoarele sociale si ridica preturile la toate celelalte. De fapt au inceput deja. Se duc romanii pe capete. Uite-asa ridici venitul pe locuitor!
Nota: Cam negru umor!!!
Bibliotecaru
@ Mihai Epure
🙂
Când spuneam să-i adune nu mă refeream să-i urce în camioane. Pur şi simplu să le trimită o hârtie că mai au de plătit un impozit. „Fraierii” ăştia săraci şi de bună credinţă, cu frică în faţa legii a lui Dumnezeu, îşi plătesc întotdeauna impozitele, chit că se împrumută de bani pentru asta. Cu ocazia asta poate strânge Guvernul şi bani de banchetul de după.
doinas
Uite, am o problema! Un articol de lege care ma discrimineaza PE MINE!
OUG nr. 92/2008 privind statutul functionarului public devenit manager public
Pentru a putea participa la examenul national in vederea admiterii la programul de pregatire trebuie sa indeplinesti un set de conditii printre care:
c) sa indeplineasca conditiile prevazute de art. 2 alin. (2) lit. a) din Legea tinerilor nr. 350/2006, cu modificarile ulterioare;
Legea 350 la articolul incriminat spune asa:
a) tineri – cetateni cu varsta intre 14-35 de ani.
Eu nu indeplinesc aceasta conditie.
Este aceasta o discriminare? Da!
Scriu la Avocatul Poporului?
Pe cine reclam?
Ordonanta e semnata de urmatorii:
PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
Ministrul internelor si reformei administrative,
Cristian David
p. Presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici,
Eugen Coifan
Ministrul muncii, familiei si egalitatii de sanse,
Paul Pacuraru
Ministrul educatiei, cercetarii si tineretului,
Cristian Mihai Adomnitei
p. Ministrul economiei si finantelor,
Eugen Teodorovici,
secretar de stat
gabicretu
Este discriminare. Trebuie sesizata si Curtea, cred.
doinas
Cine este indreptatit sa sesizeze Curtea constitutionala?
Exista un anumit set de demersuri care trebuie urmat, o etapizare?
Unde le gasesc?
Bibliotecarule, tu, care le stii pe toate….
Bibliotecaru
@ doinas
Sesizarea CCR se face conform cu LEGE nr.47 din 18 mai 1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=12092
Recunosc că nu am avut răbdare să citesc până la sfârşit. Ştiu însă că CCR se poate autosesiza. Sesizări mai pot face 25 senatori sau 50 de deputaţi, Preşedintele României, preşedinţii de camere, Guvernul… Eu vă recomand să depuneţi petiţii la toţi, adică Parlament, către Preşedinţii celor două camere, Preşedinţie, Guvern şi la Curtea Constituţională.
Totuşi cred că legea face trimitere la legea tinerilor dintr-un motiv. Poate că acest motiv este Acordul de finantare din 30 mai 2007 dintre Guvernul României si Comisia Europeana referitor la Programul National PHARE 2005 si prin masurile adoptate de Comitetul mixt de monitorizare (JMC) a Programelor PHARE privind asigurarea unui cadru normativ imbunatatit necesar desfasurarii proiectului PHARE RO 2005/017-553.01.03.02 „Adaptarea Schemei tinerilor profesionisti la necesitatile reformei functiei publice“, in valoare de 3,5 milioane euro, si mentinerii finantarii din partea Comisiei Europene, de natura a facilita implementarea celui de-al treilea ciclu al Schemei tinerilor profesionisti, precum si a ciclurilor subsecvente, având in vedere programarea multianuala a proiectului.
Bănuiesc că puteţi face aceste cursuri dar nu prin această OUG care este dat special pentru accesarea acestor fonduri PHARE care practic plătesc cursurile. Eu cel puţin aşa am înţeles după o frunzărire.
doinaş
Corect, deci, in acest caz, sesizez Comisia Europeana asupra discriminarii de varsta pe care o aplica?
Pentru ca, logic vorbind, este vorba de un program de unul-doi ani, care trebuie urmati obligatoriu de 5 ani in administratia publica.
In conformitate cu legea actuala privind pensiile in Romania, eu mai am 13 ani pana la pensionare….daca voi fi obligata sa ma pensionez de tanara… :))
Bibliotecaru
@ doinaş
Nu cred că este vorba despre tine. Probabil că pe tine te va trimite, probabil, instituţia la reciclare pe banii ei.
Este vorba despre tinerei (nici eu nu mă încadrez acolo) care vor să facă astfel de cursuri. Sunt trei căi prin care poţi să faci cursuri plătite de phare, aceaştia intră cu ordonanţa. Eu unul nu-mi dau seama cum diferă aceste cursuri, că bănuiesc că cel de doi ani este diferit de cel de un an, şi primele două diferite de cel de la litera c.
Acum cel care dă banii poate impune şi condiţii. Probabil că raţiunea este să aibă aceşti noi-născuţi funcţionari o perioadă mai mare de timp. Investiţie pe termen lung cu rată de amortizare mică. 🙂
Bianca
@Doinas, mama, sintem niste hoashte, deal with it :-)) Bibliotecaru are dreptate, este vorba de programe finantate prin PHARE, dar nu te impiedica nimeni, mamaie, sa te perfectionezi :-)) Nu cred ca e vorba aici de vreo discriminare, discriminata ma simt si eu cind zic americanii ca au job-uri de vara pentru tineri pina in 35 de ani, ce sa-i faci… De parca ai spirit de aventura pina la 35 de ani si dupa aia iti trebuie proteza si faci pipi asistat de copii si nevasta. Tare as tuli-o prin lume, dar deh, astia nu fac programe pentru oameni in toata firea, numai pentru copii, tineri si batrini. Noi sintem masa de manevra. Niste nepurcheli astia care exploateaza energia fizica si ambitia junilor, iar noi, care, ma-ntelegi, n-am ramas de la ’48 fara coledzi, tocmai noi sa nu ne alegem :-)) Uite Gabi ce energie are ca obosesc numai cind ma uit la ea. Hoshcolino, ai zis ca treci prin mirifica-mi zona, unde te-ai dus pina la urma??? Eu m-am agitat oleaca prin Bucuresti, am respirat foc lichid cit sa nu ma mai afecteze nici daca fumez bomba atomica si am fost la o vizionare la o pesa de teatru la TNB. Cum ma stiti cu totii, dupa pesa am dat cu ei de toti peretii, ca pesa era foarte proasta si gata, comit cuminte la ziar. In august daca imi mai deplasez fundul meu batrin si vaduvit de programe europene pe la Stufstock :-)), la Vama Veche, da’ inca nu stiu, ca am tensiune si n-am voie la bere si la soare. Aha, uite de aia n-am parte de programe.
Bibliotecaru
Aşa din memorie, că îmi e lene să caut, parcă prin legile acestea ale muncii se stipulează că nu te poate da nimeni afară înainte de a încerca să te recalifice.
Pot însă să-şi dau nişte argumente din codul muncii:
TITLUL VI – Formarea profesională
CAPITOLUL 1 – Dispoziţii generale
Art. 188. [obiectivele formării profesionale]
(1) Formarea profesională a salariaţilor are următoarele obiective principale:
a) adaptarea salariatului la cerinţele postului sau ale locului de muncă;
b) obţinerea unei calificări profesionale;
c) actualizarea cunoştinţelor şi deprinderilor specifice postului şi locului de muncă şi perfecţionarea pregătirii profesionale pentru ocupaţia de bază;
d) reconversia profesională determinată de restructurări socioeconomice;
dobândirea unor cunoştinţe avansate, a unor metode şi procedee moderne, necesare pentru realizarea activităţilor profesionale;
e) prevenirea riscului şomajului;
f) promovarea în muncă şi dezvoltarea carierei profesionale.
(2) Formarea profesională şi evaluarea cunoştinţelor se fac pe baza standardelor ocupaţionale.
Art. 189. [tipologia formării profesionale]
Formarea profesională a salariaţilor se poate realiza prin următoarele forme:
a) participarea la cursuri organizate de către angajator sau de către furnizorii de servicii de formare profesională din ţară sau din străinătate;
b) stagii de adaptare profesională la cerinţele postului şi ale locului de muncă;
c) stagii de practică şi specializare în ţară şi în străinătate;
d) ucenicie organizată la locul de muncă;
e) formare individualizată;
f) alte forme de pregătire convenite între angajator şi salariat.
Art. 193. [reglementarea activităţii de formare profesională]
(1) Participarea la formare profesională poate avea loc la iniţiativa angajatorului sau la iniţiativa salariatului.
(2) Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.
Art. 194. [cheltuielile cu formarea profesională şi drepturile salariatului]
(1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
(2) În cazul în care, în condiţiile prevăzute la alin. (1), participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională presupune scoaterea parţială din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
a) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă ce nu depăşeşte 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de salariul integral corespunzător postului şi funcţiei deţinute, cu toate indemnizaţiile, sporurile şi adaosurile la acesta;
b) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă mai mare de 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de bază şi, după caz, de sporul de vechime.
(3) Dacă participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesională presupune scoaterea integrală din activitate, contractul individual de muncă al salariatului respectiv se suspendă, acesta beneficiind de o indemnizaţie plătită de angajator, prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.
(4) Pe perioada suspendării contractului individual de muncă în condiţiile prevăzute la alin. (3), salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.
şi aşa mai departe
http://www.codulmuncii.ro/titlul_6_1.html
Bianca
@Gabs Tonul materialului tau inca mi se pare foarte blind. Imi amintesc perfect de oroarea avorturilor ceausiste, 20.000 de femei ucise. Acum, ma ingrozesc cind intru pe agentiile de stiri si vad cit de amplu e fenomenul. Majoritatea judetelor au stiri de genul „Opt eleve si-au dat bacalaureatul la maternitate” inainte sau dupa, sau in timp ce nasteau. Imi vine sa si rid – scuze, dar abisul are si darul de a provoca ris isteric -si sa o dau dracu’ de constiinta. Era cit pe ce sa sun la noi la maternitate sa vad ce cifra se inregistreaza la noi. N-am sunat, totusi, dar nu garantez ca nu o s-o fac. In schimb, in toata tara se agita popimea ca religia ortodoxa trebuie sa ramina materie obligatorie, cind stim bine ce fel de predici se practica si dupa ce manuale! Ma intreb daca preotii folosesc prezervativ, practica vasectomia, sau… horrible dictu, ejaculeaza in pumn.
Bianca
Ceva superfain, tare-mi place Maria Raducanu http://www.youtube.com/watch?v=zvj1jO9LgqY
Bibliotecaru
@ Bianca
Se pare că domnule preşedinte a ratificat astăzi:
Decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii nr.150/1978 privind administraţia muncii: rol, funcţii şi organizare, adoptată la Geneva la 7 iunie 1978.
Poate că acum ai mai multe şanse de partea ta.
doinaş
Totusi, eu am ramas cu o buba pe creier.
In mod normal, in ordonanta ar trebui sa scrie si ceva de genul:
persoanele peste aceasta varsta POT DEVENI MANAGERI PUBLICI IN URMATOARELE CONDITII…
La modul in care este prezentata problema, eu care, scuzati-mi lipsa de modestie, cunosc sistemul si as avea cate ceva de spus, am si viziune specifica si holistica asupra fenomenului si SUNT o inovatoare, nu am dreptul sa ma implic pentru ca am depasit limita de varsta…
Pana una-alta, am un temperament care-mi permite sa spun:
pentru mine, viata incepe maine dimineata.
Si pot lua o problema de la zero sau dintr-o fundatura si sa gasesc cai pe care s-o scot la liman.
INCA nu m-am plafonat. INCA sunt un factor care produce schimbare/in sens pozitiv – la nivelul la care am acces.
Stiu ca modelul meu de personaj nu este tipic, si ca probabil, daca s-ar permite accesul persoanelor de varsta mea, nu ar fi multi care sa-si asume efortul de a invata, de a-si parasi confortul de acasa si lenea intelectului. Dar EU as face-o. Asa, ma multumesc sa schimb ce pot.
@Bianca
Cu concediul, draga mea….sa ne intelegem… nu poti lua concediu dupa foaie de boala…Asa ca acum sunt pe baricade. In principiu, mi-am rezervat bilete la Neptun din 17 in 22 august… Cand este Stufstock-ul?
Nasol, din 14 in 16… asta este. Stai ca incerc sa vad daca nu pot mai devreme….Am eu in vedere o miscare…
mai vorbim.
Bibliotecaru
@ Bianca
Puteţi să faceţi o recenzie la piesa pe care aţi văzut-o?, pentru a promova teatrul românesc.
Prea puţine recenzii în ziua de azi, mult prea puţin poze, foarte puţin interes din partea mass-mediei de a promova cultura.
doinas
@Bibliotecarul
Imi place politetea dumneavoastra.Pare a purta jabou si mansete de dantela. Imi cer scuze pentru maniera mea neconventionala de adresare de pana acum si promit ca voi incerca sa procedez la fel…
Codul muncii nu se aplica functionarilor publici….
Bibliotecaru
@ Doinaş
Aveţi perfectă dreptate, se aplică Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici. Dintr-o eroare, am reacţionat instinctiv, fără să iau în calcul statul de funcţionar public.
Diferenţa este că că un funcţionar public este angajat legal. În consecinţă 188/1999 este „mai tare” decât Codul Muncii în ceea ce priveşte eventualul conflict juridic. Asta nu înseamnă că acest Cod al Muncii nu mai are valabilitate în cazul funcţionarilor publici, în totalitatea sa.
Iată un link către o discuţie similară, e drept, ceva mai veche:
Cadrul legal al pregătirii funcţionarilor publici din România.
E drept, eu nu am pregătire juridică şi aş putea să fac, la o adică, mai mult rău decât bine. Sunt absolut convins că un jurist-consult este mai capabil decât mine să dea relaţii.
Bianca
@Bibliotecaru Ies la bere cu un prieten. Iti scriu si despre piesa, ca sa vezi ca nu sunt rea numai cu tine. De fapt, eu nu cred sincer ca sint rea. Numai ca spiritul critic, combinat cu simtul umorului, uneori, alteori cu o doza fatala de avint si elan pionieresc ii jigneste pe altii si iaca pozna. Revin, plec la beri.
gigi capsunaru
Hmm, straniu, doamna (domnisoara). Si daca piesa este una de teatru (deci iz cultural)nu merge , nici de frica cu berea. O femina care bea bere, ori e proletara ori fata de treaba !!!
pardon, daca am fost grosolan
Bianca
@Bibliotecaru Spre deosebire de Doinas, eu nu imi cer scuze pentru mitocania mea, eu chiar port dantele – nu numai ca le iubesc, dar le si crosetez, cind am vreme, si le daruiesc, asta e, munca mainilor tale, ca si cartile, trebuie sa circule – si revin cu ceea ce s-ar putea numi o cronica teatrala. Spun s-ar putea, pentru ca in afara de cultura mea si vro juma’ de an secretar literar la un teatru – timp in care am fost a treia oara in Finlanda – si vreo cinci in presa pe cultura, mare lucru nu stiu. Asadar.
Totul e perfect previzibil. Scenariul este calchiat dupa multhulitul „Big Brother” de pe Prima si pare izvorit din mintea obsedata de subcultura televiziunii, izvodita de simtul moral al CNA. Sapte tineri accepta sa fie izolati trei zile in vederea unui casting final si filmati in direct. Telespectatorii voteaza. Si urmeaza o plictiseala de ma plictisesc sa scriu. Starleta se f… in direct cu macho-ul si le creste popularitatea, sensibilul discuta doct cu sensibila – ea ar vrea some action, lui i se pare degradant -, non-conformistul se cupleaza cu non-conformista – tot ea e addicted, baga droguri grupa mare si face crize in lipsa- si, in final, refuzatul, al saptelea – o fi, n-o fi gay – se sinucide in direct ca sa ii creasca votul telespectatorii. Eu am talent la scris, mai sint si modesta, dar va garantez ca imi venea sa…, sa… Nu ma intereseaza arta aperitiv si nici utile-dulci, cum obisnuia sa spuna tata despre femei. Stereotipul poate fi extraordinar atunci cind functioneaza ca o trama a povestii, ca un pattern, pe care tu, creator, il scoti din minti si iti obligi publicul sa se reconsidere. Dar cind esti greoi, plafonat, esti un soi de purcel cu picioare de purcel, dar pretinzi aripioare de inger, e penibil. Copiii – actorii – au fost ok, dar regia a fost sub orice limita a imaginatiei. Scenografia, cuburi, un labirint – de altfel ok ca idee, un traseu initiatic – s-a dovedit absolut inutila, de vreme ce actorii nostri au evoluat doar pe margini, deh, ca sa ii vada publicul, asadar deloc speculata sceno. Si asta e TNB, cu actori pina in 24 de ani. Eu ma duc sa nu ma mai gindesc la nimic. Eu ma uit in prapastie, dar prapastia se contempla intr-o dulce uitare de sine. Cine a zis ca ma priveste?
Bianca
@Gigi Hai sictir, amice.
iceflame
Salutare gasca de la blog,mai primiti cu opinatul?
Bibliotecaru
@ Bianca
🙂
Nu cred că ar fi spre folosul artei teatrale o asemenea descriere.
🙂
Eu unul am devenit interesat, mie îmi plac astfel de puneri în scenă, dar nu cred că toată lumea este atât de deschisă la nou.
Bibliotecaru
Salut iceflame!
Mihai Epure
@Bianca, iti pling de mila! Cred ca mai degraba m-as uita la filme de ff proasta calitate decit Big Brother.
@Bibliotecaru-Wow!!! Surprinzator! Big Brother!? Ce urmeaza? WWR? Rock si Jesse Ventura s-au retras asa ca…
Am urmarit unul din „episoadele”astea de Big Brother pt ca am crezut ca e ceva reality show de calitate. Cind insa am vazut cita mitocanie, prostie si imbecilitate poate incapea in unii, m-am lasat pagubas. Alte „show”ri cam de aceiasi teapa: The Aprentice-Donald Trump, The Bachelorette, ca sa nu mai vorbesc de Fox chanels pe care le detine Murdoch. Astea si ziarele de scandal-Globe, Star samd. Prostia mare e ca lumea crede si le ia de bune. De-aia se duc americanii de ripa. Nu mai stiu sa faca diferenta intre realitate si fictiune, intre minciuna si adevar. E ceva de genul „Alice in Wonderland”
doinas
@ Bianca
Adevarul este ca politetea cu jabou are ceva …subtil desuet care ma atinge in zona „Elizabeth Bennet” a sufletului…
Combinatia dintre prenume si pluralul de politete este mai putin uzitata in zilele noastre…si de fiecare data dupa ce Bibliotecarul o utilizeaza ma simt…nu mitocana, pentru ca nu sunt, ..dar prea putin subtila…
Cu teatrul…trebuie sa fiu de acord cu tine…nici eu n-as fi gustat o asemenea piesa… Desi lucrul asta nu trebuie sa conteze prea tare….pentru ca, desi cred despre mine ca sunt o intelectuala, o fac bazandu-ma pe definitia care spune ca intelectual este o persoana care a descoperit ceva mai interesant decat sexul…asa ca …
Desi chestia cu labirintul ar fi putut fi interesanta daca ar fi crescut in inaltime odata cu adancimea scenei….iar pozitia actorilor in/pe structura labirintica sa aiba o legatura cu gradul de sinceritate sau cu profunzimea celor relevate…Hm! eu as fi facut si niste nise/geamuri unde sa se petreaca diverse momente si le-as fi luminat diferit…
Bibliotecaru
@ Mihai Epure
Nu e vorba despre Big Brother ci despre o piesă de teatru care tratează fenomenul Big Brother, şi asta în termeni deloc măgulitori. Eu spuneam că-mi place teatrul experimental. Şi acum sufăr că nu am văzut la timpul respectiv „Au pus cătuşe florilor”, în regia lui Alexander Hausvater. Măcar am apucat „La ţigănci”, în aceiaşi regie, şi mi-am făcut o idee.
Bianca
@Doinas Imi plac la nebunie dantelele, ca de aia le crosetez, dau din maini ca un zombie. Si ai dreptate cu adincimea scenei in functie de intensitatea scenariului.
In ceea ce priveste sexul habar nu am ce sa zic, uneori e mai bun asa, alteori e mai bine invers. Desi… cind preferi sa citesti cind esti cu omul pe care il iubesti? Ma rog, tot chestie de interpretare
@Bibliotecaru Detest sa ma mint din tot sufletul meu. Piesa a fost proasta si va ramine proasta. Te invit sa te duci la TNB, va avea premiera in toamna.
Bianca
@Ice Pe unde ai umblat, mai?
gigi capsunaru
@ Bianca,
Wow, cel putin se putea spune ca berea era Coronita sau Budweiser ! 🙂 Asa, raman cu prima optiune.Proletara.
Trebuia sa o fi cunoscut pe bunica mea. Iti trecea cheful de bere. loool
gigi capsunaru
looool, abia acum inteleg (citesc) despre ce vorbiti.
Nici o paguba. Am fost in ton 🙂
Roxana
Hey salutari si pupici la toata lumea!Bine ati revenit la opinat , vorba lui Ice!( valabil si pentru mine:)sic! )