Istoria care se uită are toate șansele să se repete!

1 Mai a fost o zi roșie în istorie, nu verde; roșie de sângele celor care și-au câștigat prin luptă drepturile; drepturile lor și ale noastre! Mai apoi a fost tot roșie – de la energia sufletească a celor care voiau o lume mai bună pentru cei care nu au altceva decât forța lor de muncă. Așa este mai peste tot în lume, oficial sau nu.

1 Mai este Ziua Muncii! A muncii cu majusculă, a muncii fără de care nimic nu se face, nici chiar banii celor care stau.

1 Mai este Ziua Muncii! A muncii disprețuite într-o țară în care – ni se spune de douăzeci de ani –  fiecare ar trebui să fie antreprenor. Rezultatul se vede!

1 Mai este Ziua Muncii! Din păcate, la noi, nu este și ziua muncii decente, ziua muncii respectate, ziua muncii corect plătite. Este doar ziua muncii pe care nu o apără nimeni.

1 Mai este și ziua celor care muncesc. Nu-i mai omagiază cineva. În schimb, li s-a pregătit un dar,  din voința investitorilor străini și cinismul guvernului. Mâine, 1 Mai 2011, intră în vigoare noul Cod al Muncii. Motivul este suficient pentru a reaminti că istoriile care se uită au toate șansele să se repete!

21 comentarii la “Istoria care se uită are toate șansele să se repete!”

 • Peter Gluck

  DSar nici o memorie istorica prea vie nu-ti este de folos- ramai prizonierul trecutului- mai ales al lucrurilor rele din trecut.
  Este tot mai evident ca drepturile oamenilor NU mai sunt la moda. In acelasi timp privilegiile sunt la mare voga. Non-evenimentul din 29 apr cu rezonanta
  planetara este o sfidare la adresa democratiei, o bataie de joc fata de
  Egalitatea dintre oameni si o manevra perfida a mass media pentru a fura atentia noastra.
  Munca ramane Cenusareasa activitatilor omenesti care va avea parte doar de corvoada si niciun print nu va fi atras de asa o fiinta din clasa de jos.
  Eu vad printul ca problema nu ca solutie.

 • Bibliotecaru

  Aş mai adăuga că intra în vigoare un cod al muncii care nu este rezultatul negocierii patronat-sindicate, ci impus, unilateral, de cel mai mare „angajator” al ţării, Guvernul României. Chiar nu pot înţelege cum aşa ceva este constituţional.

 • gabicretu

  @Peter,
  Uita-te la non-evenimentul de astăzi… Ne chinuim să-l beatificăm pe fostul papă de mai mare dragul pe toate televiziunile. Cu social democrația în frunte.

 • Peter Gluck

  Apreciez efortul deosebit depus pentru beatificare- conditia sine qua non este ca cel facut fericit- tre’ musai copt sa fi infaptuit o minune pe care
  birocratia bisericii catolice s-o accepte si notifice.(maicuta vindecata de Parkinson) Pentru sfintenie e nevoie de inca o minune. Lucru si mai dificil. Fara minuni- in stilul in care Sfantul Tizu-meu arunca „sapte-sapte” la zaruri n-ai nicio sansa.
  Beaticatul a contribuit la caderea comunismului, jos palaria. Dar a si zis ca a folosi prezervative e un pacat major si asa a ajutat si SIDA suprapopularea.

 • gabicretu

  @Peter,
  A nu se confunda trăitul în trecut, cu învățatul lecției trecutului… În acest caz, a faptului că orice drept câștigat se poate și pierde; nimic nu e câștigat para siempre, dacă nu suntem vigilenți.
  Istoria dovedește o stranie regularitate – răul se repetă de la sine, doar binele necesită eforturi susținute pentru a fi produs din nou…
  Despre beatificat, îmi pare rău, cred că a contribuit masiv la triumful capitalismului și a unei viziuni extrem de conservatoare în formele lor actuale – adică de speriat. Eu am o problemă de principiu cu creștinii capitaliști (care nici măcar nu sunt protestanți, adică unii atenți măcar în a rămâne coerenți).

  Recomand ce zice un popă (singurul pe care îl admir – FREI BETO, se înțelege)
  La crisis de la modernidad favorece una espiritualidad adaptada a las necesidades sicosociales de evasión, de la falta de sentido, de fuga de la realidad conflictiva. Espiritualidad impregnada de orientalismo, de tradiciones religiosas egocéntricas, o sea centradas en el yo, y no en el otro, capaces de librar al individuo de la conflictividad y de la responsabilidad sociales.

  Ahora se manipula lo sagrado, sometiéndolo a los caprichos humanos. Lo sobrenatural se doblega ante las necesidades naturales. La solución de los problemas de la Tierra está en el Cielo. De ahí vendrán la prosperidad, la sanación, el alivio. Las dificultades personales y sociales deben ser enfrentadas, no por medio de la política sino por la autoayuda, la meditación, la práctica de ritos, las técnicas sicoespirituales.

  De ese modo se reducen la dimensión social del Evangelio y la opción por los pobres. Lo sagrado pasa a ser herramienta de poder, para control de corazones y mentes, y también del espacio político. El Bien se identifica con mi creencia religiosa. Bin Laden exige que el Occidente se convierta a su fe, no al bien, a la justicia, al amor.

  Esa tal religión, más orientada a su dilatación patrimonial que al mejoramiento del proceso civilizatorio, evita criticar al poder político para, de ese modo, obtener beneficios de él: concesiones de radio y televisión, etc. Adapta su mensaje a cada grupo social al que se pretende llegar.

  Su ideología consiste en negar toda ideología. Así, ella sacraliza y fortalece el sistema cuyo valor supremo, el capital, se sobrepone a los derechos humanos. Como observaba Comblin, las fuerzas que hoy dominan son infinitamente superiores a las de las dictaduras militares.

  A los pobres, excluidos de este mundo, les queda confiar en las promesas de que serán incluidos, cubiertos de bendiciones, en el otro mundo que se abrirá con la muerte. Frente a esa ‘teología’ queda la impresión de que la encarnación de Dios en Jesús fue un equívoco. Y que el mismo Dios se mostrara incapaz de evitar que su Creación sea dominada por las fuerzas del mal.

  Por suerte, en las Comunidades Eclesiales de Base, en las pastorales sociales, en los grupos de lectura popular de la Biblia, se fortalece la espiritualidad de la inserción evangélica. La que nos conduce a ser fermento en la masa y a creer en la palabra de Jesús, de que él vino “para que todos tengan vida y vida en abundancia” (Juan 10,10).

  Hemos sido creados para ser felices en este mundo. Si hay dolor e injusticia no son castigos divinos sino que el resultado del obrar del ser humano, y que por él deben ser erradicados. Como dice Guimarães Rosa: “Lo que Dios quiere ver es a la gente aprendiendo a ser capaz de mantenerse alegre y amar, en medio de la tristeza. Todo camino de este mundo es resbaladizo. Pero el caer no perjudica a los demás. La gente se levanta, la gente sube, la gente vuelve”.

  @Biblio,
  Berenger scrie de pe o adresă și computer diferite; asta nu înseamnă că interlocutorul nostru nu merită un răspuns adecvat.

 • Peter Gluck

  @Gabi- multumesc – am urmarit dar nu cu mare atentie miscarea de reinoire
  careia ii apartine Frei Beto. Un amestec greu compatibil de ideologii si o revolta in genunchi, dar oricum un pregres relativ. Parca zice ca solutiile
  problemelor de pe Pamant sunt in Cer, si din moment ce crede in ineranta
  Bibliei- nu va putea alege modul de gandire potrivit pentru orice problema.

  Cea mai a mirarii afirmatie pe care am citit-o zilele astea a fost: „respectul pentru monarhie este un teren de exercitii pentru adorarea
  Atotputernicului.” Atata sinceritate ma copleseste.

 • gabicretu

  @ Peter,
  Eu nu am urmărit mișcarea ci doar gândirea lui. Zice invers. Iartă-mă, m-am gândit că la cât de poliglot ești, te descurci. Zice invers și din acest motiv mi se pare relevant. Criticile din afara fenomenului pot fi acuzate de interes partizan (ca în cazul nostru) sau de neînțelegere. Cea din interior este, într-un fel, mai credibilă.

  Zice că bisericile au făcut un pact cu puterea pământescă pentru avantaje pământești pentru a îndepărta oamenii de ideea că problemele lor s-ar putea rezolva aici, pe pământ, prin mijloace politice (propunându-le, în schimb tot felul de practici care să le asigure rezolvarea în cer – rituri, practici spirituale, etc).
  El crede că asta este o tradare a vocației sociale a bisericii care ar trebui să-i ajute pe săraci aici, pe pământ – pentru că am fost creați să fim fericiți aici.
  Folosește și un argument contrafactual valabil în interiorul concepției creștine – dacă vocația bisericii nu ar fi una socială, aici, pe pământ, coborârea lui Isus în lume nu ar fi decât un gest eronat și gratuit al lui Dumnezeu iar el s-ar dovedi prin asta incapabil să facă față răului. Între noi, răul este identificat cu forțele care sunt mai puternice decât drepturile omului și depășesc în forță dictaturile militare (ghici, ghicitoarea mea…)

  PS Dacă traduc articolul ăsta, crezi că îl înțelege cineva!? Sau mă acuză ateii că m-am dat cu popii iar popii de erezie!?

 • goe

  Pentru mine ziua de 1 Mai 2011 este o zi neagra. Motivul: de astazi a intrat in vigoare directiva europeana 2004/24/EC, cea care pune cruce in Europa vanzarii de plante medicinale, o mare victorie pentru companiile farmaceutice si o mare .U.E pentru noi ceilalti. Textul directivei este aici: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2004:136:0085:0090:en:PDF
  Cineva a initiat o petitie impotriva acestei directive criminale, aici: http://www.savenaturalhealth.eu
  In timp ce mintile luminate ale lumii sunt preocupate cu tot felul de tampenii, libertatile noastre sunt ingradite in fiecare zi si nimeni nu pare sa aiba vreo problema cu asta. Incepand de astazi doresc destramarea Uniunii Europene. Haosul este mult mai bun decat ordinea care ni se pregateste. A miorlait vreun politician roman ceva pe tema asta? NU. Dar pe orice alta tema de vreo importanta macar minora pentru soarta noastra? NU. Ciolan, ciolan, ciolan, stanga-dreapta, printzipuri, fandoseli, cacat. A, era sa uit: si autostrazi, obsesia nationala. Spune-mi cata autostrada ai construit ca sa-ti spun cine esti. Ce am primit noi de la UE in schimbul suveranitatii cedate? Fonduri pe care le putem accesa in conditii imposibile? Ce fraieri suntem… Am intrat in UE desi nu intruneam conditiile, pentru ca era in interesul UE, nu al nostru. Si acum parca incepem sa intelegem, unii. UE vrea sa ne distruga si moneda, pentru ca atunci chiar ca nu mai e cale de intoarcere. Cei care vor sa trecem la euro sunt fie platiti fie imbecili. Politicienii romani din PE nu vor comenta nimic, ca cei X mii de euro pe luna sunt buni, plus mai pica si cate un lobby (vezi cazul Severin), o atentie, o maslina, un dineu, o sclifoseala la televizor… Vai si amar de noi cu asemenea reprezentanti.
  Deocamdata s-a interzis vanzarea, in curand se va interzice consumul, si vei face puscarie daca bei un ceai de musetel. Ne-a trebuie UE, UE am primit. Nu a fost prost ala care a zis sa ai grija ce-ti doresti. Eu unul nu mai vreau UE. La viitoarele alegeri votez cu partidul cel mai anti UE. Nu ma intereseaza nimic altceva. UE este dusmanul numarul 1 si cel mai perfid al Romaniei.

 • goe

  Cu ocazia zilei de 1 Mai 2011, doresc sa dedic Comisiei Europene urmatoarea melodie, in interpretarea unuia din artistii mei preferati, Cee Lo Green: http://www.youtube.com/watch?v=17eSUnQ-_ek

 • Peter Gluck

  ea culpa, nu am fost destul de atent si se pare ca ma si eu memele mele.
  Una este a inerantei.
  E mare mare fierbere in New Energy si sunt cam coplesit. Dar e interesant
  vom avea energie is fara petrol sau carbuni sau fara fisiune.

 • Fluieratorul

  Da, cind in istorie NU a fost institutia bisericii (nu numai la noi) un instrument al puterii? Atunci cind a fost ea insasi puterea, probabil.

  Interesant 1 mai, la Roma, la Lainici, la gratar pe pajiste sau prin cimitire, la Vama. Daca mai adaug si o nunta si un asasinat (discutabil), zicem ca n-aduce anul ce aduce weekendul (extins). Circ avem, cu piinea stam mai rau…

 • gabicretu

  @Goe,
  Este o bătălie uriașă pe care o duc marile corporații din sectorul farmaceutic (nu doar farmaceutic) pentru a controla orice; a elimina concurența de orice tip, pe de o parte, de a pune ștampila (v. breveta) orice (inclusiv genele umane, componente din plantel medicinale, pe de alta, astfel încât să facă imposibilă folosirea lor de alții, etc. Mijloacele sunt extrem de subtile, în unele cazuri, și nu atât de la vedere cum am crede.
  Am fost membră în Comisia pentru Piață Internă, știu ce spun. Directiva cu pricina este o asemenea victorie; nu eram încă în PE când s-a votat dar am văzut mai târziu alte cazuri și pot să-mi imaginez cum au operat, că dreapta nu era suficientă – au întins o capcană asociațiilor de protecție a consumatorilor care au făcut campanie în favoarea directivei; altfel nu ar fi putut face majoritatea necesară…

  Ai mare dreptate dar identifici cumva greșit vinovatul; interesele corporatiste sunt cele care au triumfat; Uniunea Europeană (în orice sens o iei) este un ansamblu de instituții care constitue doar cadrul bătăliei; cine deține puterea, o are… Cu timpul, îmi vei da dreptate în multe, se pare.

  @Oricum, frumoasă muzică! Unii înjură mult mai urât (sic!)

 • Béranger

  @goe: Voi fi, pentru prima oară, de partea birocraţilor de la UE.

  Directiva menţionată NU interzice comercializarea plantelor medicinale ca atare, în magazine de produse naturiste sau în supermarketuri, la ceaiuri, ci interzice comercializarea plantelor medicinale PE POST DE MEDICAMENTE în absenţa unei certificări de tip nou, mult mai riguroase.

  Cum ar veni, să-i înjurăm pe cel rău, dar să nu-i punem în cârcă ce nu face. (Să nu spunem că Hitler a omorît 40 de milioane de evrei, a ucis numai vreo 6 milioane.)

 • Bibliotecaru

  Mai exact, este vorba despre Directiva 2004/24/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 31 martie 2004 de modificare, în ceea ce priveşte medicamentele tradiţionale din plante, a Directivei 2001/83/CE de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD:13:44:32004L0024:RO:PDF

  Am ţinut să specific asta pentru că ştirile în România au un defect universal, nu prea specifică despre ce act al legi este vorba, astfel încât să o poţi consulta, spun doar că este foarte „naşpa” un „nu ştiu ce”. Nu ştiu dacă aţi observat că niciodată presa nu specifică numărul ordonanţei pe care a dat-o guvernul, numărul iniţiativei legislative depusă în parlament şi nici un fel de date de identificare prin care informaţia poate fi verificată. Se spune „Guvernul vrea cutare lucru…”, sau „Senatorii au votat astăzi că…”.

  Mai mult, sunt mulţi care promovează pe internet o petiţie împotriva acestei directive căruia i se dă şi o directivă cu un număr greşit (2 în loc de 24).

 • Bibliotecaru

  Astăzi am primit un banc…

  In prima zi Dumnezeu a creat soarele, asa ca Diavolul a contraatacat si a creat arsurile solare. In a doua zi, Dumnezeu a creat sexul. In raspuns, Diavolul a creat casatoria. In a treia zi Dumnezeu a creat un politician. Aici i-a fost mai greu Diavolului, dar dupa ce a stat si s-a gandit mult, Diavolul a creat un al doilea politician…

 • Bibliotecaru

  @ Peter Gluck

  Stimate domn,
  Recunosc! Am pus acest post special pentru domnia voastră, în amintirea clipelor frumoase de interacţiune directă.

  http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/05/in-sfarsit-cineva-baga-in-seama-haarp.html

 • Peter Gluck

  draga Biblio-am ascultat cu mare atentie emisiunea, te as ruga sa-mi spui ce concluziii trebuie sa trag din ea? Au fost opinii contradictorii

  HAARP a lovit USA cu tornade ultraputernice- numai in 1932 a fost ceva mai rau. Si Katrina e un produs HAARP, vad acum…Un cutremur mare in Iran ar fi mai favorabil americanilor, parca…astia nu stiu ce fac…dupa tornade acum haarpizeaza (bun verbu’?)inundatii catastrofale al ei acasa

  Dar scrie-mi te rog la peter.gluck@gmail.com blogul lui Gabi nu se ocupa de HAARP.

  Nici blogul meu http://egooutpetwers.blogspot.com dar poate voi scrie despre teoriile conspiratiei. Un articol despre care am scris acolo arata ca faptele pierd in fata memelor: http://www.boston.com/bostonglobe/ideas/articles/2010/07/11/how_facts_backfire/?page=full

 • Bibliotecaru

  @ Peter Gluck

  Informaţia pe care speram să o reţineţi este că acest sistem HAARP a fost introdus ca armă, răspuns la o armă făcută de ruşi.

  Mai speram că reţineţi că şi în România nişte lumini ciudate s-au văzut pe cer înainte de cutremur şi că este ceva obişnuit, doar că domnul fizician a tras concluzia că sunt OZN-uri (în sensul civilizaţiilor extraterestre). Cu alte cuvinte s-a ajuns la nivelul de a fi mai credibilă intervenţia extratereştrilor pentru a împiedica un cutremur decât intervenţia americanilor, ruşilor sau mai ştiu eu cui (că se aude că şi Japonia are un sistem secret) de a-l provoca şi acele lumini să fie efectul sau cauza acestui cutremur.

  În sfârşit, speram că observaţi că astfel de cercetări sunt foarte avansate încă de foarte mult timp, şi s-a ajuns în stadii funcţionale din timpul domnului Nikola Tesla. Despre raza ucigaşă (care apare în discuţie atunci când se vorbeşte despre fenomenul din regiunea Tunguska) se vorbea în „New York Times, numărul 11 July 1934”, şi pe vremea aia ziarele cam scriau informaţii, nu se inventase sistemul tabloid.

  PS.
  Eu nu prea cunosc engleza atât de mult încât să citesc articole aşa mari şi să le şi înţeleg.

 • Peter Gluck

  @iblio- am retinut cele spuse dar asts nu dovedeste ca cutremurele din Haiti, Chile, Noua Zeelanda, tornadele si inundatiile din SUA ar fi fost provocate de HAARP. Era vorba de un aistem de bruiaj nu o arma ptr omorat oameni.
  La ce servesc luminile alea? Cu Tesla aunt kamurit, ca membru al comitetului de redactie al revistei „infinite Energy” am facut peer review la cateva articole despre el.
  Cu engleza adica mai precis fara ea e cam greu (Google Translate?) eu ziceam la studentii mei la EcoManagement ca azi”nec litersa didicit, ne natare”se traduce cu „nici englezeste nu voroveste, nici pe/in internet nu stie sa caute.
  Gata, de acum ne haarpuim numai prin email.

 • Bibliotecaru

  @ Peter Gluck
  Păi tocmai ce am spus mai sus că am ales emisiunea cu gândul la ce am vorbit. Dacă nu era echilibrată, dacă aducea dovezi că acele cutremure şi tsunami sunt efectul HAARP, cum aş fi putut să o dau ca exemplu… ar fi fost dezechilibrat. Tocmai de aceea am oferit acest exemplu, pentru un echilibru.

  Stimate domn,
  Ceea ce îmi ridică mie semne de întrebare, ceea ce mă convinge pe mine, nu sunt neapărat filmuleţele şi „expertiza” unor oameni. Ceea ce îmi ridică mie semne de întrebare este că nimeni, şi subliniez cât pot, NIMENI din sfera statului român sau al oricărui stat nu se interesează despre asta. Această ipoteză, oricât de fantezistă este ea, dacă ar fi adevărată, ar fi un extraordinar pericol naţional (fie că ar veni de la americani, ruşi sau oricine altcineva). Atunci când acest scandal internaţional s-a născut, şi în parlamentul nostru a existat un interes prin comisiile Parlamentului, şi totuşi nu există nici cea mai mică reacţie oficială a statului român… nu se poate să nu-mi apară un semn de întrebare. Mi-a fi dorit un comunicat al cuiva autorizat care să spună… „Staţi liniştiţi, că ştim noi despre ce este vorba, nu provoacă cutremure, nu prăjeşte creiere, nu provoacă tsunami…”.

  Oficial nu se spune absolut nimic, deşi, aşa cum v-am citat, dacă vă amintiţi, un raport al UE spune că poate fi folosit pentru a distruge avioane, nave… şi controlul fenomenelor climatice. Această tăcere mă face să cred că ceva este necurat, dar este trecut la secret. Or eu, ca cetăţean, chiar aş fi îngrijorat dacă, de exemplu, Statele Unite sau altcineva ameninţă România cu inundaţii sau cutremure. Dacă preşedintele sau premierul sunt siliţi să ia decizii pentru că cineva proferează aceste ameninţări, avem o problemă, măcar să ştim că o avem sau o putem avea. Este o problemă de securitate naţională şi, cred eu, ar trebui să se spună ceva.

 • Peter Gluck

  A la prima vista- ceea ce se intampla pare sa ne demonstreze ca HAARP este folosit de miscarea extremista „Alaska este a alaskanilor” ( poate si Alaska uber alles!” si „Sarah Palin President for life!” fiindca dezastrele lovesc alte state ale SUA. Japonezii si neozeelandezii desigur au ofensat mandria regionala alaskana- o fi zis ca Mme Palin e cam dusa cu pluta.

  Iti multumesc pentru acest mesaj in mod deosebit, logica asta uluitoare dar realista- „Daca despre ceva NU se vorbeste deloc, atunci sigur acolo este
  ceva rau de tot!” este un adaus valoros la Modurile de gandire- taxonomia mea in blogul Ego Out sau in prima forma, Info Kappa 192 si 194

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *