Jurnal (continuare, ca mai este)
Altii apuca sa scrie mult si bine (am vrut sa spun bine si mult) despre PSD; eu doar vorbesc mult dar nu despre PSD (daca bine sau rau, trebuie intrebati cetatenii) si visez sa dorm bine si mult (am fost atenta de data asta!)
Sunt ingrijorata de ce se intampla in spatiul public. Nimic nu este menit sa informeze cetateanul despre faptul ca in 25 noiembrie el trebuie sa decida ceva care-l priveste si despre care habar nu are. Nici macar situatia romanilor in Italia nu a dus la o dezbatere care ar fi putut fi, in sfarsit, pe „teme europene” – despre libera circulatie, dreptul la munca, dreptul la rezidenta, includere sociala, toleranta, mobilitatea muncii din motive economice, problemele noastre, interesele noastre, problemele lor, interesele lor…
In loc, se incearca o escaladare a tensiunii prin titluri apocaliptice -„Trei milioane de romani sunt in pericol!”; se pun intrebari absolut ilogice – „sunt italienii ticalosi!?”; se cauta vinovatii in loc de solutii.
In acest timp, speranta de ieri a politicii liberale a devenit, fara drept de apel, inca o speranta pierduta. Incompetenta e starea pe care o urasc cel mai mult si cuvantul pe care-s nevoita sa-l folosesc cel mai des. Prin MAE, nu o mai fi ramas nici un specialist care sa pregateasca documentatia ministrului inainte ca acesta sa deschida gura!? Daca taceai, speranta ramaneai! (Oare de ce barbatii la patruzeci de ani sunt sperante iar femeile de patruzeci la varsta… amintirilor!?)
Oricum, din incapatanare, va informez ca in 25 noiembrie sunt alegeri pentru Parlamentul European. El este vocea cetatenilor, nu a statelor. S-au inscris 13 partide si un independent ( Bibliotecaru le stie pe toate). Votul se da pe lista nationala, adica prietenul nostru clujean ma poate vota aplicand stampila pe lista cu pricina, unde ma aflu pe pozitia opt (asta era raspuns la o intrebare). Mandatele se impart proportional cu numarul de voturi primite de fiecare partid (pragul este de 5%).
Cei care primesc mandatele au doua optiuni: sa intre intr-unul din grupurile politice existente in PE sau sa ramana pe dinafara (posibilitatii de a influenta in vreun fel decizia).
UDMR si Tokes, Partidul Democrat si PNTCD, impreuna si de nezdruncinat, sunt in Grupul popular (celor de dreapta); PNL, in Grupul liberal; noi, in Grupul socialist . Restul partidelor, partiduletelor si galeriilor care vor sa-i reprezinte pe romani nu au fost primite de nici un partid european si in nici un grup politic; daca obtin vreun mandat sunt… liberi sa se plimbe prin Parlamentul Europen in conditii de siguranta. (va urma)
Bibliotecaru
Înainte să citesc postarea, aş vrea să vă urez La mulţi ani! şi, cum este evenimentul cel mai apropiat, vă doresc Să fiţi aleasă!
Bibliotecaru
Finalul a fost demn de scris în cărţi. Am râs cu lacrimi 🙂 „liberi sa se plimbe prin Parlamentul Europen in conditii de siguranta.” Parcă îl citeam pe Băieşu. 🙂
Nu am răspuns la toate problemele, ştiu însă exact răspunsul la problema escaladării conflictului din zona italiană. Nu se doreşte o rezolvare, o aplanare deoarece toţi factorii interesaţi câştigă din conflict. Presa loveşte şi în italieni şi în români. Lor le spune (în italiană) că este timpul să scoată nazismul şi xenofobia de unde a stat pitită de 60 de ani, nouă ne spune (în română) că nu mai putem suporta să fim trataţi ca europeni marginali. Şi în acest timp au ce publica, le creşte tirajul. Presa caută pozele cele mai oribile pentru a creşte apetenţa pentru conflict, iar când conflictul se acutizează, este acolo pentru a face o relatare corectă.
Partidele politice extrag din conflict un interes direct convertibil în procente. S-a nimerit ca acest conflict să fie exact în preajma alegerilor. Altfel nu-mi explic de ce declaraţiile politice sunt atât de contradictorii. Pe de o parte sunt atitudini de condamnare în corpore a prezenţei românilor în Italia (în condiţiile în care în Italia mai sunt şi alte minorităţi decât cele provenite din România, acestea nu sunt, încă, condamnate). Pe de altă parte se dau semnale cum că totul este o exagerare. La limita celor două părţi se fac legi speciale şi urgente care acutizează conflictul în loc să-l aplaneze.
Trimiţând pe domnul Corneliu Vadim Tudor într-o zonă de conflict etnic, parlamentul pare a căuta cu lumânarea intrarea României în cataclism diplomatic. Totul se reduce la procente. Poate un pic şi la bani. Probabil că toate statele Europei unite vor pompa bani în România pentru a rezolva problema minorităţilor. Tare încep să cred că acest caz a fost fabricat, prea sunt ştirile confuze relative la caz. Ba a fost viol, ba nu a fost viol, ba a recunoscut, ba nu a recunoascut, ba a fost văzut, ba nu a fost văzut.
artistu
Gabitzule si de la mine azi de ziua ta: LA MULTI ANI !
Dupa care sa stii ca ai si de la mine un vot pentru parlamentul european, desi tre sa recunosc ca nu imi este foarte draga gruparea din care faci parte. Dra poate cine stie, tu si inca cativa, veti face PSD-ul un partid „ispititor” pentru noi tinerii care inca credem in „doctrina de stanga”.
😉
intrebare
frumoase rinduri, frumos discurs pentru Euro Parlament dar nimic despre vot uninomonal { nu este important pentru viitorii europarlamentari s-au politica partidului nu va permite sa vorbiti}
Mult succes la alegeri!
gabicretu
@intrebare,
Fa o scurta cercetare prin trecutul (blogului). Nu mi-am schimbat parerea despre votul „uninominal” si nici n-am tinut-o vreun moment ascunsa. Cei ce trec mai des pe aici sunt deja lamuriti (nu si convinsi); din acest motiv nu o reiau.
Sau era despre referendum intrebarea intrebatoare!?
Despre nimic
Cate locuri trebuie ocupate in parlamentul european? Sa-mi dau seama cate sanse ai sa intri daca esti pe pozitia a 8-a 🙂
Despre nimic
Eu cred ca Cioroianu a exprimat parerea multor romani cand a zis ca i-ar deporta in desert pe cei care fac ilegalitati prin Italia. Sigur ca din pozitia de ministru nu ar fi trebuit sa zica asa ceva, insa adevarul e ca suntem cam la fel de xenofobi/extremisti ca si italienii (desi afirmatia lui nu mi se pare xenofoba, mai degraba extremisto/radicala si cat timp societatea accepta ca cei care comit ilegalitati sa fie privati de anumite drepturi (adica sa fie trimisi la inchisoare) nu vad chiar asa mare diferenta intre trimiterea la inchisoare sau trimiterea in desert, si oricat am tine la drepturile omului cred ca sunt destui care ar merita trimisi in desert – s-ar putea ca unii chiar sa prefere desertul inchisorii 🙂 ). Inchisorile de astazi devin prea blande si sunt destui care comit infractiuni special ca sa ajunga la inchisoare, unde de bine de rau li se asigura casa, masa si alte conditii pentru care noi cei de afara trebuie sa muncim si sa platim bani statului ca sa-i tina si pe infractori la inchisoare.
gabicretu
@Despre nimic,(chiar nu ai vreun nume omenesc!?)
glumesti sau lucrurile sunt si mai grave decat vad eu!?
Avem 35 de deputati europeni. In acest moment, PSD are 12 din total.
Despre nimic
Nu glumesc, jumatate din romani i-ar trimite acum in desert pe respectivii, mai ales ca ne-au afectat grav imaginea internationala. Si inca un sfert de romani ar fi deacord sa fie impuscati pe stadion, cum propunea acum ceva vreme Vadim (gandeste-te ca Romania Mare + PNG au peste 25% din voturi). Cioroianu a vorbit in numele unui numar destul de mare de romani, evident insa nu si in numele statului roman cum ar fi trebuit sa o faca.
Iar romanii din Italia, a caror viata a fost schimbata radical, nici nu vreau sa ma gandesc ce le-ar face indivizilor astia.
Cam asta e realitatea, cel putin asa o percep eu. Daca ma intrebi pe mine personal ce as face cu ei … pot sa-ti zic ca in nici un caz nu ii vreau intr-o inchisoare romaneasca, unde tot ce invata e cum sa talhareasca si mai bine data viitoare si de unde sa iasa peste 2 ani specializati si si mai inraiti. Inchisorile ar trebui sa indrepte oamenii, iar la noi ii specializeaza mai tare in ilegalitati. Iar peste 2 ani pot sa dau nas in nas cu Mailat, proaspat iesit din inchisoare si de ori mai periculos. In conditiile astea probabil as alege desertul lui Cioroianu.
Bianca
@Despre Nimic Cred ca ai dreptate, ceea ce mi se pare trist rau de tot. E un soi de instinct care, intr-un moment sau altul al vietii noastre, ne transforma in bestii, parca se activeaza o gena adormita. M-a oripilat sa o vad pe tanti aia din Italia cu „Stai attento, roumani”, dar a si declansat un soi de raspuns. Ca daca nu sint atenta, ce? O sa se declanseze vreun razboi intre Italia si Romania, sau… In orice caz, reactia mea a fost la fel de violenta, pe moment. Dupa care mi-am dat seama ca daca ar fi sarit la mine as fi batut-o mar, dupa care mi-am dat seama ca sint primitiva, dupa care m-am ingrozit. Daca e in regula sa bat pe cineva, atunci e in regula ca altcineva sa ma bata pe mine, daca e in regula sa omor pe cineva, atunci e in regula ca altcineva sa ma omoare pe mine. Jocul se joaca la fel. Iar a priva pe cineva de libertate este ingrozitor, indiferent de conditiile pe care i le oferi. Este tot o gaselnita a barbatilor, care stiu acest lucru. Ceea ce nu au reusit sa descopere barbatii este ceea ce i-ar face pe ei fericiti, pur si simplu. Fara sa vorbim in termeni de putere si de control. In orice moment al vietii noastre in care inclinam sa fim de acord cu o regula, inseamna ca sintem de acord sa ni se aplice si noua. Asadar, esti pregatit/a sa fii deportat/a in Egipt?
Despre nimic
Daca o sa omor, talharesc si violez vreodata pe cineva sunt pregatit sa fiu deportat in Egipt. Dar sincer sa-ti spun nu cred ca as putea trai cu ideea ca am facut ce am facut si probabil m-as sinucide inainte de a fi deportat. Cat timp i-am luat cuiva viata cu buna stiinta ma astept la o pedeapsa pe masura si daca as face asa ceva vreodata nu m-ar deranja sa fiu executat pentru ca as cosidera ca merit. Asta nu inseamna neaparat ca sunt deacord cu pedeapsa cu moartea pentru anumiti criminali dar pentru mine as fi deacord cu ea 🙂
Bibliotecaru
Unii au găsit pe Dumnezeu în Egipt. Slavă domnului că deportarea nu se mai poate întâmpla.
Despre nimic
Unii platesc bani grei ca sa ajunga in Egipt 🙂
gabicretu
Nu ma referisem la gafa cu Egiptul (nu a reactionat inca statul Egiptean!?) ci la urmatoarea (consulul care nu l-a putut vizita pe arestat…); cine le mai tine sirul…
Despre pedepse, rolul lor, inchisoare, etc. daca vreti sa faceti o dezbatere, cititi Surveiller et punir (A supraveghea si a pedepsi) – cartea celebra a lui Michel Foucault. Exista si o altfel de deportare, de excludere – excluderea la interior; cei mai multi dintre infractori provin din randul celor deja exclusi…
Bibliotecaru
Cea cu consulul se pare că a fost îndreptăţită. Până la urmă consulul a ajuns la reţinut.