• In General
 • pe

Jurnal de campanie (continuare)

Marti, Iasi

Le monde diplomatique a organizat o serie trei conferinte in Romania (la Bucuresti, Cluj si Iasi) sub titlul Pensionarii – generatia sacrificata a tranzitiei. La doua dintre ele am fost „in program”.

Nu am deplans situatia grea a pensionarilor; noi, cel putin, suntem de acord ca le este foarte greu. Am vrut sa tragem invatamintele pentru viitor, sa deschidem spre dezbaterea societatii civile, a sindicatelor, problema sistemului de pensii. Nu ne adresam tinerilor de ieri-pensionarii de azi ci tinerilor de azi-pensionarii de… poimaine. Reforma sistemului de pensii ii priveste pe ei. In mod echilibrat, participantii din sala au apartinut celor doua categorii – varstnicii si foarte tinerii. Conferentiarii erau pe la varsta medie…

Riscurile sistemului de pensii administrat privat, discriminarea femeilor la calculul pensiei, limitele legii romanesti au fost in centru dezbaterilor. Am ascultat mantra liberala de la sindicalisti si tema solidaritatii sociale prezentata de un presedinte de fond de pensii francez. Nu a fost nici o surpriza; in doi ani la Parlamentul European am aflat ca noi suntem putin salbatici (adica nu ne supara prea mult principiul „sa se descurce fiecare cum poate…”) si ca unul de dreapta de prin occidentul european pare mai de stanga decat unul zis de stanga la noi… A fost si un profesor de economie liberal din Iasi care a dovedit o incompetenta atat de mare incat ma abtin sa-i pronunt numele.

A venit la conferinta sa ma asculte si Profesorul meu, dovada ca nu m-am nascut invatata; am ales, drept urmare, sa vorbesc despre sofismele din dezbaterea publica romaneasca pe tema problemelor pe care le are sistemul de pensii si nevoilor pe care le au varstnicii. Imi pare rau ca nu am inregistrat conferinta pentru ca am uitat ce am spus; la forma ma refer, nu la continut. Concluzia s-a soldat cu o multime de aplauze spontane si de la pensionarii si de la studentii din sala. Desi jenant pentru mine – am fost singura in acesta situatie – reactia mi-a dovedit ca inca ma mai pricep la… sofisme.

Dupa campanie, in liniste, promit sa reiau tema in cateva articole; cred ca este necesar. Mai pe scurt, cateva probleme au fost discutate si aici.

42 comentarii la “Jurnal de campanie (continuare)”

 • Bibliotecaru

  Doamna gabicretu,
  Vă supun antenţiei un fapt cumplit, care m-a cutremurat mai mult decât un accident în lanţ.
  Urmând adresa web care ducea către profesorul dumneavoastră am ajuns aici:
  http://www.iit.tuiasi.ro/biblioteca.htm
  Academia Română are biblioteca dotată cu:

  – 1 calculator 486/33 MHz ( din buget)
  – 1 imprimanta ace Fujtsu DL1000 ( din buget)
  – 1 calculator Pentium 100 MHz (grant Fundatia Soros)
  – 2 calculatoare 486/100 MHz ( grant Fundatia Soros)
  – 1 imprimanta ace Epson Fx 1070 (grant Fundatia Soros)
  Calculatoarele sunt legate intr-o retea locala. Un calculator dispune de placa modem pentru conexiunea cu exteriorul, prin linie telefonica.

  Este absolut penibil. Nu aveţi nişte calculatoare aruncate pe la partid să înlocuiţi aceste PC-uri de acum 15 ani, o imprimantă măcar. Valoarea celor 5 elemente nu depăşeşete astăzi ca valoare 10 mil. de lei. Ce spune eu 10 mil., că nu mai pot fi vândute. Este incredibil. Internet prin linie telefonică?!?!?! S-a inventat Internetul mobil, de la Vodafone, dacă nu există fibră optică sau reţea internet în Iaşi. Este incredibil. Până la alegeri, indiferent de programul încărcat, vă rog mult, faceţi ceva pentru Academia din Iaşi. Academia este forul nostru cel mai „deştept”, să nu ne batem joc de el pentru că ne batem joc de România. Îmi pare rău că nu pot să dau eu nişte PC-uri mai acătării pentru că le-am aruncat, fiind foarte depăşite. Ce au dumnealor acolo nici măcar nu funcţionează cu altceva decât Windows 95. Eu mă mir cum reuşesc să mai folosească Internetul. Bănuiesc că este vorba de email şi atât.

 • Bibliotecaru

  Urmărind secvenţe din emisiunea de la Tele’M şi văzând faţa preocupată a tinerei moderatoare care arăta de parcă avea o durere imensă în zona bătăturilor, am auzit, undeva pe la jumătatea emisiunii, când se vorbea despre dubla discriminare a femeii, un discret hohot de râs. Deci… cine rădea, moderatoare sau, mai curând, tânara traducătoare (care parcă a spus ceva aiurea în traducere).

 • Bibliotecaru

  Dacă mi se permite, un mic sfat. Când vorbiţi nu vă mai frângeţi măinile. Deturnaţi cumva atenţia şi daţi senzaţia de nesinceritate sau, de la caz la caz, de superficialitate. Şi dacă tot am început, încă unul mic-mic: fraze, propoziţii ceva mai scurte cu accentul pe un singur cuvânt, cel mult o sintagmă. În scris îţi poţi permite elaborarea mesajului cu o infrumuseţare a exprimării pentru că cel care citeşte poate relua oricând fraza şi poate citi în ritmul său. La vorbit e mai greu să urmăreşti o propoziţie mai lungă. Omul Politic se exprimă parcimonios, exact şi clar, mai ales în campanie. La tribuna parlamentului e altceva. Vorbind publicului cele mai importante lucruri sunt să fi înţeles şi să nu plictiseşti. Atunci când mesajul nu e concis şi extrem de simplu, o oră de dialog oboseşte atenţia. E la fel ca şi cum aţi preda o lecţie unor elevi plictisiţi. Două mici sfaturi pe care probabil l-ar da şi un consilier de campanie.

 • danieloctavian

  Daca tot blogariti… trebuie sa acceptati si cate-o leapsa!:)
  Asa ca ma grabesc sa va pasez una:)
  O gasiti la mine in blog.
  Si… bun venit in blogroll!

 • dumitru buzatu

  Draga Domnule bibliotecar, eu nu am absolut nimic cu Dumneavoastra, am o singura curiozitate, sunteti o persoana mai in varsta sau proveniti dintr-o famile tributara regimului comunist? – altfel nu vad niciun motiv pt a o vota pe distinsa doamna Gabi. Pai ce sa am cu ea? Ce poti avea CU UN NIMENI, CU O nulitate politica. Poate Dumneavoastra nu-i cunoasteti sinuoasa traiectorie politica, cum si de ce l-a inlocuit pe sotul sau pe lista PSD la alegerile parlamentare, cum au fost masluite acele asa-zise alegeri interne, cum si din ce intamplare a ajuns dansa euro-observator…va pot da detalii daca doriti…ca asta e, oras mic, familie mare….se mai afla. P.S. Exista alternative, de ce sa ne manjim constiinta votand pseudo-candidati, sa ne gandim la copiii nostri; ce vor spune ei? care e ierarhia valorilor, chiar oricine poate ajunge europarlamentar? sper ca nu

 • dumitru buzatu

  Apropos de Tele’M, ia ghiciti ghicitoarea mea…cine e proprietarul postului?

 • Bibliotecaru

  @ dumitru buzatu
  Mă fac că nu bag de seamă aluzia răuvoitoare la adresa mea şi a familiei mele, nu are nici un sens să intru într-o astfel de polemică.
  Pe de altă parte numiţi drept NIMENI un profesor.
  Calitatea de om politic este altceva, fiecare dintre noi putem avea o părere relativ la calitatea politică a unui om. Traiectorie politică sinoasă, ierarhia valorilor, cine este propietar la Tele’M… Recunosc că nu ştiu toate acestea. Am şi eu o opţiune. Democratic ar trebui să mi se permită asta fără să fiu acuzat de pro-comunism sau de altceva.
  Am însă o propunere pentru domnia voastră. Spuneţi-mi pe cine să votez astfel încât:
  1. Întreaga listă a partidului respectiv să fie cu oameni cu înalte calităţi morale,
  2. să nu fie din categoria pseudo-candidaţi,
  3. să fie vârfuri ale ierarhiei valorilor.
  4. să nu aibă o traiectorie sinuoasă în politică
  Aţi afirmat „P.S. Exista alternative, de ce sa ne manjim constiinta votand pseudo-candidati”. Îmi puteţi da desigur măcar o singură alternativă a votului. Aştept propunerile domniei voastre.

 • viviana

  😆 spuneai ca nu te pricepi la pensii… alea noi ?!

 • viviana

  8) cum nu vad un cuvant scris a propos de criza cu Italia, as putea intelege ca nici la asta nu te pricepi !? Ar fi momentul – vazand ca te candidezi – sa explici CLAR ca libera CIRCULATIE in Europa nu inseamna libera REZIDENTA in tara altora unde posturile de munca nu cresc ca ciupercile dupa ploaie, admis ca au chef sa munceasca –> ma indoiesc! Sau.. trebuie sa presupun ca la tine acasa, cad vine ora pranzului, iti trimiti copii sa manance la vecini: doar sunteti toti romani si toti locuiti in Romania. Ar mai fi o posibilitate: desfiintam statul Romania ca tot nu serveste la nimic… sau serveste doar la culegerea taxelor care vin „taiate si spanzurate” de politicii romani cum li se pare. Nu vad de ce ar trebui sa primesti tu un salariu pentru care nu faci nimic.

 • Bibliotecaru

  Am văzut emisiuni la televizor… iartă-ne nu ştiu cum o chema pe acea doamnă! Ne tot cerem scuze o naţiune întreagă. Înduioşător. Parcă ţin minte că şi prin România erau nişte indivizi veniţi din străinătate care se făceau vinovaţi de omor deosebit de grav. Nişte soldaţi americani care ne-au omorât vedete, şi nu am văzut cum America spune Iartă-ne România!, ci doar cum şi-au scos oameni pe „şest” şi i-au mustrat apoi în faţa detaşamentului. Au mai fost parcă nişte oameni care au ucis, la fel. Care este de fapt criza Italiei? Nu pot să înţeleg de ce oare ne tot milogim şi ne este frică să nu ne mai „salvgardeze” cu nişte şuturi în fluierul piciorului. Apropo, ştie cineva ce înseamnă a salvgarda?

 • Bibliotecaru

  Hai să nu stârnesc o discuţie şi cu salvgardarea. Unul din sensurile ei este de a mântui. Păi se ne mântuiască occidentul din statutul de slugi, că prea ne tot apleacă cifoza în poziţia de stat umil.

 • viviana

  @ Bibliotecarule,
  cine stie de ce dar nu ma astept din partea ta sa INTELEGI… unul care scrie pe blogul sau „Dintre mii de domnisoare, politica este cea mai libertina” ceva probleme, ca tot ROMANUL, de EDUCATIE le are si inca cum !

  Reactia de la Roma e doar ultima picatura in paharul plin de 6 ani de o adevarata INVAZIE de BARBARI… si, te asigur, diferenta intre romi si romani care se face la voi e doar o prostie pentru ca in practica nu exista. Romi nu fac decat sa exaspereze vizibila lipsa de educatie, etc. a tuturor romanilor (obiceiurile vin de acasa, se spune) care au ajuns aici.

 • viviana

  Roma ne trimite romii acasa

  26 iunie 2007
  Roma ne trimite romii acasa S-au saturat! Primarul Romei, Walter Veltroni, a venit la Bucuresti hotarat sa rezolve problema romanilor si a romilor care au ingrozit Italia in ultima perioada. Desi autoritatile de la Bucuresti ocolesc subiectul fierbinte al intalnirii cu edilul capitalei Italiei, presa de la Roma vorbeste despre tinta clara a vizitei lui Veltroni: sa ne trimita scandalagiii acasa. (…)

  Cauta cu Google (Roma ne trimite romii acasa)… memorie scurta… iunie-noiembrie, cate luni sunt? De ce trebuia sa se astepte mortul… ca sa nu mai vorbim ca femeia asta e doar ultima de pe lista?

 • Bibliotecaru

  @ viviana
  Mulţumesc pentru aprecierea ta relativă la „încuierea” mea. Eu am încercat să fiu delicat. Pot fi şi ceva mai suprarealist.
  Eu nu sunt lipsit de sensibilitate şi nici de înţelegere. Orice infractor trebuieşte condamnat. Legea trebuie aplicată. Faptul că apar reacţii emotive relative la totalitatea românilor nu este decât o acceptare a italienilor că legea nu se aplică in Italia. Faptul că, în timp ce vorbim noi despre concepte şi emotivităţi, românii sunt înjughiaţi prin Italia nu te sensibilizează deloc. De ce te-ar sensibiliza, doar sunt români, citez, „BARBARI”. Desigur, şi pe aici s-au răsculat oameni de au dat foc la casele romilor, nu numai o dată, şi erau de-ai noştrii. Astfel de reacţii le ai atunci când simţi că legea nu-şi face treaba. Eu înţeleg reacţia italienilor. Ceea ce nu înţeleg este reacţia românilor. Ne simţim vinovaţi că unul „de-al nostru” a făcut o crimă în Italia, ne umilim public pentru el, televiziunile, mass media în general, ocupă întreg spaţiul de emisie cu această umilire publică şi, ca să fie complet grotescul, acceptăm cu seninătate prigonirea românilor găsind-o îndreptăţită. Asta vrei să-mi spui Viviana? Este normal ca românii să fie înjunghiaţi prin supermarket-urile italiene? Este normal ca amărâţii aceia care muncesc acolo ca necalificaţi şi care aduc grămada acelea de euro în România, bani ce ţin leul pe linia de plutire, să fie mânaţi ca vitele spre România? Este normal să respecţi drepturile omului numai atunci când îţi convine?
  Ia să vedem şi un altfel de ştire:
  Redeschideti Auschwitz-ul pentru romani. Asta spunea un banner scris in limba italiana care a fost afisat in urma cu doua zile, pentru scurt timp, in Piata Venezia din Roma.”
  Poate au dreptate, hai să facem imense săli de duşuri şi să intrăm cu toţii acolo în drum spre imense crematorii. Viviana, în drumul spre Auschwitz, pe care văd că ţi-l doreşti pentru conaţionalii tăi, aş vrea să fi însă ultima, ca să apuci să vezi ce anume susţii în acest moment, să vezi pe cei dragi intrând la „duşuri” fără a mai ieşi. Şi apoi să-ţi cântăreşti cuvintele de genul:
  „diferenta intre romi si romani care se face la voi e doar o prostie pentru ca in practica nu exista”
  Apropo se scrie rromi nu romi, dar ce mai contează, oricum îi trimiţi în lagăr. Apropo, ai grijă să nu se prindă ăia că eşti „romancă” şi să te trimită acasă.

 • viviana

  @ Bibliotecarule, sei un CRETINO !
  Bannerul acela exista doar in mintea bolnava a NAZI-COMUNISTILOR de la ZIUA ! E limpede ca prostii care sa creada ce scriu ei gasesti cu gramada in Romania (altfel nu se explica dezastrul care-i acolo din ’89) si mai ales intre cei care stau in fata unui computer (admis ca stiu sa-l foloseasca si cunosc cel putin o limba straina) cu care poti controla intr-o secunda daca e adevarat sau nu. Si ai nevoie de DISCERNAMANT … e inutil sa ti-o spun vazand capacitatea pe care o ai sa alegi toate scursurile din asa zisa „presa” locala!!!

  Ce se intampla in Italia nu e o reactie emotiva. E o reactie normala: NU VREM SA TRAIM CA VOI !!! CIRCULATI cat vreti dar Italia nu e tara voastra, voi nu puteti veni aici sa faceti ce vreti. Eu personal vreau ca la statele nationele sa fie aparate. Voi trebuie sa va schibati, nu NOI !!!

  Nu-mi duce grija, am un nume de familie care desigur nu poate fi confundat cu un nume de familie italiana dar nu pentru asta ar fi trebuit sa-l schimb. Rasisti sunteti voi, romani.

 • Bibliotecaru

  @ viviana
  Nu cunosc limba italiană. De aceea nu pot decât să bănuiesc că acest sei un CRETINO! este ceva de bine. Deci, încerc să-ţi întorc complimentul spunându-ţi şi eu acelaşi lucru „sei un CRETINO !”
  Eu nu obişnuiesc să citesc ziarul Ziua, foarte rar citesc de altfel ziare. Eu iau informaţia de pe fluxul de ştiri al agenţiilor de ştiri, în special MEDIAFAX şi ROMPRES, tocmai pentru că acolo ştirile nu sunt comentate.
  MEDIAFAX
  Time4News
  Realitatea din Italia
  şi de fapt toate agenţiile de ştiri din România, că nu are rost să le dau pe toate, iată că au fost manipulate de ziarul ZIUA. OK! Pot fi de acord. Faptul că lui Mutu i s-a strigat „Mutu, ţigan de rahat!” este tot o manipulare? Faptul că există câteva legi ale guvernului Italian care incalcă propriile lor legi si conventiile Uniunii Europene şi prorpia procedură, legi publicate şi în presa Italiană, tot manipularea ziarului Ziua? Poate că da, cazul Mutu l-am văzut însă cu ochii mei (nici măcar nu a fost la sport, că nu-l vedeam, nu mă uit la sport. Nici asta nu contează, tot manipulare? Manipulare au văzut milioane de telespectatori vorbitori de limbă italiană. Ba chiar s-au luat interviuri colegilor de echipă.
  Oricum, acum m-am aprins de pomană. Eu nu vorbeam anterior despre reacţia italienilor decât tangenţial.
  Uite, special pentru tine am să mai citez o dată ce am scris mai sus, în postarea precedentă:
  „Eu înţeleg reacţia italienilor. Ceea ce nu înţeleg este reacţia românilor.”

  În cu totul altă ordine de idei, este ultima dată când trec peste reacţia ta grobiană. Sunt un tip paşnic, nu-mi place cearta, nu-mi place să mă enervez. Şi cavalerismul are limite. Eu am vrut să fiu elegant şi intelectual, dar totul are o limită de care ai trecut de foarte mult timp. Să te aştepţi să nu-ţi mai răspund atunci când există cel mai mic cuvânt lipsit de respect şi îmi este adresat mie sau altcuiva. Dacă nu vrei să vorbeşti civilizat, vei vorbi singură.

 • viviana

  @ Bibliotecarule, las-o moarta cu sclifoseala, asta-i adevarata TIGANIE… „ajuta-te de unul singur si DOAR atunci Dumnezeu te ajuta”, dar cand unul judeca cu picioarele… judeca cu picioarele si intelege doar cu bata cea ce este exact mesajul pe care-l strecoara politicienii romani… nazi-comunisti di merda!!!

  Eu care traiesc aici de atatia ani pot sa spun ca pericole in Italia de xenofobie NU EXISTA. A fost dobitocul asta de Prodi care a acceptat ca Iliescu sa vina la Roma si Romania sa intre in UE dar acuma BASTA, nu o meritati.

  Ce pot face, astazi, politici italieni ca nu ar fi putut sa faca politicii romani, la timpul cuvenit, ca sa nu se ajunga in aceasta situatie? In Italia si in Romania se pot face aceleasi lucruri. Intrebarea e de ce politicii romani nu au rezolvat problemele Romaniei si astazi au curajul – nesimtirea – sa spuna ca nu e vina lor… pe ziare, in televiziune..?! Si a cui e? A Italiei?

  Un exemplu: daca atunci cand romanii si tiganii sau batut, Statul Roman s-ar fi comportat corect nu ar fi fost nevoie de condamna de la CEDO. Statul prin institutii (politia, justitia, ziare, televiziune, etc) trebuia sa demonstreze ca sunteti civilizati, intr-un stat unde cine greseste trebuie sa plateasca si VOI nu trebuie sa va faceti „justitie” de unii singuri ca si cum ati trai in JUNGLA. A facut-o statul roman? NU pentru Statul Roman e o JUNGLA de la cap la coada. E vina noastra ca nu cunoasteti regulile elementare de conviventa civila, ca Statul Roman nu functioneaza, etc? E VINA VOASTRA !!!

  Eu si aici, noi, nu vrem legi fasciste si pentru asta VOI trebuie sa va intoarceti acasa la voi sa va rezolvati problemele si presupun ca Romania va cersi alti bani de la UE … care se vor sfarsi in buzunarele cunoscutilor politicieni si in nici un caz acolo si pentru ce au fost dati. Barbari… pentru ca se fura de la primul la ultimul !!!

 • viviana

  si a propos de fascism, nazi-comunism, deschid Hotnews si ce gasesc? Declaratia Ministrului de Externe

  Acesti oameni, din pacate – nu am studii de drept, nu vreau sa pozez in altceva decat ceea ce sunt – dar, asa cum judec eu, acesti oameni care comit astfel de fapte, acestia nu trebuie trimisi in regim de celula, cu televizor. Ar trebui pusi la muncile cele mai dure si formate, probabil, batalioane din alea disciplinare.
  Nu stiu daca asta le-ar aduce mintea la cap, sau nu. (…) Credeti-ma, eram ieri pe drumul dintre Alexandria si Cairo, la sfarsitul vizitei, imi veneau stirile din tara, din pacate, pe SMS, pentru ca nu puteam fi prins prin telefonia mobila.
  Eram cam in plin desert si ma gandeam daca nu cumva am putea cumpara un teren din desertul ala egiptean, sa-i plasam acolo pe cei care astfel de oameni ne fac de ras.”

  – Adrian Cioroianu, ministru de Externe al Romaniei, 3 noiembrie 2007, Antena 3

 • Bibliotecaru

  UPDATE italian,
  O bombă artizanală a explodat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică la magazinul unui român din localitatea italiană Monterotondo, situată la periferia Romei, dar deflagraţia nu s-a soldat cu daune materiale majore.
  Autorii atacului au lăsat un bilet pe care scria „Vă spargem capetele”, iar pe un perete al magazinului a fost desenată o cruce celtică, relatează site-ul RomaOne.it.
  Dispozitivul exploziv a fost confecţionat dintr-un tub de carton cu diametrul de 3 cm şi lungimea de 20 cm.
  Carabinierii cred că este vorba de un incident care face parte din campania xenofobă stârnită de agresarea şi uciderea Giovannei Reggiana.
  Proprietarul magazinului atacat este Diana Steluţa Mailat, al cărei nume de familie este identic cu cel al principalului suspect în agresiunea de la Roma – Nicolae Romulus Mailat.
  Cu toate acestea, se pare că nu există nicio relaţie de rudenie între patronul magazinului şi românul arestat la Roma.

  Pentru cine nu ştie, crucea celtică este acelaşi lucru cu svastica nazistă.
  xenofob=care manifestă ură faţă de persoane de altă naţionalitate sau faţă de alte popoare

 • Bibliotecaru

  @ viviana
  Acel mesaj era o ironie la adresa italienilor, mesaj pentru care nepriceputul ministru de externe a fost tras de urechi şi astăzi a prezentat scuzele de rigoare.
  Ce aş mai râde ca mâine sau poimâine sau peste o săptămână să-ţi sune la uşă un poliţist italian cu un formular de extradare, tocmai ţie un bun cetăţean italian… să-mi spui şi mie cum a fost.
  (Să nu crezi că femeia cu magazinul stătea în Italia de 5 minute)

 • gabicretu

  @Bibliotecaru, Viviana,
  Sunt o mare adepta si practicanta a tolerantei, dialogului si intelegerii intre oameni; va rog eu mult sa respirati adanc si sa intrati in dialog; amandoi aveti dreptate, in felul vostru, dar radicalismul (asta-i eufemism!?) exprimarii creaza neintelegeri.
  Nu sunteti dintre cei care au doar o singura identitate – cea nationala; acestia din urma devin invariabil xenofobi, asa cum cei pentru care culoarea pielii lor e singurul element de diferentiere de masa mare devin, cand e cazul, rasisti; sunteti oameni seriosi, cu profesie, cultura, europeni, etc.
  Situatia chiar merita o analiza serioasa, macar pentru a rememora istoria din care ar trebui sa invatam (sa nu o repetam)
  Ma iertati de stilul profesoral (ce sa-i faci, e in sange) dar sunt destule forme de violenta pe bloguri; nu ne lipseste deloc…

 • Bibliotecaru

  Nu este vorba de acum, este vorba de cale de patru bloguri, din care unul al meu. Ele îmi sunt martor că am încercat tot ce a fost omeneşte posibil. Trebuie să aplic ultima arma posibilă, nu am incotro, ignorarea.

 • dumitru buzatu

  Stimate Bibliotecar, sa avem pardon, ce pot avea eu cu distinsa Dvs familie, atat timp cat nu o cunosc, dar, din moment ce va declarati un votant psd-ist…hm…cam banuiesc eu cate ceva, sa lasam asta. O sa va raspund punctual:
  – despre profesori: – tot respectul, insa exista profesori si „profesori”, v-am mai explicat, exista profesori capabili si dedicati care raman la catedra si fac cariera, exista pseudo-profesori care ajung prin comitete si comitii superioare (pt ca nu fac fata la catedra) sau, in cazul nostru, cei care ajung in politica – nu e rau sa ajungi in politica, chiar deloc, dar sa ajungi demn, pe merit, nu pe usa din spate (de la „camara” consortului); extrapoland, e f. interesanta si traiectoria de la parlamentar roman, la euro-observator – studiati cazul!(sic!)
  – despre postul tele’m…. e f simplu, apartine tot familiei…
  – ma intrebati cu cine va sfatuiesc sa votati…destul de simplu…dar mai simplu ar fi sa va spun cu cine va sfatuiesc sa nu votati…o sa-mi asum riscul: pai va indemn din tot sufletul sa nu votati candidati ai PRM sau PSD, ba chiar si pe cei ai PNG sau PC desi ultimele doua sunt ca si inexistente pe scena politica. Ma veti intrba cu siguranta de ce zic acest lucru si fac aceasta recomandare, pe care mi-ati cerut-o – e simplu si desi cred ca ma repet: cred si sper ca sunteti o persoana tanara, un intelectual care mai are pe langa o diploma de licenta si ceva la „etajul superior” si mai sper din tot sufletul ca nu sunteti tributar regimului comunist si fostei securitati, nici macar prin familie – daca aceste conditii sunt indeplinite nu aveti niciun motiv sa simpatizati cu asa-zisele forte politice despre care nu ar trebui sa mai pomenim intr-o Romanie europeana, moderna si civilizata.

 • dumitru buzatu

  Draga bibliotecarule, mi-a placut dialogul nostru, dar cred ca am „bloguit” destul si ca acord o prea mare importanta acestui subiect, desi nu e cazul! Daca am fost cam intepatoare, imi cer scuze tuturor celor care s-au simtit vizati, poate am fost cam rea, deh, asa mi-e felul, am limba mai ascutita! Dar nu ma pot abtine al un ultim comntariu care sigur iar o sa fie catalogat rautacios: nu as putea vota o lista a psd-ului nici chiar daca pe ea ar candida sotul sau copilul meu, atat timp cat in acest partid mai sunt oameni gen Ion Iliescu si altii asemeni lui si cata vreme in respectivul partid promovarile nu se fac valoric , ci tot pe baza de cumetrii si relatii cu radacini bine infipte in vremurile de mult apuse – a se vedea cum au ajuns pe list apsd-ista anumite specimene. Va pup si mult succes, fie ca electoratul sa decida – sper ca intelectualii, orasenii in general sa se prezinte la vot, ca daca vor decide pentru noi iar pasionatii de „tufa cu 3 trandafiri” de prin diverse catune uitate de lume…mai bine in Italia. Inca o data regret daca am intepat prea dureros, nu m-am putut abtine!

 • ciprian

  Draga Cipriane, alias Dumitru Buzatu de ce esti ticalos si te ascunzi in dosul unei identitati false ? Cunoasteam toate frustrarile tale, faptul ca nu ai avut niciodata vreun job pana a fi numit politic pe o functie pe care dupa parerea mea nu o meriti. Calomniezi si iti versi balele peste tot. Vrem sa iti atragem atentia ca un barbat nu spune niciodata „daca am fost cam intepatoare”, nu spune niciodata ” am fost rea „, si nici „ar candida sotul meu” . Ceea ce nu inseamna ca avem ceva impotriva acelor care au alte orientari ci doar pretindem sa fie cinstiti . Daca vrei sa transmiti mesaje alegatorilor spune-ti numele adevarat, ai curajul sa-ti dezvalui identitatea , nu mai folosi nick-ul dumitrubuzatu .

 • Bibliotecaru

  @dumitru buzatu
  NU aşa de uşor 🙂
  Mă interesau nume curate de pe o listă curată.
  Afirmaţia a fost nu votaţi un candidat că… aţi adăugat cutare şi cutare argumente.
  Deci domnia voastra ştiţi o listă fără candidaţi asupra cărora se poate plasa o suspiciune. Deci, care este lista? UDMR, PNL, PD? Aceştia nu i-am văzut. Sau poate PNŢ-CD, Partida Romilor?
  Vedeţi domnia voastră, nu cred că există ceva ideal în politica românească decât poate câştigul firmelor care se ocupă de campania electorală, adică cei care fac afişe, scriu pe pixuri şi baloane…
  Eu am ales să susţin un candidat. Multă lume îmi dă cu parul în cap, cam peste tot unde am susţinut acest candidat. Gestul lor de a lovi este reflex unui singur motiv, doresc ales un alt candidat, un alt partid. Nimeni până acum nu a avut un argument serios. Restul e vânare de vânt. Dacă îmi spuneţi partidul care are o listă curată, s-ar putea să vă ascult, dacă îmi daţi un argument rezonabil realtiv la votul meu cu altă listă, iar o să vă ascult. Dacă însă aveţi o părere contrară cu a mea şi nu există nici un argument… nu am de ce să-mi schimb părerea. Ar însemna să accept să vă exprimaţi votul pentru mine şi nu e cazul. Vă aştept să-mi argumentaţi, măcar cu un exemplu, aşa cum l-am cerut, adică o listă de partid cu oameni „curaţi”. Asta pentru a continua discuţia noastră. Sau putem să râdem amândoi cu plăcere la sfârşitul unei discuţii civilizate şi interesante.
  PS Dacă este adevărat că v-aţi dat un alt nume, pe mine nu mă interesează, probabil că nu vă cunosc nici sub numele adevărat, îmi este egal. După cum nici domnia voastră nu aţi auzit, probabil, de mine. Ceea ce mă interesează este discuţia în sine.

 • Despre nimic

  @viviana
  Italia e un bastion al civilizatiei stravechi, dar in nici un caz al oamenilor civilizati. Italienii sunt un fel de romani (sau romanii sunt un fel de italieni) la foarte multe capitole. Oamenii civilizati cu adevarat stau ceva mai la nord, Austria, Elvetia si tarile nordice. Italienii au inventat crima organizata moderna, au terorizat America cu bandele de mafioti si acum fac scandal pentru ca din 2 milioane de romani se gasesc cateva sute/mii care sa fure si sa talhareasca. Daca ar veni 2 milioane de italieni in Romania sau oriunde altundeva ar face cel putin la fel de multe talharii, violuri, etc daca nu chiar mai multe. Asa ca las-o moarta si uite-te un pic in cartile de istorie. Italia are un trecut glorios de crima organizata, mafioti, talhari, nazisti si tot ce vrei tu. Si exista inca foarte multi fascisti/xenofobi in Italia si in ziua de astazi (si evident ca si in Romania, doar suntem cam de acelasi sange si temperament). Si-apoi du-te in sudul Italiei si vezi cam care e rata criminalitatii acolo – doar cele facute de localnici, pentru ca acolo emigrantii nu se ingramadesc – si apoi vino in Romania si compara tot cu sudul Romaniei. Nu e nici o surpriza pentru nimeni, Italia ar conduce detasat. Personal astept ca orice masura excesiva luata de Italia impotriva romanilor sau a tiganilor sa fie pedepsita aspru de UE ca doar si pe noi ne-au tot sanctionat pentru ca am fi xenofobi. Pana atunci mi-am anulat planurile de a merge in Italia, la fel cum au facut-o si alti romani, bulgari, albanezi, sarbi, etc si uite cum au pierdut rapid cateva milioane bune de turisti. Abia astept sa plece toti emigrantii din Italia sa vezi cum intra tara in colaps economic 🙂 Iar pe tine te vor expulza probabil la urmatoarea crima care va mai avea loc si-apoi poti sa vii sa ne vorbesti de toleranta italienilor 🙂

  Unii mai carcotasi ar spune despre Italia acelasi lucru ca si despre Romania: „Tara e frumoasa, pacat ca e locuita :)” (si ca sa nu „discriminez” prea tare mai precizez ca acelasi lucru se aplica si francezilor)

 • Cathy

  Viviana, lamureste-ma si pe mine: ce esti tu, romanca sau italianca? Daca esti romanca, iti reamintesc o vorba romaneasca: „in unire sta puterea”. Unire in sensul de atitudine constructiva, de gasire de solutii pasnice, eficiente pentru a rezolva situatia romanilor nostri. Am fost si eu in Italia si am trait la maximum xenofobia italienilor, fara sa fiu de etnie roma, fara sa fi furat nimic, fara sa fi facut nici un rau (dimpotriva, le vorbeam limba foarte bine, aveam educatie pe care nici o mica parte dintre ei nu o au: universitate, master, doctorat…), si am varsat lacrimi amare nopti intregi cu gandul ca „strainul nu te crede”. Dar sa vad acum ca nici „romanul nu te crede”, ca as fi putut primi acelasi tratament de la un roman ca tine stabilit in Italia si deja naturalizat, ma face sa-mi revina lacrimile amare varsate acum cativa ani. Atunci erau de indignare, acum sunt realmente de durere si neputinta. Asa nu facem nimic, Viviana…
  Ce propui sa se faca cu noi, romanii? Sa fim expulzati din Italia, din Uniunea Europeana (asa cum spui tu), de pe Terra, din Sistemul Solar, din Galaxie?!….

 • Despre nimic

  „ULTIMA ORA. O româncă în vârstă de 32 de ani a fost bătută miercuri la Milano, în metrou, în timp ce se îndrepta spre serviciu. Un grup de două femei şi un bărbat au atacat-o după ce a auzit-o vorbind în limba română.
  Femeia se numeşte Valentina Popa şi locuieşte în Italia de 7 ani. Ea a încercat să se apere şi să le explice italienilor că se îndreaptă spre locul de muncă. Românca a declarat în direct la Antena 3 că lucrează cu forme legale în Italia şi că nu a raportat incidentul la poliţie pentru că „nu are rost şi pentru că nu se va rezolva nimic”, în opinia sa.”

  Viviana, incep sa-mi fac griji pentru tine.

 • viviana

  😆 ProTV avea aceiasi „notitie” dar se preciza ca Directia Metroului din Milano, interogata de ziaristi, a negat ca acest fat s-ar fi intamplat. Si inca ceva: italanii nu SCUIPA, e un obicei tiganesc de prin partile noastre.

  Cred ca era aceiasi Valentina Popa care intr-o emisiune tv de la Milano, La7, intrebata de un ziarist, Gad Lerner, de ce tine ea sa faca, cu orice chip, diferenta intre rromi si romani a spus ceva de genul „sunt indiani, vorbesc o alta limba si au o alta CULOARE”. Trebuia sa ascultati declaratiile lui Valdman Traian, preot, Parohia Ortodoxa din Milano, in aceiasi emisiune a adaugat (dupa „precizari” istorice de genul valahi si tiganii emigrati din India acum 1000 de ani…) ca acestia, rromii, au “SANGEdivers si CULOARE diferita.

  La care ziaristul remarca, nu fara ironie, ca si un evreu italian ar avea aceleai diferente respect la un italian dar nu, pentru asta, este considerat mai putin italian decat ceilalti italiani si, in concluzie, a intrebat: “Nu vi se pare ca Voi sunteti XENOFOBI, voi mai inaintea celorlalti”… dupa 1.000 de ani!.

  Draga Cathy, eu sunt un cetatean al LUMII si cand italianii au dreptate, AU DREPTATE si eu le iau apararea. As face acelasi lucru si pentru un roman, un francez, negru, galben sau alb, pentru oricine ar suferi o nedreptate. E dificil de inteles?

  Ce este de facut o stiti foarte bine: lepadati-va de IGNORANTA, de AROGANTA, … deveniti persoane civile si RESPONSABILE. Nimeni nu va cere sa va lasati exploatati de italieni, spanioli, francezi… voi alegeti si atunci sunteti direct responsabili.

 • Cathy

  Viviana, ce alegere are o mama care nu are cu ce sa-si creasca un copil, in conditiile in care nici tatal nu are loc de munca?
  Crezi ca are de ales intre a sta acasa si a-si vedea familia cum moare de foame si sansa de a munci in Italia pe 400-500 de euro? Aici nu exista alegere… Si daca tu te consideri cetatean al LUMII (cine vorbea de aroganta?), recunoaste-mi mie, si tuturor co-nationalilor mei statutul de CETATENI EUROPENI, pentru ca pui toata problema la modul gresit. De ceva vreme nu mai vorbim de imigranti si italieni, ci de cetateni europeni, si de drept la munca garantat prin lege in Uniunea Europeana.

 • viviana

  Explicatiile pe care le vrei tu de la mine, un cetatean oarecare, trebuia sa le ceri lui Gabi (e platita pentru asta cu banii tai), Ieri, astazi si maine vazand ca ai pus pe lume un copil care este o persoana de care tu trebuie sa te ocupi, si-ti amintesc ca la ultima vizita pe care Barrosso a facut-o in Romania, vorbind in Parlament -> gasesti discursul pe siteul Camerei Deputatilor, a cerut CLAR politicilor romani sa NU PROMITA CEA CE UNIUNEA EUROPEANA NU POTE DA.
  Barroso: „Nu faceti romanilor promisiuni pe care Europa nu le poate respecta” .. cauta cu Google.

  Cum toate zilele anului va uitati la popoul politicilor vostri (care fura pe rupte taxele voastre si banii europei… a propos de Agricultura, o sa ne pomenim ca suprafata Romaniei a crescut cu sute de hectare… cine vrea sa fure?!) in loc sa va intrebati de ce Constitutia Europeana a fost respinsa in Franta si in Olanda si noul Tratat eu cred ca va avea aceiasi soarta dupa criza dintre Italia si Romania.

  Problemele sociale ale Romaniei trebuiau rezolvate inainte de intrare… Romania a „omorat pisica” (a ignorat cu buna stiinta problema) si a aruncat-o in curtea vecinilor din Europa. Romania nu are Consulatele necesare pentru asistenta milioanelor de romani in Europa. De ce?!

  Nu e vina tarilor din UE ca Romania de la Comunism a trecut la Nazi-Comunism, are o societate cu cetateni de serie A (toata nomenklatura rosie a Comunismului!) si cetateni de serie B. Si toti stim ca asa zisi “cetateni de serie A” sunt hoti mai mari decat “cetatenii de serie B”, hoti de gaini care fac 3 ani de puscarie in timp ce noul Cod Penal permite hotii de 8.999.999 Euri pentru clasa politica – serie A.

  “…orice tara are dreptul la propria politica de imigratie. Economia cere forta de munca in anumite domenii. In Italia este nevoie de chelneri. In SUA sau Marea Britanie e nevoie de ingineri IT si de medici.

  O tara este, pentru cetatenii ei, nu numai activitatile economice: o tara este si casa in acelasi timp. Asadar cei care locuiesc in aceasta casa au tot dreptul sa aleaga cu cine vor sa o imparta. Pe de alta parte, sper si cred ca Europa este un loc al valorilor si, daca este nevoie de un inginer IT din India (asa cum si Franta a anuntat recent ca are nevoie de 20.000 de ingineri IT din India), atunci ei trebuie sa fie acceptati cu obiceiurile lor si cu familiile lor, sa transformam Europa si in casa pentru ei.”

  Italia nu e tara nimanui, e tara Italianilor: PROPRIETATE PRIVATA !!!

 • viviana

  „cetatean al LUMII” inseamna o persoana responsabila care respecta regulile oriunde se afla si nu-si programeaza viata visind ca tot ce zboara se mananca.

 • UnKnOwN

  Directiva CE 38/2004 (situl MAE.ro)

  4. Cetăţenii români beneficiază de dreptul de rezidenţă pe teritoriul celorlalte state membre ale Uniunii Europene, fără a fi necesară deţinerea unui permis de rezidenţă.

  Pentru perioade de până la 3 luni, cetăţenii români au dreptul de rezidenţă pe teritoriul unui alt stat membru fără nici o condiţionare sau formalităţi, alta decât de a deţine o carte de identitate valabilă sau un paşaport valabil. Membrii de familie ai unui cetăţean al Uniunii care călătoresc împreună cu acesta, membri care nu au cetăţenia unui stat membru, pot obţine dreptul de rezidenţă pe teritoriul unui alt stat membru pentru o perioada de până la 3 luni doar în baza unui paşaport valabil.

  Pentru perioade mai mari de 3 luni cetăţenii români au dreptul de rezidenţă pe teritoriul unui alt stat membru dacă respectivul îndeplineşte una din următoarele condiţii:

  * este angajat ca lucrător sau este liber profesionist;
  * are suficiente resurse şi asigurare medicală;
  * este angrenat într-o acţiune de formare profesională sau este student.
  … o ultima idee era aceea ca problema romilor este o problema europeana, iar nu o problema romaneasca si, din acest motiv, ea trebuie tratata cu mijloace si la nivel european, iar nu transferata uneia dintre tarile membre ale UE in exclusivitate. (Ziua, Repetentul Cioroianu)
  Problema rromilor de cetatenie romana e PROBLEMA ROMANIEI si impresia mea, din 1990, este ca Romania a incercat cu orice chip sa-i impinga in afara granitelor pe rromi: CU ORICE PRET !!!

  — Din Ancheta AFP la Bucuresti: Rromi romani denunta esecul politicii de integrare: “Autoritatile romane nu au facut practic nimic pentru a-i integra pe rromi”, a declarat pentru AFP sociologul Gelu Duminica, presedintele asociatiei Impreuna. (Romania libera)

  Semnat: viviana, pentru ca am fost blocata cu normalul nickname si e-mail

 • viviana

  ❓ vasiledancu.blogspot.com: Vasile Dâncu a dit…

  … Zile intregi am incercat sa-i aduc la o platforma comun a de abordare a problemelor dar este imposibil. Unul din capii elitei lor mi-a spus odată: Nu te mai chinui, programele voastre de emancipare trebuie sa le cenzuram noi. Romii nu trebuie sa se trezeasca, nu vor mai fi controlabili. Prin noi se poate asigura ordinea socială, noi îi putem tine pe romi sub ascultare.

  E exact cea ce eu am banuit INTOTDEAUNA !!!
  Daca JUSTITIA ar functiona in Romania asemenea lucruri ar ar fi de neinchipuit… in schimb cele 2 tabere de hoti isi fac favoruri reciproce.

  … O alta polemica am avut cu unul din romii destepti, Vasile Ionescu. El m-a acuza ca eu am o viziune sociologizanta despre discriminare si rasism pentru ca propuneam mereu programe concrete: apa si curent in cartiere de romi, rechizite si haine, ajutoare pentru nutritia copilor etc. El spunea ca eu vreau sa ascund rasismul nostru romanesc prin proiecte de infrastructura comunitara.

  Hai sa fim seriosi, intr-o tara fara de lege conteaza parerea unui rrom destept ca Vasile Ionescu?!

  Sper ca luni la Bruxelles nu vor fi toti dusi cu pluta … si in Germania lui Hitler sau in Italia lui Mussolini la inceput se vorbea despre evrei, despre tigani in aceleasi termine care se folosesc astazi, dupa care au facut LEGILE RASIALE si stim cum sa terminat istoria. PROBLEMA nu sta in Comunitatea rrom, PROBLEMA sta in creierul descreierat de la cine teorizeaza acest presupus.

 • Despre nimic

  @viviana
  Sunt curios din ce parte a Romaniei ai plecat tu si daca ai avut ceva experiente traumatizante cand erai in Romania. Pentru tine Romania e tara lui Bau-bau si Italia e paradisul.
  Nu zice nimeni ca in Romania lucrurile merg perfect, nicaieri nu merg, dar eu sunt mandru ca sunt roman si voi fi intotdeauna. Si nu o sa ma simt inferior nimanui, cu atat mai putin unui italian. Singurul lucru unde ii percep pe italieni ca fiind mai buni e eventual la fotbal (dar noi va batem la handbal oricand 🙂 ). Daca tie ti-e rusine ca esti romanca asta e problema ta, nu zice nimeni ca trebuie sa fii mandra de nationalitatea ta. Insa eu si multi altii din tara asta nu intentionam nici sa plecam de aici, nici nu ne simtim inferiori nimanui. Poate mai saraci, insa bogatia nu e o virtute.

  Iar daca as fi tigan, nici atunci nu m-as simti inferior nimanui. Pentru ca eu stiu de ce sunt in stare si cel putin in anumite domenii sunt mai bun ca 99% din populatia Italiei. Sigur ca si multi din cei 99% sunt mai buni decat mine in alte domenii, si atunci lucrurile se compenseaza. Personal nu mi se pare relevanta nationalitatea si etnia, intrucat populatia lumii este asa de amestecata incat s-ar putea ca si eu sa am vreun stra-strabunic italian, grec, chinez sau tigan. Si sincer sa-ti spun nu-mi pasa prea mult ca sunt roman 100% sau nu (desi nu cred ca exista asa ceva). Sunt, cum ziceai si tu, un cetatean al LUMII care se intampla sa locuiasca in Romania. Si nu am nici o problema cu asta. Tu esti o cetateana a LUMII care locuieste in Italia si vrea sa uite si sa ascunda faptul ca a trait in Romania. E optiunea ta si in situatia actuala te inteleg perfect. Tine de instinctul de aparare si in situatia ta probabil ca e mai bine sa ascunzi pe cat poti faptul ca esti romanca. Nu de alta, dar s-ar putea ca niste cetateni italieni „civilizati” sa te ia la bataie daca afla. Insa acest gen de cetateni „civilizati” pot fi gasiti in orice parte a lumii, deci nu e ceva specific italienilor (difera doar procentul lor, si cred ca in Italia procentul este ceva mai mare fata de nordul Europei de exemplu).

  Oricum, toti cei care au plecat din tara, ar trebui sa inteleaga odata pentru totdeauna ca cei care au ramas majoritatea nu au complexe de inferioritate si probleme cu faptul ca sunt romani. Se poate trai foarte decent in Romania, la fel cum se poate trai decent oriunde in lume. Daca tie ti-a fost mai usor sa te adaptezi acolo decat aici, nu inseamna ca si noua ne-ar fi. Eu ma simt foarte bine aici si nu as pleca nicaieri altundeva. Singurul lucru important pentru mine e sa fiu alaturi de persoanele la care tin, prieteni si familie si sa ma un trai decent. Nu ma intereseaza sa am salariu triplu in alta parte ca sa-mi pot lua Audi dar sa fiu departe de prieteni si familie. Prefer Dacia Logan dar cu prietenii si familia alaturi. Fiecare are in viata anumite prioritati si scopuri si e dreptul lui sa incerce sa si le indeplineasca. Iar romanii plecati in Italia si Spania sunt majoritatea oameni simpli, fara studii superioare, fara specializare in anumite domenii, carora aici le era destul de greu sa gaseasca o slujba cu salariu mare – si din punctul asta de vedere ii inteleg perfect (desi salarii in constructii de 1000 de euro exista si in Romania). In schimb, intelectualii care pleaca din Romania merg de obicei in Statele Unite, Canada sau in Europa de Vest.

  Italienii si spanioli au intrat in contact cu o populatie emigranta mai slab pregatita si educata, de multe ori de la tara, si normal ca nu si-au facut o parere grozava despre noi. Insa in SUA si Canada parerea este tocmai inversa, toti se mira cum de sunt romanii asa destepti (asta pentru ca acolo pleaca oameni in general bine pregatiti).

  Deci, ce sa zic … nu ii condamn pe italieni pentru parerea care o au despre noi, dar nici nu ma simt inferior lor in nici un fel. Insa atitudinea presei, a unor partide politice si a unei parti a cetatenilor lasa mult de dorit si ne arata cam care este nivelul lor de adoptare a mentalitatilor „europene”. Si romanii au de recuperat masiv pentru a avea mentalitate de cetatean european, dar nici cu italienii nu-mi este rusine 🙂

  Pana atunci, daca tot vrei sa te documentezi despre rromi si sa vezi daca sunt tot una cu romanii sau nu poti sa citesti pe wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people … poate ii mai ajuti si pe niste italieni sa se lumineze asupra subiectului.

 • Roxana

  draga@viviana …controleaza-te si revino-ti!!!nu esti chiar pe teritoriul tau pe acest blog!!!TU AI AUZIT DE RESPECT FATA DE SEMENI???stii ce imi doresc pentru tine???sa traiesti trei ani in Germania precum io si apoi aproape doi ani Belgia si apoi sa vad io parere a ta apropos de „cetatean al lumii”???imi cer scuze , dar cred ca te-a luat putin valul”italian” ce-i drept si mai cred ca esti putin „dusa cu pluta”!!!

 • Cathy

  Roxana, NU sunt de acord cu tine. Nu sunt de acord sa perpetuam un cliseu pe care l-a adus Viviana si sa discutam in termeni de „teritorii”. Eu cred ca pe acest blog trebuie sa ne simtim cu totii „acasa”, indiferent daca avem pozitii divergente.
  Pe de alta parte SUNT DE ACORD cu tine ca unii dintre noi au avut si au experiente in tari straine si civilizate, si ca acestea au fost si pozitive si negative. Iar statutul de cetatean al lumii nu depinde numai de cum te consideri tu insuti, ci si de cum esti tu primit in partile de lume in care mergi…

 • Bibliotecaru

  🙁
  Eu nu sunt de acord să punem patima negativă în discursuri. Prea des ajungem la argumentul caragialesc „Taci, tu!… Las’ să-l întreb eu…”. Mai are importanţă atunci cine este Madame Esmeralde Piscopesco şi cine este Madam’ Tincuţa Popesco sau cine este Madama Miţa Potropopeasca a tânară?
  Nu sunt de acord cu Viviana. Mai ales nu sunt de acord cu felul în care vorbeşte, parcă se adresează unor handicapaţi tembeli, cretini şi inferiori, dar, pe de altă parte, nu sunt de acord nici să fie pusă la zid. Înţelepciunea este de partea celor echilibraţi. Şi eu îmi ies deseori din fire, dar apoi, imediat ce respir, îmi aduc aminte că sunt creştin şi menirea mea este echilibrul şi iubirea. Chiar dacă aleg să nu mai vorbesc cu Viviana, o fac din dragoste pentru ea, pentru a o proteja, pentru a nu o sili să fie răutăcioasă. Pe cei care se intuiesc la rândul lor interior cuprinşi de creştinism, îi rog să simtă şi ei linişte, iubire, iertare, compasiune, puterea lui Dumnezeu…

 • viviana

  Cind se refera la „banalitatea raului”, Hannah Arendt vroia sa spuna: ca sint oameni ca mai toti oamenii si ca doar contextul istoric a facut din ei ceea ce au fost.

  … Eu, una, cred ca Mailat este, ca multi altii, produsul societatii noastre bolnave si ca, in loc sa ne ascundem dupa degete, mai bine ar fi sa ne recunoastem responsabilitatea pentru ceea ce cream zi dupa zi in Romania si in afara ei. Fiecare dintre noi contribuim la procesele de faradelege, agresiune si violenta, fie ca o facem activ, precum Mailat, sau pasiv, neindreptand lucrurile strambe cand ne ies in cale.

  Lipsa de responsabilitate ne este fatala si din cauza ei am ajuns in stadiul in care tarile precum Italia creeaza legi speciale pentru a ne expulza pe toti mai usor. Intr-adevar, este o injustitie si o discriminare – si avem dreptul, chiar obligatia de a o contesta legal. Dar nu trebuie sa uitam din ce cauza am ajuns cu totii in punctul acesta.

  … Epilogul episodului cu scuipatul m-a facut sa-mi dau seama cat de usor suntem corupti de permisivitatea generala, cat de repede ne pierdem ascutimea simtului datoriei si corectitudinii.

  … Asta ne reprosez noua, romanilor – ca nu ne pasa, ca suntem resemnati. Ca prea multi politisti sunt platiti degeaba si prea multi functionari. Somnul acesta al nostru naste monstri – ca sa parafrazez un spot TV.

  Asta ne spun strainii, in felul lor, acuzandu-ne colectiv – mesajul lor implicit este ca societatea romaneasca trebuie sa se autoreglementeze. Daca nu, o va reglementa situatia din strainatate, prin expulzare. In Romania, talharii, infractorii si coruptii trebuie sa simta ca nu scapa nepedepsiti. Laxismul nostru – cel oficial, al statului, si cel privat, al resemnarii colective – produce Mailati, asa cum tot acelasi laxism l-a produs nu demult pe Ceausescu.

  Eu, tu, toti Mailat! (SANDRA PRALONG)

 • viviana

  Poti sa te solidarizezi si cu raul – nu ca sa te disculpi, cum facem noi acum -, ci ca sa-ti constientizezi responsabilitatea. Poate daca realizam ca toti suntem „Mailat” cand acceptam fara sa intervenim faradelegea, hotia, violenta sau abuzul din jurul nostru, in viata de zi cu zi, ca in politica si in afaceri, bref, peste tot, poate atunci, in fine, ne va fi insuportabil sa ne privim dimineata in oglinda. Si poate atunci ne vom schimba. Schimbarea noastra va crea conditii in care Mailatii nu vor aparea cu atata usurinta si, cand apar, nu vor avea atata impunitate. Atunci, in fine, vom exporta Mailati corecti, nu talhari si nu va mai fi nevoie, in strainatate, de campanii, reprobabile, antiromanesti.

  Eu, tu, toti Mailat! (SANDRA PRALONG)

 • Despre nimic

  @viviana
  Deacord cu tine ca societatea si statul roman ar trebui sa vegheze pentru a nu exista atat de multi „Mailati” (totusi omul s-ar putea sa nu fi facut toate lucrurile care i se pun in carca, deci nu e corect sa-l acuzam inca cat timp nu a fost gasit vinovat). Insa, nu vad de ce sa acuzam statul roman doar din moment ce in Romania criminalitatea este mai mica ca in Italia sau in alte parti. Criminalitatea e o problema mondiala, si bineinteles si a statului roman sau italian. Desigur ca in Romania nu exista programe de reeducare eficiente, etc. dar politia e destul de eficienta (nu e asa „prietenoasa” cu cetateanul ca si in alte tari, insa la prins criminali e destul de buna).

  Sa sugerezi ca statul roman are o problema cu criminalitatea in mod special e o mare greseala, pe care doar cei prost informati o pot face. Uita-te pe orice statistici si o sa vezi ca in Romania criminalitatea e mult sub media mondiala si chiar europeana. La noi inca nu au murit oameni la meciuri de fotbal (cum se intampla in Italia periodic, chiar zilele trecute – sau in alte tari), la noi nu vezi copii impuscati de alti copii in scoli, traficantii de droguri sunt niste amatori pe langa cei din vest, iar noaptea poti merge cu incredere aproape oriunde in Romania fara sa-ti fie teama (nu stiu cum e in Ferentari ca nu am fost, dar in Cluj merg la orice ora unde vrei tu singur fara sa-mi fac nici o problema). Deci si tu si Sandra faceti intai o comparatie, si apoi sariti la gatul statului roman (care sunt total deacord ca poate face mult mai multe, insa nu e mai „vinovat” ca alte state europene).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *