• In General
 • pe

Marea, marea…

Ieri, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, Grupul Socialist din PE, împreună cu Senatul României, a organizat o conferință; speranța este aceea de a pune bazele unui proiect comun la Marea Neagră. Participanți, din toate țările interesate; mai puțin Rusia. Discuții, mai mult decât interesante. Schimb de experiență, foarte util. Idei, o mulțime.

Necesitatea proiectului (deocamdată fără conținut) pare neîndoielnică; posibilitatea de succes, în acest moment, de analizat.

Criza economică accentuează diviziunile dintre marile puteri care domină geo-strategic lumea. Competitia,  lupta pentru „supravietuire economica” sunt acerbe, in ciuda declarațiilor de prietenie. În aceste condiții, o întrebare se pune: este acestă initiativă percepută corect de toti cei vizati!? 

Intentia este de a construi o punte de comunicare și un  mediu comun de actiune pentru dezvoltarea regiunii. Din păcate, unii pot înțelege altceva – că inițiativa este orientată de catre unii,  împotriva altora. Pentru politica de buna vecinatate pe care Uniunea o promoveaza si pentru interesele particulare ale Romaniei o asemenea interpretare trebuie respinsa!

15 comentarii la “Marea, marea…”

 • Euro-alegator

  Si totusi,Presedintele Basescu a spus nu de mult ca ”Marea Neagra este un lac rusesc”.Sa intelegem oare ca aceasta prezenta ruseasca va fi limitata?
  Daca nu-i cu suparare,va rog sa precizati mai mult si mai pe intelesul nostru.

 • gabicretu

  @Pe româneşte,
  O politică comună la Marea Neagră nu se poate realiza fără Rusia. Iniţiativele care o ignoră pot fi percepute uşor ca fiindu-i împotrivă. Si tare mă tem că o asemenea interpretare nu ne este favorabilă. Am mai spus-o – eficienţa tăierii gazului în a ne distruge este mult mai mare decât cea a scutului american anti-rachetă în a ne apăra…

 • Cristi

  O conferinta…discutii…simpozioane. Dar proiecte concrete? Un sprijin pentru demararea Programului de cooperare Marea Neagra, alte modalitati concrete de a face din Romania un jucator cu adevarat important pe malul acetui lac?
  Poate nu dumneavoastra puteti misca lucrurile, dar in mod sigur puteti pune o vorba buna pentru asta.

 • Chiar nu conteaza

  Doamna Gabriela Cretu, „Ieri, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, Grupul Socialist din PE, împreună cu Senatul României a organizat o conferință;” ???
  „a organizat”?
  „Au organizat” doamna, ca e „mai multi”.
  Intr-adevar „sa gandesti e un act periculos. Incearca totusi.”
  Aoleu cine ne reprezinta.

 • Euro-alegator

  @chiar nu conteaza,
  Chiar asta conteaza?
  La cate subiecte se posteaza pe acest Site,sa fie asa de importanta observatia anterioara?Nu este cumva rautate?
  Pun pariu,ca Elena Basescu va fi deputat europarlamentar,iar Alina Mungiu Pippidi nu.
  Auzi chestie,purcelusa Dosia(un intelectual a numit-o asa)-nu candideaza pe aceiasi lista cu Elena!Cine-i ea si cine-i Elena sau restul?
  Intelectualii in politica romaneasca,sunt inexistenti,cel mai mult datorita lor.Ca sa fiti credibili,dragi intelectuali,acceptati-va unul pe celalalt,pentru ca altfel apar alde Becali,Dragomir,Vanghelie,Adrian-copilul minune,s.a.
  Daca am deranjat,prezint scuze!
  La alegerile din iunie,voi vota si de aceasta data,OMUL!
  Nu sunt avocatul doamnei Gabi,dar chiar ca nu merita s-o ”tavalim”mai ales in casa ei,unde cel putin eu,am fost primit cu bratele deschise!Pana cand,nu stiu!!Sper si doresc cat mai mult!Cel putin,asa gandesc.O fi periculos?!

 • Bibliotecaru

  @ Gabriela Creţu
  Stimate europarlamentar,
  Sunt un pic offtopic, dar are mare legătură cu P.E.

  Am auzit astăzi că prin Parlamentul European circulă o broşură care povesteşte despre o Decizie UE care interzice folosirea cuvintelor ca doamnă, domnişoară, arhitectă, avocată, candidată… pe motiv că fac o discriminare de gen. Ştiind că aveţi o preocupare în acest domeniu, îmi puteţi indica despre ce Decizie este vorba şi, în general, dacă e pe bune? Adică eu nu mai pot spune unei femei „doamnă” pentru că o jignesc dacă e domnişoară, sau invers, ori se simte prost că e măritată sau că nu e măritată? Dacă acest lucru este adevărat, dacă această Decizie există… încep să-mi schimb părerea şi despre Europa.

 • gabicretu

  @Dragă bibliotecarule,
  Aceste comentarii – m-au mai informat si altii despre ele – fac parte din antifeminismul preventiv, la care mă tot refer de ceva vreme – adică sunt dezinformări intenționate pentru a trece in derizoriu o problemă; în acest caz, faptul că majoritatea functiilor au denumiri masculine. Reciteste, te rog, Femei din toate limbile, uniti-vă, textul meu mai vechi, pentru detalii.
  Cartulia la care se face referire recomandă exact invers – adică feminizarea respectivelor functii atunci cand ele sunt ocupate de femei. Adică ne este recomandat să spunem Doamna Presedintă, Doamna/Domnisoara Deputată, etc. si nu Doamna Presedinte sau Doamna Deputat. Cuprinde si o listă de echivalente pentru termeni care nu există în limba română pentru că nu au ce descrie; este corect, spre exemplu, egalitate de gen sau egalitate între femei și bărbati în loc de egalitatea sexelor(sic!) cum traduc unii…
  Să sperăm că era vorba totusi de o glumă in insistenta cu care s-a vorbit despre asta in ultimele zile…

 • gabicretu

  @Chiar contează să stii ceva gramatica și să faci diferenta între un subiect multiplu și o determinantă intercalata. Dar e prea mult…

 • Bibliotecaru

  Vă mulţumesc pentru răspuns!

 • Chiar nu conteaza

  @Euro-alegator, nu este o rautate si nu am vrut sa jignesc pe nimeni. Am doar pretentia ca cei pe care i-am ales (sau nu), macar sa vorbeasca romaneste. Atat. Nu imi doresc si altceva. Nu am incercat nici macar o secunda sa o „tavalesc” pe doamna Cretu. Nu o cunosc si nu pot sa-mi dau cu parerea, dar sunt convins ca ati fost primit cum se cuvine in casa dumneaei.

  @gabicretu, nu mai repet ce am scris mai sus. Insa, o rugaminte tot am. Mai jos sunt doua texte. Ambele sunt ale dumneavoastra.

  „Ieri, pe granita dintre cele doua state cu relatii “tensionate”, acelasi Juanes impreuna cu alti sase artisti si prieteni au organizat un concert cu un mesaj…”

  „Ieri, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, Grupul Socialist din PE, împreună cu Senatul României, a organizat o conferință”

  Am rugamintea la dumneavoastra sa-mi explicati care e diferenta dintre ele. Daca diferenta consta doar in introducerea celor doua virgule, asta insemnand determinanta intercalata, atunci va cer scuze pentru eroarea pe care am comis-o.

  Repet, sunt putin mai pretentios in ceea ce priveste limba romana, mai ales legat de cei care ne reprezinta si poate de asta am fost asa „pornit”.

  Daca e asa, va multumesc. Astazi am mai invatat ceva. 🙂

 • gabicretu

  @Contează sau nu,
  Eu am pretentii mult mai mari de la politicieni. Prima dintre ele ar fi să aibă ce spune în politică. Aceeasi cerintă o am de la scriitori – să scrie cu talent, nu cu virgule.
  Am scris pe acest blog lucruri serioase, lucruri grave, lucruri provocatoare, lucruri despre care toată lumea tace. Ca reactie, facem teoria virgulei. Desi am senzatia amara a pierderii de timp, pot spune totuși că problema virgulei nu este una de gramatică – asa cum in mod atat de exigent considerati – ci de logică. Mesajul era simplu si clar exprimat – PES a organizat ceva. Senatul a pus la dispozitie un spatiu de desfăsurare și altele de aceeasi natură…
  Dar oricum nu contează. Si mă si enervează cei care nu atacă in punctele slabe ci in cele tari, fără să stie cat de tari sunt.
  Dar nu-i riscul meu de cucui…

 • Euro-alegator

  @Chiar nu conteaza,
  este bine ca nu ati dorit sa jigniti,iar ironia dv.din final,nu trebuie luata in cosiderare-pentru ca nu-i asa-este prea subtila.

  Parerea mea(se foloseste des si pe la mine) este ca,mai mult conteaza ce se poate intampla la Marea Neagra,sau in Transilvania.Iata ca nu am aflat o pozitie a Grupului Socialist din PE,legata de Ziua Ungariei,sarbatorita de Presedintele Statului vecin si prieten,undeva si la intamplare in Romania noastra.
  Am mai aflat intre timp ca ne vindem copiii,dar nu am aflat cine-i cumpara?Cumparatorii sa fie din statele bogate ale Europei?
  Acum sunt si eu putin ironic.Este mai important un iamb postat unde nu trebuie,sau problemele grave cu care ne confruntam?Intreb si eu asa,fara sa va supar!
  p.s.Alina Mungiu,a anuntat ca nu mai candideaza!?De unde sa adune ea 100.000 de semnaturi??Mare pierdere!!

 • Chiar nu conteaza

  Nu am fost deloc ironic. Ce este la final trebuie luat ca atare. Daca ati vrut sa intelegeti amandoi ca i-am cerut scuze doamnei Cretu, e ok. Daca nu, nu.

 • gabicretu

  @Nu am fost deloc supărată. Pot face, de altfel, si erori gramaticale; fără prea mare efort. Sper insă ca munca mea de reprezentare să nu fie anulată de ele.
  Sunt doar putin tristă că ne cheltuim energia si mintea pe nimicuri…
  Nu era nevoie de scuze…

 • Bibliotecaru

  @ Chiar nu conteaza
  Eu unul nu stăpânesc gramatica. Pentru mine normarea limbii române nu este o chestiune mai importantă decât ideea şi consider că cei de la Academia Română trebuie să normeze ceea ce se vorbeşte în popor şi nu poporul să vorbească ce normează Academia. Este o părere personală bazată pe faptul că românii au vorbit româneşte cu cel puţin un mileniu înainte de a se inventa gramatica. De aceea, pentru mine, gramatica ţine mai mult de logică decât de reguli.

  Hai să luăm fraza iniţială Ieri, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, Grupul Socialist din PE, împreună cu Senatul României, a organizat o conferință. şi să o organizăm un pic altfel, anume Ieri, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, Grupul Socialist din PE a organizat o conferință împreună cu Senatul României.

  Încercaţi acum să puneţi „au organizat” să vedeţi cum vă sună la ureche. Motivaţia gramaticală, subiect multiplu, intercalate… dar după ureche cum sună?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *