7 comentarii la “Marturisire”

 • Bibliotecaru

  🙂
  Se întreabă cineva care sunt cauzele terorismului? Încearcă cineva să rezolve cauza şi nu efectul? Există o preocupare reală de a limita nu efectele terorismului ci manifestarea lui sau poate că terorismul este o mană cerească pentru justificarea încălcării drepturilor omului fără a lăsa să se întrevadă o problemă de încălcare a democraţiei?
  Pe scurt, combaterea terorismului sau statul totalitar?

 • Peter Gluck

  Terorismul este o problema, o parte a unui buchet de probleme otravite care napastuieste lumea contemporana. Chiar acum se nasc, renasc sau se acutizeaza alte probleme grave care se agrega in crize- vezi criza alimentara.
  O caracteristica uimitor de negativa a vremilor noastre este incapacitatea de gasi solutii adevarate, complete pentru tot mai multe probleme.
  Local si global. Solutiile sunt tot mai partiale
  problemele nu se rezolva, doar se imblanzesc. Omenirea este tot mai impotenta in rezolvarea marilor probleme.
  Si ca sa ramanem la o comparatie oarecum sexi- in sensul cel mai rau cu putinta: cu problemele se procedeaza la fel ca si cu cainii vagabonzi. In cel mai eficient caz se castreaza nitel, ceea ce evident
  nu le impiedica sa muste…si asta ne preocupa…

  De asta lucrez mereu la sistemul meu de rezolvare reala a problemelor, la fel de reale.
  Peter

 • n. raducanu

  Excelent articolul din CRONICA ROMANA! Ar fi de comentat desigur problema traficului de persoane, indeosebi de femei si copii, dar dez-manipularea spiritelor trebuie sa se faca si in privinta exceselor in lupta contra „terorismului”. Potential teroristi sunt, in viziunea oficialitatilor occidentale, nu numai niste islamisti fanatici, ci si oricine se revolta asupra nedreptatilor sistemului. Frica de misteriosi dusmani ce ar ameninta din umbra este intradevar un serios mijloc de control, supraveghere si manipulare. Bietul om exploatat este facut sa se simta solidar cu cei ce il storc, ba chiar sa devina recunoscator statului liberal-conservator care pretinde ca numai el il poate apara de pericole. Se introduc sisteme de ascultare a convorbirilor telefonice private, se fotografiaza participantii la manifestatii de protest, se pun frane in difuzarea presei neconformiste. In Germania partidul „Die Linke” (Stanga), desi are 54 de deputati in Bundestag, continua sa fie pus sub supraveghere pentru posibile actiuni anticonstitutionale, iar fruntasii lui sunt acuzati – fara prea multe probe – ca ar fi colaborat cu STASI (fosta securitate RDG). Dar cand suntem amenintati ca la conducerea Capitalei poate veni dr. Oprescu care – doamne fereste! – traieste in aceiasi casa cu tatal sau ce a fost securist, oare asta nu da romanului un fior de groaza? Ar mai fi multe de spus in aceasta privinta, dar opinia publica e prea fascinata de Bin-Laden si Al-Qaida pentru a resimti riscurile manipularii insidioase ce se exercita pe toate canalele de comunicatie, la noi si in strainatate…

 • Rodica

  Gabi, ce meserie trista ai tu…
  sa stai sa pritocesti in bucla inchisa toate neajunsurile lumii, sa deschizi bucla numai ca mai adaugi cateva margele la rosariu si apoi sa iei numaratoarea de la capat
  brrr, mi da frisoane

 • Valeriu Mangu

  Doamna Gabriela Cretu,

  Va invit sa cititi comentariile mele la un text al dlui Ioan Mircea Pascu de pe blogul domniei sale, referitor la Constitutie si la Presedintele Romaniei.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 • Mihai Epure

  „Terorist” este un cuvint cu care prea multi si prea liber se joaca in ultima vreme. Cei care si-au insusit sau intentioneaza sa-si insuseasca bunuri materiale sau bunastare financiara folosind metode nu intodeauna othodoxe, vor intimpina piedici. Cei care se impotrivesc sint numiti imediat si etichetati apoi ca teroristi. Este curios faptul ca acest cuvint prinde radacini rapid in ultima vreme. Am ajuns sa tragem paralele scurte si rapide. Generalizam fara sa ne uitam la detalii, coincidente sau macar puncte comune. De ex: musulman-arab-terorist sau guerilla-sud american-traficant de droguri. Este destul ca o persoana sa spuna o dobitocenie(de exemplu: teroristi irakieni-George W Bush) si daca persoana in cauza are ceva putere sau influenta, sintem cu totii in caruta.
  In 1776, un grup de minti independente din coloniile engleze din Nord America, s-au saturat de nedreptatile coroanei engleze si au declarat Independenta Coloniilor Americane. Multi li s-au alaturat si multi li s-au impotrivit. Coroana engleza i-a numit pe cei care vroiau independenta „rebeli” cuvint care mai tirziu a evoluat in „insurgenti”, mai tirziu fiind amestecat cu „terorist”
  In consecinta, G. Washinghton, J Adams, Thomas Jefferson samd, daca ar trai azi si ar incepe miscarea lor de independenta, ar fi foarte scurt numiti insurgenti sau teroristi.
  De ce toti irakienii care se impotrivesc regulilor impuse de asa numitul „guvern democratic” sint numiti insurgenti? De ce nu sint numiti luptatori independenti?
  E foarte simplu: USA i-a numit insurgenti!
  Teroristi prin definitie sint doar cei care dau lovituri inafara tarii lor de provenienta doar cu scopul de a-si arata dezacordul cu ceva-cazul septembrie 11 act comis de Al-Qaeda.
  Subiectul este practic interminabil considerind situatia actuala a lumii.

 • Mihai Epure

  @toti
  E ceva curios ca nimeni nu a postat nimic de aproape o saptamina. Sau poate nu am eu acces la nimic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *