• In General
 • pe

Mizeria exista! Am vazut-o cu ochii mei

Ieri am facut politica in taxi cu un sofer revoltat; doi revoltati intr-o singura masina.

„Mizeria exista. Am vazut-o de multe ori. Inainte eram sofer pe ambulanta, imi spune. Intr-o zi ma duc sa iau un copil care bause niste dezinfectant; crezuse ca e lapte. Nu era nimic in casa de mancare. Dar nimic! Intreb pe mama daca vrea sa insoteasca copilul la spital. Vreau, zice, dar nu stiu cum ma voi intoarce inapoi. Nu am bani de autobuz. Vino femeie, ii zic. I-am dat eu bani sa se intoarce acasa de la spital…

Si eu, continua!? Mai bine de jumatate din salariu se duce pe chirie; pe urma sunt facturile la gaz, apa, electricitate, telefon. Si ai copii! La jumatatea lunii se termina banii; si atunci, cartofi si paste, paste si cartofi… Astea sunt probleme de discutat. Nu euro, ca sa-i salveze pe bogatii care, nemaiavand ce face, dau patru milioane de euro pe o poza! (na. recordul licitatiei de arta fotografica din ziua anterioara)”

NOTA

Discutia a avut loc la Strasbourg. Soferul era italian de origine, traitor in Franta. Credea ca nu mai este nimic de facut pentru ca bogatii au castigat batalia iar politicienii sunt niste circari. 

Astazi s-a discutat in Parlamentul European Platforma europeana impotriva saraciei si excluderii. Un strigat de alarma, cuvinte si idei frumoase… Aude cineva!?

7 comentarii la “Mizeria exista! Am vazut-o cu ochii mei”

 • N. Raducanu

  Citind textul, sunt de parere ca titlul nu e potrivit. Ar fi trebuit scris fie “Mizeria exista si la Strasbourg, nu numai in Romania” sau “ Mizeria exista, dupa spusele unui sofer din Strasbourg”. Dar asta e un detaliu. Important este ca membrii Parlamentului European care au adoptat “Platforma de combatere a saraciei…” s-au putut duce apoi cu constiinta impacata la hotel, deoarece au trasat statelor membre liniile de rezolvare a problemei celor 80 de milioane de persoane expuse riscului saraciei in Europa. Am numarat 47 de documente adoptate si prezentate in introducere (“Avand in vedere ca…”) pentru sustinerea acestui raport, ceeace ma face sa cred ca eforturile depuse pana acum la Strasbourg sau la Bruxelles nu au prea fost ascultate de guvernele nationale. “Platforma” amintita recomanda doar niste lucruri vagi: “sa promoveze cu precadere inovarea si experimentarea pe plan social” (?), “optimizarea fondurilor europene”(?), “ameliorarea eficacitatii protectiei sociale” (?). Desi se cere guvernelor sa prezinte programe de reforma privind reducerea saraciei, este indoielnic ca in Romania se va face ceva in acest sens, de vreme ce guvernul a anuntat ca reducerile de salarii si pensii din 2010 nu vor fi compensate in 2012. Dar despre programe de reducere a cate ceva din averile celor foarte bogati nu se discuta la Strasbourg?

 • gabicretu

  @Am mizat pe o figura de stil – surpriza! Din acest motiv am facut identificarea la coada, nu la inceput. Se vede ca nu a prins…
  Platforma face apel la angajamentele guvernelor. Ele nu fac ceea ce ar trebui; aici este problema.Ruptura dintre puterea executiva si oameni (inclusiv reprezentantii lor in parlament) …

 • ileana

  Poate că iar o să mă întrebi cu cine vorbesc… Aşa că îţi spun de pe acum că vorbesc singură, dar bine ar fi dacă ar auzi cineva. Mizeria există, aceasta este o propoziţie care, în straturile groase ale omenirii, nu este afirmată, ci trăită. Este apoi un strat, tot gros, al celor care au aspiraţii spre alt nivel sau care au căzut de la un anume nivel. Acesta este stratul care afirmă în deplină cunoştinţă că mizeria există. Aici se pot găsi indignaţii, luptătorii, revoltaţii. Mai există un strat subţire de buni cetăţeni cărora le stă în gît binele propriu, fiindcă au conştiinţa superioară a relei întocmiri a acestei lumi.În sfîrşit, este stratul fin al celor care nu pot respira de grija banilor proprii.De aici se aleg politicienii, plini de uimire cînd descoperă că mizeria există. Da, mizeria există şi va exista. Vestea proastă este că nu există leac.

 • gabicretu

  @Ileana,
  Eu sper din suflet ca ai inteles supararea (si replica) mea.Daca Goe sau Gopo sau nu mai stiu care critic poate sa se adreseze PSD-ului pe blog la mine, tu nu poti. Tu ma cunosti! Sau ar trebui…
  Nu stiu la care din categoriile de mai sus ma incadrezi; ceea ce stiu este ca, spre deosebire de tine, eu cred ca nu aceasta este cea mai buna dintre lumile posibile; cred ca exista leac!

 • ileana

  Gabi,
  Dacă mă exprim pe blogul tău, o fac nu ca să mă adresez PSDului, că nu mă peocupă lupta politică şi nici n-o înţeleg. Pur şi simplu, vorbesc cu tine în ipostaza ta publică, presupunînd că te interesează reacţiile celor care te citesc. E o mică ispită a scrie din cînd în cînd, fără a vedea realmente un rost constructiv. Mă provoacă vreo idee şi mă trezesc scriind, chiar dacă ştiu că am nimerit îtr-un poligon unde am rolul iepurelui de cîmp printre gloanţe.

  Ce înţeleg este că merită să cauţi leacul, că ar fi un sens pe care să-l dai zbaterii acesteia care este viaţa…

 • gabicretu

  @Scrie! Ma intereseaza si stii asta! Ipostaza mea publica se reduce la acest blog dar e un pas…
  Tot ce este facut cu bune intentii si inteligenta este constructiv!

 • Gopo

  Doamna Cretu, ce pot spune, aveti ghinion. Daca nu va plac decat aplaudacii si demagogii ieftini care promit haiducie fiscala, mentionati asta si nu va mai deranjez niciodata. Altfel, ati fost (sau sunteti) membra unui partid care in afara de jecmanirea populatiei prin taxe si demagogia ieftina gen „bogatii sa plateasca mai mult” nu s-a remarcat prin nimic. Unii mai protesteaza uneori .. deh, nu mai exista Secu’ sa le inchida gura „porcilor de capitalisti”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *