• In General
  • pe

Mulțumesc, Radu Negru, pentru privirea clară! Ca întotdeauna…

Domnul Radu Negru, prietenul nostru, al celor câțiva care am mai rămas pe acest blog, face un comentariu remarcabil la interviul pe care l-am acordat pentru Argumente și fapte. Îl reiau aici, fără să-i fi cerut voie; are o claritate de care cred că avem nevoie. Cine nu are înțelepți, să și-i cumpere, zice un proverb.

O primăvară frumoasă, Radu Negru!!! În țară, se poartă mărțișoare.

Am citit si recitit interviul acordat de doamna Gabriela Cretu – pe care l-am descoperit, recunosc, cu intarziere – si m-am bucurat ca, în sfârșit, aflu opinia unui fruntaș social-democrat care nu se sfiește a spune unele adevaruri despre partid, deși încă nu destul de răspicat.

Indata dupa cunoasterea esecului candidatului PSD la alegerile prezidentiale a inceput in sfarsit sa circule ideea necesitatii infiintarii unui veritabil partid de stanga, deoarece cel actual s-ar simti prea confortabil tolanit alaturi de altii in centrul spectrului politic. Pe un blog s-a propus chiar ca afirmarea principiilor social-democrate ar trebui facuta de o alta echipa, pronuntandu-se chiar numele Gabrielei Cretu in fruntea acesteia. Caci, bine spune dansa in interviu “PSD o duce prost, iar social-democratia si mai prost”.

Desi cu raspunsuri clare și bine tintite, ar fi trebuit totuși ca în interviu sa fie clarificate câteva teme ce ii preocupă nu numai pe cei ce au votat oferta PSD, ci și pe cei dezamagiti, care au încetat să mai voteze deoarece se simt nereprezentați de partidele existente. Sunt puțini cei care mai simt nevoia să deschida statutul PSD pentru a afla ca, doctrinar si programatic, partidul “promovează doctrina social-democrată moderna, fundamentată pe principiile de libertate, dreptate socială, echitate, egalitate de şanse şi solidaritate.” Sunt generalitati care, intr-o forma sau alta, se intalnesc si in documentele de baza ale altor partide. Dar in ce masura ele au fost aplicate de PSD, este mai greu de aflat in galagia propagandei adverse.

Nu am pretentia sa ma substitui ideologilor social-democrati, dar as fi doritor ca acestia să explice milioanelor de romani cu sensibilitate de stânga, care sunt valorile ce conferă acestui partid o identitate inconfundabilă. Unde este ziarul, săptamanalul, revista lunară, blogul sau chiar canalul de televiziune care să combată, sistematic si stăruitor, argumentele dreptei liberal-conservatoare, fară teama de a recunoaste ca in PSD a mai ramas ceva din radacinile unei miscari fondata cu peste 150 de ani in urma de Marx si Lassalle, delimitandu-se clar totusi de politica autoritara a comunismului de tip ceausist?

De ce este aproape ignorata de PSD o categorie importanta a societatii romanesti, cea a intelectualilor, tinta permanenta insa a propagandei “elitei de dreapta” intolerante, ce ocupa de 25 de ani ecranul televizoarelor ? Nu merita oare a se pune in discutie chiar inainte de congres, cum trebuie combatut riscul ca PSD sa devina un partid social-democrat “modern”, asa cum este sfatuit dinspre dreapta, adica cat mai liberal, cat mai inofensiv, cat mai respectuos fata de decizii luate deseori in afara tarii, dar in detrimentul intereselor ei?

Sunt inca atatea probleme grave în care stânga social-democrata ar trebui sa-si exprime clar pozitia. De pilda, ce se intelege concret azi, la noi, prin notiunile din statut ce par pompoase, dar sunt fundamentale : dreptate sociala, egalitate de șanse (intr-o societate cu o tot mai accentuata prapastie intre săraci si bogați) si solidaritate (intr-o lume in care globalizarea a accentuat enorm internationalismul marilor concerne si banci), dar si cum se intrevad solutiile si extinderea lor.

Ar trebui ca fiecare membru al PSD sa fie periodic intrebat ce a facut in activitatea sa pentru apararea drepturilor cetateanului, pentru nediscriminarea oamenilor dupa rasă, naționalitate sau sex, pentru protejarea bunurilor publice și a naturii, pentru combaterea corupției s.a.

Ar trebui sa se insufle fiecarui social-democrat mandria de a fi de stânga, de a aparține în spirit unei mișcari ce a intruchipat visul a milioane de oameni în cautarea unei vieți mai bune, a sute de personalități ale culturii universale.

Ar trebui să se incerce explicarea pe întelesul tuturor a complexitatii lumii actuale, a conflictelor ce nu sunt numai politice, ci au mai totdeauna un substrat economic. Ar trebui ca PSD să accepte, ba chiar să stimuleze existența în interiorul sau a unor fracțiuni, care să exprime varietatea creatoare a gandirii politice de stânga.

Ar trebui, in fine, să existe un partid care sa aibe o atitudine suverana, independentă de acuzațiile adversarilor, dar și mai puțin preocupata de eventualitatea pierderii unor alegeri.

Ar trebui multe înca alte reforme, adică pași pe care generația actuala de conducători nu este probabil pregatită să îi facă. Dar introducerea numai a unora din schimbarile ce par radicale, dar sunt inexorabile, ar fauri în fine un veritabil partid de stânga, așteptat de cei de la baza.”

Nu mai precizez că subscriu la toate criticile. Eram conștientă încă înainte de a fi formulate de ele… Am fost cuminte deliberat. Dar pot spune mai multe și mai clar! 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *