Nimeni vă vorbește!

Am citit cu interes interviul următor: http://www.criticatac.ro/16431/parlamentul-nu-altceva-decat-instituie-prin-care-primarii-fac-lobby-prin-intermediul-parlamentarilor-alegtorii-nu-mai-sint-liberi/
M-a ajutat sa reflectez și mă lamuresc asupra unor probleme; sau nu…

Nu e vorba de orientarea mea ideologica. Știam acum douăzeci de ani si știu si acum ce culoare am: culoarea radicalilor de stânga; sunt consecventă. Nu m-am mulțumit să vorbesc. Am acționat ca atare și am scris destul ca sa nu existe îndoieli; nu mai știu pe cineva – in politica românească, se înțelege – care sa apară, la căutarea pe  Google, cu eticheta „politician român de stânga”. Mi-ar plăcea sa știu cine a pus-o; îmi place dar nu am avut nicio intervenție pentru existența ei…

Despre tema interviului (sistemele electorale) am scris in repetate rânduri; puteți găsi pe acest blog poziții clare din 2007 (mai devreme nu aveam blog!) 2008, 2009…2012. Încă de pe vremea când luau atitudine putini, eu am scris pe larg sau pe scurt aici http://www.gabrielacretu.ro/?s=votul+uninominal și în alte publicații pentru care am mai dat interviuri sau scris articole.

Ce mi-a trecut prin cap citind interviul!? Cam următoarele pot fi spuse:

1. Lipsa de democrație din partide face ca deciziile să fie adoptate pe alte baze decât confruntarea dintre opiniile întemeiate ale membrilor; baza este mereu aceeași chiar dacă decizia se schimbă – vocile unei societăți civile foarte politice susură la urechile decidenților…
2. Nu avem democrație dar avem specialiști în ea. Specializarea constă în a fi capabil să oferi argumente pentru a susține cum pot fi contrariile adevărate. Dacă vă întrebați cum e posibil, vă spun: nu trebuie să te contrazici, îți schimbi doar opinia ca urmare a evoluției personale.
3. Singurii predicatori luați în seamă sunt răspopiții; nu mă pot opri să gândesc asta mai ales când îl văd la televizor pe Ilie Serbănescu (fost ministru de dreapta) pe post de …militant stangist. Unii nu pot uita ca adevaratii stangisti spuneau acelasi lucru cu multi ani inainte iar opiniile lor economice erau trecute in derizoriu. Trag concluzia că doar învățatul pe propria piele este acceptat, uneori. Știința de carte (învățatul pe pielea altora) și credința în niște valori nu contează.
Mai multe lucruri mi-au mai trecut prin cap dar nu mă veți crede că nu le știam și veți înțelege că folosesc doar o figură de stil, așa că mă opresc aici…
PS:
Din Alice în Țara minunilor, ca de obicei (din memorie):
Regina: Vine cineva?
Alice: Nimeni pe drum…
Regina: Păi, să-l invităm la masă!

6 comentarii la “Nimeni vă vorbește!”

 • Aya

  MONICA MACOVEI A FALSIFICAT DOCUMENTELE DE TRANSPORT IN OPERATIUNEA “TIGARETA II”

  (TRAIAN BASESCU- VIKTOR BOUT- TRAFIC ARMAMENT, continuare 3)

  Pretinsele documente pe care Traian Basescu, in calitate de ministru al Transporturilor, le-a predat organelor de cercetare penala- si care au devenit proba in Operatiunea “Tigareta II”- sunt false.

  Ele au fost falsificate de Monica Macovei (avocat al firmei Business Woman, in epoca) prezenta pe Aeroportul militar Otopeni in noaptea de 16/17 aprilie 1998.

  Mai clar, ea este femeia prezenta pe aeroporul Otopeni, in zona in care se descarcau tigarile (Operatiunea Tigareta II) in noaptea de 16/17 aprilie 1998 (a carei identitate nu a fost facuta publica, din ratiuni lesne de inteles).

  In fapt, Monica Macovei a falsificat documentele de transport intr-o maniera grosiera, cu certitudinea ca are acoperirea necesara prin Traian Basescu in aceasta operatiune de mare criminalitate transfontaliera organizata.

  Iata datele din documetele falsificate de Monica Macovei pentru a mistifica realitatea in Operatiunea Tigareta II (mai exact, pentru a acoperi o operatiune de mare criminalitate tranformtaliera organizata, in care au fost implicati Traian Basescu- avand autoritatea ministrului Transporturilor, in epoca- si traficantul de armament Viktor Bout- vechi colaborator, in materie, al lui Traian Basescu):

  “Transportul de tigari, cu aeronava ucraineana de tip IL-76, UR-UCA, zborul SFB-1651/2 din 16/17.04.1998.
  In „Cargo Manifest” (falsificat) erau mentionate:
  operatorul (Air Sofia),
  nr. zborului (SFB-1652),
  data (16.04.1998),
  nr. crt. al facturilor pentru marfa incarcata (3034; 3036; 3037),
  cantitatile (cate 1000 de baxuri pe fiecare factura),
  natura marfii (Cigarettes),
  greutatea/1000 baxuri (15.400 kg) si greutatea totala (46.200 kg).
  „Cargo Manifest” (intocmit in fals de Monica Macovei) era insotit de trei documente detaliate pentru fiecare factura. In fiecare dintre acestea este trecut vanzatorul (Papastratos SA – Piraeus Greece), cumparatorul (Business Woman Improes SRL – Bucharest Romania), aeroportul de incarcare (Athens), aeroportul de destinatie (Otopeni – Bucharest), cantitatea (1000 baxuri), denumirea marfii (Cigarettes „Assos International”), greutate (15.400 kg).

  Cateva lamuriri:
  In mod corect, Cargo manifest este completat, obligatoriu, pe calculator, deoarece el este transmis companiilor aeriene si altor beneficiari de informatii, prin sistemul international de telecomunicatii aeronautice dedicat (S.I.T.A.). Persoana care-l intocmeste trebuie sa fie autorizata in operatiuni de handling si raspunde pentru modul in care s-a realizat centrajul avionului.

  FALSUL INTOCMIT DE MONICA MACOVEI:
  Cargo manifest pentru zborul Air Sofia (prin care au ajuns pe Otopeni militar, in noaptea 16/17 aprilie 1998, tigarile destinate trocului tigari- armament) este completat de mana.
  Se mentioneaza, in mod fals, ca avionul ar fi decolat de la Atena cu destinatia Bucuresti – ceea ce este fals, intrucat a decolat de la Sofia cu destinatia Bucuresti Otopeni.

  Pentru intocmirea falsului in acte, Monica Macovei a folosit si un formular tipizat, apartinind companiei de transport aerian de stat Olympic Airways, pe care l-a completat de mana, incercand sa lase impresia ca ar fi fost completat de un angajat al firmei de handling Interservice S.A. de pe aeroportul din Atena.

  In mod evident falsul a fost intocmit de Monica Macovei in graba- si fara teama de consecinte- intrucat nu si-a dat osteneala nici macar sa se documenteze in legatura cu detaliile esentiale pentru un astfel de document.
  Astfel, Monica Macovei a comis greseli flagrante. Dau un exemplu: codificarea I.A.T.A. pentru aeroportul Atena este compusa din 3 litere si nu din 4. Pentru a nu mai discuta de modul cel putin ciudat in care apar numerotate containerele de marfa : 3034, 3036, 3037.

  Pe marginea de sus a Cargo manifest cu sigla Olympic Airways, completat de mina de Monica Macovei (pentru a mistifica realitatea in cazul operatiunii Tigareta II) apare scris ATTN : MR.ANDREI ( pentru a fi foarteclar: in atentia dl. Dan Andrei-directorul AACR).
  Monica Macovei, prin acest fals intocmit cu propria sa mana, a vrut sa simuleze ca documentul ar fost trimis de omologul lui Dan Andrei, directorul AAC din Grecia.

  Nu trebuie sa fie cineva expert grafolog – trebuie doar sa fi vazut, cu o ocazie, un text scris de mana (atat “de rand” cat si de tipar) de Monica Macovei pentru a realiza ca ea a falsificat acel Cargo.

  Dincolo de faptul ca Olympic Airways are propriul serviciu de handling si nu „imprumuta” formulare pentru Interservice- si ca nici Interservice nu recunoaste ca acel Cargo manifest ar fi completat de angajatii sai:

  Prin intermediul cui a intrat Monica Macovei in posesia formularului (in alb) tipizat, apartinand companiei OLYMPIC AIRWAYS – mai exact de la biroul companiei din Aeroportul International Bucuresti Otopeni?

  (Va urma)

 • Bibliotecaru

  Pe lângă sistemul non-democratic, pe lângă politicianismul non-democratic… votul cetăţenilor nici măcar nu se dă pentru proiecte legislative, ci pe orice alt criteriu, în principiu votându-se numele candidatului sau al partidului.

 • Paul

  De unde am plecat? Fiecare in felul sau? Ce aspiratii aveam… si unde am ajuns?
  Eu, am privilegiul de a fi luat startul odata cu dvs, eu 16 ani elev, dvs. 2x ani profesor.
  Probabil ca poate va mai amintiti cand in plenul clasei am declarat (eram in cls. 9a, primavara lui 1989 – la „Istoria moderna a Romaniei”) ca forma noastra de guvernamant (la momentul respectiv) este dictarura unui partid… erati secretar UTC si tin mine ca v-ati pierdut un pic si ati schimbat subiectul… in fine… dictatura avem si acum… a unor oameni transpartinici ce au ca si numitor comun o conduita morala ce pe timpul ala il categoriseam la lipsit de principii (caracter) sau chiar antisociala…
  Nu plang dupa timpurile alea… ma bucur de libertate si bunastare… dar imi lipsesc a dreaqului de tare valorile morale de atunci 🙁

 • ggiggi

  @ Nuca’n perete :

  Romanii nu au nevoie de cultura, constiinta, morala, democratie si alte acareturi … Ce sa faca cu ele ?

  Ponta Presedinte ! Tot ce va doresc .

  Cu drag Gigi,

 • gabicretu

  Paul,
  Esti chiar un fost elev sau doar vreo una din clonele care scriu pe aici?!
  Secretar UTC nu eram dar eram director educativ, adică responsabil de tineret… Nu-mi amintesc intamplarea dar îmi amintesc cu plăcere multe lucruri de pe vremea aceea…

 • Paul

  Da, chiar sunt un fost elev 🙂
  Nu stiu clar ce functie aveati – imi pare rau ca am gresit.
  Intr-adevar raspundeati de tineret (probabil de aici confuzia din mintea mea) aveati cabinetul de deasupra intrarii principale in liceu unde era si „statia radio” si unde ne pregateam in timpul orelor „neinteresante” ptr. olimpiada faza pe judet 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *