Note de vacanţă

Sunt în concediu. Muncesc din greu; mi-am luat a doua slujbă, că aşa este în capitalism, după cum zice Preşedintele; directiva timpului de lucru prevede altceva, dar ea este aplicabilă în Uniunea Europeană unde noi suntem doar cu numele. Indiferent unde ne-am afla, este greu să cercetezi şi să scrii despre cum s-ar putea face justiţie socială în România de astăzi; să găseşti pe cei care să o facă, este şi mai dificil, dar nu mi se cere şi asta prin contract…

Televiziunile au schimbat moartea unui copil de opt ani tratat pentru o lovitură la picior – o tragedie – cu moartea mai multor bebeluşi în incendiul de la maternitate – o tragedie spectacol. Pe Raed Arafat nu l-a schimbat nimeni; dă un sentiment de siguranţă şi încredere pe care, fără surprindere, observ că mulţi îl simt în ceea ce-l priveşte. Un român cum ne-am dori să fie mai mulţi, palestinianul ăsta care declară că lucrurile au decurs normal! Doar că normalitatea a devenit o raritate; situaţiile şi comportamentele cu care ne-am obişnuit sunt departe de orice normă…

Citesc despre crize. „Lichidaţi forţa de muncă, lichidaţi acţiunile, lichidaţi-i pe fermieri, lichidaţi imobiliarele… scoateţi afară putregaiul din sistem.” Afirmaţia nu aparţine vreunuia dintre consilierii lui Emil Boc şi nu este nicio recomandare a instituţiilor financiare pentru România. Cu aceste sfaturi date preşedintelui Hoover, secretarul trezoreriei a împins America în Marea Criză; cea din anii 30, nu cea actuală. În cea prezentă, ne împinge guvernul aplicând aceleaşi sfaturi, dovadă că învaţă din istorie; problema gravă este că învaţă exact ce nu trebuie. Totuşi, sfatul nu a fost urmat integral. Oamenii sunt daţi afară şi se anunţă vânzarea pachetelor de acţiuni pe care statul le mai posedă la companiile privatizate; prinşi între inundaţii şi caniculă, pentru fermieri se pot economisi „gloanţele”… Imobiliarele sunt însă sacre, la noi. Singura măsură care a salvat pe cineva în această criză este „Prima casă”; ea a reuşit să menţină preţurile mari la casele mici construite pe vremea dezgropatului fără a crea vreun loc de muncă. Pentru acest rezultat, beneficiarii au contractat credite scumpe purtând eticheta „dobânzi mici”. Afirmaţia lui Theodor Stolojan despre cele 25 de miliarde de euro pe care statul le-ar fi putut încasa în ultimii ani dacă ar fi taxat ca pe orice activitate comercială tranzacţiile imobiliare a fost doar o păsărică scăpată care a zburat; sau a fost lichidată….

Diplomaţia rusă tratează diplomaţia românească ca pe un maidanez de pe străzile Bucureştiului; ca să nu infirmăm lucrurile, diplomaţia noastră latră prin gard plină de satisfacţie; după vreo două zile dar în direcţia Est. Următoarea mişcare este a ruşilor; sperăm să nu se întâmple la iarnă şi să taie gazul. Este posibil totuşi ca guvernul să fi luat în consideraţie aspectul şi să-l fi considerat neimportant; chiar dacă vom avea gaz, nu vom avea cu cel plăti după tăierea salariilor şi eliminarea subvenţiilor la căldură.

Tot mai des auzim o explicaţie pentru toate relele care se întâmplă – oamenii sunt buni dar sistemul este putred. Şi despre trecut spunem la fel. Sistemul politic era de vină pentru aberaţiile pe care cei adulţi le-am trăit. Ceva este în neregulă cu această explicaţie; dovada este că am schimbat sistemul şi lucrurile merg tot rău; un alt fel de rău, dar rău. Cum nimeni nu poate să explice şi cum funcţionează un sistem social fără oamenii care îl alcătuiesc, tot mai des mă gândesc că suntem şi noi, oamenii, de vină. Dacă este aşa, să acuzăm sistemul putred este ineficient; să începem cu noi, cu atitudinile, valorile, cunoştinţele noastre, ar fi ceva. Am putea începe prin a-i convinge pe cei 42% dintre români care cred că soarele se învârte în jurul pământului că lucrurile stau invers. Şu totuşi, aceşti români au trecut prin şcoală. O fi sistemul de vină!?

10 comentarii la “Note de vacanţă”

 • LML

  Este vina poporului pentru ceea ce se intampla. Cand pui un marinar in fruntea Statului, cat timp ministrii sunt persoane care nu au nicio legatura cu domeniul Ministerului din care face parte….Cata vreme cetatenii fug de responsabilitati sau le neglijeaza sistematic, iar asociatiile si sindicatele sunt prelungiri ale partidelor politice sau altor poli de influenta. Societatea romaneasca este in cadere libera. Social, cultural si economic. Si concluzionand, consider ca va fi si mai dificila situatia, daca, in locul unor valori individuale, competente si capabile de efort sustinut, Romania, va miza in continuare pe niste adunaturi obscure de oportunisti.

 • gabicretu

  @LML,
  Nu ştiu dacă e vinovat poporul; responsabil este, cu certitudine. Bineînţeles, în grade şi feluri diferite. Nu putem însă să mai acceptăm această atitudine pasivă în care toate ni se întâmplă fără voia, ştiinţa şi participarea noastră – victimele inocente cu buletin şi drept de vot mă cam revoltă…

 • Bibliotecaru

  Poate dacă l-am pune pe dl. Raed Arafat preşedinte, prim-ministru şi şeful parlamentului… Eventual ar trebui să conducă şi toate partidele din România. Din păcate nu cred că s-ar înhăma la o astfel de corvoadă.

 • LML

  In tocmai. Despre situatia in care ne aflam, cred ca s-a vorbit mult prea mult. Trebuie sa venim cu masuri clare si concise catre o revolutie sociala. Pierdem timp pretios, si il pierdem din timpul generatiilor viitoare. Unii gasesc solutii, inoveaza, progreseaza, iar noi ne straduim sa traim de pe o zi pe alta.
  Romanii continua sa spere si sa amane orice actiune pertinenta. Cum bine spuneati mai sus, ar fi timpul sa incepem cu noi o schimbare si apoi sa cerem altora acelasi lucru. Va renunta, oare vreodata politica la retorica si tautologie?

 • gabicretu

  @Biblio,
  Nu există Salvatori care să nu fim noi înşine! Raed Arafat poate fi un model de urmat. Atat. Ceea ce noi nu vrem nu poate face nici el, nici altcineva.
  Iar noi nu facem. Nu vreau să interpretez greşit dar pe mine m-a înspăimântat multimea care nu acea nimic la Giulesti. Poate că regulile interzic să intri in foc pana la venirea pompierilor. Dar la cate reguli sunt incalcate in tara asta, tocmai asta a fost respectată!? Nici macar vreo mama nu a vrut sa intre sa-şi scoata copilul!? E ceva bolnav in noi… Din acest motiv, normalitatea, ca Arafat este doar uun om normal, ni se pare iesita din comun…

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu

  De acolo, din colţul în care era camera de luat vederi, se vede altfel. Camera aceea plină de fum nu-ţi permite să intri, chiar şi fiind de meserie pompier, fără un echipament special. Poate dacă vrei să te sinucizi. De la distanţă nu prea se vede nimic, cu atât mai mult nu se vede camera aceea care este undeva în stânga, în spatele uşii care rămâne închisă.

  În acest caz erau copii în camera care ardea, poate că situaţia este diferită, dar a interveni într-o astfel de situaţie, când nu eşti de meserie, înseamnă, de cele mai multe ori, să faci mai mult rău decât bine.

  De exemplu, dacă spargi uşa unei încăperi închise etanş, aportul rapid de oxigen (în camera în care are loc arderea, consumarea oxigenului duce la micşorarea semnificativă a focului) poate provoca o explozie puternică. Pentru copii care au fost în pătuţuri, lipsa de oxigen este o mare problemă, cei din incubatoare erau însă poate mai protejaţi dacă nu se deschidea uşa, pentru că ei aveau o izolaţie termică a incubatorului şi o atmosferă controlată încă funcţională.

  Să spunem însă că cineva ar fi intervenit cu o sursă de apă… poate că aruncând apă ar fi putut duce la electrocutări şi totul ar fi fost mai rău… stingând o ţeavă de gaz spartă care arde, automat înseamnă provocarea unei explozii.

  Cum spuneam în altă parte…, soluţia banală, special pentru acest tip de eveniment, ar fi fost un senzor de incendiu pentru fiecare cameră, toate legate la o centrală de alarmare (adică nu din cele care bipăie). Dat fiind că deja există un sistem de urmărire video, deduc că există infrastructura pentru un astfel de sistem de comandă (mă refer la tubulatura firelor şi camera personalului de securitate). O staţie cu 64 de zone (pentru ca cel care urmăreşte becurile să vadă efectiv unde este alarma) este cam 150 de euro. Un senzor este undeva pe la 5-10 euro, depinde de model… cam 200 de euro pe etaj.

  Există centrale şi la 128 de zone, în cazul în care clădirea este mai mică sau zonele mai largi.

  Mă rog, nu vorbim în consecinţă de costuri foarte mari, asta ar trebui să fie concluzia.

  Personajul de pază vede exact unde anume este un început de incendiu (se poate detecta şi o ţigară aprinsă) şi, fiind calificat PSI, ştie exact ce trebuie să facă.

  De asemenea, se pot pune şi butoane de panică în care oricine poate să dea alarma cu alarmarea directă a personalului de pază asupra unei situaţii într-o anumită zonă (ce poate fi eventual urmărită şi pe camera video), eventual cu alarmarea directă a poliţiei şi pompierilor (serviciul de urgenţă va cere ulterior confirmarea prin telefon).

  O vilă poate fi complet securizată, inclusiv gaze şi incendii cu 300 euro plus manoperă.

 • gabicretu

  Biblio,
  Solutia este intotdeauna umana, nu tehnica… Nu se lasă 11 copii mici singuri intr-o camera incuiata! Nu se incuie niciodata incintele in care sunt multi oameni; daca se blocheaza usa şi nu mai poate fi deschisa!?
  Zdrahonii care stau „de paza” pe la toatte institutiile nu fac nimic si nu stiu sa faca nimic, din pacate. Omul de serviciu de la scoala mea, in copilarie, stia sa scoata siguranta de la tablou, daca se intampla ceva, sa repare tot ce era de reparat, sa faca reparatiile generale la mobilier, etc… Supraveghea si copiii si strainii sa nu intre sa faca ceva rau…
  Nu Big Brother este solutia; este şi absurd; nu sunt atatia care sa se uite la camerele de supraveghere… Ele sunt doar auxiliare..

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  Este evident că nu vorbiţi serios. Atunci când trebuie să laşi singuri 11 copii nou-născuţi, este evident că nu laşi uşa descuiată ca să intre oricine acolo. Cu atât mai mult dacă incinta respectivă era un mediu steril. Mă îndoiesc că din moment ce încuietoarea era cu cartelă ar fi putut să o lase descuiată. Nicăieri în lume nu se lasă acea uşă descuiată, cum om înăuntru sau fără om înăuntru.

  Uşa avea geam de termopan. Deşi nu văd cum ar putea o uşă cu contact magnetic să rămână blocată pe închis, oricum putea fi spart geamul.

  Eu nu vorbesc despre cei de la firma de pază, despre bodyguard, eu vorbesc despre cei care sunt oamenii de interior, cei ai spitalului, oameni care ştiu să facă o resuscitare, să intervină la un incendiu, să ştie de unde să oprească curentul electric, linia de oxigen, gazul, apa… Este evident că cei care asigura intrarea in spital nu prea au ce face în asemenea cazuri (deşi cred că logica spune că ar trebui). Este evident că spitalul are nu numai oamenii care întreţin o siguranţă, dar care repară şi aparatele. Este firesc.

  Îmi amintesc că mai demult un spital primise donaţie o aparatură nou-nouţă foarte scumpă pe care o ţinea în ţiplă de mai mult de un an pentru că nu mergea la 220V. Sper că astfel de timpuri au trecut şi acum nu mai este o problemă în a face un grup transformator.

  În tinereţe, ca nou angajat, am fost şi eu învăţat să arunc un furtun de pompieri, sa-l strâng, să-l branşez la o gură de apă, unde este groapa cu nisip… Erau măsuri banale de protecţia muncii. Au trecut deja două decenii de atunci, nu-mi mai amintesc mare lucru, dar este evident că în astfel de cazuri există o alternativă, sau ştii ce trebuie să faci, sau nu te bagi şi faci loc celor care ştiu ce să facă. Părerea mea este că acolo nu se putea interveni fără echipament de protecţie specific muncii de pompier sau o improvizaţie de astfel de echipament. De altfel, din ce au povestit pompierii, s-a dovedit o intervenţie destul de grea şi pentru ei, care aveau echipament şi experienţă.

  Din imaginile acelea se poate înţelege că la început erau flăcări ca de la un chibrit şi nu a intrat nimeni să scoată copii. Din ce spun martorii, momentul în care s-a reuşit spargerea uşii este cel care a umplut rapid imaginea de fum, ceea ce înseamnă că în cameră era deja incendiu dezvoltat la maxim.

  Camerele video sunt utile pentru că înregistrează tot şi pot să ofere informaţii exacte imediat după eveniment. Poate că nu se uită tot timpul cineva la ele, deşi ar trebui, dar în momentul în care ţi se aprinde un beculeţ pe panou că undeva anume se întâmplă ceva, te alarmezi imediat şi verifici.

 • goe

  In orice societate exista oameni de toate felurile: destepti si prosti, harnici si lenesi, pasnici si agresivi, etc. Cata vreme vom manifesta o toleranta mai mare decat zero (la ora asta e undeva spre infinit) pentru prosti, lenesi, agresivi, impostori, incompetenti, corupti, paraziti, etc, lucrurile vor merge prost. Asta desigur ca este in contradictie cu social democratia originala, asa ca nu va inteleg nici mirarea nici nemultumirea. Cand n-o sa se mai poata trai in Romania din nemunca, atunci vor merge lucrurile inspre bine. Pana atunci, ce semanati aia culegeti. Social democratie originala.
  Eu nu reusesc sa-mi dau seama din ce scrieti daca aveti niste nemultumiri si ingrijorari autentice sau doar faceti propaganda. Nu oferiti niciodata nici un raspuns, nu propuneti nimic, doar semanati impresii. In ce scop, e usor de banuit. Cu strategia asta nu va vad prea bine la alegeri, ca lumea s-a cam saturat si de critica asta sterila. Aia carora le mai pasa…

 • Iceflame

  @ Gabi

  Stii chestia cu margaritarele si cu porcii.
  Chiar nu merita osteneala…

  Sper ca PSD sa preia cat mai curand initiativa, puterea, si sa repuna Romania in functiune.

  Chiar daca detinatorii actuali ai puterii si lingaii acestora se vor opune din rasputeri, PSD trebuie sa actioneze; romanii s-au saturat de trait bine dupa standarde portocalii…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *