Nu avem pantaloni!
Dacă vă miră că folosesc o expresie atât de misogină, fiţi siguri că este doar pentru caracterul ei expresiv. Tema despre care vorbesc astăzi în Cronica Română este însă foarte gravă… Mi-ar plăcea să știu cum priviți lucrurile.
Dacă vă miră că folosesc o expresie atât de misogină, fiţi siguri că este doar pentru caracterul ei expresiv. Tema despre care vorbesc astăzi în Cronica Română este însă foarte gravă… Mi-ar plăcea să știu cum priviți lucrurile.
Despre nimic
Ai perfecta dreptate in articol, nu stiu de ce mie mi se pare ca israelienii sunt protejati tot timpul si ca li se permit mult prea multe porcarii (mai ales americanii ii tin in brate, dar si o parte a vestului Europei). Ii inteleg perfect pe palestinieni si probabil ca daca as trai acolo m-as inrola in Hamas fara ezitare. Ni se impuie capul cu Hamas, „organizatia terorista”, cand de fapt e doar o organizatie de gherila care lupta pentru drepturile palestinienilor si riposteaza, asa cum poate, unei forte cu sustinere mult mai mare. Cand israelienii bombardeaza scoli nu ii acuza insa nimeni de terorism. N-am absolut nimic cu cetatenii israelieni, dar nu sunt deacord cu politica externa a lor la fel cum nu sunt deacord nici cu cea americana. Singuri si-au facut atatia dusmani si lor le datoram mare parte din „terorismul” mondial si razboiul „rece” dintre lumea araba si cea occidentala. Poate Obama va reusi sa faca ceva mai bun in directia asta!
Faptul ca UE este „impotent” este evident … s-a vazut si in criza gazelor cat le-a luat sa rezolve o problema relativ simpla. Pe de alta parte „impotenta” asta poate fi privita si ca diplomatie. O pozitie de forta ar putea face UE sa para ca foloseste aceleasi metode reprobabile ca si SUA, Israel sau Rusia, lucru care nu ar da bine din punct de vedere al imaginii pe care si-o doreste UE. Intrebarea e daca vrem ca UE sa fie un fel de Elvetie, care sa nu se implice prea mult in problemele din restul lumii, sau vrem sa devina o forta importanta in politica externa mondiala alaturi de SUA si Rusia. Eu personal prefer modelul elvetian in care fiecare isi vede de treaba lui, dar in contextul actual e cam greu sa fii indiferent. Insa tare ma tem ca doar cu o pozitie de forta te poti impune momentan. Dupa parerea mea semnalul trebuie sa vina de la SUA, daca ei renunta la pozitiile lor de forta atunci in timp si Rusia va face la fel pentru ca neavand un oponent clar nici populatia rusa nu va mai simti nevoia unui tatuc „fortos”. Odata ce SUA va lasa garda jos, Israelul va trebui sa faca tot mai multe compromisuri, lumea araba va lasa si ea garda jos usor-usor si am putea avea o planeta relativ linistita din punctul de vedere al conflictelor. Mai ales ca religia pierde usor dar sigur teren, ceea ce va slabi si fanatismul religios (la urma urmei multe din conflicte au la baza religia).
biancas
@Gabs Am avut pozitia pe care o ai tu cu un prieten evereu, care s-a aratat indignat ca ii condamn pe israelieni in contextul in care Hamas este responsabil pentru o groaza de atentate teroriste, cu victime civile printre palestinieni. Problema acolo este infinit de delicata. Culpele europenilor sunt teribil de fandosite si de partinitoare – Stalin a ucis de doua ori mai multi oameni, daca nu chiar de trei, asta ca sa vorbim numai de spatiul european si sa lasam deoparte politicile imperialiste, gen Africa de Sud – desi cred ca stimabilii considera ca nu au a se baga in politica SUA – staruie inca „prejudecata” generala ca Israelul ca stat a fost „facut” de SUA.
Cit despre antisemitismul romanilor… citeam azi din Plesu, „Jurnalul de la Tescani” si am nimerit peste o chestie amuzanta, desi cam usurica si cam anecdotica: „Il n’y a rien de plus detestable que le juifs, sinon les antisemites” 🙂
Peter Gluck
Daca tot suntem la citate, un prieten mi-a trimis urmatorul:
Nu uit ca ne ati omorit copiii, Nu uit ca ne ati obligat sa vi-i omorim pe ai vostri. Nu ne vom intelege pana cand va veti iubi copiii vostri mai mult decat ii
uriti pe ai nostri. (Golda Meir, catre arabi)
In alta ordine de idei, scriu 1-2 editoriale despre CAPITALISM si v-as ruga sa ma ajutati cu idei si sugestii.
Nu am deocamdata decat fraza de inceput a
primului editorial: „De departe, parea mai frumos…’
N. Raducanu
Comentariul meu l-am postat chiar ieri la rubrica respectiva din CRONICA ROMANA. Nu vreau sa il repet aici, mai ales ca – scris in pripa – vad ca in el s-au strecurat niste greseli ortografice si gramaticale. As mai adaoga insa un aspect interesant: analistii politici ai dreptei romanesti sustin orbeste orice actiuni ale Israelului, chiar si cele de care unii intelectuali evrei obiectivi din aceasta tara se distanteaza. Acest lucru nu se explica decat prin inertia gandirii lor, axata – in toate chestiunile internationale – pe respectarea liniei neoconservatoare americane. Dar la Washington adie un nou curent, de care Tr. Ungureanu, Vl. Tismaneanu s.a. se pare ca inca nu sunt constienti. De aceea ei isi permit sa acuze de antisemitism, stalinism, profascism etc. pe oricine incearca sa aiba o atitudine echidistanta in aceasta delicata confruntare.
biancas
@Peter draga!
Citatul cu pricina il are prietenul meu evreu la el pe perete. Problema acestei ziceri a Goldei Meir este ca, in mod logic, si evreii ar trebui sa-si iubeasca pruncii mai mult decit ii urasc pe cei ai palestinienilor. In fond, Raducanu are dreptate, e o miza economica mai degraba decit una religioasa. De altfel, cred ca de la razboiul troian se tot cauta motive nobile pentru tot felul de razboaie… A se scuti, se bat ca pot si e mai simplu sa apesi pe un buton decit sa vorbesti articulat.
Imi place foarte tare cum incepe editorialul tau, dar ideea e atit de completa, incit eu as vedea-o ca pe un final perfect. Nu e bine sa incepi prin a spune totul 🙂 Cit despre capitalism… este evident o dictatura a banului, dar tu ai scris atit de multe despre moneyteism… Exista, de fapt, capitalism? Termenul defineste un model de societate sau un model economic? Care este antonimul capitalismului? O societate post-comunista poate gindi capitalismul in termeni neviciati de o etica specifica a ideologiei?
Cu alte cuvinte, putem sa il vedem corect, fara foarte rau sau foarte bine? In fine, poti scrie un tratat.
Peter Gluck
@Bianca: Multumesc, ne vom lamuri noi, sunt in cautare de idei.
Una esentiala este aceea ca, fiind perfectibil, capitalismul este si – invers- degradabil, se strica.
Daca iti mai vin idei, scrie-mi, rogu-te!
darie
dar de cand si pana cand nu mai ai pantaloni draga? imprumuta-i pe ai lui D.V.
gabicretu
@darie,
După cum stie toata lumea, populatia lumii creste continuu in timp ce cantitatea de inteligentă pare a rămâne constantă…
Nu si curiozitatea; la mine e in crestere. Cine este acest proprietar de pantaloni la care te referi?! Marca DV imi este necunoscută, până astăzi…