• In General
 • pe

Nu mai vreau sa am dreptate!

Zilele trecute, un jurnalist m-a intrebat care este diferenta dintre misoginismul din presa si industria publicitara romanesca si cel prezent prin alte parti. Era in contextul votarii unui raport in Parlamentul European care atragea atentia ca fenomenul este generalizat. Nu facusem vreun studiu comparativ iar multe stereotipuri sunt relativ comune; traim in epoca globalizarii…

Dupa un moment de reflectie, i-am raspuns totusi.

Astazi aflu, cu intarziere, despre „gluma” facuta la adresa Mihaelei Radulescu de un blogger cu rasunet in spatiul virtual. Aflu si cum a fost preluata de catre un post de televiziune pe post de informatie. Lipsa de profesionalism a unor realizatori nu mira pe nimeni. Nu ne mira nici faptul ca noile media – cum zice Dorina Gutu – urmeaza „buna noastra traditie”  si combina misoginismul cu prostul gust. Lucrul din urma il spun  cu mare regret…

O situatie care se repeta incepe totusi  sa ma intrige. De ce, chiar si cand n-as vrea,  se intampla sa am dreptate?! 

26 comentarii la “Nu mai vreau sa am dreptate!”

 • Oceania

  de fapt sfarsitul articolului despre care vorbesti prezinta concluzia: „umorul românesc se bazează pe cinism şi pe glume total incorecte din punct de vedere politic.” Adica suntem total incorecti si lipsiti de educatie. Apoi ni se mai pare si inutil sa fim politicosi pe motiv ca ar fi o prefacatorie. In sensul asta e normal sa nu dorim sa ne schimbam. Ramanem asa cum suntem ca sa fim autentici…Cred ca diferenta dintre misoginismul autohton si cel de prin alte parti e ca pe la noi se impleteste cu o doza mare de marlanism.

 • Bibliotecaru

  „Gluma de blogăr” este oarecum justificată, pentru că cel în cauză este un tânăr şi ca orice tânăr, ar obsesia sexului. Cu atât mai mult dacă este şi provocat.

  Faptul că o televiziune preia reclama de unde nu trebuie şi nu numai că o pune pe post, dar o şi comentează, eu nu cred că este un caz de lipsă de profesionalism. Cât de neprofesionalism să fie o realizatoare ca să nu pună mâna pe telefon şi să întrebe cu acel glas afectat omniprezent la tineret azi… „auzi, mai fată, chiar aşa?”. Sunt absolut convins că acea emisiune, fără prea mari pretenţii intelectuale, a vrut să facă rating. Se prea poate şi ca scandalul să fie deliberat pentru a face reclamă gratuită. Adică Mihaela Rădulescu, o imagine care ocupă 10% din prima pagină a revistelor, îşi pune o poză în chiloţi peste tot pentru o campanie antifumat, are şi un slogan cu trimitere directă la sex, şi apoi se miră că e luată la mişto? Pe mine nu m-a convins deloc. Nu m-a convins nici faptul că s-a luat de Mircea Badea care a spus că privind la nişte femei în chiloţi roşii şi bărbaţi în cămăşi albe, nu vede de ce ar trebui să te laşi de fumat. Ba chiar a propus o soluţie mai convenabilă, celebra replică „parcă sărut o scrumieră”, cu mult mai eficientă. S-a demonstrat de altfel că „fumatul produce acnee” este mult mai eficient decât „fumatul produce cancer”.

  Revenind la subiect, sexul vinde atât la bărbaţi dar şi la femei, pentru că undeva în subconştient se leagă undeva că obţii frumuseţea şi perfecţiune în cazul în care obţii şi produsul, şi asta funcţionează ambigen.
  Jerry Seinfeld avea un Stand-up la un moment dat cu acest subiect. Îi era evident că berea şi femeile se leagă, dar nu era atât de evident cum se leagă imaginea unei femei de un set de chei tubulare. Şi spunea el, mă uit la chei, mă uit la femeie, apoi iar la chei, iar la femeie… Trebuie să am şi eu un set din acela de chei… Este evident că nevoia primară trece peste activitatea raţională şi refulează într-o acţiune cu totul disjunctă. De aceea apar la fast-food acele poze perfecte, cu hamburgări perfecţi, cu sticle de Cola aburite şi cu mici picături de apă, ca să-ţi trezească pofta. În momentul când cumperi nişte chestii scofâlcite şi încălzite (departe de a fi ca cele din poză), nici nu mai contează deja.
  Nu este vorba de misoginism, ci de o politică de marketing. Şi bărbaţii sunt la fel de folosiţi ca şi femeile.

 • darius f

  @gabi
  N-am cum sa fiu atat de profund ca si Bibliotecarul insa ideea e chiar simpla de tot: misoginismul in publicitate exista pentru ca vinde si vinde destul de bine.
  Scopul publicitatii nu este sa educe ci sa vanda si e normal ca ea incearca sa faca acest lucru folosidu-se de toate tertipurile psihologice posibile. Binenteles, exista si exceptii si exagerari sau depasiri ale limitei bunului simt dar ele trebuie tratate ca atare.
  Poate ca acesta discutie ar fi si mai interesanta daca am folosi exemple(video sau print-uri) concrete.

 • emanuel deleanu

  Domnilor,

  Am consumat cateva minute bune citind toate materialele si posturile dumneavoastra.
  Imi cer scuze, poate sunt ¨expirat¨ intelectual, dar in urma cu zece ani toata suflarea romaneasca stia (ma rog nu chiar toata) ca MISOGIN este un barbat CARE URASTE FEMEILE ! Daca sunteti de acord cu mine, va rog din suflet sa-mi lasati ceva lamuriri despre tema in discutie (Misoginismul in publicitate !!)
  Caci, daca nu m-amm inselat asupra definitiei cuvantului, tot ce am citit este absurd, cel putin.
  Va multumesc anticipat 🙂

 • YODA

  Si presa asta ce preocupari are. In loc sa puna intrebari mai de profesionis, se intereseaza de pareri mondene, dar ma rog, este problema lor.

 • Bibliotecaru

  @ emanuel deleanu
  Aveţi dreptate oarecum. Desigur, definiţiile de dicţionar urmează însă viaţa reală şi nu invers. Eu nu aş merge pe termenul de URĂ ci de desconsiderare, repulsie, poate şi mai soft, un bărbat care evită societatea femeilor.
  Interesant este definirea unui cuvânt prin antonimul său. Antonimul lui misogin este afemeiat. Gândind misoginul ca antonimul lui afemeiat nu ne ducem cu gândul la ură pentru că afemeiatul nu iubeşte cu adevărat femeile, ci le foloseşte pentru a satisface un libido bogat. Astăzi însă misogin devine tot mai mult antonimul feminismului (ca mişcare socială), adică mai nuanţat pe folosirea femei, desconsiderarea ei, devalizarea femeii de valori morale şi intelectuale.

  În principiu aveţi însă dreptate, misogin înseamnă persoană care urăşte femeile.

 • gabicretu

  @Toti,
  Acelasi dictionar va va spune ca orice cuvant format cu sufixul „ism” desemneaza o conceptie, filosofie, atitudine, doctrina, etc. Aceasta poate fi impartasita sau sustinuta de oricine. Inclusiv de femei.
  Daca legati atitudinea exclusiv de barbati, nu pot face decat un singur comentariu: gura pacatosului adevar graieste…

 • Bibliotecaru

  Relativ la ism… parţial adevărat. 🙂
  Nu cred că e musai să fie vorba de filosofie.
  Când spun darwinism, este evident că vorbim despre teoria lui Darwin.
  Dacă spun stoicism, este evident că vorbim de ceva care aparţine stoicilor.
  La carierism desemnează un fenomen.
  Pentru formalism înseamnă o stare de fapt, orientare sau atitudine.
  Minimalism denotă un curent artistic.
  Pentru fariseism se referă la o caracteristica dominantă.
  Pentru seism… 🙂 În acest caz ism nu este sufix.

  Dicţionarul spune tare şi cu convingere că misogin este o exclusivitate pentru bărbaţi. În acest caz nu mai contează că „ism” nu face diferenţiere. Pe de altă parte, cum spuneam, dicţionarul explică şi normează vocabularul unui popor, trebuie deci să urmeze sensurile noi apărute. Eu nu cred în vorbire după dicţionar. Sigur, dicţionarul este un reper, nu mă va opri nimeni însă să inventez cuvinte noi, sensuri noi.

  De exemplu, pot inventa pe moment cuvântul plaic. O combinaţie între plai şi laic, adică un bucolic dominat de spiritualitatea necuprinsă în dogme. Mai pe scurt, desprins din tradiţii păgâne.

 • Mihai Epure

  Daca misoginism stirneste atita discutie, ma intreb cam cum ar fi sa ne preocupam de definitia saraciei?
  Presa, Parlamente, politicieni, lumea in general cheltuie timp, energie si sume considerabile de bani pt a dezbate problema misoginismului dar nu prea vad mai nimic despre saracie. Tarani si mare parte din „fosta clasa muncitoare” se tirasc de pe o zi pe alta in saracie lucie iar noi ne preocupam de eticheta!
  Exista misoginism? Sigur! La fel de mult cum exista rasism, chovinism si multe alte „isms” care caracterizeaza gindirea si modul in care un individ vede societatea. Stie toata lumea de existenta lor dar incercam sa ne vedem de viata si sa educam daca putem pe cei care nu inteleg.
  Daca misoginismul era atit de evident si puternic in Romania, cu toata stima si respectul Dna Cretu, nu ajungea-ti in Parlamentul Romaniei sau cel European.
  Publicitatea e o meserie banoasa si ca sa dovedesti ca-ti meriti banii trebuie sa stii cum sa vinzi. Si daca asta inseamna ca trebuie sa folosesti imaginea unei femei imbracate sau altfel… atunci asta e. Nu te face misogin!!! Te face istet si cu simt de afaceri!
  „Misogin” asa cum spunea Emanuel Deleanu, e cineva care uraste femeile. Daca asta e cazul atunci respectivul s-ar putea sa fie „gay” deci are un motiv. Daca incepem sa ne uitam la toate celelalte nuante ale cuvintului, atunci intram in cazul „McDonald vs Hot coffee”.
  Daca insa vorbim de saracie, asta as vrea sa vad idei, bani si timp cheltuit incercind sa gasim solutii la cum se poate scapa de asa ceva!

 • gabicretu

  @Mihai,
  O persoana (ca tine) poate foarte bine sa respecte si iubeasca femeile (ca persoane) si totusi sa actioneze dupa stereotipuri pline de misoginism fara sa aiba constiinta ca face astfel. Problema despre care vorbim este una culturala, care tine de valorile pe care este construita o societate, nu de alegere individuala.
  Ex. Tu iei prezenta mea in parlament drept argument ca societatea noastra nu este misogina (nu mai mult decat altele, oricum).
  Eu zic ca 34 de femei intre 469 parlamentari romani, nici o femeie in guvern, etc. arata dimpotriva. Media mondiala la reprezentare parlamentara a femeilor este 17,…% iar ponderea lor in electoratul roman 52,%.
  Cine are dreptate?
  (Iti recomand sa te uiti prin Femeile si politica la romani, mai sus, dreapta)
  Dar punctul cheie este saracia! Stiai ca 70% dintre saracii lumii sunt femei, ca ele detin doar mai putin de 5% din bogatiile lumii? Ca decalajul salarial intre femei si barbati, chiar si in Uniunea Europeana, „model de egalitate”, atinge si 40%?
  Ai idee care este structura pe genuri a saracilor Romaniei? Ai idee care va fi peste niste ani cand sutele de mii de femei care astazi fac menajul si ingrijesc batrani prin Italia, Spania si in alte parti ca sa-si sustina familiile vor iesi la pensie?(sunt inscrise ca musafiri si nu au asigurari sociale platite timp de ani buni…)
  Sa vorbesc de trafic, prostitutie?!
  Cinismul pe care il afisezi cand spui ca „a face bani” justifica orice mijloace si te scuteste de responsabilitate l-ai imprumutat de la ideologia capitalista constient sau e ca si cu misoginismul, contaminare din mediu…

 • Peter Gluck

  Misoginismul este doar una dintre multiplele forme de compensare ale lipsei de valoare individuala printr-o valoare colectiva. „Nu e cine stie ce de capul meu, ba toata lumea zice ca-s cam tampit, dar macar sunt barbat si nu femeie, de etnie gunguleza si nu gongolie, de credinta corecta si nu pagan…” si asa mai departe in jdemii de variante locale si globale.
  Compensarea colectiva este o sursa de tipul cutiei doamnei Pandora- de ce nu a domnului Pandor? Cum o fi fost la Neanderthalezi..si acolo era discriminare?
  Nu reusesc sa-mi aduc aminte.

 • Peter Gluck

  PS. Desigur am auzit legende despre matriarhat, dar nu le cred.

 • darius f

  @Peter
  Probabil ca si aceste legende sunt tot un efect al misoginismului.

 • Mihai Epure

  Poate sint eu un pic mai incet la minte dar din cite vad si in dictionare, din nou „misoginismul” este calificat ca ura impotriva sexului feminin. Plata diferentiata pe baza de sex sau angajarea pe aceiasi baza este calificata drept „discriminare sexuala”, traficul de persoane si prostitutia sint acoperite de „forme de sclavagism” samd. Faptul ca 52% din electorat este reprezentat de femei nu inseamna ca 52% din voturi sint ale femeilor. Nu toate femeile voteaza doar pt ca au dreptul! Nu toate femeile voteaza pt o femeie doar pt ca este una pe lista cum nici toti barbatii voteaza in exclusivitate pt barbati!
  Faptul ca mii de romance sint in vest si au grija de batrini samd, este intradevar dureros. Citi barbati insa ar avea sansa sa ocupe slujbe de genul asta? Inseamna asta ca barbatii sint discriminati? Femeile care ingrijesc de batrini in vestul Europei, sint mult mai bine platite decit barbatii care toarna betoane pe santiere in tara. Din nou: cine este in dezavantaj? Ar trebui barbatii sa se simta discriminati pt ca muncesc fizic mai mult si sint platiti mai putin? Ca femeile nu vor avea pensii cind vine timpu … aici intram in planificare personala deficienta si e alta mincare de peste. Cite din ele platesc taxe pe venit sub o forma sau alta, in Romania sau altundeva?
  Lista poate continua la nesfirsit.
  Ca misoginismul exista? Nu exista dubii insa singura cale prin care se poate eradica este educatia continua.
  Exista pedepse cu inchisoare pt aproape orice dar nu pt misoginism.
  Cit priveste reclamele, modelul respectiv face sume exorbitante de bani in general mult mai mult decit barbatii care pozeaza ca model. Am auzit de femei „supermodel” n-am auzit insa de barbati „supermodel”
  Ca femeile detin doar 5% din bogatiile lumii, nu vad relevanta. Crede cineva ca barbatii controleaza in totalitate restul de 95?

 • doinaş

  Misoginismul poate ca nu este cel mai potrivit cuvant, daca, intr-adevar definitia din dictionar este completa. Dar cum altfel decat prin ura si subapreciere putem explica logic existenta discriminarii sexuale a femeilor.
  Pana la urma vorbim despre descrierea unei realitati sociale care e considerata corecta „pentru ca asa este decand lumea”. Si inertia este cea care duce lucrurile mai departe.
  Completez argumentele lui Gabi
  2/3 din analfabetii lumii sunt femei
  30% din gospodarii depind exclusiv de grija si veniturile unei femei
  peste 80% din cele mai sarace familii ale lumii depind de munca unei femei
  in Maramures doar 28% dintre pensionari sunt femei (socotind si pensionarele de urmas)

  Sunteti oameni umblati-inteleg. Incercati sa vedeti jocurile pe calculator la moda. In jumatate din ele nu exista personaje feminine, in majoritatea celorlalte femeile sunt in postura de victima.
  Asta creeaza un model social, o asteptare sociala. Iesirea din modelul recunoscut, acceptat, vehiculat prin toate media este sanctionata social prin izolare.Multam lui Dumnezeu (sau renascentistilor, sau revolutiei franceze) ca lapidarea in piata publica nu mai este permisa.
  In aceeasi categorie se inscriu si reclamele.
  Femeile din reclame sunt fie „mame perfecte”, „super”, obsedate de alimentarea corecta a familiei, de haine impecabil de curate, tot ale familiei, fie obsedate de produsele de slabit, de iaurturi si diuretice, fie niste catze afurisite. Tinere sau batrane NOTA BENE, CATZELE SUNT URATE . Si rele prin definitie.
  Da, am omis sa spun:mamicele perfecte sunt si frumoase, elegante, si au siluete impecabile, si seara, dupa ce isi culca copiii isi aduc aminte ca sunt femei si tin (eventual) companie la un vin, unui barbat, multumit ca este hranit si curat.
  Pe de alta parte, uitati-va la expozitiile de masini, de exemplu. Fiecare masina/motocicleta are o tanara superba, seminuda in/pe/langa ea. Asocierea masina-marfa-femeie e clara.
  Si ma intorc la realitatea sociala care este in egala masura probabil, determinata si determinanta a acestei asocieri.
  Spusa cu autoritatea lui CTPopescu, fraza „Femeile de fapt nu gândesc. Cu excepţiile de rigoare, la fel de dese ca pinguinii albaştri, ele mimează gândirea omenească…” capata valoare de axioma” si canalizeaza asteptarile, care canalizeaza evolutia care duc la perpetuarea starii actuale.

  Cam asta e cu imaginea femeii si misoginismul.

 • emanuel deleanu

  Hmmm, 🙂

  Oare femeile sunt cu adevarat gata sa arunce peste bord nazuinta de a fi trofeu ?
  Ce spui doamna Doina ? Sunt convins ca stiu ce. 🙂

 • emanuel deleanu

  A ! Lu’ Mishu’ Epure :
  Consider ca am ramas dator : un inginer nu trebuie sa stie sa stranga suruburi, ci care surub si cat trebuie strans. Si asta mereu si ori unde. Cam asta ar fi diferenta. Sau nu ?

 • Bianca

  @Emanuel Deleanu, draga, de ce nu nazuiesti tu sa fii trofeul meu, de exemplu, sa vezi cum se schimba termenii? Ca precis te indragostesti de mine ca un idiot si dupa aia te superi ca te-am sedus si te-am abandonat. Poate te si sinucizi si lasi un biletel ca nu ai suportat vina istorica de a fi folosit la spalatu’rufelor, cind io ti-am promis ca esti un trofeu? Nu cred ca femeile sint, in masa, perfecte, dat fiind ca eu cred in oameni individuali si nu in chestii omogene, care sint mai mult purtatoare de prejudecati absurde, decit de idei.
  Exista si termenul de misandrie, dar, o chestie superfaina, inca nu e „omologat” sau nu stiu eu, in sensul in care nu si-a capatat -ismul, adica misandrinism.

  @Gabs Ai perfecta dreptate, din pacate. Si tot din pacate nu cred ca exista remediu. Si aceste statistici sunt gresite pentru ca fac uz si abuz de gender situation. Femeile nu trebuie sa isi caute locul intre oameni. Oamenii trebuie sa isi caute locul intre oameni. Chiar daca nu avem feminin pentru om. Totusi, la plural, sufletul se declina la feminin. Ca sa nu mai vorbim ce altceva perfect masculin se declina si la singular si la plural la feminin.

 • Mihai Epure

  Mama ei de gramatica! Genul feminin se pare ca are mai multa folosinta.

 • Mihai Epure

  @emanuel daleanu
  Si daca inginerul nu stie cum arata surubul, cum sa stie ce sa stringa?!

 • gabicretu

  @Unii,
  Am impresia ca asist la renasterea nominalismului (vorbiti abstractii). Ca sa revenim pe pamant, sa reamintim de cine vorbim:

  – femeile sunt mamele, surorile, partenerele, colegele de banca sau fiicele acestor barbati!

  Acum se vede mai bine, sper, monstruozitatea unor afirmatii pe care unii le fac, dincolo de cunosterea, sau nu, a statisticilor care, ca orice numere, sunt sarace in exprimare…

 • Mihai Epure

  Parere personala din ce vad ca se intimpla in US este ca pedepsele pt incalcarea legii nu sint destul de aspre.
  De ex: frauda, trafic de droguri, trafic de persoane, abuz fizic, exploatare sexuala, omor neintentionat(rezultatul unei batai samd), detinutii impart aceiasi cladire, aceiasi sala de sport, se uita la acelasi televizor, maninca din aceiasi oala. Unii ar raspunde ca este dreptul lor la toate astea. Eu spun NU! Pt ca inainte sa comita crima nu au gindit la drepturile celor pe care i-au asuprit sau de la care au furat pina i-au ruinat. Pedeapsa apropriata ar fi munca grea, nu televizor, ziar, carti, sala de gym ci munca, munca si iar munca. Numai asa se vor abtine de la a repeta sau se vor abtine de la a comite crime in general. Nu au respectat drepturile altora, nu merita sa aiba drepturi!
  Ce fel de pedeapsa e aia cind abuzezi fizic si sexual o femeie si primesti 4-5 ani din care faci jumate si esti eliberat pe motiv de buna purtare? te-ai uitat la televizor doi ani, ai mincat de trei ori pe zi, ai dormit 9 ore din 24, n-ai miscat un pai. Ce pedeapsa e asta? E vacanta nu pedeapsa.
  Pt trafic de persoane, unii se imbogatesc si daca sint prinsi sint pedepsiti acolo 6 luni, un an-doi. Iese afara si face din nou!
  Numai asa se vor schimba lucrurile: platesti pt ce ai gresit, nu esti recompensat cu vacante! Dureaza insa pina cind Parlamente si congrese vad lucrurile pt ce sint. Politicienii sint mai interesati de imaginea lor buna decit de actiune ferma.
  In US, 1% din populatie este in puscarii, asta inseamna in jur de 3 milioane de persoane care nu produc nimic dar costa destul. De ce sa nu-si acopere singur cheltuilile?

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  Am mers şi eu pe acel link din Economist dot com.

  Recunosc că viaţa joacă mari feste vieţii. De ce spun asta? Pentru că am văzut acolo cum în vârful ţărilor care promovează femei, este o ţară declarată (auto-declarată) comunistă. Dar cel mai tare lucru, şi chiar este de semnalat, este că înaintea Angliei şi Statelor Unite ale Americii, două ţări, nu-i aşa, cu tradiţie democratică, în drepturile omului şi întreaga propagandă legată de libertăţi, văd două ţări… islamice tradiţionale, chiar habotnice pe alocuri, Afganistanul şi Emiratele Arabe Unite. Păi să nu râzi până nu mai ai aer? Pe acolo mai merg încă femei acoperite cu voal, feregea şi hobot, să nu se vadă nimic din ce ar putea provoca, dar uite că fac politică şi sunt alese.

  Asta spune multe despre concordanţa vorbelor şi a principiilor.
  Până nu de mult comunismul respingea categoric religia ca pe ceva obiectiv, dar prelua ideologic multe din prevederile dogmei creştine (doar teoretic, desigur), capitalismul, dimpotrivă, ţine aproape biserica creştină dar transformă totul în acţiune mercantilă.

  La fel şi în aceste state democratice… se vorbeşte multe despre drepturile omului, egalitate de şanse, „nimeni mai presus de…”, dar în realitate se vede că este exact pe dos.

  Eu trag concluzia că acolo unde se vorbeşte despre drepturi şi libertăţi, cultura sloganurilor nu este expresia civilizaţiei, ci, dimpotrivă, expresia frustrărilor. Şi, pe bună dreptate, dacă astăzi simţim nevoia să vorbim despre accederea femeii în zona de conducere şi stabilire a deciziei, care va să zică că nu le avem. De ce nu mai sunt astăzi prea multe evenimente legate de minorităţile naţionale? Iată că avem un Guvern în care minorităţile naţionale sunt aşezate foarte confortabil şi stabil. Ce s-ar putea face aici în plus? Un preşedinte de la minorităţi? Deci, dacă simţim nevoia să aducem în faţă subiectul discriminării de gen, înseamnă că ceva se întâmplă.

 • doinaş

  Eu ce spuneam, domnule Deleanu, fetele sunt educate pentru a-si dori pozitia de trofeu… si barbatii de a cumpara trofee…si daca nu le pot cumpara le iau cu forta.
  Tot ce spuneam in postul anterior despre posturile femeilor in media devalorizeaza si dezumanizeaza femeia, atribuidu-i preocupari minore si/sau superficiale. Prin urmare…in mod implicit femeile sunt o etichetate ca o categorie oarecum inferioara, ceea ce determina comportamente in consecinta.

  Zilele trecute la tv era o stire care spunea ca in instantele romane se judeca in acest moment 100.000 (una suta de mii) de cazuri de viol. Din moment ce violul se pedepseste cu inchisoarea, in viitorii ani 100.000 de barbati ar trebui sa zaca in inchisoare.
  http://www.banateanul.ro/ultima-ora/peste-2-000-de-violuri-au-avut-loc-in-timis-in-ultimii-ani-3165475

  Si vorba domnului Epure, sa nu fie in vacanta acolo.
  Credeti ca daca statul, in mod indirect, n-ar fi permis ca femeia sa fie considerata cetatean de rang inferior, incidenta violentei in familie ar fi fost atat de mare cum este?

  Nu pun in discutie pozitia dumneavoastra ca sot, dar as vrea sa priviti problema din cea a unui (potential) tata al unei fete. O veti educa sa caute o pozitie de trofeu, sau una de independenta? Sa accepte violenta unui partener abuziv ca pe o inerenta a vietii de familie sau sa-si caute dreptatea, sa-si pastreze echilibrul si demnitatea?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *