Obama e presedinte!
Nu as vrea sa-mi fac mai multe iluzii decat este necesar. Ma bucur doar ca manipularea nu a reusit. Ni s-a spus de atatea ori ca un om de alta culoare nu poate castiga in lumea albilor… Multi romani au si crezut. Au si contribuit din plin la manipulare. Suntem singurii din Europa care l-ar fi votat pe McCain…
Poate pentru ca nu suntem capabili sa intelegem ca o tara este si tara celor diferiti sau a celor saraci; ca poate fi si tara noastra, nu doar tara lor, a celor care au exercitat puterea veacuri. Este o explicatie si pentru faptul ca democratia nu merge la romani.
Am o singura tristete. S-a confirmat ca patriarhatul este mai puternic chiar decat rasismul. Dar nu vreau sa fac eroarea de a spune ca America nu a fost pregatita sa aleaga inca o femeie. De data aceasta, a fost timpul lui Obama. Toate portile viitorului par deschise. Doar ca nu trebuie doar sa intram. Trebuie sa si schimbam ceea ce trebuie schimbat. Este mult de munca…
Valeriu Mangu
Doamna Gabriela Cretu,
Cu respect va anunt ca v-am lasat un text in pagina anterioara.
Al dvs., Valeriu Mangu
Peter Gluck
Draga Gabi,
The Economist a organizat un vot mondial pentru alegerile din America si in tara noastra 82% dintre votanti l-au ales pe Obama. Nu au fost foarte multi
vezi http://www.economist.com/Vote2008/ si povestea seamana putin cu raportul clasic privind efectul unui medicament asupra soarecilor de experienta:
„33,3 % dintre soareci au murit, 33,3% au supravietuit. Iar al treilea soarece a fugit.” dar votanti au fost de 11 ori mai multi.
Nu stiu daca este corecta comparatia dintre simtul patriarhic si rasism, Hillary avea din start tare,
in general preluate de la carismaticul ei sot, vulnerabilitati. Obama, trebuie sa recunoastem are
calitatea de mare orator si s-a descurcat bine. Iar ceea ce a adus in ecuatie Sarah Palin, mai bine sa nu vorbim. Daca avem rabdare, vom vedea ca SUA va avea si presedinti femei (cum e pluralul, politically and feministically correct- de la PRESEDINTA?) Iar daca asteptam un secol doua- o sa vezi si o/un presedint* liber cugetator. Punem pariu?
gabicretu
@Peter, dragul meu,
Aia nu sunt romanii ci niste cititori ai revistei The Economist. 33 de persoane. Relevanta este 0,00000. Si ei nu s-au uitat la televizor zilele trecute…
In rest, ai dreptate. Dar poate marim viteza la liber cugetatori.
Peter Gluck
Draga Gabi, nici nu mi-a trecut prin cap ideea ca sondajul ala ar fi relevant. Da-i dragut.
Nu mi-ai raspuns la problema cu pluralul feminin sau femininul la plural- ca cercetator sunt constient ca nu fiecare problema are solutie, dar…”un presedinte, doi presedinti; o presedinta, doua presedinte..” nu suna bine.
gabicretu
Peter,
Nicio problema. Presedintii sunt cate unul. Atat ne-ar mai trebui, sa fie doi in acelasi timp.
Este o gluma. Dar ce are de nu suna bine?! Singura problema sa ramana sonoritatea pluralului din limba romana. Uite de ce a devenit engleza universala! Ca nu are pluraluri cu sonoritati…
Ileana Savu
Draga Gabi,
Optimismul meu imi spune ca alegerea lui Obama ne invata ca e posibil. „Da, putem sa facem asta”, le-a zis Obama si ei si-au dat seama cat este de adevarat. Si-au dat seama ca sunt multi si ca pot decide. Si-au dat seama ca trebuie sa lupte pentru valorile pe care le impartasesc. Si-au dat seama, ca dupa sute de ani, au ajuns acolo unde si-au dorit.
Da, este posibil,DACA „visezi” si apoi te lupti pentru acest vis vreo 50-60 de ani, fara a renunta, fara a dispera, fara a da inapoi, pas cu pas.
Nu cred ca a invins patriarhatul. Parerea me este ca acolo a fost posibil, intr-un partid democrat sa se lupte pentru desemnare o femeie si un barbat de culoare. Doua categorii care au fost odata discriminate si care s-au luptat pentru drepturi si sanse egale. S-au luptat cu sanse egale si a invins cel mai bun, cel care putea sa castige pentru partid. Sa nu uitam ca EA era creditata cu sanse mai mari. El a fost mai bun si apoi a demonstrat ca alegerea a fost corecta. Trebuie sa fim obiectivi.
In Franta, tot un partid socialist, a desemnat o femeie pentru a candida la functia prezidentiala. A pierdut dar era aproape de a castiga. Francezii incep deja sa o regrete. Eu cred ca a reprezentat partidul cu cinste si ca a pierdut pentru ca francezii n-au vrut sa aleaga un socialist si nu pentru ca era femeie. Ea a reusit sa schimbe imaginea unui partid socialist francez prafuit. A reusit sa aduca in partid oameni tineri si un suflu nou.
Femeile in Romania sunt bine pregatite, sunt muncitoare, cinstite, au succes in toate domeniile, sunt bine percepute de electorat, dar le lipseste timpul de visare. Intre responsabilitatile de la servici, casa, familie, parinti, copii, NU AU TIMP SA VISEZE. NU AU TIMP SA INTELEAGA CA AU SI DREPTURI. Daca vom depasi aceasta etapa de sclavie, vom putea sa facem pasul inainte.
Pentru asta trebuie sa ne luptam ca sa avem crese, gradinite, scoli, spitale, astfel incat sa reducem timpul pe care-l alocam pentru grija copiilor pe care i-am last cu bunicii, sau o vecina sau cu cheia de gat si cu care trebuie sa facem lectii in timp ce imbucam ceva in picioare si punem repede un rand de rufe la spalat pe care o sa le intandem dupa ce toata lumea s-a culcat si o sa le calcam maine, intamp ce ascultam poezia ce trebuie invatat pentru scoala. Trebuie sa avem spitale in care, atunci can internam pe cineva drag, sa nu trebuiasca sa ducem de mancare si chiar sa nu avem voie sa facem asta, sa nu trebuiasca sa facem asistenta medicala voluntara pentru ca nu sunt suficiente infirmiere si sunt prea multi bolnavi, sa nu trebuiasca…
Daca am avea un ajutor cu toate aceste responsabilitati pe care le primim automat, ca si cand am avea o fisa a postului primita la nastere, AM AVEA TIMP SA VISAM.
PENTRU ASTA NE LUPTAM.
SCHIMBAREA NU SE POATE PETRECE PESTE NOAPTE.
gabicretu
@Ieana, draga mea,
Ai toata dreptatea sa spui ce spui si imi place si felul in care spui. Ai intrat in ritm. E bine.
Doar ca ma gandesc acum ca noi (si intelegi care noi) pe langa restul obligatiilor, o mai avem si pe aceea de a le invata ca au si drepturi.Si sa le aparam, de asemenea. Sunt mai bucuroasa azi vazand ca nu mai sunt asa singura in actiunea temerara.
Nu se poate petrece peste noapte nici o schimbare. Dar in decenii deja ar fi trebuit, nu crezi?!
Sambata dupa amiaza si duminica sunt in Bucuresti. Daca ai de convins pe unele dintre femei si pot sa-ti dau ajutor, striga!
Si trage tare! Femeile merita si au nevoie de unele care sa vorbeasca si pentru ele.
Valeriu Mangu
Doamna Gabriela Cretu,
V-am lasat un raspuns in pagina anterioara.
Al dvs., Valeriu Mangu
ion adrian
Mc Cain este unul din senatorii republicani, care in 2006 a semnat un text care avertiza despre criza subprime si despre cele doua banci cu probleme.
Obama si alti democrati, nu au semnat atunci, desi criza porneste de la Carter si Clinton prin aplicarea in practica a unor nobile intentii, caci asa este socialismul nobil si cu morti in urma sa.
Deci nu ptr ca Obama este mulatru deci nu negru, nu l-ar fi votat multi romani. Si daca Europa a ajuns sa se comporte ca o turma a corectitudinii politice, trebuie sa suferim ca noi inca nu am ajuns in faza asta desi se fac eforturi mari in acest sens?
Sa dea Dumnezeu ca Obama sa se descurce , sa-si plateasca „datoriile ” fara ca lumea sa aiba de suferit, sa stea bine in fata lui Putin care reinvie stalinismul samd .
O sa vedem.
Oricum pe de alta parte, ce s-a intamplat, cineva spune ca : semnifica sfarsitul mileniului 21 in calitate de continuator al mileniului 20. Foarte bine , traiasaca mileniul 21 prin el insusi si Obama ptr ca a castigat si a avut un consilier care i-a scris un discurs excelent la aflarea victoriei. Si Mc Cain a avut unul tot pe masura dar vorba lui Dalida; parole, parole…
gabicretu
@Ion Adrian,
Sa evitam ridicolul! Putem avea fiecare optiunile noastre politice (ca de asta-i democratie) dar garantarea dreptului de a le axprima nu este echivalenta si cu adevarul lor.
Nu de alta dar nu putem explica cum o fi ocolit criza actuala pe domnii Regan si Bush 1 si 2 pentru a-si cauta radacinile la Carter si Clinton.
Afirmatiile gratuite sunt de asemenea riscante…
ion adrian
Pe Busch nu l-a ocolit de loc, caci, ca sa-si atraga voturile hispanicilor a mai adaugat la ce a facut Clinton , dar as fi curios, daca stiti ce a facut Clinton si Busch din acest punct de vedere, mai ales ca sfatul pe care mi-l dati este perfect valabil pentru oricine, desigur in democratia adevarata si pentru cei care o si traiesc in fiinta lor.
ion adrian
PS. Criza nu a ocolit pe nimeni caci s-a produs cand paharul s-a umplut si paharul a fost pus la ciuciur de cine v-am spus eu.
Despre nimic
Eu nu cred ca romanii l-ar fi ales pe McCain. De fapt nici nu li s-a dat vreo sansa de catre presa sa voteze cu McCain pt ca toata presa l-a scos in evidenta doar pe Obama. Iar doar pentru faptul ca e afro-american si a pornit de jos nu inseamna ca va face treaba mai buna decat ceilalti de pana acum. Oricum cred ca s-a exagerat cu subiectul asta … e prea putin relevant pentru noi cine e presedintele Americii. Eu cred ca rolul presedintelui SUA pentru Romania este mult exagerat de presa … Indiferent cine ar fi presedintele SUA, viata noastra e tot aceiasi. Diferenta e daca e razboi la 3000 km de Romania sau nu, dar si asta ne schimba prea putin viata (poate doar a militarilor trimisi acolo de tara noastra). In rest, nimic esential nu se schimba. Deci nu vad de unde atata interes subit pentru alegerile din SUA. Pentru noi ar trebui sa fie mai importante alegerile din Germania, Franta sau Italia (dar nici alea prea mult).
ion adrian
Dna Cretu,
Si apropo, daca evit ridiolul, voi fi mai prieten cu dvs care ati fost trimisa in parlamentul UE de un partid ai carui lideri AN si II cel putin, au instigat la boicot electoral?
ion adrian
PS Sau asta este o afirmatie gratuita si deci riscanta.
ion adrian
Va multzumesc.