• In General
  • pe

Orice diminuare a salariilor loveşte în producătorii mici şi mijlocii

Şi nu numai! Loveşte în furnizorii de servicii publice (apă, electricitate, etc.) în mod direct.

Săracii (cu sau fără loc de muncă) îşi consumă tot venitul. Rata economiilor pentru pensionari şi cei care câştigă sub salariul mediu este practic nulă. Dat fiind nivelul său scăzut, la aceste categorii venitul se cheltuie într-o proporţie covârşitoare pe produse alimentare, îmbrăcăminte, utilităţi şi trasport.

Orice diminuare are drept consecinţă reducerea corespunzătoare a  cererii de bunuri din categoriile menţionate şi/sau acumularea de datorii la întreţinere. Atenţie! Mai mult decât  alte categorii, aceştia consumă din producţia autohtonă, fac piaţa la piaţa ţărănească, nu la hiper-market, etc.

PS

Să nu uit librarii şi editorii. Eu vor fi crunt loviţi, de asemenea. Bugetarii, măcar o parte a lor, sunt consumatorii obişnuiţi de carte; aceasta este spre vârful piramidei nevoilor, de unde începe renunţarea… Dar beneficiarii impozitului unic nu cumpără nici cărţi; şi-au luat deja partea…

Drept urmare, dacă mai rămăseseră după impozitul forfetar vreo câţiva producători mici (de covrigi şi plăcinţele, de încălţăminte, etc.) ei vor fi loviţi în plex. Chiar şi un 10-20% reducere a vânzărilor îi aruncă sub pragul supravieţuirii, că doar nu vindeau produse etno-botanice. Dar,  bineînţeles, beneficiarii impozitului unic nu mănâncă covrigi; nici plăcinţele… La plăcinte, am avut impresia că ar fi ceva îmbulzeală.

35 comentarii la “Orice diminuare a salariilor loveşte în producătorii mici şi mijlocii”

  • Ileana

    Salutări din Paradisul terestru!
    Cred că este exact vremea să aplicăm invăţăturile creştine ,între care aceea referitoare la răbdare …
    Sint librar ,cu datorii uriaşe ,dar nu abdic .Dimpotrivă,mă simt provocată in modul cel mai interesant de situaţia pe care toată lumea o consideră dezastruoasă.Mai vorbim!

  • Bibliotecaru

    Eu cred că ar trebui să începem cu toţii nişte cursuri de tăiat vene…

  • nbsh

    @Bibliotecaru
    Nu l-as recomanda pe basescu sa ne predea cursul ala, ca ne-ar invata sa le taiem pe transversala, ca emo, numai sa ne vada cum suferim mai mult. Am auzit ca e indicata taierea de-a lungul venei, ca pierderea de sange sa fie mai rapida 😉
    Of, of, mai, mai! Radem, glumim, taiem vene sau facem foamea, tot murim.

  • Bibliotecaru

    Eu am studiat „arta sinuciderii”. O tăiere de vene eficientă este secţionarea venei jugulare, la gât.

  • nbsh

    Daca tot am aflat asta, as exersa pe fascistii astia ai nostri; dar ma tem ca ma amendeaza europenii ca nu le-am aplicat direct un glonte-n frunte…

  • Ileana

    Oameni buni ,am spus „răbdare”…
    Un prilej de exersat arta contemplării!
    A te sinucide ,pe lîngă că este un păcat şi o ruşine ,mai este şi plictisitor.
    Daca vreţi ,vi-l imprumut pe Seneca.

  • iceflame

    Guvernantii nostri dragi au umflat sistemul bugetar cu clientela lor. Acum, ca sa nu se darame sandramaua, taie din salariile tuturor, numai sa reuseasca infuzia de influenta pe zona deconcentratelor si a ministerelor.
    Bun. Asta e la bugetari.
    Dar pensionarii si copiii ce vina au? Aud ca vor scadea pensiile si alocatiile pentru copii. Daca e adevarat, niste batranei vor muri mai repede, si, niste copilasi, cei mai saraci dintre ei, vor manca o data la doua zile, asta daca sunt cuminti…

    Dar, semnalul cel mai prost pe care ni-l dau guvernantii e urmatorul;

    nu mai e nimica de furat indirect in Romania. De aceea, domniile lor se vad siliti sa bage mana direct in buzunarele noastre. Cu tupeu, ca nesimtirea nu-i lipseste zbanghiului si gastii acestuia.

    Pe fondul acestor intamplari, propun sa lasam deoparte ideea cu taierea venelor si sa facem mai bine o vizita la noua vila de neam prost a ministrului Videanu.
    Sa luam cu noi si niscaiva sute de pensionari, cateva de parinti cu copii nehaliti de ceva zile si niscaiva muncitori care nu au mai luat leafa de vreo 3 luni la Fortus Iasi.
    Odata ajunsi acolo, am putea avea o discutie amicala cu acest domn in legatura cu necesitatea strangerii curelei de catre noi, cei mai saraci dintre cetatenii Europei.
    Si sa ne explice dumnealui, in numele lui Basescu si a guvernului de mameluci al domnului Boc, cam cum sta treaba cu lipsa fondurilor…

    Asta as face eu, ca sa afle hotii astia tupeisti ca nu suntem un popor de oi tampite si ca Ceausescu a scapat ieftin doar cu impuscarea…

    Unde esti Goe? Nu-i asa ca avem un guvern capabil? Nu-i asa ca ” nici guvernul ideal care ar face toate lucrurile perfect nu ar putea face mai mult” ?

    Cui ii pute gura stimabile???

  • iceflame

    Ileana

    Bine ai revenit!
    O intrebare; Seneca asta e bun de mancat???

  • iceflame

    @ Biblio

    Te rog frumos, daca vrei si poti, posteaza si pentru noi aici vila domnului Videanu, ministrul Straniei Economii din Romania.
    Multumesc.

  • goe

    @iceflame
    Guvernului ii pot reprosa doar ca n-a luat masurile astea mai demult.
    Tu esti doar un ajutor de papagal (asa se numesc aia care repeta dupa papagal). Iti recomand sa scoti televizorul din priza pentru ca te-ai uitat prea mult la Antena 3 si esti teleghidat. Esti spalat pe creier.

    @gabi
    Articolul e o colectie de truisme. Orice scadere de venituri are efecte in lant, asta o stie oricine a terminat liceul. N-am inteles ce alternativa propuneti. Sau misiunea dvs e doar sa criticati?

  • Stefan

    @Goe,
    cu pensiile ce-i de facut draga domnule?Dupa dv.ce credeti?O fi mai buna eutanasierea?

  • Bibliotecaru

    @ nbsh
    Atât sinuciderea cât şi asomarea oamenilor este contrară legii.

  • Bibliotecaru

    Încercarea a doua, căci link-urile m-au trimis la moderare.

    @ iceflame

    videonews.ro/action/viewvideo/42745/Vila-din-Snagov-a-lui-Videanu-construita-pe-un-teren-primit-de-la-Biserica-Ortodoxa/

    ghidulbacaului.ro/wp-content/uploads/2010/01/Adriean-Videanu-vila.jpg

    media2.gruprc.ro/photo/112009/8f97ae8e4de2cf7a2abda2d646de69f7.jpg

    Pozele nu arată însă întreg cartierul. Casele sunt înghesuite unele în altele, practic simţi răsuflarea vecinului, ca şi în Bucureşti. Personal nu-mi place zona. Dacă mi-aş face un mic palat pe undeva, m-aş asigura mai întâi că am teren în jurul vilei cât vezi cu ochii. Este absurd să investeşti milioane de euro într-o casă dacă vecinul de vede în costum de baie atunci când ieşi la piscină.

  • iceflame

    @ goe

    Bag seama nenicule ca nu prea sunteti obisnuit sa vi se spuna adevarul in fata. Atunci cand asta se intampla, deveniti violent in exprimare. Daca ar fi sa va dau un raspuns pe masura dumneavoastra, as spune ca daca eu am crewierul spalat, dumneavoastra aveti cutia craniana murdara pe dinauntru.
    As fi vrut sa spun creierul murdar, insa cum creier nu e…
    Nu va dau insa acest raspuns.
    Va doresc in schimb succes la laudat Marele Guvern al Marelui Boc.
    Traiasca Traian Basescu. Traiasca Elena Basescu, Marele Nostru Europarlamentar. Viva PDL.
    PEDELE, PEDELE, PEDELE, PEDELE, URAAAAAAA.
    Aplauze puternice, prelungite…

  • iceflame

    @ Biblio

    Asta e, suntem in criza si trebuie sa strangem cureaua.Ca sa si-o largeasca ei, portocaliii tupeisti si sfidatori…

  • nbsh

    @Bibliotecaru
    Adica daca ma sinucid ma pedepsesc magistratii de pe lumea ailalta si ma trimit inapoi in iadul asta?
    Si cred ca definitia pentru „oameni” trebuie revizuita.

  • iceflame

    @ nbsh

    Cred ca asta a fost si intentia Bibliotecarului din momemt ce e folosit termenul „asomare”.
    Tare faza…

  • Ileana

    Iceflame,
    Pe planeta mea se mănîncă Seneca.Uite o firimitură din pîinea de toate zilele :
    „Ştii cum îl definesc eu pe omul bun? Împlinit ,lipsit de condiţionări ,omul pe care nicio forţă şi nicio nevoie nu-l pot transforma intr-un om rău.”(Epistole către Lucilius ,Cartea a IV-a ,35)

  • iceflame

    @ Ileana

    Adaptare;
    „Stii cum il definesc eu pe presedinte? Implinit, lipsit de conditionari, omul pe care nici o forta si nici un semnal nu il pot transforma intr-un om bun”.

    Redevenind serios, poate ca, daca am manca mai mult Seneca si mai putin tv, am trai cu totii mai bine…

  • Bibliotecaru

    @ Ileana
    Deci Seneca m-a cunoscut? Şi ce frumos mă descrie… 😀

  • Bibliotecaru

    Art. 190 Uciderea la cererea victimei
    Uciderea savarsita la cererea explicita, serioasa, constienta si repetata a victimei care suferea de o boala incurabila sau de o infirmitate grava atestate medical, cauzatoare de suferinte permanente si greu de suportat se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

    Art. 191 Determinarea sau inlesnirea sinuciderii
    (1) Fapta de a determina sau inlesni sinuciderea unei persoane, daca sinuciderea a avut loc, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani.
    (2) Cand fapta prevazuta in alineatul precedent s-a savarsit fata de un minor cu varsta cuprinsa intre 13 si 18 ani sau fata de o persoana cu discernamant diminuat, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 10 ani.
    (3) Determinarea sau inlesnirea sinuciderii, savarsita fata de un minor care nu a implinit varsta de 13 ani sau fata de o persoana care nu a putut sa-si dea seama de consecintele actiunilor sau inactiunilor sale ori nu putea sa le controleze, daca sinuciderea a avut loc, se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
    (4) Daca actele de determinare sau inlesnire prevazute in alin. (1) – (3) au fost urmate de o incercare de sinucidere, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.

    Sinuciderea şi tentativa de sinucidere nu sunt condamnate ca infracţiuni. Dar dacă sinuciderea este doar o tentativă şi poliţia se deplasează… cineva trebuie să plătească. Dacă sinucigaşul nu plăteşte cu viaţa, măcar o amendă contravenţională tot primeşte, măcar pentru tulburarea liniştii publice…

  • Bibliotecaru

    Personal, dacă mă sinucid, voi face o listă de politicieni care m-au determinat să mă sinucid, poate ajung şi ei să facă un pic de închisoare.

  • nbsh

    Multumesc ca mai desasomat, bibliotecare 🙂
    Personal, daca ma sinucid, o fac in padure, sa nu deranjez organele (in)competente.
    Si sper ca e clar ca glumesc, ca sa nu ma caute careva prin padure daca dispar vreo 2 ore de pe radar…

  • Ileana

    O soluţie impotriva crizei ar fi să reînvăţăm a munci in înţelesul primar al cuvîntului ,adică ,atunci cînd spunem „muncă” – să o facem noi înşine pînă cînd cădem pe brazdă,pînă cînd ni se scurge transpiraţia în ochi…Dar cred că devin indecentă,anacronică fiind de mult.
    De asemenea ,fară mînie proletară,să ne sancţionăm pentru tentaţia levantină a pensionării anticipate .
    În sfîrşit ,să ne mulţumim pentru un timp cu mămăligă,de vreme ce atîta vreme am dat porcilor să manînce cozonac .
    Şi nu-l mai demonizaţi pe Goe .

  • gabicretu

    @ileana,
    Cred că de data asta ai sărit puţin calul în contextul dat, pe lângă inabilitatea (observ că structurală) de a înţelege cum funcţionează sistemul economic şi finanţele internaţionale.
    Habar nu am cine este Goe şi cu se ocupă… Să fie sănătos şi să-şi îndeplinească în continuare datoria; nu de alta, dar nu am atâtea iluzii încât să-mi închipui cum ar mai fi România cum este fără unii (cam mulţi) ca el.
    Ştiu însă că pe aici mai scrie Peter Gluck, care după ce a muncit o viaţă ca angajat continuă fără odihnă să muncească zi de zi şi să scrie aproape singur o revistă adevărată. Despre Dl. Raducanu, atat cat stiu, stiu la fel. Ambii au o varstă… Iceflame este harnic de meserie; Bibliotecaru numai vinovat de lene nu se face… Prefer să presupun că lecţia era pentru subsemnata…

    Mi-ar plăcea să cred că nu din cauza acestora avem 10 miliarde evaziunea fiscală numai în domeniul alcool-tutun; că nu din cauza lor risipa şi contractele care ajung doar în buzunarele cui este în graţii fac să se piardă majoritatea fondurilor publice disponibile…
    De asemenea, vreau să cred că după 42 de ani de muncă grea (de la 3.30 am până tărziu în noapte) tata are dreptul la pensia lui corectă (nu mai spun că pe vremea în care contribuia avea un salariu mare iar acum are o pensie numai bună de supravieţuit).

  • Ileana

    E clar ,am un defect major … fac literatură !
    Cind am spus cele de mai sus, nici nu-mi trecea prin cap sa ating nişte oameni ca voi ,cei care scrieţi aici.O minimă intuiţie a oamenilor mai am ,chiar daca sînt copleşită de toate cele.Dar imaginează-ţi că mă vedeam citită de un public larg,mă-nţelegi! Eram eseistul care îşi ascute pana de nervii întinşi ai ipocritului cititor generic ! Chiar îmi cer iertare, dar departe de mine gîndul. Ca să-mi ispăşesc păcatul ,am să spun că pentru mine tu eşti un etalon al hărniciei şi al îndemînării.Pe bune !
    Au nu eşti tu aceea care ţi-ai sădit singură pomii din grădină?
    Mă grăbesc să trimit textul ăsta ca să împrăştii confuzia .Am ce am cu unele idei ale tale ,dar te iubesc cu tot cu ele ,fiindcă mi-e clar că nu vă puteţi despărţi .

  • Peter Gluck

    @Gabi- multumesc ca ai vorbit despre munca si revista mea, nu este meritul meu ca nu pot sta degeaba si ca imi micsorez cat pot „ego-out”-ul asta e un cuvant creat de mine, admis oficial in limba engleza.
    Eu am inteles din mesajul prietenei noastre Ileana ideea generala ca noi ca societate am facut multe prostii de la revolutie incoace. Ne-am intins mult peste lungimea plapumei, am creat un sistem care nu este sustenabil.
    Pensionarea timpurie e numai o parte a problemei. Am creat prea multi privilegiati care iau de la societate mult mai mult decat ii dau, tot felul de pseudo-aristocratii, Fa afaceri si nu munci, coruptia e rea numai daca te prinde si nu poti sa-l mituiesti pe cel care te-a prins.
    Ceva care se misca vesnic fara sa bagi energie in el se chema un perpetuum mobile societatea noastra e exact contrarul, un fel de perpetuum stabile, poti baga multa energie in ea- degeaba. Ne am dezvatat sa rezolvam problemele. Vinovatia pentru starea asta de lucruri e divizata, nu numai partidele, nu mai politicienii, nu numai nouveau-riches-ii, dar si lenesii, micii profitori, smecherii de calitate joasa au dus tara in…marmelada.
    Cred ca asta e ideea Ilenei.
    Ca sa fiu sincer, ma tem pentru ea, vrea sa faca un lucru util si frumos si va avea probleme cu banii, mai precis cu lipsa lor. Iti tin pumnii, Ileana!

  • gabicretu

    @Dragii mei,

    La noi, capitalismul este sau onest, sau tâmpit; capitalismul inteligent ştie că plusvaloarea (şi frumoasele profituri) sunt doar produsul muncii (al altora, se înţelege); din acest motiv face din cultul muncii (nu şi al muncitorului) o politică necesară. In ciuda faptului că ştie prea bine că munca individuală cinstită nu te face niciodată bogat; te poate face să trăieşti decent şi cu satisfacţie…

    In ultimii 20 de ani noi, am mai vorbim despre asta, am făcut apologia spiritului întreprinzător; avem şi rezultatul; unii chiar au avut spirit întreprinzător şi şi-au apropriat aproape tot ce era prin ţara asta.
    Munca nu a fost apreciată şi nu a fost plătită la justa valoare; din acest motiv, cu toate riscurile, vreo cateva milioane au plecat să muncească, in conditii foarte dure uneori, prin alte părţi; restul, muncesc pe aici; am remarcat cu mare bucurie că în acest an toate campurile au fost arate şi insamantate, de exemplu.
    Ca stravechea problema a organizarii muncii exista, este adevarat. Ca optimizarea folosirii resurselor umane este necesară, de asemenea. Ca este necesar un efort rapid de salvare a unei părţi importante a generatiei tinere din prostie si lipsa de educatie, şi asta este adevarat.
    Dar de aici şi pana a ne pune permanent problema ca cei care muncesc sunt vinovati ca nu muncesc destul este mare diferenta. Imi place ca nu ne deranjeaza miliardarii nostri; nu ne pare nedreapta imbogăţirea lor in 15 ani cati Fat Frumos din poveste… Ne supără că nu muncesc destul cei care castigă salariul minim pe economie; cat vreti sa muncească pentru 600 de lei la nivelul preturilor din România.
    Ma mai supara si alte lucruri; de exemplu, problema cu VMG; municipiul Vaslui, unul dintre cele mai curate şi îngrijite oraşe (chiar daca sarac) nu are niciun angajat la salubritate pentru maturat prin oras; cei pe care-i vedem la patru dimineata strangand gunoiul sunt prestatori de munca in folosul comunitatii de la venitul minim; fără vechime, puncte de pensie…
    Sunt şi unii care nu muncesc; nu intotdeauna din vina lor; dar a generaliza mi se pare cam la fel cu afirmaţia ca toate femeile sunt tarfe; nu politice! Acel tip este rezervat bărbaţilor…

  • ggiggi

    @ gabicretu(author)

    Fraza asta este delicioasa, exacta asa delicioasa : Bugetarii, măcar o parte a lor, sunt consumatorii obişnuiţi de carte; aceasta este spre vârful piramidei nevoilor, de unde începe renunţarea… Dar beneficiarii impozitului unic nu cumpără nici cărţi; şi-au luat deja partea…
    Doar mai am un singur dor , sa-mi spui Doamana ce sa fac fac in loc sa rad (ca nu-i de bonton asta)
    Te rog,

    PS: Daca si cartile sunt scrise asa parca nu ma mai incearca regretul de a nu le fi citit.

  • iceflame

    @ ggiggi

    Ati auzit de zicala ” Ai carte ai parte”?

    Cunoscand cat de cat stilul autoarei, cred ca ea a vrut sa glumeasca amar mergand cumva impotriva zicalei de mai sus.
    Adica; unii in tara asta citesc, deci au carte, iar altii, si-au luat partea, fara a apela insa deloc la ajutorul cartii pentru asta. Vezi cazul Becali. Si-a luat partea? Si-a luat-o. E miliardar? E.

    Asemanarea prenumelui de alint al acestui domn notoriu cu pseudonimul dvs. e absolut intamplatoare.

    Ati pierdut imens necitind cartile Gabrielei, asta e sigur.
    Nu m-ati convins insa ca, citindu-le, ati fi castigat ceva…

  • iceflame

    @ Ileana

    Nu poate nimeni sa semene vant si sa culeaga…liniste.
    Nu il demonizeaza nimeni pe goe. Eu continuu sa sper ca dumnealui va realiza pana la urma ca, pe acest blog cel putin, rautatea instinctiva si tupeul ordinar nu pot substitui argumentele.
    Chiar si cel mai mare dobitoc poate observa ca pe zi ce trece lucrurile se inrautatesc in Romania. Nu e cazul lui goe. Dumnealui stie foarte bine cum sta treaba. Altceva, nu stiu inca bine ce dar pot banui, ii motiveaza probabil unele interventii…

    In ceea ce priveste indemnul tau la munca, e bun si il sustin, cu o conditie insa; efortul sa fie corect recunoscut.

  • ggiggi

    @ Iceflame
    Stimabile,
    Ma subapreciezi cu violenta. Trebuie sa te dezamagesc, dar sunt cu mult mai „subtire” decat crezi. Ce ma intaratat a fost „bugetarii sunt consumatori de carte” Ca si cum calitatea de bugetar presupune o selectie la nivel”telectual” Pai nu stimabile, NU. Bugetarii sunt clasa capuselor estatale. Si nu sunt urmarea unei selectii oneste. Sunt produsul unei societati ce aplauda,invidiaza, imita etc pe unu ca Gigi Becali. Cred ca am fost destul de elocvent. Daca dumneata crezi ca intr-o societate ca cea romaneasca poate exista o clasa, subliniez o clasa (presupine omasa destul mare) onesta si culta , esti pierdut.
    Sa auzim numai de bine,

    PD : gugaleste : gigi capsunaru

  • iceflame

    @ ggiggi

    Onorabile,

    Am spus eu ca bugetarii sunt o clasa onesta si culta?
    Din cate imi amintesc, nu…

    Dumneavoastra in schimb, sustineti ca acestia sunt clasa capuselor statale.
    Nu este oare nedrept sa-i punem pe toti in aceeasi oala?
    Mai ganditi-va la aspectul acesta.

    Daca Gabi a spus ca printre bugetari sunt multi consumatori de carte, o fi stiind ea ceva-ceva. Oricum, inainte de reducerile salariale anuntate, „luxul” unei carti era oarecum accesibil unora dintre ei.
    Dupa reduceri, probabil ca si acestia se vor imputina.

    Nu va cred nici gros si nici subtire. Cred ca sunteti o persoana ca toate celelalte, ca mine, ca altul, cu bune si cu rele, si , sper, cu suficienta inteligenta ca sa nu se supere din cauza unei eventuale inadvertente in lecturarea unei fraze.

    Oricum ati fi, de cele mai multe ori, limbajul folosit de dumneavoastra este unul viu si neinhibat. Vreau sa stiti ca apreciez asta.

  • Ileana

    Nu este de mirare că poporul roman ,cu cît citeşte mai puţin ,cu atît înghite mai multă hîrtie ? Pe chestii birocratice -vreau să spun .
    Şi, cu cît foloseşte mai multă hîrtie ,cu atît produce mai puţină ,spre deloc ? Fabricile noastre fac cel mult carton .
    Iată cum cititorii care au rămas cumpără carţi la preţuri mari ,întrucît hîrtia tipografică este de import.Produsă,n-ar fi exclus ,din stuf romanesc exportat în stare brută.

  • iceflame

    @ Ileana

    Mi-e teama ca ai dreptate…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *