Pactul cu Diavolul…

Criza a venit! Trăiască criza! Nu este vreo exclamație a omului de rând prins intre tăierea salariului făcuta de  guverne si pierderea locuinței, scoasa la vânzare de   băncile la care este îndatorat. Cei care primesc dividende si bonusuri o pot striga însa  oricât de tare. Finalul lui 2010 a marcat in lume noi recorduri in domeniu. Cinismul veniturilor încasate in lumea financiara este minor fata de regula pe cale sa se  impună; in fapt, nu se impune de la sine; o formulează unii si o transforma in lege pentru caței, alții. Pe scurt, putem reduce totul la trei pași.

Pasul unu. Sectorul financiar a provocat criza care s-a extins si si-a rostogolit efectele in multe tari si ramuri de activitate; guvernele i-au  salvat pe cei care au provocat criza, aprobând pachete de sprijin spectaculoase sau naționalizând, practic, societati falimentare; falimentare, din vina lor. S-au pus in aplicare planuri de relansare echivalente cu mulți bani publici direcționați spre marile corporații; programe de tip „Rabla” au fost votate mai peste tot, protecția mediului fiind, evident, doar  pretext; injectarea de bani in piața de automobile lovita de criza, o rațiune mult prea transparenta ca sa nu fie înțeleasa de oricine. Pentru micul producător lovit de criza nu s-a obosit nimeni…

Pasul doi. Salvații s-au întors la vechile obiceiuri; fac ce-au făcut si înainte; mai mult decât atât, au descoperit si cauza răului absolut –  sectorul public are datorii; ca deficitele vin adesea din sprijinul acordat lor pentru ieșirea din criza sau din reducerile de impozite si taxe, se uita total;  ceea ce ni se spune clar, este ca deficitele sunt rele; ele trebuie reduse drastic. Bineînțeles, datoriile sectorului privat sunt bune; mai ales când sunt datorii către buget pentru care se primesc amânări si scutiri! Ca sa reducă deficitele, guvernele trebuie sa taie cheltuielile; educația, sănătatea si tot ceea ce privește cetățeanul, sunt primele vizate. Creșterea veniturilor bugetare este o metoda inacceptabila; daca tot trebuie sa existe si venituri, atunci guvernele trebuie sa crească impozitele pe consum – vezi TVA-ul – pentru ca  pe acestea le plătesc săracii dar sa se taie contribuțiile sociale; ar fi cazul, pentru ca acestea vin in sprijinul lor si ei nu merita nici ceea ce au, lenesii… Nici intr-un caz nu trebuie atinse impozitele pe venit! Daca vreți sa va atingeți de ele, desființați-le! Transformați lumea intr-un paradis fiscal!  Astfel vom fi mulțumiți si ne vom declara competitivi; cu o ultima condiție – desființați si salariile, pe cat este posibil… In acest caz, nu vom mai delocaliza nici măcar producția in China!

Pasul trei. Ceea ce am scris mai sus nu sunt dorințele pe care  un psihanalist le-ar putea descifra in subconștientul celor ce conduc sectorul corporatist, in special financiar-bancar.  Sunt lucruri care pot fi deduse cu ușurința din prevederile Pactului pentru euro. Aceasta este noua denumire sub care este deghizat Pactul de  competitivitate pe care-l propuneau cu puțin timp in urma doi dintre liderii dreptei europene – Merkel si Sarkozy. Sunt aceleași interese imbracate intr-o cauza care suna mai  nobil – salvarea euro. Pactul a fost agreat de „Cei 17 din zona euro” la reuniunea de saptamana trecuta si va fi adoptat de „Cei 27” la Consiliul European din 24-25 martie, odată cu modificarea articolului din Tratat care sa-l facă posibil; modificarea Tratatului se va face  prin procedura simplificata, fara consultare democratica, se înțelege. Astfel, dorințele unora se transforma in lege! 

Participarea statelor din afara zonei euro este pe baza voluntara. Nu vreau inca sa anticipez voința României;  România înseamnă doar președintele. El participă la Consiliul European. În majoritatea celorlalte state participă primul ministru, căci guvernul este responsabil. La noi se pare ca nu-i… Ori este!? La ora la care scriu aceste rânduri, rezultatul moțiunii de cenzura îmi este necunoscut; drumul pe care merge tara nu-mi este; la capătul lui,  lipsește luminița.

Mulți au  visat o viața la fel ca afara;  nimeni nu s-a gândit ca visul s-ar putea împlini intr-un mod pervers;  schimbând admirabilul model social european  intr-unul pur romanesc s-ar realiza, in sfârșit, convergenta atât de invocata. La urma urmei, nu a spus nimeni ca ea ar însemna in mod obligatoriu progres… Drumul poate fi si spre mai rău. Avem timp sa ne oprim! Pactul pentru euro poate fi un  Pact cu Diavolul. Prețul lui este sufletul romanilor; si corpul lor la salarii de doi bani…

 

 

7 comentarii la “Pactul cu Diavolul…”

 • Bibliotecaru

  Eu aş fi spus… Criza s-a dus, trăiască criza! Cacofonia ar fi avut un impact şi mai puternic, pentru că privesc în mediul Politic, Parlament, Guvern, Preşedinţie… peste tot sunt numai şi numai discursuri cacofonice, clişee care sunt repetate în cel mai profund spirit propagandistic.

  WAR IS PEACE

  FREEDOM IS SLAVERY

  IGNORANCE IS STRENGTH

  … în bun spirit orwellian.

 • goe

  Admirabilul model social european este tot mai putin sustenabil. Ca o adevarata extremista de stanga ce sunteti ravniti mereu la banii altora dar refuzati sa intelegeti ca si banii aia se termina odata si odata, iar in Romania nici macar nu prea aveti pe cine jumuli. Diminuand motivatia muncii celor ce muncesc si facand cadouri celor care nu muncesc credeti ca vom avea crestere economica? Sau daca avem bani nici nu ne mai trebuie economie?
  De acord ca Pactul de competitivitate ne-ar dezavantaja crunt si nu cred ca vom adera la el. Noi nu putem concura cu vestul decat fiscal. Sigur ca ideea nu e nici noua si nici pe placul multora, dar momentul ar fi propice. E criza, tarile din jur au facut deja pasul, ei ne arunca acum manusa, dar noi nu ne permitem inca (fiindca am avut onoarea sa fim condusi in trecut de niste banditi care ne-au vandut toate resursele si activele pe persoana fizica…). Asadar domnii capitalisti germani si francezi iubesc competitia, dar nu si pe cea fiscala. Pai se poate? E competitie numai cu armele lor? Nu prea cred. Competitia fiscala e fair play ca orice fel de competitie. Rusine sa le fie alora care sustin contrariul si se autointituleaza capitalisti.
  Inainte sa respingem cu vehementa ideea de paradis fiscal (cati stiu cu adevarat ce inseamna asta si de unde atata vehementa?) ar trebui sa ne uitam bine prin ograda si sa avem un moment de sinceritate. In competitia globala in care vrem nu vrem suntem angrenati, ce atuuri avem noi la ora asta? Care ne sunt punctele slabe si care ne sunt punctele tari? Puncte slabe avem o gramada, puncte tari… clima… temperat continentala? Daca nu tragem si noi spuza pe turta noastra cum fac altii, nu ajungem nicaieri. La ora asta nu-i putem concura pe vestici decat la pret, din pacate. Dupa ce ii vom concura rau de tot la pret vreo 20 de ani, poate o sa reusim sa-i concuram incetul cu incetul si la alte capitole. Romania se afla acum la o rascruce si se pare ca o ia in directia buna. Buna pentru unii, nu pentru toti. Nici o directie nu e buna pentru toti. Mie imi plac directiile care sunt bune pentru cei harnici si curajosi. Parazitilor vad ca are cine sa le poarte de grija, cel putin la nivel declarativ. Dincolo de vorbe se afla evident aritmetica ieftina a voturilor si nimic mai mult. 1 parazit + 1 kg zahar + 1 kg ulei = 3 voturi (metoda patentata de PSD si denumita „masina noastra de vot”)

 • gabicretu

  @Goe,
  O corectura necesara – nu sunt o radicala de stanga, nu o extremista de stanga.
  Dar de ce trebuie sa concuram cu cineva!? Am nevoie de niste argumente ca sa inteleg. Si cine concureaza!? Cetatenii, guvernul, firmele, cine!?

 • Iceflame

  @ Gabi

  Cu aproape un an in urma (zece luni mai precis) aveam o discutie pe blogul tau cu goe.

  Unul din subiectele abordate era criza economica. Celalalt, se referea la femei.

  In timp ce eu afirmam ca, in tara noastra, efectele crizei erau puternic amplificate de actiunile guvernarii portocalii, goe spunea ca lumea avea sa intre in scurt timp in colaps financiar si ca, oricum, importanta actiunilor guvernamentale din Romania ultimilor ani era una „insignifianta”…

  In acest sens, goe isi sustinea pledoaria cu un scenariu bogat in fraze, imagini si cifre, aparut intr-o publicatie straina.

  Eu sustineam pe atunci faptul ca tari ca Anglia, Germania si Franta, dar si unele state foste comuniste dadeau semne clare de redresare economica, in timp ce tara noastra, din cauza dezastruoaei guvernari portocalii, mergea oarecum impotriva curentului…

  Era o disputa clara intre mine si el si numai trecerea timpului putea sa vina si sa confirme sau infirme cumva cele sustinute de catre unul sau celalalt.

  Deoarece la momentul respectiv goe folosise un limbaj total neadecvat in conversatia cu mine, am decis atunci sa nu mai intru in nici un fel de dialog cu el pana in momentul in care, timpul, avea sa clarifice cat de cat situatia.

  Dialogul dintre mine si goe se intampla undeva pe la sfarsitul lunii mai a anului trecut.

  Atunci, el sustinea ca nu stie la ce ma pricep eu cu adevarat in viata reala dar ca la politica si finante as fi un prost care da in gropi.

  Bine, e clar pentru toata lumea cred (si in special pentru mine) ca nu sunt vreun specalist in nici unul din cele doua domenii.
  Poate ca sunt si prost de dau in gropi, e foarte posibil acest lucru, insa va marturisesc aici tuturor ca daca e asa, macar sunt un prost FERICIT.

  Si stiti de ce afirm asta? Veti vedea la sfarsitul postarii…

  Pentru ca pe acest blog exista la ora asta suficient spatiu, imi permit (sper sa nu te superi Gabi) sa redau discutia dintre mine si goe din mai 2010.

  Consider ca este un demers NECESAR, deoarece, acest dialog poate lamuri cat de cat intentiile, orientarea si mai ales credibilitatea anumitor comentatori, la timpul trecut, prezent, si viitor…

  *********************************************************************

  # 22 May 2010 at 11:04 pm

  iceflame A spus:
  @ Biblio

  Optimist scenariu de viitor descrii…

  Ar fi bine daca ne-am afla intr-un etapa asemanatoare momentului 1978 al dictaturii.

  Pe atunci cel putin, exista o strategie pentru economia nationala… Romania era in fata unui punct de cotitura. Din nefericire, decizia de a plati cu orice pret datoria externa nu s-a dovedit a fi cea mai buna alegere.
  Industria nu a mai fost retehnologizata, a inceput procesul de suprasolicitare a acesteia, si, ca efect imediat, costurile de productie nu au putut tine pasul cu concurenta pe plan international.
  Incet-incet, industria romaneasca a inceput sa dea rateuri, randamentul acesteia scazand dramatic.
  Spre deosebire de acum insa, Ceausescu, in prostia lui, a avut grija sa protejeze cumva categoriile cele mai vulnerabile. Au aparut ajutoarele banesti pentru mamele cu multi copii. Ceea ce primea mama mea de la statul roman pentru cresterea nostra era o suma egala cu o treime din salariul tatei.
  Pensia era pensie iar salariul suficient pentru un trai decent.
  Bineinteles ca pentru o masina trebuia sa astepti cinci ani, dar oamenii mergeau cu autobuzul si cu trenul si nu era asa o nenorocire.
  Incet-incet insa au inceput sa dispara produsele de prin magazine, mai ales cele alimentare…
  Asta a produs ruptura dintre Ceausescu si romani. Acesta a fost inceputul sfarsitului pentru regimul comunist.

  Astazi, lucrurile stau complet diferit;

  nu exista o strategie economica si de dezvoltare durabila, nimic pentru viitorul acestei tari.

  Singura strategie este aceea a mentinerii la putere pentru a fura.

  Asta include toate mijloacele posibile si imposibile.
  Incepand cu serviciile secrete, cu detinatorii marilor averi (cu extensiile firesti in mass-media) si terminand cu reprezentantii clasei politice.In aceasta ordine si nicidecum invers. Cine crede ca politicienii sunt cei care conduc ostilitatile in tara asta se inseala amarnic.

  Exceptie fac politicienii-bogati, cei care sunt in primul rand bogatasi si abia dupa aceea politicieni.
  Se pare ca dumnealor s-au saturat sa influenteze decizia politica prin interpusi si si-au pus ei insisi labele libidinoase pe profitabilele butoanele ale puterii.

  Un exemplu perfect in acest sens il constituie seful de la Ministerul Economiei, Videanu.
  Va dati seama de indrazneala acestui individ care confunda treburile tarii cu administrarea propriei feude?
  Va amintiti de scrisoarea pe care respectivul imbecil a avut tupeul de a o trimite oficialilor Comisiei Europene in legatura cu accesarea de fonduri de catre firma sa “proprie si personala” Marmosim?
  Johannes Hahn i-a raspuns asa cum merita, insa, hulpavul “demnitar”, pe langa ca s-a facut de tot rahatul, a tarat si Romania in zona ridicolului absolut.

  Un alt exemplu la fel de graitor il reprezinta doamna Udrea.
  Conform politicii pasilor mici dar siguri, aceasta amazoana de biciclete si-a extins usor-usor, aproape pe nesimtite, raza-i de actiune si influenta.
  Cum turismul romanesc nu-i era de ajuns pentru o imbogatire suficient de rapida, a decis sa puna laba si pe domeniul (sub)dezvoltarii regionale.

  Mai nou, inspectia de stat in constructii se afla in manuta ei si se pare ca a si inceput SA MULGA BANI DE LA OAMENUI.
  Concret, angajatii acestei institutii sunt trimisi prin satele Romaniei ca sa amendeze oamenii pentru tot felul de motive mai mult sau mai putin intemeiate.
  BANUL, BANUL CU ORICE PRET, asta urmaresc parvenitiii portocalii. Ceea ce este foarte grav insa e faptul ca in tupeul lor nemarginit nu se sinchisesc de a face rost de acesti bani DIRECT DIN BUZUNARUL NOSTRU.
  De la batrani, de la salariati, de la mame si copii, de la morti si de la (inca) vii.
  Cu o parte din acesti bani, (cea mai mica parte bineinteles) se vor construi niste chestii de aruncat in ochii electoratului, niste case pentru specialistii din mediul rural se alte cateva obiective nesemnificative financiar. Cu cealalta parte, se vor umple buzunarele lor, ale celor care AU INVESTIT IN CAMPANIA ELECTORALA A LUI BASESCU SI A PDL.

  Biblio, departe de mine ideea ca sistemul comunist e calea de urmat. Nici vorba de asa ceva, brrrrrrrrrrr…

  Ceeea ce vreau sa spun e faptul ca incompetenta si perversitatea celor care conduc astazi tara sunt infinit mai mari decat incompetenta si perversitatea celor care conduceau atunci.
  In plus, cei de azi sunt si hulpavi, vulturi plesuvi ce planeaza amenintator asupra trupului aproape muribund al Romaniei.

  Biblio, daca nu facem nimic, daca nu ne revoltam cu totii si nu reusim sa ii demascam si sa ii decuplam de la putere pe acesti indivizi fara scrupule, lucrurile vor fi mult mai grele decat ne putem imagina.

  Nu stiu daca ceea ce se intampla cu pensionarii de azi este vreo razbunare impotriva celor care au votat preponderent cu PSD-ul in 2009. Cu certitudine insa este un act criminal si fara precedent.
  Sper ca oamenii sa realizeze asta si sa actioneze in consecinta.

  Asa cum spunea si Ileana, de la sindicate nu ne putem astepta la prea multa actiune, sau, cel putin nu ne putem astepta la actiuni cu adevarat eficiente atata timp cat sindicatele continua a fi liderate de indivizi dubiosi.
  Speranta e la noi, la cei multi si inca prea tacuti…

  @ Gabi

  Imi cer scuze pentru postarea cam lunga dar am atata revolta in suflet incat imi este foarte greu sa ma abtin…

  Goe a spus:

  @biblio, iceflame
  Vremurile nasoale care vor veni au legatura cu guvernarile actuale si trecute doar intr-o mica masura, aproape insignifianta. Intregul sistem financiar mondial este in pragul colapsului. Nimeni nu stie exact ce va urma, nimeni nu are solutii, se cumpara timp. Nici asta nu va merge la infinit, la un moment dat mizeria va iesi la suprafata prin toti porii pamantului. Toate parerile de oameni avizati par a converge spre o singura supapa posibila: hiperinflatia. O confirmare a acestui consens v-o poate oferi pretul aurului, si mai ales premiumul pentru aurul fizic, ce a depasit pragul ireal de 30%. Masurile de austeritate (reducerea cheltuielilor) fac parte din arsenalul mondial de masuri prin care se cumpara timp. Prin reducerea cheltuielilor se creeaza o presiune deflationista, in vreme ce tiparnita de bani creeaza o presiune inflationista. Cele doua se anuleaza intr-o oarecare masura. Exista o mica licarire in mintea unora ca sistemul mai poate fi totusi salvat. Cred ca e ceva similar disperarii in fata mortii, pentru ca nimeni nu stie ce se afla dincolo. Problema e ca tiparnita de bani creeaza bani purtatori de dobanda, iar reducerea cheltuielilor atrage dupa sine si o reducere a economiilor, adica sanse si mai mici sa poata fi platita dobanda. Acest sistem nu este sustenabil pe termen lung si va colapsa exact ca un gigantic Caritas ce este. Parerea mea e ca cu cat colapseaza mai repede cu atat mai bine; boala lunga, moarte sigura. Orice sfarsit e un nou inceput si omenirea nu se va opri aici.
  .# 23 May 2010 at 11:04 pm

  iceflame A spus:
  @ goe

  1.Va spun din surse sigure ca una din tarile foarte afectate de criza, Anglia, emite semne clare de redresare.
  Germania , Franta si unele tari din fostul bloc estic la fel.

  Romania merge cumva impotriva curentului.

  Lasand deoparte cazul complet nefericit al Greciei, cum comentati aceasta evolutie a lucrurilor?

  2.Mai usurel cu sloganul -criza mondiala e de vina.
  Mai bine spuneti direct – guvernantii nostri sunt neprihaniti…

  3. Am o nedumerire; de ce oare nu mai face “bai de multime” jagardeaua prezidentiala, marele Base, “idolul romanilor si al nationalitatilor conlocuitoare” de anul trecut?
  pe atunci, mai mult de jumatate din timpul de lucru al domniei sale era dedicat participarii la serbari campenesti si la mari adunari populare.
  Adunari populare avem si acum, unele cu muuuuuuuuult mai mari decat cele despre care tocmai am amintit, deci, de ce nu isi arata dumnealui mecla-i zambareata printre muncitori, tarani, dansatori si dansatoare?
  De ce ni se infatiseazxa numai la tv si de ce oare este intotdeauna insotit de un dispozitiv de siguranta supradimensionat?

  Dumneavoastra ce credeti?
  .# 23 May 2010 at 11:40 pm

  goe A spus:
  @iceflame
  Eu cred ca bine face (Basescu).
  Vazand ca sunteti la curent cu toate dezbaterile de la Antena 3, am incredere in sursele dvs sigure si m-am linistit macar in privinta Angliei. Nu ne dezvaluiti si noua niste cifre, sa risipiti orice indoiala? Incepeti cu datoria publica si cu deficitul bugetar. Continuati cu programul anuntat de noul premier Cameron. Si pe urma terminati cu prostiile.
  “Cazul nefericit al Greciei” nu este un accident, este varful aisbergului. Poate imaginea asta e mai sugestiva: http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=19239
  .# 24 May 2010 at 4:44 am

  iceflame A spus:
  @ goe

  Fiecare cu sursele lui.
  Ramane de vazut in ce masura se va adeveri ceea ce spun eu ori ceea ce dumneavoastra sustineti.
  Va dau totusi un element ajutator ca sa nu va las complet in ceata;
  Credeti ca “sanatatea” bancilor dintr-o tara are vreo relevanta in procesul de relansare economica?
  De ce oare guvernul britanic a decis cu mult timp in urma (atunci cand pentru sfatuitorii si sustinatorii lui Basescu criza inca nu exista) sa injecteze masiv capital in bancile englezesti, cu riscul evident al unui deficit bugetar sporit?
  Ori englezii sunt tampiti, ori ciracii zbanghiului sunt geniali, din doua una.
  Cand cititi presa internationala, va sugerez sa tineti cont si de razboiul euro-dolar, razboi inceput cu putin inainte de invazia americana in Irak.
  Apoi, ganditi-va un pic la faptul ca acest razboi continua, din ce in ce mai dur si cu mijloace din cele mai diverse.
  Cat despre imagine, apreciez. Mi-ar fi placut insa mai mult una cu ratoiul Donald.

  Revenind la ale noastre, ca de aici am plecat;
  sunt sigur ca Base face bine, foarte bine chiar, atat el cat si camarila.
  Mai rau facem noi, romanii de rand care trebuie sa suportam efectele dezastruoase ale politicii sale si a celor care nu precupetesc nici un efort cand este vorba de a trage inca un limboi caldut in dosul murdar al matrozului imbecil.
  .# 24 May 2010 at 5:44 am

  iceflame A spus:
  @ goe

  Spre totala dumneavoastra surprindere, va informez ca antena 3 nu se afla deloc in top 10 canale tv pe care, atunci cand imi permite timpul, le urmaresc.
  Uimitor este faptul ca, din cate imi dau seama, pedelistii sunt cei care stau cu ochii ca pe butelie pe acest canal…
  .# 24 May 2010 at 7:10 am

  goe A spus:
  @iceflame
  Asa se vorbeste in prezenta unor doamne? De ce esti nesimtit? Pentru ca ti se vorbeste frumos? Masoara-ti cuvintele, papagalule!
  Nu stiu la ce te pricepi tu in viata reala, dar la politica si finante esti prost de dai in gropi.
  .# 24 May 2010 at 4:18 pm

  **********************************************************************

  Avand in vedere faptul ca, de la ultima mea discutie cu goe si pana astazi situatia economica in Europa si in lume s-a schimbat cat de cat, avand in vedere si faptul ca sensul acestor schimbari nu a fost neaparat unul negativ iar „colapsul” prevazut de el cam intarzie sa se produca, sunt FERICIT pentru ca, iata, e dovedit acum:

  EXISTA PE LUMEA ASTA CINEVA CARE SE PRICEPE MULT MAI PUTIN DECAT MA PRICEP EU LA POLITICA SI FINANTE.

  ACEL CINEVA, IN MOD SIGUR, ESTE CU MULT MAI PROST DECAT MINE!

  SI, LOGIC, „DA IN GROPI” MULT MAI MARI DECAT ACELEA IN CARE DAU EU!!!

 • goe

  @gabicretu
  Competitia exista la toate nivelurile, de la cetatean pana la guverne si economii. Aria de desfasurare a ostilitatilor variaza de la scara blocului pana la tari si continente. Vreau sa cred ca refuzati sa intelegeti, nu ca nu intelegeti. Orice resursa limitata si ravnita genereaza competitie. Ca sa dispara competitia ar trebui fie sa devina toate resursele nelimitate (imposibil) fie sa se schimbe natura umana (tot imposibil). Progresul nu este posibil fara competitie. Am ajuns in stadiul asta prin competitie (a se citi si selectie naturala) si n-am atins vreun stadiu final de evolutie, evolutia continua. La nivel de specii, cine nu concureaza dispare.
  De-a lungul istoriei competitia oamenilor pentru resurse a imbracat toate formele imaginabile. Nu discut despre razboaie, ci ma limitez numai la competitiile pasnice. Unii au imbratisat competitia deschisa (nici o legatura cu fair play-ul). Altii s-au izolat de restul lumii. Izolarea nu are alt efect decat scaderea calitatii competitiei in zona izolata si ramanerea in urma dpdv al progresului de orice fel fata de restul lumii. Varianta coordonarii de la centru a accesului la resurse s-a dovedit complet ineficienta in toate experimentele. Daca tragem linie si facem adunarile, se vede clar ca de cate ori omul s-a opus ordinii naturale a lucrurilor a avut doar de pierdut. Competitia ramane singura cale viabila de evolutie pe termen lung. Natura ne-a aratat tot timpul calea, dar noi a trebuit sa o punem la indoiala si sa pierdem atata timp ratacind pe aratura. O fi si ratacirea asta o etapa a evolutiei, dar haideti s-o depasim odata. Acceptati evidenta.
  Izolarea si coordonarea de la centru ne-au adus in stadiul de inapoiere in care ne aflam acum. Inteleg ca exista un larg consens ca vrem sa iesim din situatia asta. Ei bine, din situatia asta nu iesim cu lozinci, iar eu cred ca vremea experimentelor a trecut. Drumul de urmat e clar. Nu e usor, nu e scurt, dar altul nu exista. Putem macar sa fim multumiti ca e batatorit si nu trebuie sa inventam noi roata.

 • goe

  @iceflame
  Situatia economica in Europa si in lume nu s-a schimbat prea mult, doar aparentele s-au schimbat. S-a luat un pres mai mare ca sa incapa mai multa mizerie sub el, adica s-a cumparat timp si atat. Cuvantul inflatie iti spune ceva? Cat era benzina acum un an? Dar acum doi si trei ani? Mancarea cum a evoluat? Dar restul? Aud? Sau formarea ta profesionala te-a invatat sa indosariezi doar discutii? Am zis acum un an ca va fi inflatie globala. Stii sa citesti? S-a confirmat? Dar de criza alimentara ai auzit? Stii ce inseamna criza alimentara? Recunosti ca esti prost?
  Spre deosebire de tine, eu nu ma bucur cand gasesc unul mai prost ca mine ci cand gasesc unul mai destept.

 • Iceflame

  @ goe

  Ia vezi mataluta putin cifrele Germaniei…

  Mai vezi tot mataluta care era pretul benzinei
  si al mancarii acum 20, 10, 5 ani…

  Ia mai vezi talica si diferenta dintre inflatie
  si COLAPS…

  Dupa aceea, putem sa ne intalnim fata in fata.

  Sunt sigur ca vom trai o bucurie de nedescris,
  chiar daca din motive diferite…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *