„Păstrarea Uniunii unite folosind temerile, crizele și, uneori, pericolele imaginare cu care ne-am putea confrunta este calea greșită”.

Participarea doamnei Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru afaceri europene a Senatului la reuniunea Interparlamentară “Stadiul dezbaterii privind Viitorul Europei”

 

Doamna Gabriela Crețu, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, a participat, miercuri, 10 octombrie 2018, la reuniunea Interparlamentară “Stadiul dezbaterii privind Viitorul Europei”, organizată la Bruxelles de Comisia pentru afaceri constituționale a Parlamentului European.
La dezbatere au participat reprezentanți ai parlamentelor naționale, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jourova, reprezentanții Președinției austriece a Consiliului Uniunii Europene, ai Consiliului Economic și Social European și ai Comitetului Regiunilor.
În cadrul discuțiilor, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului a subliniat că Uniunea Europeană reprezintă în continuare, în ciuda creșterii inegalităților și a tensiunilor, cea mai pașnică, dezvoltată și chiar echitabilă societate din lume.
A îndemnat la identificarea unor soluții pe menținere a unității, în contextul în care o serie întreagă de provocări amenință această condiție esențială pentru viitorul său, precizând că „…dacă Uniunea și-a pierdut farmecul vechi pe care l-a avut”, pe de altă parte „păstrarea Uniunii unite folosind temerile, crizele și, uneori, pericolele imaginare cu care ne-am putea confrunta este calea greșită”.
De asemenea, doamna senator Gabriela Crețu a subliniat că provocările reale cărora Uniunea trebuie să le facă față se referă la renunțarea pe deplin la direcția neoliberală, la conștientizarea deplină a faptului că nu nivelul de luare a deciziilor (național sau european), ci conținutul acestora este la baza nemulțumirii cetățenilor. „Cetățeanul este supărat din cauza conținutului deciziilor pe care le luăm cu toții și a impactului asupra vieții lor; în special, din cauza politicilor de austeritate și inegalităților”.
A arătat că legitimitatea Uniunii este strâns legată de capacitatea acesteia de a produce rezultate  pentru toți cetățenii și că noua tendință de renaționalizare a competențelor nu poate funcționa fără atribuții (cu referire la o nouă tendință în filozofia guvernanței economice, prin care se încearcă redarea către capitale a responsabilităților pentru problemele comune).
De asemenea, a arătat că Uniunea are și probleme de funcționare și că la procesul de ameliorare a acesteia nu numai Comisia Europeană trebuie să lucreze, ci și partidele politice, care pot contribui la construirea cetățeniei europene.
Președintele Comisiei pentru afaceri europene a apreciat că este dificil să se construiască un viitor mai bun în absența unor soluții la provocări de ordin structural la nivelul Uniunii, precum: construirea pilonului social, dispariția în viitor a multor locuri de muncă pe fondul revoluției tehnologice, transformarea euro într-o adevărată monedă unică, dependența Uniunii, în termeni de apărare, de alți actori, în ciuda unui nivel foarte ridicat al cheltuielilor militare.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *