• In General
  • pe

Primarele au bătut criza bancară și surclasat rugby-ul!

Partidul Socialist din Franța a avut curaj și i-a reușit! Inițiativa de a organiza alegeri primare deschise tuturor cetățenilor pentru candidatul la prezidențialele 2012 este, fără îndoială, o victorie politică. Astăzi, în ziua votului, pe toate posturile de știri, evenimentul surclasează întâlnirea de la Bruxelles pentru salvarea băncilor europene și  vestea fericită că naționala franceză de rugby a bătut,  în mod nesperat,  Anglia la mondiale și merge mai departe.

Timp de cel puțin o lună, socialiștii  și-au  transmis mesajul  prin șase voci distincte  fără bruiajul pe care dezbaterile cu celelate partide îl poate produce. Cei șase candidați la investitură au fost suficient de diferiți pentru a arăta funcționarea democratică a partidului și suficient de convergenți și coerenți în opinii pentru ca un viitor guvern socialist să fie văzut ca o alternativă posibilă de toți  și ca alternativă  de dorit  de   majoritatea francezilor. Interesul cetățenilor s-a dovedit destul de ridicat pentru a determina televiziunile să organizeze trei dezbateri televizate cu toți candidații, după regulile prezidențialelor. Nu au greșit! Audiența a depășit cinci milioane de telespectatori la fiecare.

A început votarea. Deși plouă și este dimineața devreme, alegătorii se prezintă în flux continuu, ca la alegerile adevărate.

Ora 13

Se votează. Este mișcare. Televiziunile urmăresc procesul. Continuă jocul pe care l-au făcut în toată perioada (puțină campanie în favoarea unora dintre candidați, puțină contra altora). Sunt libere să o facă, nu există interdiții legale în acest sens; cele morale nu funcționează. Cine este, în realitate, regizorul acestui activism din media nu se știe dar se bănuie; dacă tot va câștiga cineva care reprezintă stânga, măcar să fie unul care place și dreptei…

Sondajele au fost cel mai controversat element al primarelor; numeroase institute s-au apucat să măsoare intențiile de vot în ciuda lipsei oricărui precedent care să permită constituirea unor eșantioane reprezentative; în realitate, efortul a fost de a orienta opinia publică în favoarea unor candidați,  nu de a o măsura… Efectul s-ar putea să fie invers, în final. Cetățenii și-au dat seama că cineva încearcă să-i manipuleze și s-ar putea să aibă altă reacție decât cea dorită de cei care comandau sondajele…

Oricum, până acum este sigur că PS a reușit să depășească, să facă uitat,  handicapul pe care l-a creat scandalul public legat de DSK.

14.30

Mai mult de un milion de persoane au votat deja. Necunoscuta participării la vot nu mai este o necunoscută…

23.00

Democrația a câștigat. Nu se știe însă dacă stânga va câștiga  odată cu rezultatul acestor alegeri. Turul doi va fi duminica viitoare.

(va urma)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *