Reactionati!

Nedreptățile se adâncesc și devin mai evidente ca oricând; cei responsabili nu se mai străduie să le  mascheze. Pasivitatea cetățenilor crește odată cu ele; indignarea, protestul, reacția critică sunt firave și izolate.  De ce nu reacționează românii!? Acesta ar fi primul semn că mai suntem încă vii și că nu vrem să fim călcați în picioare. Motive de indignare sunt cu miile: sărăcia, violența, distrugerea mediului, exploatarea irațională a resurselor, războiul,  indiferența celor ce conduc, puterea exclusivă a banilor, lipsa de reprezentativitate a instituțiilor reprezentative…

Băncile cresc dobânzile și-și multiplică profiturile; cetățenilor de rând li se taie salariile, le cresc datoriile  iar micul întreprinzător are acces foarte limitat și scump plătit la credite; în acest timp, piețele financiare își reiau suflul, adică tranzacțiile speculative, cu risc sporit. Tot ele se opun feroce ca băncile de economii și cele de afaceri să  fie separate din nou. Traducem în românește –  preferă în continuare să riște la bursă banii deponenților, nu banii lor. De ce tăcem!?

Jumatate dintre români consideră că utilizarea violenței în familie este normală! Sperăm că aceasta nu e formată în întregime din agresori și victime care au interiorizat umilința; arată altceva – o foarte răspândită  lipsă de respect pentru ființa de alături; față de femei, cu precădere. Mai arată și că demnitatea nu face doi bani; este nedemn și să lovești și să accepți lovitura. Violența domestică este pe agenda politică și legislativă europeană. La noi, câteva ONG-uri și vreo două politiciene se bat cu morile de vânt în discreție maximă. Niciun bărbat nu se pronunță; nu este o temă la înălțimea competenței lor politice! Bărbații politici au mare grijă să respingă orice inițiativă legislativă care ar aduce mai multe femei în forurile de decizie, acolo unde și-ar putea apăra singure cauza.   De ce nu vă indignați și nu vă solidarizați cu victimele într-o luptă, după cum se vede, inegală!?

Majoritatea crede, totuși,  că războiul este un rău iar România nu trebuie să participe la asemenea acțiuni oriunde ar fi în lume; reprezentanții decid invers. De ce nu protestați!?

Comisia de anchetă constituită în SUA pentru a cerceta cauzele care au declanșat criza a ajuns la o concluzie fără echivoc – criza putea fi anticipată  și prevenită; guvernul american –  nu este singurul! –  a cheltuit sume enorme din banii publici ca să-i salveze pe cei care sunt vinovați de declanșarea crizei și prea puțin pentru a salva victimele acesteia, agravând situația. Dacă spune cineva asemenea lucruri în România se găsesc o mulțime să-l acuze că este comunist, ceea ce ar reprezinta răul absolut. Deși majoritatea gândește la fel, nimeni nu ar sări să-l  apere pe temerar. De ce nu reacționați!?

Cei mai mulți simt că au nevoie de mai multă îngrijire medicală;  guvernanții nu simt durerile guvernaților; nici nu citesc statisticile care arată că avem un număr de medici raportat la populație comparabil cu țările africane și în scădere; cu cele europene nu există comparație. Spitalele ar fi locuri de distracție unde se înghesuie românii care nu vor să-și facă vacanțele la Monte Carlo, așa că sunt închise. În schimb,  banii publici, într-un stat laic,  se duc spre biserici; motivele nu sunt deloc culturale. Biserica a devenit un instrument electoral foarte eficient și fără scrupule ideologice iar în 2012 avem alegeri.  Ne putem imagina și că,  după o guvernare plină de păcate,  primul ministru  ar dori să-și  cumpere ceva indulgențe de la cel de sus; celor de pe pământ le va veni greu să ierte, deși la noi  nu se știe… Adevărata problemă este că le cumpără cu banii cetățenilor cheltuiți  discreționar; la votarea bugetului nu s-a prevăzut această destinație; sunt în fondul de rezervă, fond care ar trebui rebotezat – cu sobor de preoți, se înțelege! – fond guvernamental de campanie!  Opoziția tace însă, din exact aceleași motive ca și puterea; se teme de afurisenie în viitoarea confruntare electorală.   O idee macabră îmi trece  prin minte; nu campania, ci finanțarea cimitirelor trebuie să fie substratul ascuns al deciziei de a aproba alți bani pentru biserică, după recenta legalizare a uniunii dintre aceasta și stat  în gestionarea săracilor și fondurilor publice aferente. Prețurile alimentelor sunt în continuă creștere, sănătatea în deteriorare și spitalele din ce în ce mai departe; o creștere  a mortalității este de așteptat; spre lauda sa, pentru prima dată, guvernul a anticipat trendul și pregătește locuri de veci…  Acolo să vezi tăcere!

În acest timp, elevii ies din școli tot mai intoleranți și mai rasiști; nu se implică decât rareori în acțiuni sociale; în loc să caute soluții la probleme,  așteaptă  intervenția voinței divine sau așteaptă un dictator, să i se supună; asta se întâmplă în ciuda educației religioase obligatorii. Sau poate o fi tocmai din cauza acesteia?!  Nu se vor găsi prea mulți români care să o spună…

 

9 comentarii la “Reactionati!”

  • Bibliotecaru

    @ Gabriela Creţu

    Românii reacţionează, este îndeajuns să priviţi ştirile.

    Din păcate românii au rămas cu exerciţiul revoluţiei, nu ştiu să reacţioneze democratic. Românii reacţionează cerând demisia, strigând câte un slogan mai deocheat, blocând şoselele sau spărgând nişte geamuri într-o criză de furie.

    Astfel de reacţii convin politicienilor, pentru că nu le pun în pericol poziţia, este ceva cu care aceştia se pot descurca. Mai ţineţi minte reacţia prezidenţială? Domnia sa a cerut să iasă în stradă, în faţa Palatului Cotroceni, mai mulţi protestatari decât l-au votat.
    Pe undeva are dreptate. Dacă şi Ceauşeascu avea acelaşi criteriu, era preşedinte şi acum, pentru că pe domnia sa l-au votat unanim.

    Românii nu vor să înţeleagă democraţia, nu fac nici cel mai mic efort pentru a înţelege democraţia. Nici politicienii nu vor să înţeleagă democraţia, deşi ei ar fi obligaţi, prin lege, să o facă.
    Domnul Băsescu şi domnul Boc fac românilor un bine contra voinţei lor (au recunoscut acest lucru). Constituţia nu vorbeşte că partidele ar trebui să aibă voinţă politică, situează voinţa politică la nivelul poporului. În concluzie nu pot face un bine poporului împotriva voinţei lui. Şi totuşi nimeni nu reacţionează. Nu numai politicieni româniei ignoră total acest principiu, dar nici mecanismele democraţiei, cei care ar trebui să corijeze ignoranţa politicienilor, nu reacţionează în nici un fel. Politicienii obţin fraudulos votul, pentru că fac astfel încât mandatul lor este în alb, nespecificat, după care substituie voinţa poporului, care nici măcar nu este lăsată să-şi cristalizeze părerea, cu voinţa lor proprie. Astfel voinţa poporului ajunge să fie de fapt voinţa domnului Băsescu sau a domnului Boc sau a unui oarecare ministru sau a FMI, au UE, a oricui îşi poate da cu părerea dintr-o poziţie de forţă. De ce să ne mai mirăm că marile legi, care ar trebui să fie îndelung dezbătute în rândul populaţie ÎNAINTE de a se stabili măcar o iniţiativă legislativă, sunt în practică impuse prin angajarea răspunderii guvernului?

  • N. Raducanu

    Este bine, e necesar ca, din cand in cand, lumea sa-si exprime nemultumirea fata de starea lucrurilor din tara si de pe glob. Iar articolul doamnei Cretu, spune raspicat ceeace multi gandesc: ca femeile au in societate un statut de inferioritate, atunci cand nu sunt primele victime ale violentelor in familie; ca trebuie pus capat razboaielor; ca inegalitatea crescanda intre bogati si saraci a devenit insuportabila; ca dictatura pietelor financiare apasa tot mai greu pe umerii populatiei. Apelul “Reactionati!” imi aminteste de pledoaria pasionala a lui Stephane Hessel in brosura “Indignez-vous!”, in care constata ca si in Franta, ca si in alte tari, nedreptatile nu numai persista, ci se amplifica. Indignati-va si reactionati pentru a va recastiga drepturile ce, pe furis, v-au fost sustrase! Scuturati-va indiferenta si resemnarea, se striga cu indreptatire si astazi, la peste 16o de ani de la chemarea lui Marx de rupere a lanturilor. Termenul “reactionati” este poate prea slab, caci tacerea si supunerea sunt o forma de a reactiona. Mai potrivit era termenul “revoltati-va”, dar este probabil prea radical pentru o social-democratie ce se complace in alianta chiar si cu conservatorii. Dar, asa cum scria Michel Onfray in “La politique du rebelle” (1998) : «In fundul oricarei stangi zace o manie irezistibila, o revolta imposibil de infrant atunci cand e vorba de saracie si servituti, care trebuie atacate, daca nu pot fi suprimate(…) Unde sunt filozofii care au faurit teoria mizeriei, care din conditia saracilor si muncitorilor au facut un obiect de reflectie tot atat de demn politic ca si cel al drepturilor omului, al dreptului de ingerinta sau al sfarsitului istoriei? Astept un contemporan de vaza care sa devina pentru timpul nostru ceeace Proudhon a fost pentru al sau scriind “Filozofia mizeriei”, lucrare ce ramane prototipul muncii politice: acela de a expune cu claritate ce este pentru un ganditor un scandal major. Sunt mereu uimit de linistea in care sufera cei ce hranesc masina sociala sau care sunt exclusi din ea, de supunerea lor la necesitatile brutale ale sistemului, ca si cum n-ar mai exista alternativa. Refuz sa vorbesc PENTRU saraci si imi revendic pe deplin sarcina etica de a fi CU ei.”

  • gabicretu

    @NR,
    Textul meu chiar a plecat de la cele doua lucrari recente ale lui Hessel (Indignati-va! si Angajati-va!). Am avut o reactie pe care v-o puteti inchipui – Sa ne aduca aminte cei de 93 de ani ceea ce unii nu am apucat sa invatam niciodata!
    Nu sunt deloc de acord cu Biblio asupra faptului ca cetatenii reactioneaza; reactionaza putin; e putina solidaritate cu cei care o fac; intelectualii de stanga sunt vreo cativa si cei mai multi dintre cei putini sunt cantonati in dispute teoretice; chiar daca sunt utile si nu sunt sterile, tot nu au efectul scontat.
    Pana si gesturile simbolice (v. greva foamei facuta de doamna invatatoare) esueaza in concluziile lor – „am incredere ca Dumnezeu va rezolva lucrurile pentru ca sunt profund crestina…” zice doamna Anghel. Cei profuns crestini tin post, nu fac greva foamei; daca iti risti viata pe pamant, o faci ca sa se schimbe ceva in comportamentul celor de pe pamant, e o forma individuala de revolta, nu o rugaciune.
    PS
    Revoltati-va! este un titlu rezervat. (pentru altceva…)Chiar ca ma caracterizeaza!

  • Peter Gluck

    Daca to discutam de religie- nu v-ar interesa acest test:

    http://www.csmonitor.com/USA/2011/0105/Are-you-smarter-than-an-atheist-A-religious-quiz/When-does-the-Jewish-Sabbath-begin

    dintr-o revista americana cu ziaristi buni?

    Eu am obtinut 30 de pcte (sunt negateist), consilierul meu biblic 28 si cineva mai tanar cu o generatie ca mine- 23. Voi?

    Pe mine ma revolta multe lucruri materiale si nu. Pentru astea din urma caut n revista, ziar in care sa pot publica un articol despre coruperea culturii-
    lozinca naostra culturala fiind: „Ingropati cat mai adanc stacheta!”
    Titlul articolului va fi:
    „Decelebrizare sau decerebelizare? Deculturalizare sau decurvulizare?
    Daca tot vorbim de celebritati si de curve- de toate sexele posibile is irinei si monici si pepei si oane z. tampim lumea peste poate.
    Astept oferte de la reviste.

  • gabicretu

    @Peter,
    Poti fi teribil uneori ( mai intotdeauna). INGROPATI CAT MAI ADANC STACHETA! Asta da slogan de pus pe bener(!) Tare ma tem insa ca unii ar lua-o in serios si s-ar apuca de treaba…

  • N. Raducanu

    @Peter Gluck
    Cu 30 de raspunsuri corecte la testul din Christian Science Monitor, ai putea ravni la un post de predicator mormon in Salt Lake City. Eu, cu numai 24 puncte, nu merit sa intru nici macar in compania de ateisti ai lui Dawkins.

  • gabicretu

    @RN,
    Sa nu fim deprimați! Cred că Peter reunește mai mulți factori favorizanți pentru scoruri mari decât media…

  • Peter Gluck

    Gabi si colegii- vezi la 77 septoes la blog ca afirmatia asta cu
    stacheta- e una blanda si inocenta (relativ)
    Cat am scris Info Kappa eram foarte informat inclusiv despre religie asa ca nu-i mare scofala sa stiu raspunsul la intrebari. Am fots 4 zile la Utah
    si prietenii mei mormoni s-au purtat frumos cu mine- nu mi-au dat mormon food care e aproape vegan. La Tabernacol muzica excelenta europeana.Nu uitati ca eu lucrez la Negatheist manifesto(blog)

    Dar lucrul cel mai important e ca avem o sursa noua de energie (NEW ENERGY
    pe blog)- ceva derivat din fuziunea la rece- si eu sunt pe faza.

  • doinas

    Si eu am facut 27 de puncte: nu poti combate ceva ce nu cunosti…:D mai bine decat media celorlalti…

    Auzisem de initiativa cu bisericile finantate de stat pentru „a face lucrarea domnului”.Pfui!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *