• In General
 • pe

Stiglitz in Romania

Acesta este articolul de prezentare in editia engleza a Wikipedia. Acesta este in romaneste. Diferenta dintre cele doua articole este simbolica pentru gradul de cunoastere a unuia dintre cei mai radicali si profunzi ganditori actuali; am spus ganditori, nu economisti. Nu este un expert desi are expertiza; este un om care poseda o clara imagine a felului in care functioneaza lumea de astazi si  a hibelor sistemice care produc dezechilibrele si inegalitatile strigatoare la cer care o caracterizeaza; in plus, stapaneste instrumentele necesare ca sa contureze o solutie pentru viitor.

La asta putem sa adaugam credinta in valori si caracterul; aflat intr-una dintre pozitiile cele mai invidiate ale lumii economico-financiare – economist sef al Bancii Mondiale – Stiglitz si-a dat demisia pentru a putea denunta felul discriminatoriu in care functioneaza institutiile financiare internationale; le-a  criticat cu argumentele celui care a cunoscut sistemul din interior. A  descris ce se va intampla cu mult inainte de declansarea crizei financiare, avertizand asupra riscurilor de sistem pe care piata financiara le prezenta.

Marii guru neoliberali l-au declarat  „nebun” si au mers mai departe spre prapastie (ca doar nu cadeau ei in ea ci toti cei vulnerabili…). L-au luat insa in seama toate miscarile sociale pentru care a devenit un reper teoretic. Prezent la Forumul Social Mondial sau in grupul de reflectie al Internationalei Socialiste, Stiglitz revine „la putere” odata cu schimbarea chiriasului de la Casa Alba; se alatura, drept consilier, echipei lui Obama. 

Acest om, celebru in intreaga lume cu mult inainte de a se fi auzit de Barak Obama, a scris un teanc de carti. Dupa stiinta mea, niciuna nu este tradusa in romaneste. Tot dupa stiinta mea limitata, sunt dintre cei fff putini romani (in fapt, nu cunosc niciun altul dar sper sa mai existe) care au citit ceva mai mult decat niste articole marunte din ce a scris Stiglitz; adica vreo cateva dintre carti. Am mai vizionat de un numar suficient de mare de ori pentru a fi sigura ca nu ma insel asupra mesajului, un film de 6 ore pe care l-a turnat si in care explica marile probleme ale lumii noastre.  

Vestea ca este invitat  in Romania m-a luat prin surprindere. Discursul decidentilor si finantistilor nostri este cu totul altul. Am sperat sa le fi venit mintea la cap, odata cu schimbarile care se petrec in lume. M-am inselat. Stiglitz a fost Stiglitz. Ai nostri, tot ai nostri. Doua discursuri paralele. Marii aparatori pietei libere care se regleaza singura nu au aflat inca faptul ca realitatea le-a contrazis credintele total rupte de functionarea de fapt a economiei. 

In orice caz, faptul ca mai multi romani au putut asculta un finantist care gandeste, inclusiv  la oameni, este un mare castig. Felicitari pentru Forum Invest! Poate ca au cazut si ai nostri pe ganduri…

3 comentarii la “Stiglitz in Romania”

 • ileana

  BIBLIOGRAFIE -JOSEPH E.STIGLITZ,MECANISMELE GLOBALIZARII
  Editura Polirom,Iasi,2008

 • ileana

  Pentru o mai productiva cadere pe ginduri a celor aflati vremelnic sus!

 • gabicretu

  @Ileana,
  Bine ai venit! Sa inteleg ca ai internet!?
  Ce buna veste mi-ai dat! Este tradusa o carte in romaneste – banui ca este traducerea dupa „Cum facem ca globalizarea sa mearga”.
  „Mecanismele globalizarii” nu contine nici o sugestie apropo de cum merge; e neutru; omul poate gandi orice, fara dubii…

  M-as bucura sa participi si la discutiile noastre; mi-e dor de contrazicerile vremurilor trecute…
  Cu argumente, cu pasiune si cu civilizatie…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *