Opriți discriminarea! Flori îmi iau singură…
Pe 8 Martie se marchează Ziua Internațională a Femeii. Explicația în franceză poate fi găsită aici; în engleză, aici; în română, aici. Diferența de tratare a subiectului este simbolică pentru statutul femeii în România.
În pregătirea zilei de mâine a fost publicat un eurobarometru cu tema Femeile și inegalitățile de gen în contextul crizei.
La nivelul celor 27 de state membre, cetățenii văd inegalitățile de gen și evoluția lor în condițiile înrăutățirii situației socio-economice astfel:
- La întrebarea despre principalele inegalități de gen din societate, europenii au pus pe primul loc diferența de salarizare între femei și bărbați (38%), urmată de violența împotriva femeilor (34%) și de dificultățile mult mai mari pentru acestea de a reconcilia viața privată cu munca (34 %).
- Aproape unul din trei europeni spun că criza a înrăutățit, în special, diferența de remunerare (30%) și a făcut mai dificil pentru femei să reconcilieze viața privată și cea profesională (30%).
- Domeniile care au fost cele mai afectate de criză sunt, conform respondenților, intrarea mai târzie a tinerilor absolvenți pe piața muncii (46%), creșterea numărului locurilor de muncă nesigure (42%) și faptul că unii oameni lucrează în locuri de muncă care nu corespund cu nivelul lor de calificare (37%).
- Doi din trei respondenți (66%) consideră că locurile de muncă și combaterea șomajului, în special șomajul în rândul tinerilor ar trebui să fie prioritare.
- Europenii au fost întrebați și despre cele mai importante aspecte pe care un angajator le ia în considerare atunci când recrutează un bărbat sau o femeie. S-a constatat că aceste criterii diferă radical în funcție de genul persoanei.
- Pentru aproape jumătate dintre femei „, existența facilităților de îngrijire a copilului reprezintă primul criteriu în alegerea sau păstrarea unui loc de muncă.
- Respondenții consideră că la următoarele alegeri europene, în 2014, candidații ar trebui să acorde prioritate combaterii diferenței de remunerare (21%), urmate de violență împotriva femeilor (16%) și reconcilierea vieții private cu munca (16%).
Așa cum era de așteptat, respondenții din România au o ordine de priorități diferită, ordine care corespunde stării de fapt din societatea noastră; este o dovadă că cetățeanul știe ce-l doare, adesea, mai bine decât unii dintre reprezentanții săi.
- Traficul, prostituția, violența împotriva femeii apar ca fiind fenomenele cele mai îngrijorătoare pentru români, cu o incidență în creștere în condițiile crizei.
- Șomajul și dificultățile de a intra pe piața muncii ocupă un loc de frunte, alături de imposibilitatea compatibilizării muncii cu viața privată și slaba reprezentare politică a femeilor.
Acest studiu este menit să servească drept pretext dezbaterilor dedicate zilei de 8 Martie în Parlamentul European. Fuseseră invitate și parlamentele naționale. Nu sunt sigură că Senatul României participă. Președintele Comisiei pentru egalitate de gen ar fi declarat că nu se ocupă de… crizele femeilor.
Delegațiile parlamentare române în cadrul mai multor organizații internaționale au fost respinse la validare pentru că nu îndeplineau condițiile privind reprezentarea echilibrată a femeilor și bărbaților, condiții cuprinse în regulamentele cunoscute și publice ale respectivelor organizații…
Comisiile parlamentare pentru modificarea Constituției și, respectiv, elaborarea legilor electorale au în componența lor chiar mai puține femei (ca pondere) decât are parlamentul. Cele care sunt incluse nu pot fi suspectate de nimeni de vreun interes în combaterea inegalitățilot de gen, nici de vreun interes special în probleme constituționale. Mai curând, suspectăm că au fost alese pe principiul clasic ”masculinizate, depersonalizate sau mute”; trebuie să facă cineva și secretariatul… Niciun ONG vorbăreț nu a vorbit pe temă. Oare de ce!?
Că nimeni nu observă marcata dominare a pozițiilor de dreapta în aceste comisii, nu e de mirare. Oamenii de stânga ori nu mai există, ori au alte ocupații…
Despre sărăcie, singurătate, violență, prostituție, șomaj, boli evitabile ce devin mortale și alte rele ce au devenit fenomene sociale grave se tace în continuare.
Pe 8 Martie, totuși, unii bărbați vor fi chiar drăguți cu femeile din jur și le vor oferi flori. Dacă mi se va întâmpla să primesc, voi zâmbi frumos, voi spune mulțumesc, apreciind gestul și florile, dar voi repeta, a câta oară, vechiul îndemn: Opriți discriminarea! Flori îmi cumpăr singură!
N. Raducanu
As dori si eu sa fiu pe acolo, pentru a va putea oferi un buchet de flori cu urarile cuvenite, dar nu cred ca ati face bine rostind, atat mie, cat si altora: „Flori imi cumpar singura!”. Evident ca va puteti cumpara si singura un buchetel, dar – cum se spune – gestul conteaza, cel ce v-il ofera s-ar simti nedumerit de asemenea riposta. Iar discriminarea nu scade cu nici un milimetru doar folosind „vechiul indemn”. Cred ca mai bine l-ati lamuri pe colegul dvs.presedinte al Comisiei pentru egalitate de gen (cine o fi oare?) ce inseamna 8 martie si ca aceasta data nu are nimic comun cu comunismul. Apoi sa formati un grup al doamnelor parlamentare (macar al celor social-democrate), care sa sustina cateva motiuni feministe, chiar daca asta nu le convine barbatilor din conducerea partidelor lor. Apoi sa modificati articolul despre ziua internationala a femeii din Wikipedia (in l.romana) care e ridicol, si sa scrieti mai des articole pe blogul dvs. in apararea drepturilor si indatoririlor femeilor (in judetul Vaslui, in tara si in lume). Ar mai fi si altele de spus, dar cat de mult ne lipseste si in aceasta privinta Bibliotecarul, care sa descifreze Constitutia (actuala si viitoare) si alte acte de directivare…
Gabi Cretu
@dl. RN,
Așa cum am precizat, persoanele drăguțe vor fi tratate cu zâmbete și mulțumiri.
Societatea care perpetuează discriminarea și inegalitățile nu trebuie însă menajată. Uneori, e nevoie de ceva care să atragă atenția. Cele mai multe flori care sunt oferite nu sunt din respect sau dragoste și puține femei le primesc și așa. E o obligație autoimpusă (și din ce în ce mai rară) care să acopere lipsa de atenție în restul de 364 de zile din an.
În Femeile sunt de vină este un articol care explică ideea. Se chema, cred ”Dați-mi drepturi! Flori îmi cumpăr singură…”
Cât despre rest, nu aveți grijă că îmi fac treaba. Doar pe blog nu am timp să scriu. Iar în Wiki, astăzi am descoperit că articolul era lipsă, când să pun linkul…
florescu crin florin
Interesant, eu dau flori din obligatie. Fiind antisocial, m-as sustrage cu totul evenimentului, dar din pacat ma conformez normelor sociale, e prea complicat altfel. Am incercat sa nu dau flori de-a lungul anilor si de fiecare data mi-am furat-o grav intr-un fel sau altul de la prietena, mama, amice, in general publicul feminin. „Opriti discriminarea, dati-mi flori!”
Pingback: Opriți discriminarea! Flori îmi iau singură… « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET
Pingback: Opriți discriminarea! Flori îmi iau singură… | CriticAtac
Andreea Ionescu
Un articol grozav. Mai putin textul:
Pe 8 Martie, totuși, unii bărbați vor fi chiar drăguți cu femeile din jur și le vor oferi flori. Dacă mi se va întâmpla să primesc, voi zâmbi frumos, voi spune mulțumesc, apreciind gestul și florile, dar voi repeta, a câta oară, vechiul îndemn: Opriți discriminarea! Flori îmi cumpăr singură!
Chiar trebuia sa dai cu bata in piatra? Cinstit sa iti spun m-am gandit ca esti o proasta si in continuare probabil cred acest lucru. Dar nu o spun direct, doar intr-un mod subtil
La varsta ta trebuia sa depasesti frustrarile generate de barbatii care ti-au trecut prin pat; pana la urma nu esti implinita din cauza ta, nu a barbatilor cu care te-ai intersectat in viata
Mai domol cu orgoliul din autoportret ca ma faci sa vomit pe loc.
Succes in continuare in starpirea inegalitatilor, dar sa fie cu cap nu fundamentalist si frustant.
Gabi
@Andreea Ionescu,
Ce trist! Eu nu indraznesc sa fac ipoteze fanteziste – așa cum faci – despre ce anume te poate face sa vorbesti astfel despre o persoana pe care este clar ca nu o cunoști… Trist… Mai mult decât atât.