Verba volant, scripta manent! Aplicare forțată a maximei.

Postez public intervenția pe care voiam să o țin astăzi la plen. Motivul pentru care nu am făcut-o este regulamentul de pandemie care anulează posibilitatea parlamentului de a fi ceea ce ar trebui – locul în care se iau decizii raționale, în baza argumentelor aduse de cei care apără și de cei care critică o anume cauză.
Iar cheltuim sute de milioane de euro inutil și cu suspiciuni întemeiate de corupție și cumpărare de îngăduință. PSD s-a abținut. Eu am votat împotrivă. Aveți mai jos explicația.
”Stimati colegi,
Permiteți-mi să vă argumentez de ce nu putem vota această achiziție.
Nu voi aduce în discuție rațiunile generale legate de necesitatea pregătirii pentru un război de secol trecut, în secolul războaielor neconvenționale, când un virus de 200 nanometri blochează umanitatea sau câteva fake news-uri rostogolite în online dărâmă democrații și creează monștri. Aici, avem opinii împărțite.
Nu vă provoc la o discuție despre oportunitatea achiziției de rachete atunci când nu avem bani de tablete. Invocăm deficitul excesiv, real, când e vorba de salarii ca să nu mai plece oamenii afară; pierderea populației active este cea mai mare amenințare la siguranța națională. Invocăm deficitul excesiv, real, când e vorba de pensii ca să nu ne plece bătrânii; de tot… Dar suntem deja siguri că guvernul are alte priorități decât cetățeanul!
Mă voi referi doar la acest contract!
– nu are clauză de compensare (offset); aceasta clauză este principalul motiv pentru care până și cele mai pacifiste țări au investit în apărare – ca să-și mențină o industrie. Faptul că se înființează o unitate de mentenanță pentru echipamente noi, care vor fi furnizate după 2024, sau pregătim pe banii noștri niște cadre, e o glumă, comparând cu valoarea contractului.
– contractul este atribuit direct, la un preț apreciat ca fiind cu peste 45% mai mare decât cel la care se ajunsese anterior, cu un alt furnizor, a cărui ofertă includea și clauză de compensare, adică producea în România numeroase componente; furnizorul respectiv era european.
– contractul actual va genera un nou scandal cu un stat din Uniune și ne va izola suplimentar, așa cum s-a întâmplat și în cazul altor achiziții militare. Nu le enumerăm. Atunci când ne critică Olanda, însă, ar fi bine să înțelegem de ce. Statul european investise direct la Brăila și la Mangalia sume serioase. Și a pierdut.
– alegerile noastre în domeniul achizițiilor militare impun să clarificăm și un alt lucru – motivul pentru care am aderat la cooperarea consolidata europeană în domeniul apărării ; este total de neînțeles.
– dacă votăm acest contract, străinii vor continua să creadă că în România există corupție la la nivel înalt, pe bună dreptate, iar românii, vor ajunge să creadă că țara a ajuns oficial colonie, tot pe bună dreptate.
– specialiștii susțin că echipamentele achiziționate sunt inferioare calitativ și eficiente doar pe hârtie, întrucât nu au fost folosite niciodată; cele la care s-a renunțat, scufundaseră măcar o navă, în războiul Malvinelor…
– nu înseamnă că ar fi necesar ca aceste echipamente să fie folosite vreodată. Demilitarizarea Mării Negre ar fi un obiectiv al politicii noastre externe care ne-ar putea repune pe scena diplomatică internațională și transforma intr-o voce, în caz de succes!
Dar asta ar însemna să fim stat independent în a promova propria politică externă sau să fim realmente activi în politica Uniunii din care facem parte. Nu este cazul. Votul meu este împotrivă!”
 
(Intervenție nerostită la Proiectul de lege pentru realizarea ”Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață”, aferentă programului de înzestrare ”Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML)  – https://senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=23430)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *