Femeile si politica la romani
(sinteza la timpul prezent)

“Democraţia-i democraţie, dar nu şi pentru căţei!”, spunea odată – “realist” – un coleg. Totuşi, despre drepturile căţeilor cu toţii am auzit vorbindu-se în ultimul timp destul de mult şi argumentat; organizaţiile care luptă pentru drepturile animalelor sunt o voce sonoră a societaţii civile. Din acest motiv suspectez faptul că ironicul meu coleg nu a vrut de fapt să spună “căţei” ci “Democraţia-i democraţie, dar nu şi pentru femei!”. Deşi se vorbeşte adesea despre marile progrese obţinute pe drumul de la dictatură la democraţie, realitatea noastră cotidiană dovedeşte că aceste progrese, dacă s-au produs, nu le privesc, în egală măsură, şi pe ele.

Multe muncesc din greu în gospodării agricole, ca lucrători familiali neremuneraţi; munca lor nu este inclusă în PIB si nu ofera nici un fel de protectie sociala; în plus, pot fi considerate neproductive.

Ele fac, in ultimii ani, mai multa şcoală (aproximativ 55% dintre absolvenţii de învăţământ superior în acest an sunt femei). Domeniile pentru care se pregătesc oferă status social mai scăzut şi bani mai puţini; functiile de conducere, chiar daca ele sunt majoritare in ramura, sunt detinute mai mult de ei. Drept urmare, decalajele salariale sunt mari; in cazul pensiilor ele sunt şi mai mari pentru că diferenţa este accentuată de faptul că femeile întrerup mai des activitatea pentru a naşte şi creşte copiii şi drept urmare au contribuţii mai mici.

Ele se îngrijesc de ceilalţi – copii, soţi, părinţi în vârstă, rude bolnave – mai mult decât o fac ei. Îngrijirea este pe gratis, pentru că li se spune, dacă nu au slujbe remunerate, că sunt „în întreţinere”. Conform Codului familiei, ea şi el sunt egali, dar el apare drept “capul familiei” în toate statisticile, chiar dacă ea este singura care lucrează sau el mai figureaza ca soţ doar in acte… Ca să fie şi ea considerată “cap” trebuie să renunţe la el (să fie celibatară, văduvă sau divorţată).

De regulă, ele sunt nişte fiinţe anoste, cu prea mult simţ al datoriei şi mai puţin simţ al aventurii, care ascultă mai mult decât vorbesc, care se ocupă de alţii mai mult decât de sine, dau viaţă şi pun suflet în toate. Şi sunt aproape invizibile. Cele care apar pe ecranele televizoarelor nu seamănă deloc cu mamele noastre şi numai uneori sunt fiicele pe care am dori să le avem. Cu certitudine nu sunt ca celelalte 99% dintre femei. Când apar drept “remarcabile”, au meserie de bărbat, comportament de bărbat şi se neagă pe sine. Că sunt femeie nu are importanţă, spun ele, ci competenţa.

One Reply to “Femeile si politica la romani”

Comments are closed.