Ziua de mâine a celor de astăzi e gri…

Sistemul de pensii pare a nu fi o problema in tara noastră; doar pensionarii au fost transformați intr-una; nu mai sunt demult părinții sau bunicii celor activi; sunt asistați social; nu sunt cetățeni pentru a căror viața statul este responsabil, ci poveri de care trebuie scăpat cat mai repede; putini mai reacționează la cinismul afirmațiilor despre reducerea sarcinilor in acest domeniu; alta reducere decât cea „pe veci” nu poate fi imaginata…

Constituția prevede (încă) faptul ca Romania este stat social; din păcate, nici dreptul laic, nici morala creștina de la care se revendica multi, nu sunt suficiente pentru ca sa se pună oamenii înaintea îngustelor interese economice ale prezentului; sau ca sa provoace o reflecție mai profunda despre ceea ce constituie interes public.

O dezbatere serioasa asupra viitorului sistemului de pensii lipsește la noi; nici nu e de mirare atât timp cat nici viitorul nostru nu reprezintă vreo preocupare. Mă refer la o dezbatere care sa nu fie doar o combinație intre șabloane vechi ale unor așa ziși experți, deloc neutri, si dorința unor politicieni de a găsi vinovați in loc de soluții; pe aceasta, o avem…

La Cartea verde a Comisiei Europene privind viitorul sistemelor de pensii adecvate, viabile si sigure s-au trimis 700 de răspunsuri. Nu știu daca sunt si cate sunt din Romania; am suspiciunea întemeiata ca nu sunt cele care ar fi trebuit.

Concluziile Parlamentului European, Comisiei si majorității celor implicați in dezbaterea europeana converg. Sistemele publice de pensii trebuie sa rămana pilonul central si trebuie întărite; pilonul doi si trei nu pot fi decât complementare la primul pilon; in niciun caz nu-l pot substitui. Unii învata din experiența; ultima criza le-a dat o lecție – mii de miliarde din fondurile de pensii private s-au pierdut in acțiuni riscante pe piețele financiare; alte mii de miliarde din fonduri publice s-au utilizat apoi pentru a salva instituțiile financiare intrate in deriva la nivel global. Cetățeanul a plătit de doua ori si nu știe daca va avea, in cele din urma, o pensie; nu este foarte clar daca respectivele instituții au tras ele însele vreo concluzie. In Romania, se ocupa de dat lecții iar decidenții romani le învata cu o hărnicie demna de o cauza mai buna.

Prelungirea vieții active nu este nici ea o soluție automata, ci o alegere; in condițiile in care șomajul atinge si douăzeci de procente la tineri, este evident ca nu forța de munca lipsește; la nivelul productivității atins, nu ar trebui sa muncească toți atât de multe ore… Organizarea economiei si cea a societatii au insa probleme; prima dintre ele, dorința de maximizare permanenta a profitului fara niciun fel de considerente sociale…

Distribuirea rolurilor sociale ar trebui urgent regândita pentru ca obiectivul unei societati in care sa încăpem cu toții, tineri si batrani, sa fie atins. Condițiile de pensionare trebuie sa permită celor de care este real nevoie si pot continua activitatea, sa ramana activi; cei care cu greu mai pot sa aducă plus valoare, sa se poată retrage de pe piața muncii. O doctorița de peste șaizeci si cinci de ani poate fi o comoara de experiența si practica; o lucrătoare intr-o vopsitorie care a mai dat si naștere la trei copii, ar fi doar o ființa chinuita…

Vârsta de pensionare trebuie corelata cu speranța medie de viața dar fiecare tara trebuie sa facă asta in funcție de condițiile proprii. La noi, creșterea vârstei reale de pensionare pana la media europeana este o tema; creșterea speranței de viața – care este cu vreo 7-8 ani mai mica – nu este… După cele mai recente masuri de reorganizare a sistemului de sănătate, scopul pare a fi invers. Daca pacienții mor pana ajung la spitalul aflat la 200 kilometri distanta, scade si presiunea asupra sistemului de pensii… Punct ochit, punct lovit!

Ceea ce nu se spune suficient de clar nici la nivel european este faptul ca riscul pensiilor mici vine din realitatea salariilor mici; ele determina contribuții la fondurile de pensii reduse si imposibilitatea practica de a contracta pensii private; când nu poți sa-ti asiguri nici pâinea de astăzi, asigurarea viitorului îndepărtat dispare din zona de preocupări… Nu se spune nici faptul ca reducerea contribuțiilor sociale predicata si aplicata in ultimul deceniu are prețul sau; si este platit.

La romani, slujbele proaste, in domenii lipsite de complexitate si de satisfacția muncii, fac regula si putini par îngrijorați de asta; nici măcar mediul de afaceri aflat in fata unei piețe interne fragile si nesigure, din cauza cererii scăzute…

In tarile mai dezvoltate avem de a face si cu o tăcere interesata; milioane de lucrători veniti din statele mai sărace alimentează sistemele lor de pensii si amâna consecințele nedorite ale schimbărilor demografice. Daca toți cei care au părăsit Romania plătesc contribuții acolo unde muncesc, nu le mai plătesc acasă; doua, trei milioane de contributori in minus sunt o catastrofa pentru sistemul de pensii; si neregulile tolerate de pe piața muncii (unde angajările „la negru” sunt înfloritoare) au același efect. Suspectez ca tăcerea decidenților noștri pe aceste teme este dezinteresata; „dezinteresat” vine de la dezinteres, caci ce interes ar putea sa aibă in privința sistemului public de pensii cei care si-au asigurat viitorul pentru multe generații de aici încolo!?

32 comentarii la “Ziua de mâine a celor de astăzi e gri…”

 • Bibliotecaru

  O vecină care a trăit îndeajuns încât să vadă multe, mi-a cerut acum un timp ceva cam aşa…
  „Spune-le ălora pe bloguri, unde vorbeşti tu, că le spun eu să adune copii, pensionarii şi săracii, dacă nu au bani pentru noi, şi să ne gazeze ca pe vremea războiului, să scape de noi.”

  Atunci când politica aduce cetăţenii la un asemenea nivel de înjosire, nici nu mai contează dacă ceea ce fac ei este „de bine” sau „de rău”.

 • Iceflame

  @ Biblio

  Din fericire, raspunsul pentru vecina dumneavoastra este unul negativ:

  guvernul Boc nu dispune de banii necesari pentru

  achizitionarea gazului letal….

 • Peter Gluck

  De diminineata mass media a tot incercat sa ma sperie, a inceput cu un tsunami solar de nu s-a mai vazut. Pe urma multe predictii vopsite in infra-negru. Si acum seara acest articol distopico-realist despre soarta sau mi bine zis lipsa ei, a pensionarilor bastinasi, vai de …sufletele lor- si eu apartin acestei clase de paraziti periculosi.
  Incep sa-mi fac griji; dar poate ca vine la putere hibridul Stanga Dreapta
  si le rezolva pe toate. Vorba trestiei batuta de vant „ma indoiesc” dar sa vedem. Singurul necaz este ca asa cum e descrisa problema- e irezolvabila.

 • Iceflame

  @ Gabi

  „Ziua de mâine a celor de astăzi e gri…”

  Iar ziua celor de azi (pensionari) a celor de ieri (muncitori) este

  neagra…

 • Bibliotecaru

  @ Iceflame
  Era un banc cu Ceauşescu care a implementat pedeapsa capitală cu scaunul electric şi, din penuria de curent electric, „prăjea” condamnaţii la lumânare. Soluţii există. De exemplu, din ultima pensie se poate da pensionarilor un cuţit tantō pentru suppuku. Cuţitul este refolosibil, drept care guvernul poate pretinde că cheltuieşte mult cu el când, de fapt, doar îl ascute din când în când.

 • Bibliotecaru

  @ Peter Gluck
  Tsunamiul solar este menit să ascundă activitatea HAARP. Părerea mea.

 • Iceflame

  @ Biblio

  Faza cu seppuku nu tine.
  UE nu ar permite niciodata utilizarea succesiva a cutitului.
  Avand in vedere grija sa deosebita pentru sanatatea poporului roman, UE ii va feri pe condamnatii la moarte de a contacta boli transmisibile pe calea sangelui ca SIDA, hepatita, etc…

 • Peter Gluck

  @Biblio- traim intr-o tara libera si putem gandi ce vrem dara atentie teoriile conspiratiei dau obisnuinta si Soarele – in poza era intradevar cam agitat.
  Noi, Bisinisencefalienii (vezi definitia pe Web sua pe blogul meu)nu putem gandi in stu=ilul acesta si nici memecratic si, vorba lui Michael Shermer- nu avem nici talentul de a crede in bazaconii Dar ne descurcam mental.

  Cu 5 minute inninte de a citi cea ai scris, un prieten din Grecia. Giorgos mi-a trimis o nou teorie a conspiratiei ptr 9/11. Eu respect Principiul Decanului.

 • Bibliotecaru

  @ Iceflame
  Există un procedeu de sterilizare…

  Dar chiar dacă ar fi de unică folosinţă, atunci s-ar aplica sistemul chinezesc, fiecare şi-ar plăti cuţitul şi pensia nu ar mai fi dată cu 12 luni înainte pentru a motiva pensionarul să folosească cuţitul.

 • Bibliotecaru

  @ Peter Gluck

  Businessencefalia?

  Ştirea începea cu faptul că cei de la NASA au spus că sunt cele mai mari radiaţii din ultimii 4 ani. Ştirea vorbea apoi de o apocalipsă a civilizaţiei, cu căderi de energie electrică şi alte astfel de lucruri groaznice. Mai se spunea ceva şi de faptul că va apărea fenomenul de auroră boreală numai că nu la pol ci ceva mai la sud… Ceva nu se leagă

  Teoria conspiraţiei cu 9/11 este una. Eu vorbesc despre ceva real, despre care ştie toată lumea… numai că nimeni nu îndrăzneşte să confirme.

  Dumneavoastră am înţeles că sunteţi specialist în particule atomice şi subatomice… Este imposibil să nu înţelegeţi exact aceste efecte, probabil că doar nu le ştiţi.

  Nu aveţi decât să vă informaţi un pic asupra ceea ce înseamnă HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) şi puteţi începe cu pagina lor de net http://www.haarp.alaska.edu/

  Se anunţă auroră boreală în locuri unde nu s-a văzut niciodată şi, surpriză, HAARP cu aurora se şi ocupă…

  Chiar ei raportează „3.6 million Watts”, unii spun că ar fi vorba de mult mai mult. Alţii spun că aceste locuri ar fi nu numai în Alaska, dar şi peste tot în lume.

 • Bibliotecaru

  HAARP can be used for many purposes. Enormous quantities of energy can be controlled by
  manipulating the electrical characteristics of the atmosphere. If used as a military weapon this can
  have a devastating impact on an enemy. HAARP can deliver millions of times more energy to a
  given area than any other conventional transmitter. The energy can also be aimed at a moving target
  which should constitute a potential anti-missile system.

  Nu este un citat din ziarele cu cei care au văzut extratereştrii, este un citat dintr-un serios raport UE:
  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+REPORT+A4-1999-0005+0+DOC+PDF+V0//EN

  Şi mai spune…
  Another damaging consequence of HAARP is the occurrence of holes in the ionosphere caused by
  the powerful radio beams. The ionosphere protects us from incoming cosmic radiation. The hope
  is that the holes will fill again, but our experience of change in the ozone layer points in the other
  direction. This means substantial holes in the ionosphere that protects us.

  O avea legătură cu radiaţiile solare?

  Dar şi mai interesant:
  HAARP has links with 50 years of intensive space research for military purposes, including the Star
  Wars project, to control the upper atmosphere and communications. This kind of research has to be
  regarded as a serious threat to the environment, with an incalculable impact on human life. Even now
  nobody knows what impact HAARP may have. We have to beat down the wall of secrecy around
  military research, and set up the right to openness and democratic scrutiny of military research
  projects, and parliamentary control.

  O avea legătură cu scutul anti-rachetă pe care NATO îl doreşte în România? Nu de alta, dar din ce am citit şi eu despre acest scut… seamănă extrem de bine cu nişte antene HAARP.

  Şi ce se spune la concluzii…
  Regards the US military ionospheric manipulation system, HAARP, based in Alaska, which is only a part of the development and deployment of electromagnetic weaponry for both external and internal security use, as an example of the most serious emerging military threat to the global environment and human health, as it seeks to interfere with the highly sensitive and energetic section of the biosphere for military purposes, while all of its consequences are not clear, and calls on the Commission, Council and the Member States to press the US Government, Russia and any other state involved in such activities to cease them, leading to a global convention against such weaponry;

  Mai sunteţi atât de sigur că vorbesc despre o teorie a conspiraţiei?

 • Peter Gluck

  Biblio@
  1- BISINISENCEFALIA- creier cu 2 emisfere stangi- fara centru pentru spiritualitate, scepticism pronuntat, bazaconofobie, repelenta fata de meme,
  etc. Voi scrie in blogul meu despre aceasta anomalie.

  2- Nu spun ca HAARP este o cercetare inocenta si benigna sau ca armata americana e o istitutie de binefacere. Numai ca acum a fost ceva relativ simplu,Soarele a dat in clocot, a facut urat si ne a trimis puzderie de radiatii si necazuri. Sunt poze cu Soarle scapat de sub control. Daca cei care canta la HAARPa au facut asta, ei au enervat Soarele-atunci imi cer scuze. Din practica mea de viata am constatat ca doua lucruri se intampla in acelasi timp- NU neaparat unul e cauza si celalalt efectul (sau invers)

  3- mass media manipuleaza marsav, minte murdar (gata aliteratia) nu este scpat nici un prilej de a-i infricosa pe oameni, de a-i face sa simta ca
  sfarsitul lumii e dupa colt. Unora le si place, sunt mazochisti spiritual.
  Dupa cate stiu acum londonezii n-au avut parte de aurora boreala si nu am auzit ca niscaiva tarisoare sa ramana fara curent.

 • Augustin

  Gabi, am vesti proaste: ziua de miine a celor de azi a fost ieri!

 • Bibliotecaru

  @ Peter Gluck
  Augustin mai sus are perfectă dreptate, „ziua de mâine a celor de azi a fost ieri”.

  Domnule Peter Gluck,
  Cam care ar fi diferenţa dintre momentul în care lumina ajunge de la soare (adică ne permite să vedem că soarele fierbe) şi fluxul de radiaţie electromagnetică care ajunge de la soare ca urmare a fierberii pe care o vedem. Cu alte cuvinte, care este ecartul de timp dintre ceea ce vedem că se întâmplă în soare şi ceea ce simţim ca flux electromagnetic. Dacă observăm o explozie solară, după cât timp vor ajunge pe pământ efectele acelei explozii solare.

  Spuneţi că… „Numai ca acum a fost ceva relativ simplu,Soarele a dat in clocot, a facut urat si ne a trimis puzderie de radiatii si necazuri. Sunt poze cu Soarle scapat de sub control.”
  Eu vă întreb, CINE A FĂCUT ACELE POZE?
  Cumva aţi văzut nişte poze făcute de Observatorul Bucureşti? Aţi văzut pozele făcute de un alt observator astronomic din ţară? Poate un astronom amator român? Nu este nevoie de o mare tehnologie pentru a face nişte astfel de poze, poate chiar cu o aparatură de 10 mii de euro… Cunoaşteţi un român care să fi făcut o astfel de poză?

  De ce credeţi dumneavoastră că aceste comunicate ale academicienilor români încep cu „Potrivit datelor de pe satelitul STEREO…”? STEREO (Solar TErrestrial RElations Observatory) transmit ceea ce doresc americanii să transmită, adică cei ce acţionează HAARP.

  Sunt absolut convins că radiaţiile există, dar sunt convins că radiaţiile nu sunt provocate de explozii solare. Până una alta, în New Zealand a mai fost un cutremur.
  Iată ce spune un vânător de activităţi HAARP:
  http://www.youtube.com/user/haarpWillNOTbeSilent#g/u
  Căutaţi postările din ultimele 24 de ore.

 • Peter Gluck

  @Biblio renunt sa incerc sa te conving ca Soarele s-a dat in spectacol si nu HAARP ne ucide miseleste, chiar acum. Lumina de la Soare ajunge le no in vreo 8 minute jumate, razele ucigase ceva mia incet. Pozele cu Soarele in delir vin de la NASA care este probabil in cardasie cu HAARP.

  Ma duc sa vad cum HAARP face cutremure.
  Daca te rog frumos, poti sa-mi spui cum si de ce HAARP mimeaza un tsunami solar. Multumesc.

 • Bibliotecaru

  @ Peter Gluck

  Păi v-am spus să citiţi ce este cu HAARP-ul acesta.
  🙂
  Una din capacităţile acestui sistem HAARP este de a transmite, concentrat, la puteri extraordinare (sistemul consumă cât un oraş) exact emisii de această natură, ca cele venite de la soare. Ele sunt transmise, se lovesc de ionosferă şi se reflectă spre pământ (într-un loc concentrat… Un fel de LASER extraordinar de mare dar care, în loc de lumină, foloseşte aceste unde electromagnetice).

  Sistemul are un domeniu larg de frecvenţă, funcţie de frecvenţa folosită putând induce rezonanţa. De exemplu se poate folosi (şi s-a folosit din câte ştiu eu) pentru distrugerea rachetelor, avioanelor, vapoarelor… Sunt sute de aplicaţii oficiale, recunoscute, aplicaţii care fac legătură cu restul efectelor, neoficial recunoscute.

  Una din utilităţi este transmiterea acestor fluxuri spre anumite de zone ale pământului şi, funcţie de răspunsul rezonanţei pentru o anumită frecvenţă, se poate determina natura profundă a subsolului, pe un principiu asemănător cu analiza spectrală. Se pot astfel descoperi zăcăminte printr-o metodă simplă şi neinvazivă. Americanii pot ştii unde este petrol, unde este aur, unde este uraniu…. fără măcar ca statul respectiv să afle că subsolul îi este scanat.

  Desigur, există frecvenţe care induc rezonanţa îndeajuns de profund şi la o amplitudine destul de mare şi un domeniu extrem de larg încât să provoace un cutremur de proporţii.

  Pe YouTube există înregistrări care fac legătură între anumite cutremure şi fenomene „ciudate” care au cauze foarte asemănătoare cu o sursă HAARP.

  Să nu uităm nici faptul că o singură staţie HAARP, cea din Alaska, are 180 de antene imense dispuse pe 13 hectare şi puteri generate mai mari decât cam orice altă construcţie umană.

  Să nu uităm şi faptul că aceste surse HAARP sunt construite de o colaborare între Air Force Research Laboratory, Office of Naval Research and Naval Research Laboratory şi Defense Advanced Research Projects Agency… nu-i aşa că nu poate să fie ceva prea paşnic?

  HAARP nu mimează un tsunami solar, funcţionează ca şi cum ar fi efecte ale unui tsunami solar. Ei inventează acest tsunami solar pentru a masca funcţionarea HAARP. Este evident că dacă nu toată lumea fotografiază explozii solare, absolut toate statele măsoară permanent nivelul de radiaţii. Americanii trebuiau să mascheze cu ceva un nivel crescut de radiaţii şi acest ceva este, cel mai la îndemână, soarele.

  Plasma se deplasează cu viteza de 410 kilometri pe secundă (alţii zic că ar fi 500 km/s), adică, dacă luăm distanţa Pământ-Soare la o medie de 149600000 km, 364.878 secunde, 6.081 minute, 101 ore, 4,2 zile. Cu alte cuvinte ceea ce vedem că se întâmplă în soare urmează să lovească Pământul cam după 4 zile. Cu alte cuvinte, ceea ce aţi văzut dumneavoastră drept o mare furtună solară, ar fi trebuit să lovească Pământul de câteva zile. Şi totuşi nimeni nu monitorizează nimic ca să ne dea de ştire dacă suntem sau nu la un pas de moarte.

  http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/quakes_big.php

  Aveţi aici activitatea seismică înregistrată a Pământului cu o magnitudine de peste 5 grade.

  În zona SOUTH ISLAND OF NEW ZEALAND se observă un cutremur major la adâncimea mică, 5 km, după care urmează „replici” la adâncimi din ce în ce mai mari, 7 km, 10 km… Dacă ar fi provocat de HAARP şi ar fi vorba despre fluxuri egale de energie care scanează adâncimi diferite, atunci ar fi logic ca o dată cu creşterea adâncimii să avem şi o scădere a intensităţii (energia se disipează pe un volum mai mare)… ceea ce se şi întâmplă.
  Ce anume ar putea căuta americanii în SOUTH ISLAND? Acolo există zăcăminte de aur şi argint, cupru, zinc şi plumb, câte un pic de antimoniu, crom, mercur, platină, mangan, uraniu, fier… şi nişte pietre preţioase.

  Nu rămâne decât să urmăriţi doi sau trei ani dacă nu cumva se descoperă, brusc, nişte zăcăminte…

 • Mihai

  S-ar parea ca unii(Bibliotecaru mai exact)cred in teoriile de conspiratie!!! E OK, sint destui americani care nu numai ca cred in aceleasi lucruri, le cultiva.
  Chestia asta cu HAARP e un pic trasa de par. Au americanii o baza de observatie in Alaska? Binenteles!!! Este insa o baza de „cercetare” sau cel putin numele este. Toata lumea stie ca e o baza militara care monitorizeaza aproape toata lumea. Pt ca este asezata intr-o pozitie strategica din punct de vedere militar, are posibilitatea sa controleze un raspuns la un atac sau de ce nu un atac in caz de necesitate cu rachete balistice de distanta lunga. Antenele necesare pt asta sint multe si binenteles ca sa functioneze au nevoie de „o gramada” de electricitate. Nici nu mentionez ca baza militara are un total de 20-30000 de indivizi care au nevoie de comoditati. E Alaska! E frig tot timpul si sa nu uitam ca astia-s americani sint comozi, nu vor sa taie lemne sa puna pe foc asa ca folosesc radiatoare electrice.
  Ca sa creezi un impuls atit de puternic incit sa provoci un cutremur este nevoie de mult mai multa energie decit baza din Alaska consuma, s-apoi chinezii si rusii nu prea le-ar conveni ideia si s-ar apuca de scandal.
  Bibliotecaru, stiai ca New Zeeland, Australia sint in proximitatea a ceia ce in termeni geologici se numeste „Pacific Rift”? Poate asta ar explica un cutremur.
  Just a tought!!!

 • Peter Gluck

  @Mihai Daca cineva crede intr-o teorie a conspiratiei inseamna ca are o mema infipta in creier si este extrem de greu s-o scoti de acolo. Si nici nu este eficient- va „cumpara” imediat alta teorie a conspiratiei- astea sunt simple usor de inteles si explica o gama larga de fenomene, intamplari si catastrofe. De pilda e greu de inteles de ce Divinitatea i-a lovit tocmai pe neo-zeelandezi cu un cutremur ucigas – ca doar nu au legalizat homosexualitatea? E simplu- americanii le au facut-o din sadism gratuit, sau ca sa verifice un nou generator de raze al mortii. Cucurigul lor de bestii!
  Nu ai citit cartea lui Mike Shermer: „De ce cred oamenii in bazaconii?”
  Am prezentat-o in defuncta ea revista Info Kappa No 370 http://ri.kappa.ro
  sunt abonat la newsletterul lui Mike „Skeptic”
  Mai recent in blogul meu anglofon http://egooutpeters.blogspot.com am scris despre un articol terifiant „How facts backfire”- http://www.boston.com/bostonglobe/ideas/articles/2010/07/11/how_facts_backfire/?page=full
  Cred ca merita sa-l citesti. Esenta e ca memele sunt mai tari ca faptele la fel cum privilegiile sunt mai importante ca drepturile.

 • Peter Gluck

  @Mihai- chiar acum a aparut: http://www.skeptic.com/eskeptic/11-02-23/

  Primul articol e important, cred.

 • Bibliotecaru

  @ Mihai
  Domnule Mihai,
  Eu vă pot accepta cele ce le spuneţi, dar v-aş ruga să faceţi înainte o minimă cercetare.

  Cum spuneam mai sus, „baza de observaţie” din Alaska, sau ce credeţi dumneavoastră că este, are un site oficial, făcut de ei.

  http://www.haarp.alaska.edu/

  Acest site nu este făcut de cei care cred în teoriile conspiraţiilor, ci chiar de instituţia HAARP. Site-ul este construit în 2007 şi datele făcute publice sunt cele de la înfiinţare. Acolo există şi camere web ce transmit live (deşi nu cred că a văzut cineva imagini cu antenele în funcţiune).

 • Bibliotecaru

  @ Mihai

  În 2007, când proiectul IRI a fost construit, Proiectul HAARP a început cu o putere a antenelor de 3,6 MW, ceea ce nu este nici puţin, nu este nici foarte mult. Cu toate acestea, încă de la construcţie, acest loc a fost prevăzut cu o baterie de 6 generatoare de 2,5 MW fiecare. Puterea despre care se constată a fi instalată astăzi este de 1,7 GW, adică 1700 MW, şi încă are nevoie de mai multă energie. Această cifră reprezintă 10% din puterea instalată a României.

  În plus, aici energia nu se calculează „ca la bombe”, vorbim de efectul de rezonanţă care are cu totul alte principii.

  Sigur, putem vorbi oricând de teorii ale conspiraţiei, putem să nu credem în nimic sau putem să credem în orice. Ceea ce este cu adevărat neplăcut este să crezi sau să nu crezi fără o minimă informare. Una este să nu crezi într-o teoriei a conspiraţiei şi alta este să o respingi fără să cunoşti de fapt nimic despre acel lucru şi nici să-ţi doreşti să ştii.

  La început am fost sceptic, apoi am început să caut informaţii, apoi am început să fac propriile observaţii… Astăzi nu pot elimina ideea unei arme geologice, ba chiar îmi pare probabilă.

  Diferenţa dintre mine şi dumneavoastră este că eu am fost în stadiul în care dumneavoastră sunteţi acum.

 • Bibliotecaru

  Dar să vă mai dau o veste a conspiraţiei 😀

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/economie/la-ce-foloseste-superlaserul-romanesc-209167.html

  10 PW… frumos, nu-i aşa? „Se va face cercetare ştiinţifică, cercetare fundamentală. Sunt şi diverse aplicaţii, cum ar fi medicina, biologia, studiul materialelor şi altele. Deocamdată e prematur să discutăm de neutralizarea deşeurilor. Încă nu există o soluţie în acest domeniu. Pot exista aplicaţii de imagistică sau altele, dar neutralizarea deşeurilor rămâne încă un domeniu de viitor” 😉

  Exact la asta se folosesc LASERele de 10PW, adică 10 mii de trilioane de watt 😉

 • Mihai

  Daca americanii ar fi aproape de a avea o arma ca aceia pe care o descrii( laser samd)sint alte locuri unde ar testa efectele. New Zeeland sint aliati si americanii sint chiar „fond” de ei, n-ar avea nici o intentie sa-i raneasca. Gindul zboara la hmmm!…Irak, Afganistan, Somalia si multe multe alte alte locuri.
  Centrele de „cercetari” in special cele ale fortelor militare au obiective variate, nu intotdeauna pasnice.
  Este intentia lor sa creeze o „arma” cu care sa poata controla lumea? Binenteles! De-aia avem un buget anual de peste 700 miliarde dolari pt DOD. De banii aia pot sa produca orice fel de energie nu numai 1.7GW.
  Web-site-oricine poate crea una si daca este intradevar controlata de ei direct e probabil ceva de genul „pet project” unde studiaza reactia maselor. Si va asigur ca sint organizatii intregi de „trek-isti” care sint calare pe subiect. Problema este ca nimeni nu poate dovedi nimic!!!
  Intre timp, cumpara ceva folie de aluminiu si infasoar-o in jurul capului ca pe un turban. In felul asta guvernul nu-ti poate fura inteligenta. In loc de pusti si gloante, faceti-va provizii de prastii si bile de rulmenti! Razele laser nu le afecteaza. Sau poate e mai bine sa uitam toate astea si sa ne traim viata in mod normal. Cutremure au fost, sint si or sa mai fie si nu putem face absolut nimic sa le oprim.
  Piece of advise?! Life is short; live a little!!!
  Bibliotecaru:
  With all due respect my friend, I don’t believe you were ever like me but I do hope that you will get there someday. I pray to God not to take me where u are( no offense!)but then again who’s to say who’s the normal one?

 • Bibliotecaru

  @ Mihai

  Am spus eu că o testează? Eu spuneam că o folosesc…

  Domnule Mihai,
  Deoarece folosiţi forme de tipul „De-aia avem un buget anual de peste 700 miliarde dolari”, bănuiesc că locuiţi în SUA şi vă consideraţi american.

  În acest caz vă mărturisesc că în nici un caz nu aş veni, măcar în vizită, în Statele Unite. Prefer dictatura de acasă, măcar aici lumea a început să o vadă.

  Nu se poate pune problema de a vă plăcea, se pune însă problema de a vă retrage respectul pe care îl acord, implicit, tuturor. Atunci când cineva îmi spune „Intre timp, cumpara ceva folie de aluminiu si infasoar-o in jurul capului ca pe un turban.”, am tendinţa de a pune la îndoială că acel cineva mă respectă. Eu unul încă nu vă retrag respectul acordat implicit, dar sper să nu insistaţi spre această direcţie.

  La un moment dat vor înţelege şi americanii că nu este îndeajuns să numeşti ceva democraţie ca să şi fie democraţie. Cei din Wisconsin au început să dea câteva semne că ar începe să înţeleagă ceva din realitatea americană, cea din spatele zidurilor groase vopsite cu propagandă. Nineteen Eighty-Four se apropie mai rapid de SUA decât de România, asta e cert… Noi am fost un pic căliţi.

  Şi nici SUA nu este scutită de cutremurele HAARP, de ce ar fi Noua Zeelandă?

  http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eqarchives/year/eqstats.php

  Sunt două tabele mai jos, unul pentru întregul glob şi unul pentru SUA.

  În 2002 se constată o creştere bruscă a cutremurelor de magnitudine mică, între 2-3. ÎN SUA saltul este spectaculos, se dublează nu numai la 2-3, dar şi la 3-4.

  Şi acum priviţi tabelele pe anii 2009 şi 2010… lucrurile o iau complet razna, mai ales în zona magnitudinilor mari. Desigur, o coincidenţă, nu-i aşa?

  Nu mai insist, până la urmă ce credeţi sau nu credeţi dumneavoastră este treaba domniei voastre. Diversitate de opinii, nu asta implică democraţia?

 • Peter Gluck

  @Biblio-
  a) poti pune si asta in dosarul HAARP; http://scienceblogs.com/startswithabang/2011/02/the_facts_on_solar_storms.php?utm_source=networkbanner&utm_medium=link

  b) Re datele despre cutremure, nu stiu daca ai urmat sfatul meu parintesc
  si ai citit brosurica „Lying with Statistics” de Darrell Huff. Mie acele data imi spun ca cutremurele sunt lebede negre si au loc ..cand vor

 • ggiggi

  Bine ,bine am inteles ceva cu haraaapu’ ala , da’ cu pensia cum ramane?
  Ca io vreau pensie dom’le

 • Mihai

  Bibliotecaru
  Pasajul „intre timp cumpara ceva folie…” nu se refera la nimeni direct, e doar ceva general. Imi cer scuze daca ai luat-o personal. Nu a fost intentia mea!!! Daca ar fi fost directionata la tine remarca respectiva atunci „With all due respect my friend…” ar fi fost nul si void de substanta. Inca odata imi cer scuze pt mix-up.
  Si te rog ceva-„domnule” e pt aia de se cred superiori nu pt mine. Pt mine „tu” sau Mihai e apropriat. In plus in felul asta discutia ramane o dezbatere intre prieteni fara sa devina un argument deplasat.
  Cit despre cutremure samd, fiecare are dreptul sa creada ce vrea e parte din „libertatile personale”. Personal nu cred in „prearanjamente” de genul celor pe care le mentionezi. Pt mine majoritatea sint „conspiracy theory”. E vreun pic de adevar in toate astea? Sigur!!! Daca nu ar avea un simbure de realitate nici macar basmele nu ar exista. Fiecare insa are dreptul sa traga concluzii personale.
  Ggiggi: O sa-ti vina rindul la pensie dom’le! Ai rabdare! Fii cu ochii pe fereastra cind apare „factoru'” si vorbeste cu el ca stie mai mult!Daca nu iei pensie e pt ca poate nu ai platit in fondul de pensii sau taxe pe venit in general. Care e?
  In legatura cu pensiile am o intrebare? Din ce fond se platesc pensii celor care au vindut blue-jeans si slapi turcesti la colt de strada fara sa plateasca nici un fel de taxe? Pt ca sint sigur ca sint destui in aceasta categorie care asteapta sa fie platiti pensii lunare
  Esti parte din categorie ggiggi?

 • Bibliotecaru

  @ Peter Gluck

  Ştiţi ce este aceea Exchangeable Image File? La aparatele mai cu dichis, în momentul în care faci o fotografie, se înscriu şi anumite informaţii. Uneori aceste informaţii rămân şi pe fişierele pe care le vedeţi pe net, asta dacă nu sunt prelucrate succesiv.
  În link-ul în care mi l-aţi pus la opoziţie, există o poză cu aurora boreală.
  (Image credit: JaneG from Scotland.)
  Just days later, the Aurora Borealis — as imaged here on February 17th — were absolutely spectacular for northern skywatchers.

  Căutând informaţiile de tip EXIF Data, am aflat ceva mai multe amănunte… de exemplu că preluarea imaginii a fost făcută cu un aparat Model NIKON D700, că s-au folosit următorii parametrii Aperture 3.5, Exposure Time 15, Focal Length 18.0 mm, fără bliţ, Timp de expunere 15, F Number 3.5, Exposure Program Manual, ISO 400 (normal pe timp de noapte), că fotografia originală avea rezoluţia 2784×1848… şi altele ca acestea… Însă printre altele am mai aflat şi că…
  Date and Time (Original)
  2009:04:11 02:24:37
  Date and Time (Digitized)
  2009:04:11 02:24:37-06:00

  Nu vi se pare ciudat că o fotografie excelentă a unui fenomen de auroră boreală în Scoţia întâmplat pe 17 februarie în acest an… a fost făcută acum doi ani?

  Şi încă o altă informaţie… poza a fost prelucrată în
  Adobe Photoshop Elements 7.0 Windows. Nu ştiu ce anume a fost prelucrat, ştiu însă că Modify Date 2009:04:11 16:47:56… asta ca să nu credeţi că cel ce a făcut poza nu a setat corect data pe aparatul foto… la PC nu putea să fie aceiaşi dată prost setată.

  Celelalte fotografii fac parte dintre cele prelucrate astfel încât să se piardă informaţia. Ce se poate cunoaşte este că au licenţă NASA, mai puţin fotografia făcută aparatului Tesla (culmea că şi HAARP tot principiul transformatorului rezonant îl are la bază… oare de ce a simţit autorul nevoia să pomenească despre aparat?).

  Dar tot au omis ceva amănunte interesante. Chiar dacă nu există informaţii despre fotografia originală (poate nici nu există şi este o prelucrare Photoshop de la coadă la cap), au rămas ceva informaţii importante şi acestea constau tocmai în lipsa de informaţii.

  Nu am însă nici o problemă să cred că acele fotografii sunt „pe bune”, mie însă nu-mi par deloc neobişnuite şi sunt convins că cel care a scris articolul le-a folosit de pe site-urile oficiale ale NASA de bună credinţă fiind.

  Cine scrie articolul?
  Un astrofizician de 30 de ani care a studiat astrofizica pe la Universităţi din Arizona, Wisconsin, şi Florida. Iubeşte jocul „Ultimate Frisbee”, dansurile de societate, drumeţiile şi sărbătoarea Halloween.

  Am lăsat pentru final o fotografie cu furtuna solară…

  http://soho.nascom.nasa.gov/hotshots/2010_12_14/JHV_screenshot_AIA_prominence.jpg

  Vedeţi pe fişier că scrie 2010 12 14? Dacă vă uitaţi însă în stânga, acolo unde scrie layers, descoperim o informaţie importantă. Anume o dată care spune 2010/09/15. Iată, o explozie spectaculoasă din septembrie anul trecut.

  -//-

  Întrebarea mea este simplă… De ce credeţi domniile voastre că eu iau lucrurile în glumă şi nu verific, măcar minimal, informaţiile. De fapt greşesc, nu mai vreau să întreb nimic… să fiu eu cel cu folie pe creier şi să încheiem.

 • Bibliotecaru

  @ Peter Gluck
  Măi ţineţi minte morţile ciudate ale păsărilor din Arkansas?
  http://www.deathandtaxesmag.com/42338/arkansas-birds-dead-killed-by-haarps-death-ray/

  Vedeţi acolo că spunea ceva de HAARP (teoria conspiraţiei, desigur). Chiar şi eu spuneam că este evident un efect HAARP, desigur, în timp ce îmi puneam folie pe cap ca să nu-mi citească gândurile… vorba domnului Mihai.

  😉 Dar ce să vezi… au apărut şi cutremure inexplicabile ca manifestare… Oups..! 😆

  http://news.yahoo.com/s/ap/20110301/ap_on_re_us/us_arkansas_earthquakes

  Măi să fie! Ce coincidenţă! 😆 Desigur nici o legătură cu HAARP. Acolo rămâne cum am stabilit, „o mema infipta in creier”. 😉

 • Mihai

  Bibliotecaru
  Ciudata moarte a pasarilor in Arkansas s-ar parea ca este legata de uzul unor chimicale-pesticide samd- care sint aprobate pt uz in ferme de catre FDA-Food and Drug Administration-in USA. Pesticidele au fost utilizate pt a preveni distrugerea recoltelor de catre „european starling”-grauri europeni. Nimeni nu a stiut ca o sa afecteze in asa mare masura si alte pasari(poate au stiut dar nu le-a pasat!).
  HAARP sau orice alta „minune” nu au nici o legatura dar daca asta este ce vrei sa crezi…nu cred ca este ceva care sa-ti schimbe parerea!
  Trebuie sa intelegi ca in momentul de fata ceia ce se califica drept „noutati” este mai putin noutati sau adevar si mai mult „cum sa vindem publicatia ca sa putem supravietui sau sa facem profituri mai mari?” Totul se rezuma la volum de vinzari si profituri. Mai mult profit=mai multa putere samd. Adevar, decenta si impartialitate sint intr-un fel pe cale de disparitie. Adevarul nu are nevoie si nu poate fi publicat daca nu poate fi transformat in profituri financiare.
  Daca vrei adevar, trebuie sa urmaresti magazine de genul Mother Jones sau BMJ(British Medical Journal). Star, Enquirer si cele de acelasi gen sint ceia ce este considerat „ziar de scandal”. Si Web-sites, e plina lumea!!! Altfel Yahoo, Google, MSN, AOL ar da faliment. Atit timp cit le platesti rata lunara pt web-space nu-i intereseaza ce publici.

 • Bibliotecaru

  @ Mihai
  🙂
  Am înţeles, „pesticide care sint aprobate pt uz in ferme de catre FDA-Food and Drug Administration-in USA”.

  Stimate domn,
  Sigur, toată lumea ştie că pesticidele omoară păsări, peşti, moluşte, mamifere mici, insecte, elemente patogene, bacterii…
  Mai rămâne un semn de întrebare… De ce s-ar arunca cu pesticide peste oraşe? Pesticidele se aruncă peste marile culturi, pe câmp, de la mică înălţime… Cum ajung să omoare ele păsările care zboară, în stol, deasupra unui oraş.


  Mystery Of Dead Birds Falling From The Sky

  Vedeţi dumneavoastră că păsările moarte sunt pe câmp? Nicidecum, sunt pe carosabil, pe trotuare, printre case… Pe câmp, pe teritoriu unei ferme FDA, probabil că nici nu ar fi fost observate…

  Dacă observaţi, eu nu am dat link-uri spre tabloide, ci spre oameni de ştiinţă, profesori, rapoarte ale UE… Chiar şi site-urile de mai sus, sunt cu edu şi gov în coadă, ceea ce înseamnă că sunt mai mult sau mai puţin domenii oficiale, nu Star, Enquirer şi ce mai spuneţi dumneavoastră…

  De exemplu, haarp.alaska.edu este un subdomeniu al alaska.edu care aparţine University of Alaska, P.O. Box 755320 910 Yukon Drive, Fairbanks, AK 99775-5320,UNITED STATES. Domeniul este înregistrat pe 22-Sep-1988, când nu prea erau multe tabloide pe internet, şi expiră anul acesta. Acum, dacă dumneavoastră credeţi că pe domeniul oficial al Universităţii din Alaska se pot înşira prostii tabloide, este cu totul altceva.

  Eu nu spun că-i musai să fie ceva legat de HAARP, dar atâtea lucruri se leagă încât implicaţia devine nu numai posibilă, dar chiar şi probabilă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *