28 comentarii la “Ziceam eu că nu am ieşit din feudalism! Scuturile ne lipseau…”

  • Peter Gluck

    E o chestiune neplacuta. Avem nevoie de soldati americani, care mai toti sufera de efectul Gunning Kruger, ca de o….(SCUZE, CENZURAT)
    E de a mirarii sau de a marafetilor sau de a fricii, ca si cehii si polonezii fac ca noi.

    Nu am iesit din feudalism in mai multe intelesuri. Voi incerca sa le numar.

  • Peter Gluck

    scuze; DUNNING KRUGER EFFECT- nu gunning, dar mai fac si asta

  • Bibliotecaru

    Scuturile securizează occidentul. E mai bine ca bombardeaua să fie detonată pe teritoriul nostru şi nu pe al lor. Dacă racheta are încărcătură nucleară, chiar dacă este „cea a săracului”, adică nu o bombă atomică, doar nişte material radioactiv, aşa cum poate veni din Iran, atunci materialul radioactiv se risipeşte în aer şi… ne cade nouă în cap, nu lor.

    Acum câteva secole luptam cu turcii ca să-i ţinem la distanţă de lumea creştină în timp ce ei se ocupau cu dansul de societate şi cultura. Lucrurile nu s-au schimbat, istoria se rescrie.

    Înţeleg că trebuie să existe un acord al Parlamentului şi este domeniul de legiferare a Senatului, fiind vorba de un acord internaţional (sper să nu mă înşel, mă bazez pe amintiri). Ei bine, se poate şi un referendum?

  • gabicretzu

    @Biblio,
    Se poate! Doar daca nu vor fi schimbat legea referendumului prin ordonanţă de urgentă…

  • Bibliotecaru

    Eu unul sunt gata să strâng semnături pentru o iniţiativă legislativă care să numească în mod expres care este urgenţa din Ordonanţa de Urgenţă. Şi adaug la finalul unei astfel de legi că nu poate fi modificată prin ordonanţă de urgenţa… că altfel totul ar fi inutil 😀

  • Bibliotecaru

    PS.
    Regăsesc ideea referendumului şi la domnul Ion Iliescu. Acum suntem doi, cel puţin.

  • Iceflame

    Nu pot sa cred ca baieteii de la Pentagon nu pot dormi noaptea de grija Romaniei sau a Europei in general.

    Americanii apara America. Ipotetic,scutul serveste in primul rand acestui scop.

    S-a inventat inca un set de jucarii care, repet, i.p.o.t.e.t.i.c., ar face ca in cazul unui atac nuclear, cat mai putine rachete sa ajunga pe covorasul cu masinute si trenulete verzi din gradinita cu cinci laturi.

    In realitate, in caz de conflict nuclear ne ducem naibii cu totii, cu scut sau fara.

    Marea si adevarata problema este mai curand legata de existenta armelor de distrugere in masa.

    Si, ca sa fim corecti, la acest capitol Rusia nu e chiar nevinovata…

  • Bibliotecaru

    Primul scop al scutului este cheltuirea unor bani NATO de către unele firme americane. Americanilor le arde buza după un război în care să mai dea ceva de făcut industriei americane, nişte elicoptere, rachete, bombardele… Cum război nu este, merge şi cu scutul. Se interesează cineva cam cât costă investiţia în scutul acesta şi câţi din bani iau direcţia Statelor Unite?

  • gabicretu

    @Biblio,
    Noi ce vrem!? Să facem carne de tun din cei trimisi în Afganistan şi să-i facem pe români să uite de foame de frica iranienilor care ne-ar urî de moarte!? Şi să avem justificare pentru că nu avem grădiniţe şi drumuri…
    O fi şi asta o soluţie anticriză…
    Mă mir că nu le-a trecut prin cap să solutioneze problema pensiilor prin împuţinarea bătrânilor…

  • Bibliotecaru

    @ gabicretu
    Cum adică nu le-a trecut prin cap să împuţineze bătrânii? Desigur că aceasta a fost prima soluţie.

    – Scăderea puterii de cumpărare a pensiilor
    – Înăsprirea condiţiilor de grad de handicap
    – Scăderea gratuităţilor la medicamente
    – Creşterea vârstei de pensionare

    Mai sunt câteva, dar le trec sub tăcere, că afectează pe toţi şi nu vreau să creez panică. Aş vrea însă să observ că moartea prin cancer, mai ales cancerul abdominal, este o cauză din ce în ce mai prezentă în cazul persoanelor trecute de 55 de ani.

  • Peter Gluck

    @biblio- de fapt au fost luate masuri eficiente pentru a accelera
    trecerea la subterana a celor cu o varsta inadmisibil de mare care se interpun in mod inutil intre Soare si Terra. Am scris un editorial
    foarte furios pe tema asta IK 108.
    Sistemul de distributie pentru medicamentele gratuite este bine organizat
    cei care stau la coada obosesc si se streseaza destul ca sa nu profite
    de reducere prea mult.

    Si exista un sistem de pensii marite conform unei meritocratii aparte.
    Le iau probabil cei mai utili dintre cetateni.

  • Bibliotecaru

    @ Peter Gluck
    Ştiţi, există un banc. Dacă politica Guvernului nu reuşeşte să omoare, ar trebui încercat cu cianură. Iată că vine şi cianura, la Roşia Montana.

  • Peter Gluck

    Biblio- bancu-i de pe vremea lui nea Nicu. Cianura nu este eficienta si are gust prost de migdale amare invechite. Pentru mine e un prilej de nostalgii profesionale; in 1959-1961 la Savinesti am lucrat si cu acid cianhidric- „moartea fierbe la 27 grade Celsius”.
    Acum 30 de ani am tradus o carte despre tehnologia de extractie a aurului; economic cianura este metoda cea mai buna- pe departe. Am fost de la inceput impotriva actiunii de la Rosia Montana.
    Dar iubesc ecologia, nu intotdeauna pe ecologisti.

  • gabicretu

    @Peter,
    Stii cumva care au fost ratiunile incetării exploatării de la Rosia Montana in anii 70!? Bănui ca a fost o decizie motivata in vreun fel. M-ar interesa sa stiu.

  • Peter Gluck

    @Gabi- ma voi documenta indata ce termin revista. Dar dupa cate imi amintesc- sursele bogate de minereuri s-au epuizat si ceea ce a ramas e la concentratie foarte mica, greu de extras. Si, pentru aur trebuie neaparat cianura.

  • Peter Gluck

    Da,,necazul cu aurul de la Rosia Montana este concentratia sa redusa
    trebuie vehiculate cantitati mari de steril pentru fiecare gram de Au.
    Ar fi si un consum mare de cianura. O problema de tip „wicked”

  • goe

    @Peter
    Foarte interesant efectul Dunning-Kruger, denumit astfel dupa numele a 2 americani de la Cornell University… Dupa ce m-am documentat sumar pe Wikipedia uite ce mi-a trecut prin cap: in cultura populara romaneasca se vorbeste despre prostul satului, in vreme ce in alte culturi se vorbeste doar despre inteleptul sau inteleptii satului. In zilele noastre, lucrurile nu s-au schimbat prea mult! Interesant, nu-i asa? Cum se explica? Sau mai bine zis cum se poate explica fara sa ofensezi pe nimeni? 🙂
    Ce legatura are asta cu scutul? Aparent nici una…

  • Peter Gluck

    @Goe- Multumesc- efectul DK nu e legat de scut dar pare-se are o influenta determinanta asupra antti-intelectualismului, asupra Wisdom
    of Crowds, asupra succesul teoriilor conspiratiei, ne furnizeaza
    tagaduci (negationisti) de toate felurile, ii ajuta pe oameni sa creada in bazaconii- e o poarta mare sper taramul ciudat dintre Adevar si Minciuna…E daunator si, practic inevitabil…Nu ma pricep la astea dar sunt foarte sigur pe mine.

    In alta ordine de idei- una din cartile mele preferate e o colectie de >9000 proverbe romanesti; pe baza ei NU sunt de acord ca exista deosebiri
    intre cultura noastra si cultura altor popoare care sa ne puna intr-o situatie de inferioritate, nici ca am avea un IQ mai mic global. Nu am avut o istorie fericita- datorita geografiei- dar nici altii nu au fost rasfatati de soarta.

  • goe

    @Peter
    Eu nu as amesteca IQ-ul cu cultura populara. Cu IQ-ul nu cred ca avem nici un fel de probleme. Cu busola avem noi probleme…
    In cartile cu mii de proverbe se gasesc de obicei adunate proverbe din toata lumea, dar noi avem 2 proverbe romanesti pe care nu le suport:
    „Capul plecat sabia nu-l taie” si „Sa moara si capra vecinului”.
    Apoi avem Miorita! O balada populara cu origini in negura timpului in care se povesteste despre o crima si despre o victima careia i-a fost lene sa se salveze. Fatalismul poporului roman este descris magistral in Miorita.
    Apoi il avem pe Praslea, care fura merele de aur, Fat Frumos, Harap Alb, etc etc. Au si altii basme, in care binele invinge raul si printul o cucereste pe printesa si traiesc fericiti pana la adanci batraneti, dar ale noastre sunt mai mult pe baza de ciordeala. Furatul la romani nu e o fapta reprobabila in sine. Conteaza de la cine furi, cum furi, de ce furi, e cu nuante… Daca furi de la bogati e ok. Daca bogatii nu sunt tocmai simpatici atunci chiar o merita cu prisosinta. Apoi avem povestile cu haiduci. Astia erau iubiti de popor si admirati pentru ca furau de la bogati si dadeau la saraci (nu se spune cat furau si cat dadeau, asa ca o lasam asa…). In realitate erau niste talhari ordinari. Pot sa fac o paralela directa cu capii lumii interlope de astazi. Ei sunt binecunoscuti, toata lumea ii stie, multi ii admira, toti se tem de ei, inclusiv politia.
    Unde vreau sa ajung: in cultura noastra orice fapta poate fi si buna si rea in functie de imprejurari. Adica avem un compas moral defect. Si asta nu de ieri de azi, ci de foarte mult timp. Nu stiu de unde ni se trage si nici nu vreau sa speculez, eu doar constat. Ramificatiile acestui fapt sunt numeroase si paguboase: ne repectam si autorespectam mai putin decat alte popoare, nu ne place lucrul in echipa (aici se poate scrie mult, sunt mai multe feluri de esec in echipa, unul dintre ele datorandu-se efectului DK), nu prea ne place lucrul in general (ca „nu se merita”…) dar ne place la nebunie sa furam de la „bogati”! Aici intra si statul… In cultura noastra nu esti hot daca furi de la stat, pentru ca si statul e tot un hot.
    Pana nu vom scapa din aceasta confuzie morala si nu vom reveni la valorile civilizatiei nu vom reusi sa fim decat forta de munca ieftina a altora si groapa de gunoi a Europei. Valorile astea despre care vorbesc nu au treaba nici cu stanga nici cu dreapta, ci doar cu civilizatia. Un vechi proverb spune asa: calul batran nu se invata in buestru. Peste noapte nu se va schimba nimic in Romania. Educatia ar putea teoretic redresa situatia, in timp, dar din pacate educatia are chiar ea mare nevoie de educatie. Politicienii care alearga dupa intelectuali vor ramane cu buzele umflate, iar cei care vor stii cui sa dea micul si berea vor avea de castigat. Istoria se repeta. Trebuie doar sa stii unde sa cauti viitorul in trecut.
    Solutii exista chiar si din fundatura asta, insa ne lovim mereu de efectul DK. E ca in bancul ala cu romanii din iad (bancul asta e de pe vremea lui ceausescu): in iad fierbeau cazanele cu smoala si in fiecare cazan fierbea un popor. Langa fiecare cazan statea un drac si daca incerca unul sa iasa afara il impingea inapoi in cazan. Intr-o zi vine Scaraotschi in inspectie: dracii munceau cu spor la cazane, numai unul freca menta si n-avea nici o treaba. Se duce seful la el si-l ia la rost. Mai, tu de ce nu muncesti? Pai sefu, asta e cazanul cu romani. Asa, si? Pai sefu, pe astia nu tre sa-i pazesti, ca imediat ce scoate unul capul afara il trag ceilalti de picioare inapoi.
    Nu vreau sa imi dati contraexemple (cu o randunica nu se face primavara) si nici sa-mi spuneti ca generalizez (ca stiu). Asa vad eu lucrurile, la modul general.
    Daca sunteti de acord mi-ar placea sa continuam discutia, dar cu focus pe viitor, pe solutii, concrete daca se poate.

  • Stefan

    @Goe,
    aveti perfecta dreptate.Unele proverbe s-au modificat destul de dureros si iremediabil.Iata un exemplu:nu se mai spune”buturuga mica rastoarna carul mare”azi se spune si este valabil”bururuga mica intra usor in soba”!

  • Peter Gluck

    @Goe- multumesc pentru raspuns- eu pot da exeemple, contra-exemple si re-contra-exemple care sa arate ca si alte neamuri au pacate si virtuti
    endemice. Si pe baza experientei mele proprii. Dar problema este
    una tipica pentru VERUFICTIA- tara dintre adevar si minciuna despre care trebuie sa scriu acum. Si mai am o carte de prezentat in urmatorul editorial ( va fi despre misiunea tradata- se pere ca omenirea nu mai este serios interesanta de explorarea spatiului- totul merge in stil de festina lente.) Si mai trebuie sa fac ceva propuneri ptr folosirea mai eficienta a revistei mele in contextul Portalului Kappa si al firmei UPC de care apartine. Dar mai vorbim.

    @Stefan- oarecum in legatura cu ce spui- imi place mult proverbul:
    „Lemnul stramb doar focul il indrepteaza” Trist dar adevarat!
    Am scris despre proverbe in Info Kappa 41- de fapt un test.

  • ileana

    Domnule Goe ,stilul coroziv care vi se potriveste cind e vorba de partide si de soarta lor meritata in viltoarea istoriei ,pica rau in discursul dumneavoastra despre defectele morale ale poporului roman . Si toate ca toate -cind folositi exemple paremiologice ( se poate demonstra orice cu un proverb :si ca-i moale ,si ca-i tare, etc), dar mi se trezeste instictul razbunarii intelectuale ,cind aduceti vorba despre Miorita ,ca argument al moliciunii romanesti(?!).Las’ ca mai an ,prin reviste culturale dezabuzate ,si N.Manolescu se rascula impotriva pozitiei ontologice a poporului roman, esuat ,vezi Doamne , intre crima mesterului Manole si cacarezele Mioritei .Anume reiau formularea aceea ,ca sa pricepeti ca va incadrati intr-un curent al nelinistitilor ,asa , de amorul polemicii. Ma intreb de ce nu incepem sa spargem tot ce a mai ramas de la stramosi ,fiindca totul este suspect in lumina noilor reglementari internationale !!! Ginditorul de La Hamangia ne indeamna la piroteala ,albastrul de Voronet -la visare ,Cetatea Neamtului nu respecta normele de mediu ,Stefan cel Mare ar trebui condamnat la puscarie pe viata ,fiindca „omoria fara giudet” .Asta se intimpla cind confundam criteriile .In cazul Domniei Voastre , este din cauza dorintei de a demonstra ceva cu orice pret Va rog sa nu fiti suparat pe mine ,fiindca va apreciez aplicatiunea cind e vorba de starea contemporana a lucrurilor.In privinta asta am ce sa invat citindu-va .

  • goe

    @ileana
    Departe de mine gandul de a distruge sau ingropa ceva din trecutul nostru. Ceea ce ma enerveaza pe mine sunt interpretarile romantate si voit gresite ale trecutului pentru a forta punerea lui intr-o lumina falsa dar favorabila conform standardelor morale de astazi. Mie nu mi-e rusine cu trecutul nostru, mi-e doar rusine cateodata de prezent. Prezentul nostru este asa cum este si pentru ca nu ne acceptam trecutul asa cum a fost el. Trecutul trebuie pus intotdeauna in contextul acelor vremuri, nu in contextul prezentului. Stefan cel Mare omora „fara giudet” pentru ca asa se proceda pe vremea lui. El ramane cel Mare, chiar daca intre timp lumea a evoluat si astazi este de neconceput asa ceva. Valorile morale de astazi sunt diferite de cele de acum 500 de ani, datorita evolutiei. A ne agata orbeste de trecut este gresit si pagubos. Copiii ar trebui sa invete la scoala sa judece trecutul in contextul acelor vremuri. Cheia problemei este contextul. Contextul de astazi nu poate fi folosit pentru povestile de acum 500 de ani. Valorile de atunci nu trebuie sa fie prezentate ca valori de astazi, decat unde e cazul. Ciordeala a fost odata ca niciodata nobila, astazi trebuie desfiintata si pusa la zid.
    Mai exista si alte argumente pentru care eu sunt convins ca noi, romanii, avem o problema. De exemplu am stat de vorba de-a lungul timpului cu cativa oameni de afaceri straini care au sau conduc afaceri in Romania: italieni, nemti, englezi, americani, francezi. Toti mi-au spus intr-o forma sau alta urmatoarele: voi, romanii, aveti o problema, va sta capul numai la smecherii si voi, romanii, sunteti capabili, dar nu puteti lucra in echipa. Stii ce inseamna sa nu poti lucra in echipa? Inseamna sa poti face doar munci prost platite, aproape necalificate. Munca valoroasa (deci bine platita) se poate face numai in echipa. E foarte grav. De ce nu putem noi munci in echipa? Efectul DK ne poate da o posibila explicatie. Pana la urma ni se trage de la educatie, cred eu. Cum putem invata sa muncim in echipa? GREU. Foarte greu. Sa va spun de ce… Cata vreme vor exista modalitati multiple de a face bani nemunciti relativ fara riscuri, munca nu va fi decat o ocupatie pentru „fraieri”. Banii aia nemunciti vin de fapt tot de la „fraierii” care muncesc, si care vor ajunge pe buna dreptate (daca n-au ajuns deja de mult) la concluzia ca „nu se merita”. Si astfel se inchide un cerc vicios din care nu putem iesi cu duhul blandetii. De aia nu suport eu stanga, ca nu e in stare decat sa iluzioneze oamenii ca se poate trai bine si fara munca sau cu munca putina. Stanga din Romania (ma refer la pesede) o suport si mai putin fiindca ii cunosc multe din metodele de ciordeala, ciordeala fiind singura ratiune de a exista a acestui partid care mimeaza politica…
    Eu am lucrat pana acum in 3 tari din vestul Europei, in Romania, in Taiwan si in SUA. Va spun urmatorul lucru, care stiu ca o sa supere pe unii: in Romania se munceste putin, prost si dezorganizat, intr-un cuvant ineficient. Nu conteaza cat transpiri ci cat produci. Daca produci putin esti platit putin. E simplu. Daca nu lucrezi in echipa si echipa nu atinge stadiul de sinergie (concept esential pentru lucrul in echipa, inclusiv la fotbal, vezi nationala Romaniei…) n-ai nici o sansa in lumea de astazi. Competitia e mare, iar daca vrei s-o duci bine trebuie sa fii competitiv. Ca tara nu ne vom putea ridica niciodata decat pe MUNCA EFICIENTA si SUSTINUTA, nu din imprumuturi, nu din condei, nu din printzipuri si declaratii politice sforaitoare.

  • goe

    @Peter
    Astept cu nerabdare articolul despre VERUFICTIA 🙂

  • goe

    @Peter
    Nu am spus niciodata ca numai noi avem probleme. Stiu ca si altii au, unii mai mari altii mai mici, dar asta nu ne incalzeste pe noi cu nimic, nu-i asa? Da, cei care au probleme si mai mari decat noi o duc si mai prost. Eu nu ma uit in directia aia. Eu ma uit doar in directia celor care o duc mai bine si imi pun doua intrebari: „de ce?” si „cum?”

  • ileana

    Goe ,contextul este totul ,aveti dreptate ,dar sa vedem ce inseamna context .Caci o comunitate ar putea sa pastreze viu trecutul ,sa-l retraiasca pe o bucla spirituala ,fara sa cofunde planurile ,evident.Visez !!!
    Revolta mea vine din faptul ca ,scuturindu-ne de stramosi ,oricare ne-ar fi motivele ,dam copiilor nefericita ocazie sa navigheze fara busola ,sa se descurce cum or putea .Numai bun pentru altii ,cu regulile lor perfecte.
    Despre lipsa de eficienta ,am putea vorbi foarte eficient .Cind/unde a fost lege si organizare ,a fost si eficienta .Chiar si in vremea lui Stefan cel Mare .In vremea noastra ,poate parea de necrezut ,dar nici macar comunicarea institutionalizata nu mai este ferita de neintelegeri flagrante ,ca in dialogul surzilor .
    Lipsa de disciplina se trage si din obraznicie ,dar si din frustrare.Inchipuiti-va ca proaspat intratii in cimpul muncii au trecut printr-un sistem de invatamint de-a dreptul mutilant in plan moral .Plaga coruptiei este generalizata in invatamint (as vrea sa vad cine si cu ce argumente ar fi de alta parere ) .Cei care n-au fost inca afectati traiesc cu sila de a fi martori neputinciosi (uneori lasi ).Iata un motiv mare cit casa pentru care ne aflam in groapa morala ,asta ducind la o brambureala in toate planurile .Drept pentru care ,sa lasam trecutul „sa doarma-n colb de cronici”.

  • ileana

    Gabi ,nu te mira ca vizitatorii casei tale virtuale nu prea au ochi pentru scutul cu pricina …De alte scuturi ar avea ei nevoie ,dar asa ceva inca nu s-a inventat.

  • Peter Gluck

    @Goe- multumesc, editorialul apare maine pe la 12.00 pe Portalul Kappa.
    Pentru a-l pune oarecum in context, iti recomand/te rog sa citesti intai IK 83 despre Adevar si fragmentarea lui si IK 288 despre Minciuna; e cam lung- dar nu as retracta nici o virgula din el.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *