• In General
 • pe

15 Octombrie – Ziua femeii care traieste in mediul rural

In lumea noastra nebuna, nebuna, nebuna si-a amintit cineva de ele?! Nu pentru a le felicita. Pentru a gandi doua secunde asupra viitorului sumbru al multora dintre ele. Dupa o viata de munca grea, fara contributii la nici un fond de pensii, vor deveni copii ale matusii Ana de care s-a vorbit atat in aceste zile din cauza pensiei de 3 lei. Matusa Ana va putea fi intalnita in milioane de exemplare…

6 comentarii la “15 Octombrie – Ziua femeii care traieste in mediul rural”

 • Cathy

  Dragii mei TOTI,
  Vreau sa ma revolt. Si sa va aduc in atentie un fapt pe care poate il ignorati pentru ca sunteti tineri. Consider scandaloasa atitudinea pe care o avem cu totii, pe care societatea o are fata de batrani. Sunt de foarte multa vreme SCANDALIZATA de faptul ca toti considera ceva foarte normal ca batranii sa fie intretinuti de familiile lor. Ca nimeni nu se intreaba daca e corect sa fie asa, ca toti se intreaba doar cu ce isi vor intretine (ajuta) parintii, nu si DE CE trebuie sa se intample asa.
  Imi veti spune ca sunt cazuri care infirma teoria mea. Nu voi fi de acord. Eu nu contest aici faptul ca pot exista batrani care se intretin singuri, ci ca NOI CONSIDERAM NORMAL SA II INTRETINEM LA BATRANETE.
  Si eu imi voi ajuta parintii cand vor fi batrani, ca voi toti de altfel, dar nu vedeti ca aici e o problema grava a societatii in care traim, care pune cetatenii ei (majoritatea cetatenilor ei) in neplacuta situatie de a depinde de altcineva chiar atunci cand ar trebui sa se bucure de un oarecare confort si independenta materiala dupa o viata de munca?
  Bibliotecarule, Peter, Doina, Bianca, Diana, Iceflame, toti ceilalti, unde sunteti? Voi vedeti ce se intampla sau sunt singura?!

 • Diana

  Ai dreptate, Cathy. E scandalos. Si mi se pare atat de trist si umilitor sa vezi la noi batrani lasand privirea in jos negasind macar puterea sa ceara in fata fiului sau la un colt de strada, in timp ce prin alte meleaguri mai unse cu miere batranii isi fac rezervari de prin martie pentru sezonul de calatorii pentru pensionari. Se pare ca la noi independenta materiala este un lux nepermis pentru multi, fie ei la inceput sau la final de ‘viata de munca’.
  Cat despre ‘sarbatoritele’ de pe 15 octombrie, am citit pe net impresii dupa cateva manifestari mai mult sau mai putin artistice organizate cu aceasta ocazie. Spectacole, colectii de costume populare, “balul gospodinelor”, concurs de placinte si muraturi. Toate bune si frumoase; sau gustoase. Ma gandesc insa la cum ar fi trebuit sarbatorite 2 femei aproape sufletului meu care, la 78 ani, petreceau de ziua Doamnei satului romanesc printre porumbul ce trebuia cules cu aceleasi maini obosite de vreme care il ingrijise o vara; maini care, o data pe luna, primesc o pensie de vreo suta doua de lei. Eiii… dar daca stau sa ma gandesc, ele chiar stau bine, s-au distantat considerabil de sarmana matusa Ana. Nu mai au nicio sansa sa ajunga subiect de reportaj TV sau de misiune umanitara a vedetelor noastre binevoitoare.

 • Peter Gluck

  E o problema la care ma pricep din experienta. Dar nu pot fi un exemplu, eu am muncit continuu de la pensionare- ce-i drept destul de intelectual. Oficial
  cu toate categoriile etc. am o vechime de 55 de ani in campul muncii
  O lucrarea de a mea pe tema asta a fost prezentata
  la un congres, vezi: http://www.slideshare.net/ggrosseck/we-need-a-real-xxis-century-mentality-regarding-old-people/

  Solutia pe lunga durata este ca toti batranii sa aiba suficienti bani ca poata trai si boli pe cheltuiala proprie. Acum acest ideal a luat o lovitura dura si in SUA.

  La sat va fi greu, dar…
  Oricum, acesta este un punct care trebuie inclus intr-o politica/strategie de stanga adevarata.

 • Iceflame

  Ei,si tu acuma Cathy…Pai de unde bani pentru batranii obisnuiti?Doar nu vrei ca,Doamne fereste,guvernantii nostri sa umble la pensiile si lefurile domnilor generali securisti si militieni?Ca doar nu o fi innebunit Bogdan Olteanu sa taie creanga de sub picioarele mamitichii…
  Stiu ca dintr-o pensie de 300 de milioane a unei carpe securiste se por face 100 de pensii de 3 milioane pentru agricultori…
  Dar care politician are curajul sa initieze o astfel de lege?Care?

 • Cathy

  @Iceflame
  Nici un politician nu initiaza astfel de lege tocmai din cauza lucrului pentru care ma revolt eu: ni se pare normal. Aici, ca suntem cu totii oameni inteligenti si cititi, va intreb: noi cream mentalitatile sau ele ne creeaza pe noi?
  Nu este o intrebare retorica. Astept raspuns!

 • Pingback: La o cafea cu europarlamentarii pe 19 octombrie | INconstantIN.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *