8 Martie. Cum sarbatorim denesarbatoritul!

Nu-mi place sa fac urari de „La multi ani!” cu ocazia zilei de 8 Martie. Ma simt oarecum jenata si atunci cand le primesc, chiar daca sunt facute cu tot dragul si buna-credinta. Adica cum „La multi ani”!? La multi ani la fel ca 2009, de exemplu!?

Este bine de tras linie, dupa un an.

– am facut in continuare circa 80% din muncile casnice, basca serviciul, cine are; veniturile mici si criza mare ne-au sporit responsabilitatile; iarasi atingem recorduri – de exemplu,  sa hranim patru guri, de trei ori pe zi, dintr-un frigider aproape gol…

– industria confectiilor a fost cea mai lovita de scaderea consumului pe pietele occidentale; am plecat in somaj fara ca cineva sa ne vorbeasca macar de salarii compensatorii…

-au fost alegeri prezidentiale in Tara Barbatilor, in Romania nu; Romania are ceva mai mult de 52% alegatori femei dar candidatii au fost 100% barbati; au vorbit doar intre ei, despre ei; nimeni nu si-a amintit ca existam…

-avem un guvern (decazut si reinvestit) in care exista o singura femeie si nici un punct referitor la noi pe agenda publica. Gresesc! Un punct important este – cum facem sa ramanem angajate pana ce murim (ca de muncit, muncim pana murim oricum…)

-ocupam un merituos loc 126 in lume (din 132) dupa ponderea noastra in organismele reprezentative

– cand vine cate un val de criza multi se gandesc cum sa ne transforme legal in marfa, sa mai faca si ei un ban dintr-un bordel, doua, acolo; prostitutia si  traficul de persoane sunt afaceri prospere; masurile de eliminare, protectie si pedepsire a vinovatilor, destul de firave…

– daca esti batrana si singura nu-si aminteste nimeni de tine; esti un soi de rebut social…

-daca esti tanara si frumoasa, esti prezentata pe ecrane si prin reviste in toata goliciunea, interioara si exterioara.

-daca esti inteligenta, plina de caracter si vointa, trebuie sa disimulezi bine aceste calitati daca nu vrei sa pierzi ceea ce ai castigat prin munca si efort consecvente.

-daca te intorci acasa, s-ar putea sa gasesti putina intelegere si caldura umana; nu este insa sigur; s-ar putea sa afli si niste pumni, palme sau injuraturi; violenta in familie este raspandita si tolerata…

Cu toate acestea, traim, muncim, iubim, nastem si crestem copii, visam, invatam, inventam. Doar de noi insine ne ocupam prea putin. Nu ma gandesc la exteriorul dupa care se uita barbatii; suntem frumoase si au dupa ce sa se uite!  Ma gandesc la locul pe care ar trebui sa-l ocupam in societatea noastra; locul ar trebui sa fie pe masura rolului pe care il indeplinim. Disproportia este batatoare la ochi. Poate cel mai bine este masurat de faptul ca avem o zi a noastra; o singura zi din 365. Pana la fifty-fifty, este cale lunga… Deocamdata, am castigat dreptul de a ne plati partea la restaurant. Salarii egale, pe cand!?

Dragele mele, tuturor, va doresc sa traiti multi, multi ani! Poate astfel, ajungem si noi sa traim intr-o societate normala!

10 comentarii la “8 Martie. Cum sarbatorim denesarbatoritul!”

 • Darius

  In cazul acesta da-mi voie sa iti urez „Happy International Women’s Day”.
  🙂

 • gabicretu

  @Darius,
  La cel mai cu umor dintre bloggeri trebuie sa raspuns cu umor, nu!?
  Iti dau o mostra de umor negru (ca numai de asta am astazi).
  Deschid revista Flacara (recunosc, pentru prima data) si citesc. Numarul dedicat femeilor. Autorul articolului – Tudor Calin Zarojanu; incepe cu un citat de bun simt si continua, dupa oarece istorii, astfel:
  „Exista limite!? Cu singuranta. In primul rand, sansele femeii de a face absolut orice fac barbatii sunt limitate fiziologic – de pilda , nu pot fi donatoare de sperma (in schimb, exista de ceva timp primul barbat care a purtat o sarcina si a nascut).”
  Zi-mi frate, sa plang sau sa rad!?

 • Peter Gluck

  Fiindca stiu ca am prieten si prieteni aici, va informez ca in numarul
  394 al revistei mele, Info Kappa scriu despre IERARHII.
  Tema e complexa, va trebui analizata de exemplu relatia dintre ierarhie si egalitate, ierarhie si democratie..
  Am pornit de fapt de la ierarhia cunoasterii de la articolul provocator:
  „THE DATA-INFORMATION-KNOWLEDGE-WISDOM HIERARCHY AND ITS ANTITHESIS” de Jay H. Bernstein, gsit pe Web. Dar de la ierarhia cunoasterii sunt impins catre ierarhia nevoilor (Maslow si urmasii) si- aici e problema ierarhia valorilor. S-a publicat mult, dar se pare ca azi exista o scara sau ierarhie a valorilor departe de cea care ne ar lamuri ca trecutul a fost asa cum a fost si poti minti frumos despre el, prezentul e plin de bube dar viitorul va fi sigur splendid.
  Poate imi sugerati ceva idei- la peter.gluck@gmail.com– ce sa ma fac cu ierarhiile si valorile astea. Multumesc!
  Draga Gabi- poti ghici cine a scris cel mai consecvent despre ierarhia valorilor PSD? Iti donez portretul meu pictat de Salvador Dali daca ghicesti fara sa te uiti pe Web!
  Dar unde gasesc adevarata ierarhie de Valori a Stangii celei mai bune?

 • gabi cretu

  @Peter,
  Tare ma tem ca toata discutia cu si despre ierarhia valorilor se reduce la vreo discutie despre ierarhia persoanelor. Parca vad ca e vorba despre vreunul care nu a fost ales sef care se plange de faptul ca o valoare ca el nu-si gaseste locul; in timp ce altii, ne-valorosi ca el, au fost alesi.
  Despre unde s-a pierdut egalitatea dintre valori, de ce solidaritatea este rar invocata si libertatea idealizata, aproape nimeni nu vorbeste; singura concesie este acceptarea justitiei sociale; vad insa ca noul presedinte vorbeste de corectitudine… Asta nu stiu exact ce inseamna…

 • Peter Gluck

  @Gabi- asta e grav, dar orice om are o ierarhie de valori, poate sa fie si una foarte perversa. Valori ar trebui sa aiba orice comunitate; necazul e ca la un moment dat comunitatea, organizatia, devine valoarea careia i- se subordoneaza toate celelalte valori.

 • gabicretu

  @Peter,
  Dar banul…
  „Il apparait aussi comme cette puissance de perversion contre l’individu et contre les liens sociaux, etc. (…). Il transforme la fidélité en infidélité, l’amour en haine, la haine en amour, la vertu en vice, le vice en vertu, le valet en maitre, le maitre en valet, le crétinisme en intelligence, l’intelligence en crétinisme.
  Comme l’argent, qui est le concept existant et manifestant de la valeur, confond et échange toutes choses, il est la confusion et la permutation universelles de toutes chose, donc le monde à l’envers, la confusion et la permutation de toutes les qualités naturelles et humaines”
  Nu am gasit citatul in romaneste (cu exceptia propriului tau text de astazi care nu stiu daca este un citat sau o coincidenta de gandire). Mai sus este Marx, evident.

 • Peter Gluck

  Multumesc- de mult am observat ca baietii astai destepti ca Marx, Platon,
  G.B.S, etc ma plagiaza anticipativ. Intamplator acum primul citat trecut in lista este tot de Marx:
  „Birocratia este un cerc din care nu poti scapa. Ierarhia ei este o ierarhie a cunoasterii. Cei de le varf incredinteaza intelegerea detaliilor celor de la baza, iar cei de la nivelele inferioare incredinteaza celor de la varf intelegerea generala asa ca toti se inseala reciproc. (Karl Marx”
  La capitolul „fete destepte” m-a impresionat intr-un mod cu totul deosebit o doamna aristocrata, Marie von Ebner Eschenbach careia i-am scris o scrisoare personala de admiratie in IK 258 si am mai dat citate din gandirea ei in IK 322, 333, 353, 384.
  Intrarea in revista a facut-o cu :”Cel care intra in viata publica sa nu se astepte la indurare.”
  E pur si simplu geniala. E bine sa nu avem nici un fel de prejudecati, nici macar fata de aristocrati. „E” si ei oameni.

  In alta ordine de idei, supun atentiei voastre urmatorul articol despre redistribuire-egalizare care mi-a „picat” azi dimineata- cam extremist de felul sau:
  http://culturaloffering.com/2010/03/09/redistribution-explained.aspx

 • gabicretu

  @Peter,
  Doar moneyteist, atat. Adica spune tampenii perfect coerente in sistemul sau de valori. Mon cher ami, mai exista si toate lucrurile care se impart fara sa se divida (cum ar fi toate cele ale spirititului, inclusiv prea frumosul spectacol care s-a lasat cu lacrimi). Inteligentul (daca asta serveste in sine la ceva!) mai avea bucuria cunoasterii şi de faptul de a putea trai la maxima intensitate si cu beneficiu multiplicatat muzica, arta, ştiinţa, etc. Si avantajul de a trai intr-o lume de oameni fericiti (ceea ce ar trebui sa supere pe foarte putini, totusi). Se poate face diferenta si in lucruri mai pamantesti – precum securitatea personala; în loc sa o apere platind din greu Spp-isti si militieni, poate sa o aiba gratis…

 • Peter Gluck

  Cu intarziere de Ziua Femeii- cat timp va trebui sa treaca pana la
  egalitatea de gen?

  Vezi http://www.nytimes.com/2010/03/08/business/global/08manage.html

  Mi-am planificat sa ma intorc dupa 250 de ani dar se poate ca mai aman.

 • Gopo

  Ce ticalosie, ntz, ntz .. dar de curiozitate, s-au fixat cumva cote de gen si pentru domenii gen minerit, foraje, constructii, samd ? Mi se pare o nedreptate monstruoasa ca femeile sa nu fie reprezentate la scos carbune, sapat puturi, dat cu tarnacopul si bidineaua … N-ar trebui sa avem si pe aici „egalitate de gen” ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *