• In General
  • pe

A venit timpul să repunem dreptatea socială în centrul politicii europene

Preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni,   se adresează cetățenilor cu ocazia Zilei Europei. Mesajul său, este mesajul nostru comun; din acest motiv, îl veti găsiți aici dar, probabil, si pe blogurile altor colegi socialiști din Europa.

 

Astăzi este Ziua Europei, sărbătoarea anuală a integrării europene.  

Este marcată ziua din 1950 când a fost semnată Declaraţia Schuman, lansând astfel Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului: era începutul a ceea ce numim astăzi Uniunea Europeană. Declaraţia includea atunci un angajament pentru „egalizarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale muncitorilor”. Acest angajament pentru binele tuturor este ceea ce face ca Europa noastră să fie unică în lume. Sistemele noastre de ajutor social, inclusiv drepturile consumatorilor şi ale muncitorilor din întreaga Europă, oferă un nivel de protecţie care nu mai există aproape nicăieri.  

Însă, în 2009, de Ziua Europei, europenilor nu le mai arde de sărbătoare. Criza financiară care ne ameninţa economiile şi pensiile a fost înlocuită de o criză economică ce ne ameninţă locurile de muncă. Preţurile din ce în ce mai mari la alimente şi energie pe care le-am suportat înainte de criza financiară şi economică au venit după ani întregi de atacuri la adresa serviciilor noastre sociale şi publice şi după formarea unei prăpăstii adânci între bogaţi şi săraci.

Cetăţenii sunt din ce în ce mai convinşi că, pentru Europa, care a avut o majoritatea conservatoare în toate instituţiile UE în ultimii cinci ani, piaţa este mai importantă decât oamenii. Eu cred că trebuie să punem drepturile muncitorilor şi drepturile sociale înaintea regulilor competiţiei.

Sub ameninţarea a aproape 27 milioane de şomeri pentru anul viitor şi cu cei 74 milioane de europeni care trăiesc deja sub nivelul sărăciei, viitorul Europei se află la răscruce de drumuri.  Există un risc real de diviziuni permanente în cadrul societăţilor noastre. Trebuie să reaşezăm lupta pentru dreptate socială în inima politicii europene. Trebuie să facem mult mai multe lucruri pentru a ne ocupa de cele mai grave inegalităţi, pentru a proteja şi crea locuri de muncă şi pentru a-i susţine în mod activ pe cei care nu au unde să muncească.     

Conservatorii europeni afirmă că un nivel ridicat al contribuţiilor sociale „reprezintă un handicap pentru abundenţă”. Noi nu suntem de acord cu acest lucru şi putem demonstra de ce: cele mai competitive economii din Europa sunt Suedia şi Danemarca, ţări care au şi cele mai ridicate nivele de protecţie socială şi cele mai mari impozite.  Potrivit Forumului Economic Mondial, ele reprezintă cea de a treia, respectiv a patra economie competitivă din lume. Tot ele reprezintă prima şi a treia societate din lume privind egalitatea veniturilor. Ocupă locurile patru şi şapte în Indicele Inovaţiei la nivel mondial. În mod repetat, ocupă primele locuri în clasamentele privind calitatea vieţii.

Conservatorii au afirmat destul de clar faptul că, pentru ei, globalizarea înseamnă un program de lucru prelungit, costuri mai mici, o reducere a cheltuielilor şi servicii sociale atenuate. Nu suntem de acord cu acest lucru.

Declaraţia noastră publică pentru alegerile europene promovează dreptatea socială înaintând 12 propuneri concrete pentru o „Nouă Europă Socială” incluzând salarii minime decente în toate ţările UE, protejarea serviciilor publice, consolidarea drepturilor de negociere a contractelor colective de muncă, precum şi politici de impozitare corecte pentru a garanta finanţarea sistemelor noastre de ajutor social.  

Nu este vorba doar despre o diferenţă de retorică. Urmăriţi voturile din Parlamentul European. Atunci când socialiştii europeni au votat pentru a exclude serviciile sociale din infama Directivă a Serviciilor, conservatorii au votat împotrivă. Cânt socialiştii europeni au votat pentru o săptămână de lucru cu o medie de 48 ore fără clauza de „opt out”, conservatorii au votat împotrivă. Când socialiştii europeni au votat pentru o nouă directivă împotriva discriminării în afara locului de muncă, conservatorii au votat împotrivă. Chiar şi în această săptămână, conservatorii au refuzat să voteze pentru consolidarea drepturilor la concediu maternal.

Pentru a sublinia nevoia de a repune dreptatea socială în inima Europei, Partidului Socialiştilor Europeni organizează astăzi, de Ziua Europei, o „Zi a Acţiunii” în întreaga Europă având ca temă „să oferim oamenilor o soluţie mai bună” cu întâlniri, dezbateri şi campanii de stradă în cel puţin cincisprezece ţări. Puteţi urmări aceste acţiuni prin intermediul intervenţiilor şi discuţiilor în direct de pe site-ul nostru http://elections2009.pes.org/

Prin alegerile europene din luna iunie, vă puteţi exprima opţiunea privind direcţia pe care doriţi ca Europa să o urmeze. Este în joc viitorul nostru …”

                                                                                  Poul Nyrup Rasmussen

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *